SkyscraperCity Forum banner

[Włocławek] Stolica Kujaw

138277 Views 198 Replies 58 Participants Last post by  gacol
43
CZĘŚĆ PIERWSZA

Na początek może przybliżę Włocławek, zanim się wczytają fotki :D.

Włocławek jest jednym z najstarszych miast Polski, jedyne zachowane dokumenty wskazują na nadanie praw miejskich już w 1265 roku, ale najprawdopodobniej miasto jest znacznie starsze (3000 lat temu istniała tutaj osada łużycka, a już Gall Anonim wymienił Włocławek jako jeden z głównych grodów Bolesława Chrobrego). W średniowieczu nazwa miasta brzmiała: Włodzisław (dwuczłonowa: Włodzi ["władać, panować"] i Sław [nie trzeba chyba tłumaczyć]), a później przekształcono ją na Włocław (aż w końcu miasto otrzymało nazwę Włocławek). Z historii warto jedynie wspomnieć, że był to ważny ośrodek handlowy na Wiśle, a później w okresie PRL znaczący ośrodek przemysłowy.

We Włocławku mieszka obecnie 120 tys. osób, a miasto zajmuje 85km². Włocławek przecina Wisła (ze wschodu na południe) oraz Zgłowiączka (z południa na północ), która wpada do Wisły. Główna trasa to krajowa 1 (Cieszyn-Gdańsk), w przyszłości koło Włocławka ma przebiegać A-1. Główna cześć miasta leży po lewej stronie brzegu Wisły, a z prawą częścią miasta łączy most oraz tama (daje ona początek 50km Zalewowi Włocławskiemu na Wiśle). Miasto w większości jest otoczone lasami, w tym Gostynińsko-Włocławskim Parkiem Krajobrazowym (rok powstania 1979), gdzie można spotkać między innymi rysie, także we Włocławku znajduję się ważny ośrodek hodowli sokołów wędrownych.

We Włocławku średniowieczna starówka się nie zachowała z powodu ówczesnych najazdów krzyżaków (miasto było konkurencją handlową dla Torunia – krzyżacy spalili nawet Katedre). Oczywiście miasto posiada Stare Miasto, ale jest ono młodsze od najcenniejszych zabytków miasta, które znajdują się w obrębie Pl. Kopernika tj. kościół pw. św. Witalisa ( zbudowany w 1330 r.) oraz Katedra (zbudowana w 1340 – 1411, najstarsze witraże w kościele katolickim w Polsce ) i siedziba Wyższego Seminarium Duchownego (Seminarium Duchowne jest jednym z najstarszych na Świecie, założone w 1569 roku działo do dziś ).

Do obiektów wartych zwiedzenia można zaliczyć: Bazylikę Katedralną, kościół Św. Witalisa, kościół farny pw. św. Jana Chrzciciela i Stary Rynek, bulwary oraz Park im. Henryka Sienkiewicza, Stopień Wodny na Wiśle (tamę), Czarny Spichrz, Stare Miasto (oraz okoliczne budynki sakralne i Pałacyk Muhsama), Pomnik Poległych Obrońców Wisły 1920 roku, Hale Mistrzów, Gostyńsko-Włocławski Park Krajobrazowy i rezerwat Kulin oraz Zalew Włocławski.

Włocławek obecnie to byłe miasto wojewódzkie, które boryka się z konsekwencjami reformy administracyjnej oraz dużym bezrobociem, które jest spowodowane upadkiem przemysłu w latach ’90. Powoli miasto się dostosowuje do nowych realiów i obok rozwoju handlu i usług można zauważyć wzrost rozwoju sportu i edukacji. W mieście jest ulokowanych 5 szkół wyższych (jedna to wydział zamiejscowy), 3 stacje radiowe (1 to oddział ), stacja telewizyjna, kilkanaście gazet i kilkaset sklepów, multikino oraz 4 dworce kolejowe (3 działają, 1 towarowy). Miasto jest obsługiwane przez 23 linie autobusowe i 3 linie autobusowe do hipermarketów. W mieście jest zarejestrowanych 14 ,5 tys. firm oraz 48 tys. samochodów.

