SkyscraperCity Forum banner

[Wałcz] Piękne miasto

16184 Views 33 Replies 12 Participants Last post by  walcz
Chcąc przedstawić swoją miejscowość w internecie, startuje z nowym tematem. Przekonam wszystkich, że Wałcz to naprawdę piękne miasto :)

Na początek troszkę informacji na temat samego miasta.
Wałcz jest 26 tys. powiatowym miastem, lezącym na południowym-wschodzie województwa Zachodniopomorskiego. Miejscowość leży nad jeziorami Raduń i Zamkowe oraz nad malutką rzeką Żydówka.

Kolejne informacje i ciekawostki dotyczące Wałcza, wyjdą w trakcie relacji.

Na początek wrzucam panoramę widoczną z nad jeziora Raduń.

Łódka przy brzegu z okazałym tłem.

Kolejne zdjęcia już wkrótce, bo jest co fotografować :)
See less See more
2
1 - 20 of 34 Posts
Witam! Po długiej przerwie, którą sobie zrobiłem przybywam na forum. Widzę fajny temat sie zaczyna. Szkoda, że tylko 1 zdjęcie. Czekam na więcej ! :cheers:
Widzę niecierpliwość w komentarzach. To jedziemy z następnymi wałeckimi zdjęciami :)

Kolejna panorama miasta widoczna z nad Jeziora Raduń.

Panorama z plaży nad jeziorem Zamkowym.

Wałecka "Promka" - miejsce spotkań wielu mieszkańców. Promenada znajduje się nad jeziorem Zamkowym.

To samo tylko z drugiej strony

Widok na centrum z drugiej promenady. Ta promenada łączy właśnie centrum z Dolnym Miastem.

Zbliżając się do centrum krajową 10 przywita nas taki pomnik.

See less See more
6
Zapraszam na kolejną porcję zdjęć.

Zacznę od panoramy Wałcza wykonaną znad jeziora Zamkowego. Kolejno od lewej widzimy komin elektrociepłowni (Dolne Miasto), dwa kościoły, a ten trójkąt wystający ponad kamienice to zabytkowy budynek poczty. Patrząc niżej widzimy fontannę i znaną już wam z poprzednich zdjęć promenadę.

Teraz podejdźmy na ul. Kilińszczaków i również spójrzmy na promenadę.

Ul. Kilińszczaków to jest taki miejski deptak. Centralny punkt miasta. Wszystkim się marzy, że jak zrobią obwodnicę to wyrzucą stąd ruch samochodów i będzie to promenada z prawdziwego zdarzenia. Wszystkie kolejne zdjęcia będą dotyczyły tej ulicy.

Czyli przypomnijmy sobie z powrotem promenadę i idźmy dalej ul. Kilińszczaków. Już widać pocztę.

Zobaczmy ten interesujący budynek z bliska, ale od drugiej strony.

Przechodzimy troszkę kroków dalej i się obracamy. Naszym oczom ukazuje się oczywiście poczta oraz budynek handlowy Dom Rzemiosła.

Póki co nie ruszajmy się z miejsca tylko się obróćmy. Widzimy centrum handlowe Orion, budynki usługowo-handlowe, a w tle za drzewami Ateny Wałeckie (LO I). Zarówno liceum jak i Orion niedawno miały odświeżoną elewację.

Parę kroków w przód obrót w lewo. Fontanna i zieleń są naprawdę przyjemne dla oka.

Troszkę bliżej fontanny.

Idąc dalej do końca ul. Kilińszczaków natrafiamy na malutki skwer na którym znajduje się niedawno postawiona budka z informacją turystyczną. Za skwerem widać kawałek zespołu boisk przy Gimnazjum nr 3.

Jeszcze jedno - pamiętajcie takiej podróży jak dziś nie odbędziecie samochodem, ponieważ ul. Kilińszczaków jest jednokierunkowa.
See less See more
9
Miałem okazję przebywać w tym miasteczku kilka dni:)
Wałcz zauroczył mnie swym położeniem pomiędzy dwoma jeziorami, Bukowiną z COS-em, i dość fajną klimatyczną urbanistyką - chodzi mi o rynek i okolice oraz poniemiecki modernizm na Dworcowej i jeśli się nie mylę na ulicy 1 Maja. Moją uwagę zwróciły również bunkry stanowiące element Wału Pomorskiego.

