SkyscraperCity Forum banner

[Węgry] Stolica, inne miasta i miejsca

48618 Views 280 Replies 37 Participants Last post by  Pacyfik
Póki co w wątku będzie przewijał się tylko Budapeszt (co jak sądzę chyba nie będzie takie złe). W bliskiej przyszłości mam plan pozwiedzać także inne miejsca i miasta Węgier, stąd tytuł wątku niech już będzie przyszłościowy.

Zaczynamy od Zamku Vajdahunyad

Zamek jest miejscem szczególnym. Nie jest wcale zabytkową budowlą, jakby sugerowała to nazwa. Cytuję: "W 1896 z okazji 1000-lecia Węgier w stolicy odbyła się wielka Wystawa Milenijna, usytuowana w Parku Miejskim. Wzniesiono wówczas zespół budynków z drewna, które były kopiami obiektów z terenu Wielkich Węgier i miały reprezentować różne style w architekturze węgierskiej. Wystawa tak spodobała się publiczności, że prezentowane budynki w latach 1904 - 1908 zostały ponownie wybudowane z trwałych materiałów. Budowla jest zestawieniem kopii budynków historycznych, mieszaniną gotyku, renesansu i baroku. Swą nazwę wzięła od najbardziej charakterystycznej kopii zamku z Vajdahunyad w Siedmiogrodzie."

Zamek znajduje się przy jeziorku Városligeti Műjégpálya, które zimą zamienia się w wielkie lodowisko

Tuż obok Plac Bohaterów, ale tam dojdziemy za chwilę
See less See more
4
  • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 281 Posts

Te dwie panie obrane tworzące niebieską szachownicę patrzą w inny obiektyw :)

Niestety na terenie zamku stało dużo drewnianych bud

See less See more
4
  • Like
Reactions: 2
Miło widzieć takie zdjęcia. Mam słabość to tego miasta, do tego kraju, do tych ludzi i do tych białych win i do tego piekielnie trudnego języka :)

Zdradzisz jakie miasta będą w dalszej kolejności?
Zdradzisz jakie miasta będą w dalszej kolejności?
Nie wiem, bo jeszcze nie byłem. Chciałem sobie zrobić tygodniową wycieczkę po Węgrzech, m.in. Balaton. Ale znajomi którzy byli odradzili mi węgierskie jezioro. Podobno to samo mogę mieć nad zalewem Chechło (zbiornik wodny w agl. górnośląskiej pół godziny od mojego domu :)) Dlatego zmieniło to moje plany i pewnie odwiedzę inne miejsca: Tokaj, Miszkolc i może Debreczyn.
Niby pochmurne niebo, godzina 10:00 a temperatura już dochodzi do 30 stopni. Po południu gdy wyszło słońce było prawie 40 st. w cieniu. Jak dla mnie to już za gorąco :D

Udajemy się na rejs po Dunaju

Oho, odbijamy od brzegu

See less See more
4

Poza Parlamentem po stronie Pesztu nie ma przyciągającej zabudowy. Po stronie Budy zdecydowanie ciekawiej, ale zdjęcia robiłem w drodze powrotnej.

See less See more
4
Poza Parlamentem po stronie Pesztu nie ma przyciągającej zabudowy. Po stronie Budy zdecydowanie ciekawiej, ale zdjęcia robiłem w drodze powrotnej.
Mam nadzieję, że masz na myśli tylko tereny przy rzece, jeśli nie to chyba Ci strzelę:) Bazylika Św. Stefana, Vigado, główna hala targowa, New York Palace, Wielka Synagoga, Wielkie Bulwary, Vaci utca, oba dworce kolejowe, okolice Cafe Garbeaud -liczę na zdjęcia z tych okolic;)
Mam nadzieję, że masz na myśli tylko tereny przy rzece, jeśli nie to chyba Ci strzelę:)
Ma się rozumieć. Pisałem o tym co widać z poziomu Dunaju ;)
Ale przygnębiająco smutny ten Budapeszt. I to wcale nie wina zdjęć, czy pogody. Gdyby nie dwa charakterystyczne budynki, to pomyślałbym, że to kolejna fotorelacja z jakiegoś rosyjskiego miasta, które lata świetności ma dawno za sobą.
  • Like
Reactions: 1
Zdecydowanie brakuje słońca, które Budapesztowi po prostu służy.

A ten gmach na ostatnim zdjęciu to Nemzeti Színház, czyli Teatr Narodowy :)
Ale przygnębiająco smutny ten Budapeszt. I to wcale nie wina zdjęć, czy pogody. Gdyby nie dwa charakterystyczne budynki, to pomyślałbym, że to kolejna fotorelacja z jakiegoś rosyjskiego miasta, które lata świetności ma dawno za sobą.
Tak może napisać tylko ktoś, kto nie był w Budapeszcie.
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 281 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.