Z miastem są związani są: Tadeusz Reichstein (laureat Nagrody Nobla ur. we Włocławku), Stefan Wyszyński, Lech Wałęsa, Jerzy Engel, Maryla Rodowicz, Stanisław Zagajewski, Michał Kozal.

Rozpisałem się :p, czas na fotki :D :
Czas zacząć wycieczkę:

Nietypowy charakter układu komunikacyjnego sprawia, że od strony Łodzi ( krajowej 1 ) nie ma przedmieść ( jest Park Krajobrazowy) co powoduje że do centrum jest kilka minut drogi (tylko od strony Łodzi). Główna trasa prowadząca do centrum to ul. Chopina, gdzie po lewej stronie znajduję się największy we Włocławku cmentarz:

Natomiast po prawej spotkamy Hale Mistrzów, gdzie mecze rozgrywa Anwil Włocławek znany na europejskich arenach koszykówki:

A parking nie tylko kibice wykorzystują ( w oddali widać dzielnice Kazimierza Wielkiego, która jest bardziej wysunięta w stronę Łodzi niż wjazd do Włocławka krajową 1).

Po prawo znajduję się także basen, hotel, korty tenisowe, boiska treningowe, lodowisko (zima), stadion miejski i kolejna hala widowiskowa:

Jak widać nie tylko Łodzianie lubią dobre graffiti:

Większą fotkę możecie znaleźć tutaj:
http://www.satfilm.pl/~balczes/panoramy/jam2.jpg

Pub przy stadionie:

Jakby było mało to z tej samej ulicy widać także jeden z hipermarketów ( po lewej stronie):

Przy stadionie jest miejska komenda policji, więc chyba na meczach musi być bezpiecznie ;) (chyba najwyższy budenk w mieście ):

No ale wrócmy do ul. Chopina:

Czas wreście jechać do centrum:

Plac Wolności – centrum miasta:

Zabytek klasy zerowej, czyli „wczesny Gierek”:

Czas iść deptakiem na starówce w stronę bulwarów nad Wisłą:

Nie widać tego na fotach, ale starówka jest zaniedbana ( skomplikowany system własności i jest tutaj dosyć niebezpiecznie po zmroku), no ale mieliśmy iść na Bulwary :D. Tuż przy bulwarach jest Stary Rynek:

No i dotarliśmy na bulwary :D:

Idziemy do Katedry, po drodze mijamy Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej:

No i wreście dotarliśmy do Katedry:

Na Pl. Kopernika znajduję się również Wyższe Seminarium Duchowne i kościół pw. św. Witalisa:

Widok z prawobrzeżnej części miasta na Stare Miasto:

KONIEC CZĘŚCI PIERWSZEJ

Do napisania tego wstępu wykorzystałem kilka stron + moją wiedzę:
www.wloclawek.pl
www.wloclawek.go.pl
www.pl.wikipedia.org/wiki/Włocławek

Zdjęcia pochodzą z:
- zbiory własne
- www.forumwloclawek.pl
- www.wloclawek.prv.pl
- http://www.ga.com.pl/
See less See more
1 - 20 of 199 Posts
a ja skomentuje! a co! :D

----edit-----

nie, żebym spamował, potem edytuje posta z własciwą treścią
WOW to Włocławek jest daleko w tyle jeśli chodzi o linie hipermarketowe... tylko 3 ma... w Kaliszu jest ich 11 :D:D
Ale czekam z niecierpliwością na fotki Włocławka , bo nigdy tam nie byłem.. chętnie zobacze...