Czekam na więcej zdjęć
Wałcz to bardzo przyjemne i urokliwe miasteczko. Myślę, że poznałem wiele jego zakątków bo miałem przyjemność gościć w nim ostatnio parę razy. Pierwszą rzeczą jaka mi przychodzi na myśl z Wałcza to ul. Kilińszczaków. Nie wiem dlaczego bardzo ładna. Zwiedziłem wszystkie kościoły i przejechałem chyba z 90% ulic miasta. Jeszcze w niektórych miejscach przydałby się remont, położyć elewację na podniszczonych budynkach i Wałcz stałby się naprawdę kapitalnym miejscem. Do tego te jeziora, Bukowina, piękne i czyste okolice...

Również czekam na porcję zdjęć. Sam niestety nie robiłem, ale może niedługo nadrobię zaległości :)
Witam po dłuższej przerwie w tym wątku.
Dzisiaj przeniesiemy się na Plac Wolności. Sam ryneczek jak i okalające go ulice są naprawdę klimatyczne.

Także jesteśmy już na Placu Wolności, na początku przyjrzyjmy się neogotyckiemu kościołowi.

Spójrzmy z za fontanny.

Kościół w pełnej okazałości przy bardziej zachmurzonym niebie.

Widok na Plac Wolności z fontanną i kościołem na czele. Pomiędzy kościołem a placem przebiega DK 22.

Ostatnie spojrzenie na kościół dzisiaj. Widok z uliczki wbiegającej na Plac Wolności.

Plac Wolności, a w tle Urząd Miejski, teraz przyjrzymy się tej stronie rynku.

Ratusz.

UM widoczny z przed kościoła.

UM :), Plac Wolności i najbardziej współczesna część rynku. W luce pomiędzy budynkami za zielenią miejską widać okazały budynek Gimnazjum nr 2. Jeden z najładniejszych budynków w mieście, kiedyś nawet jakąś nagrodę dostał. Na łamach wątku na pewno przybliżę forumowiczom ten budynek.

See less See more
10
UM w kolejnym kadrze.

Widok tylko na najbardziej współczesną część rynku.

Przyjrzyjmy się bliżej nowym budynkom. W tle wieża ciśnień.

Ostatnia już, czwarta strona rynku. Kamienicą nie można zarzucić braku odpowiedniego klimatu. Z tej strony można skonsumować pyszności w cukierni i piekarni.

Zdjęcie z za kwietników. Tym razem widać całą zabudowę tej strony rynku.

Myślę, że póki co zdjęć z samego Placu Wolności starczy. Przyjrzyjmy się trzem uliczką wpadającym na rynek. Na początek ulica od strony centrum. W tle widać LO im. Kazimierza Wielkiego (niedawno budynek przeszedł renowację, co ciekawe dopiero jak ukończyłem tą szkołę :lol:).

Ulica w dół w stronę dzielnicy Raduń. Budynek w tle to hala widowiskowo-sportowa przy wcześniej wspomnianej "dwójce".

I na koniec wałecka ulica, którą naprawdę uwielbiam za klimat staromiejski oraz nowe budynki mieszkalne, które niedawno zostały wybudowane w tym miejscu. Jak zrobią promenadę na jeziorem Raduń, będzie to jedno z najatrakcyjniejszych miejsc do mieszkania w Wałczu. Jadąc prosto dojedziemy nad jezioro Raduń. W tle widać wieże ciśnień.

Plac Wolności i wychodzące z niego uliczki zaprezentowane. Wkrótce kolejne ciekawe fotografie :banana:
See less See more
8
o proszę! nie spodziewałam się tu tak rodzinnych zdjęć :) pozdrawiam założyciela wątku na pewno będę zaglądać! :)
Witam na forum, w sumie to bardziej w wałeckich wątkach :)
W takim razie zapraszam do zaglądania, komentowania oraz wrzucania własnych fotorelacji.
Serce rośnie jak się widzi takie widoczki...Gratuluję...:cheers2: Miasto widać, że dokonało skoku jeśli chodzi o rewitalizację centrum. Rynek z ratuszem wygląda super. Dobrze, że zabudowano tę pustą pierzeję rynkową, bo wcześniej ten fragment rynku straszył. Jeszcze z 10 lat temu miasto nie wyglądało tak korzystnie. @Walcz dzięki za ciekawy wątek. Mam nadzieję, że to nie koniec...;) Jestem tu stałym gościem...
Parę kroków w przód obrót w lewo. Fontanna i zieleń są naprawdę przyjemne dla oka.

