SkyscraperCity banner

1 - 5 of 5 Posts

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Gaan we dit stukje dan eindelijk annexeren? :)

deredactie.be

"Helft Zeeuws-Vlaanderen over 10 à 15 jaar Belgisch"

ma 01/08/2016 - 12:55 Judit Verstraete

Het is slechts een kwestie van tijd voor de helft van de inwoners van de Nederlandse grensregio Zeeuws-Vlaanderen Belgisch is. Uit berekeningen van Omroep Zeeland blijkt dat dit met de huidige groei binnen 35 jaar het geval zal zijn. Maar volgens antropoloog Herman Tak zal het veel harder gaan, hij spreekt over 10 à 15 jaar.


In de grensdorpen Eede en Nieuw-Namen is al bijna de helft van de inwoners Belgisch. Ook in Sluis gaat het hard. Daar waren op 1 januari 2015 bijna 1 op de 5 inwoners van Belgische afkomst. Het fenomeen doet zich vooral voor in de grensregio Zeeuws-Vlaanderen en minder in de rest van de provincie Zeeland.

Veel Vlamingen kiezen ervoor om in Zeeuws-Vlaanderen te gaan wonen, omdat het daar goedkoper is om een huis te kopen. Antropoloog Herman Tak van van de University College Roosevelt in Middelburg denkt dat het toenemend aantal Vlamingen in de regio een pluspunt is, omdat de regio zo weer aan belang kan winnen.

"Ik denk dat Zeeuws-Vlaanderen hier enorm van gaat profiteren en de rest van Zeeland er nog jaloers op wordt", zegt hij tegen Omroep Zeeland.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2726910
 

·
Registered
Joined
·
12,402 Posts
Nu Nederlandse gemeenten steeds meer autonomie krijgen aangaande Ruimtelijke Ordening hoop ik dat de Belgische inwoners via de politieke weg de RO van hun thuisland niet meebrengen.

Overigens vind je in dat artikel een interessante kaart met de cijfers per dorp: http://deredactie.be/permalink/1.2726910. Het valt eigenlijk allemaal nog mee. Enkel in de grensdorpen zijn Belgen een aanzienlijke groep of de meerderheid. In Eede bv is dat meer dan de heflt. Maar in bv IJzendijke maken Belgen maar 12% van de bevolking uit. Het zal nog veel moeten stijgen om dat drastisch te veranderen.
 

·
regaistrd usr
Joined
·
675 Posts
Zo ziet sporthal van 7 miljoen eruit
GEMEENTE ONTHULT PLANNEN VAN LANGVERWACHTE NIEUWBOUW

Zele krijgt eindelijk zijn eigen sportinfrastructuur. De plannen voor de bouw van de nieuwe sport- en jeugdinfrastructuur achter gemeenschapscentrum De Wiek werden gisteren voorgesteld aan het publiek.
“De site aan de Zandberg wordt verder ontwikkeld als vrijetijdssite nu ook de sportinfrastructuur werkelijkheid wordt”, zegt burgemeester Patrick Poppe (Open Vld). Eind 2011 kocht de gemeente de private sporthal VHVD aan. “Een oude fabriekshal die omgebouwd werd tot sporthal. We kenden de staat van de sporthal, maar we wilden de vele clubs die ervan gebruikmaken niet op straat zetten. We zijn blij dat de vele sportclubs in september 2019 kunnen verhuizen naar de nieuwe sportinfrastructuur.”
https://www.hln.be/regio/zele/zo-ziet-sporthal-van-7-miljoen-eruit~a5eb332b/
 
1 - 5 of 5 Posts
Top