Ps: a jaki jest związek Maryli Rodowicz z Włocławkiem? Zawsze myslałem że Maryla jest z Zielonej Góry?
Maryla wychowywała się we Włocławku, a co do linii autobusowych to miasto stara się chronić przed hipermarketami ( chronić rodzinny biznes), a poza tym Włocławek ma dosyć dobrze rozbudowaną sieć komunikacyjną ( 18,4 mln pasażerów rocznie: http://www.mpk.com.pl/o_nas.html ). Fotki właśnie przygotowuje i wrzucę je jeszcze dziś.
kaliszanin177 said:
Ps: a jaki jest związek Maryli Rodowicz z Włocławkiem? Zawsze myslałem że Maryla jest z Zielonej Góry?
widać, że zawsze dobrze myślałeś :D
Maryla Rodowicz ur. 8 gru 1945 w Zielonej Górze :)
kaliszanin177 said:
WOW to Włocławek jest daleko w tyle jeśli chodzi o linie hipermarketowe... tylko 3 ma... w Kaliszu jest ich 11 :D:D
Ale czekam z niecierpliwością na fotki Włocławka , bo nigdy tam nie byłem.. chętnie zobacze...
tak... liczba linii hipermarketowym jest wyznaczniekiem rozwoju miast...
:eek:mg: :pet: :rofl:

czekamy na zdjęcia Włocławka, dla mnie to miasto-zagadka.
bizi said:
raczej postepującej ich degeneracji.
Tam gdzie hipermarkety szaleją, upada rodzima przedsiębiorczość. Polacy po latach zachwytu nad nimi, coraz bardziej spoglądają krytycznie m.in na jakośc oferowanych przez nie usług i towarów oraz wyzysk polskich pracowników w hipermarketach.
bizi said:

czekamy na zdjęcia Włocławka, dla mnie to miasto-zagadka.

a kto tu maciek napisał że jest wyznacznikiem rozwoju miast...????
Chyba tylko Ty...

blix zapodaj jakieś fotki centrum, ratusza , rynku?
Przejeżdżałem jeden raz przez Włocławek, zatrzymałem się w nim na jakąś godzinę i z tego co pamietam to miasto robiło wrażenie niesamowicie brudnego, jakby opuszczonego prze większą część mieszkańców i bardzo biednego. Mam nadzieję ze od tamtego czasu zmieniło się tam kilka rzeczy na lepsze...
raul said:
Przejeżdżałem jeden raz przez Włocławek, zatrzymałem się w nim na jakąś godzinę i z tego co pamietam to miasto robiło wrażenie niesamowicie brudnego, jakby opuszczonego prze większą część mieszkańców i bardzo biednego. Mam nadzieję ze od tamtego czasu zmieniło się tam kilka rzeczy na lepsze...
WKS Śląsk Wrocław na avatarze? Aż tak Ci dał w kość Anwil Włocławek? Może zacznij jeszcze teksty w stylu "Rumunia" ? Zostawie to bez komentarza.

Jeszcze wrzucę kilka fajnych fotek tylko coś zjem.
Małe te fotki strasznie. A tak fajnie się zapowiadało...
A jeżeli to

Jest serce ponad 100 tys miasta, to współczuje.
See less See more
Jedrzej said:
A jeżeli to

A widziałeś, kiedyś w starej części miasta drapacze chmur??

Serce nie oznacza, że tam możesz się zabawić na całego ;] (chodź akurat tutaj znajdziesz kilka pubów, hotel, kino, pełno sklepów itd.) , bardziej chodziło mi o funkcjonalność komunikacyjną (chodź nie jest to główna trasa) tj. z tego miejsca blisko jest zarówno do krajowej 1 jak i Bulwarów, Starego miasta, Zielonego Rynku. Poza tym na tej fotce widać ułamek tego Placu, a zresztą to nie koniec zdjęć z Włocławka ;]. Jeszcze poczekaj, aż zobaczysz tamę ;P
21
CZĘŚĆ DRUGA

Kościół pw. św. Witalisa:

Pałac Biskupi przy bulwarach:

Idziemy na Zielony Rynek:

Wracamy na krajową 1, tym razem na ul. Okrzei:

Hotel Młyn:

Stara fabryka, nowy plac budowy ;) :

Kilka km dalej, farbyka Anwil przy krajowej 1:

Czas pojechać na tame, na drugi koniec miasta :D

Po drodze zawadzamy o fabryke farb i lakieru:

Dojeżdzamy wreście do tamy:

Skoro już jesteśmy na Tamie, to może odwiedzimy przystań Zarzeczewo:

No i na koniec 2 części fotek jeszcze raz spójrzmy na most:

Zdjęcia pochodzą z:
- zbiory własne
- www.forumwloclawek.pl
- www.wloclawek.prv.pl
See less See more
6
CZĘŚĆ TRZECIA:

Hala Mistrzów:

Zespół Szkół Samochodowych:

Dzielnica Południe i w oddali dzielnica Kazimierza Wielkiego:

Dzielnica Południe (w lewym górnym rogu widać początek dzielnicy Michelin)

Dzielnica Kazimierza Wielkiego:

Biały Marsz wdzięczności dla Jana Pawła II:
See less See more
Jedrzej said:
A jeżeli to

Tutaj masz ten plac w całej okazałości, a jeszcze przypomne że znajduje się to w starej części miasta :D, gdzie raczej nie ma miejsca na duże szklane domy :p

http://www.zobaczpolske.pl/main.php?content=display&pan_id=1079
Proszę się nie śmiać z Włocławka :)

To miasto niestety jest jakby na uboczu kuj-pom- w cieniu walki "na górze" byd -tor. I zaczynają tam kolaborować z Łodzią- chyba nawet woleliby być w ich województwie.
I niby u nas na uboczu a jednak:
-to tu gra najlepszy zespół koszykarski w wojewodztwie
-grał jeszcze niedawno najlepszy zespól piłkarski
- Hala Mistrzow w chwili powstania najlepsza w kuj.-pom.
-Papież już w 1991 odwiedził miasto- Bydgoszcz i Torun musiały czekac do 1999.

Inne ciekawostki:
-Wyszynski mial związki z miastem.
-Popiełuszko skończył żywot w miescie- na tamie.

Był produkowany we Włocławku fajans- sam codziennie jem na fajansowych naczyniach stąd :)
Dobry jest włocławski Ketchup- dla mnie nie gorszy niż najbardziej znane marki
- tu się produkuje swietne soki Garden
- produkuje tu też Delecta
- wielkie wrażenie robią zakłady Anwil iluminowane w nocy- przy wyjezdzie na Torun

- w miescie jest nawet Multikino ! Na 6 sal. Tylko ze stoi juz gotowe dlugie miesiące (był spór z Cinema City) i nie wiem czy do dzis otwarte :?

- miasto ma aż 2 mosty drogowe przez Wisłę (dla porownania większy Torun w granicach adm. ma tylko 1)
See less See more
JaCeK ! said:
Proszę się nie śmiać z Włocławka :)

-Popiełuszko skończył żywot w miescie- na tamie.

Noo to rzeczywiście jest do pozazdroszczenia :runaway:

Przyłączę się jednak do krytkyki krytykowania ( :) ) miasta przez innych. Każde miasto ma swój urok i każdy chce pokazać je z dobrej strony. Kraków jest niby piękny a można w nim znaleźć takie dziury, takie miejsca że Trzeci świat by się nie powstydził, zresztą jak wszędzie. Niektóre głosy krytyki są strasznie głupie. A najgorsze są te podpierane stereotypami :bash:
blix said:
WKS Śląsk Wrocław na avatarze? Aż tak Ci dał w kość Anwil Włocławek? Może zacznij jeszcze teksty w stylu "Rumunia" ? Zostawie to bez komentarza.

Jeszcze wrzucę kilka fajnych fotek tylko coś zjem.
Problem jest taki że jestem przede wszystkim kibicem piłkarskim wiec Anwil mi własciwie zwisa i powiewa. Owszem czasami chodze i na kosza ale mecze baskeu nie emocjonują mnie aż tak bardzo. I nie miałem zamiaru pisac o żadnej Rumunii bo przede wszytkim nigdy nie byłem w Rumunii to skąd mam wiedzieć jak tam jest...
pzdr
1 - 20 of 199 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.