Pomijając taniochę bałmowską szczególnie przyjemny dla oka jest ten pawilon z tyłu obesrany wszelkiej maści drobnymi ogłoszeniami.

Wałcz to miasto ładnie położone, dość czyste jak na polskie warunki ale napewno nie piękne. Piękna może być Praga, momentami Sztokholm czy Sankt Petersburg. W Polsce.... bardzo urokliwym nazwałbym Kazimierz nad Wisłą czy Sandomierz (choć ostatnimi czasy też wiele badziewia się tam natworzyło) ale żeby zaraz z pięknym w odniesieniu do Wałcza wyskakiwać? Rozumiem autora wątku - sam kiedyś miałem "naście" lat i wydawało mi się, że moje rodzinne miasto Nysa to szczyt piękna i w ogóle. Dziś niestety wiem, że to dziura.

@walcz - nie mniej mi za złe ale ktoś Cię musi w końcu obudzić ze snu pod tytułem "Heimat jest najpięknieszy i basta".

A za wątek dziękujemy - byłem w Wałczu kilkakrotnie, głównie przejazdem trochę lat wstecz i fajnie sobie teraz porównać :) :cheers:
See less See more
Wałcz wygląda super na tych fotkach. Jak tam byłem nie widziałem jego miejsc pokazanych tutaj. A teraz szkoda - bo ma urokliwe miejsca.
Rynek z ratuszem wygląda super. Dobrze, że zabudowano tę pustą pierzeję rynkową, bo wcześniej ten fragment rynku straszył. Jeszcze z 10 lat temu miasto nie wyglądało tak korzystnie.
Kilka lat temu nie było tutaj placu, takiego jak teraz. Znajdował się obskurny park, nie podobało mi się to. Było więcej zieleni, ale w takim mieście jak Wałcz, gdzie natury jest na tyle dużo, że plac w takiej postaci to dobre rozwiązanie. Dużo osób narzeka, że po co tu fontanna ? Mi tam odpowiada.

Pomijając taniochę bałmowską szczególnie przyjemny dla oka jest ten pawilon z tyłu obesrany wszelkiej maści drobnymi ogłoszeniami.
Dziękuje za obiektywne spojrzenie. Już się przyzwyczaiłem do tego widoku, ale faktycznie każdy robi sobie co mu się podoba. Jednak sam placyk wygląda teraz bardzo ładnie, jeszcze parę lat temu przed modernizacją naprawdę straszył. Plus, że kiedyś w środku był ogródek piwny.

Wałcz to miasto ładnie położone, dość czyste jak na polskie warunki ale napewno nie piękne. Piękna może być Praga, momentami Sztokholm czy Sankt Petersburg. W Polsce.... bardzo urokliwym nazwałbym Kazimierz nad Wisłą czy Sandomierz (choć ostatnimi czasy też wiele badziewia się tam natworzyło) ale żeby zaraz z pięknym w odniesieniu do Wałcza wyskakiwać? Rozumiem autora wątku - sam kiedyś miałem "naście" lat i wydawało mi się, że moje rodzinne miasto Nysa to szczyt piękna i w ogóle. Dziś niestety wiem, że to dziura.
@walcz - nie mniej mi za złe ale ktoś Cię musi w końcu obudzić ze snu pod tytułem "Heimat jest najpięknieszy i basta".
Tworząc ten wątek, długo się zastanawiałem jakie ma mieć zadanie, co ma prezentować. Piękne miasto - obecnie najbardziej odpowiada charakterowi wątku. Faktycznie temat póki co prowadzę w patetyczny sposób. Takie jest pierwsze zadanie wątku zaprezentować forumowiczom Wałcz z jak najlepszych stron. Jak już w części wyczerpię temat przejdę do prezentowania poszczególnych dziedzin (np. wałeckie szkoły, sport w Wałczu itp. itd.).

"Piękne miasto" - nie należy brać tego aż tak dosłownie.
Niestety z tą próbą ocenienia mojego podejścia do miasta się nie udało. Wątek prowadzę w taki sposób, bo jak wspomniałem, chce zaprezentować Wałcz z jak najlepszej strony. Idiotyzmem byłoby narzekanie co mi się nie podoba, bo co obchodzi forumowiczów jakiś tam Wałcz i jego problemy ?
Dużo podróżuję po Polsce (zwiedzając miasta i zakątki z siodełka roweru) i przyznam, że praktycznie w każdym mieście, miasteczku, aglomeracji coś mi się podoba. Zwiedzanie miast (we własnym zakresie) to jest coś co uwielbiam :cheers: Cały czas dążę do tego, żeby zobaczyć praktycznie każde polskie , większe europejskie i światowe miasto. Rower daje mi taką możliwość :) Także nie ma potrzeby mnie budzić, a "naście" już mam za sobą. Nie mam kompleksu, że moje miasto jest najlepsze, zresztą obecnie w Wałczu naprawdę mało przebywam.
See less See more
Tak, rower to jest to!!!
Każdemu polecam!

Dam Ci małą radę. Chcesz to posłuchasz - nie chcesz to zrobisz jak uważasz.
Pisz obiektywnie o wszystkim od a do z. I to na maksa obiektywnie. Nawet jak będziesz pisał o swojej dziewczynie ;) Autentyzm wzbudza największą ciekawość - uwiierz.

Słodkie pierdzenie o Wałczu dla ludzi, którzy byli w NY, Sydney, Paryżu, Londynie czy Buenos Aires wzbudza jedynie uśmiech politowania....

Przedstaw swoje miasto takim jakie jest.
Wtedy ktoś uzna, że zrobiłeś kawałek dobrej, uczciwej roboty.

Pozdrawiam i mama nadzieję, że się kolega nie obrazi :)
See less See more
Oczywiście, że się nie obrażę :lol:, powiem więcej dziękuje za cenną uwagę.
Spokojnie, spokojnie będzie obiektywnie, tylko zrozumcie mnie, że zaczynam od prezentacji znanych miejsc, bo dla mnie są to miejsca mocno obcykane, czego nie można powiedzieć o forumowiczach. Będzie dobrze :)
Także koniec gaworzenia, następny wpis to już kolejna relacja z Wałcza. Na pewno zobaczycie miejsca ciekawe, ładne, ale również nie zabraknie miejsc mniej zadbanych i codziennych.
Pozdrawiam :)
Co powiecie na zimową przechadzkę po Wałczu ?
...
To zaczynamy :)

Na początek schodzimy z osiedla Dolne Miasto na drugą promenadę.
W tle widać kościół Mikołaja.

Żeby za bardzo się nie nałazić, pójdziemy skrótem na Plac Wolności. W tym celu udajmy się tą o to ścieżką.

Z tyłu zostawiamy drugą promenadę oraz komin z Dolnego Miasta.

Ścieżka przeradza się w schody. Trzeba jakoś pokonać różnicę wysokości.

Po przejściu schodów ukazuje nam się taka wąska uliczka. Moim zdaniem jedna z najbardziej klimatycznych w Wałczu.

Obróćmy się do tyłu i zobaczmy jaką trasę pokonaliśmy. W tle jezioro Zamkowe.

Z wąskiej uliczki wchodzimy w szerszą przy kościelna ulicę, z której widać kolejno budynek prokuratury (żółty), a dalej w tle kościół Antoniego. Idąc dalej prosto schodami możemy wrócić na promenadę II.

Skręćmy teraz w lewo. Już widać kawałek Placu Wolności i bardziej ruchliwe ulice miasta, przez co mniej klimatyczne.

Prawie bym zapomniał o kościele Mikołaja, który znajduje się za murkiem.

Zdjęcie zrobione praktycznie z Placu Wolności.

See less See more
10
cz.2
Kościół Mikołaja.

Kościół z Placu Wolności. Ta droga to krajowa 22.

Fajnie się komponuje z choinką na Placu Wolności.

Kościół z Placem Wolności zimą.

Fontanna, ratusz, choinka i śnieg

Widok z przed ratusza.

Przesuńmy się trochę w prawo.

Teraz zoom na prawy kraniec poprzedniego zdjęcia. Zoom oczywiście nożny. Kwietnik i dwie uliczki odchodzące z placu.

Od strony ratusza na plac wbiega taka uliczka.

Na koniec spójrzmy jeszcze z tego miejsca na plac.

A ta Toyota ciągle stoi na przystanku, a miałem czekać aż zniknie mi z kadru (spójrzcie na wcześniejsze zdjęcia):lol:
See less See more
10

Popieram. Miasto piękne nie jest. A jeśli już ktoś tak nazywa wątek, to powinien chociaż robić zdjęcia jakościowo nadrabiające braki w estetyce miejskiej.
1 - 20 of 34 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.