SkyscraperCity Forum banner

Wakacje w Polskich miastach (Kraków,Wrocław,Szczecin,Bydgoszcz,Toruń)

6757 Views 22 Replies 9 Participants Last post by  Filip94
Wczoraj własnie byłem sobie w Toruniu, i postanowiłem że skoro zwiedziłem juz 4 Polskie miasta w tym roku to może warto byłoby cos pokazac . Może akurat komus się wątek spodoba :) Odrazu mówię że wyjazdy te były jednodniowe , a miasta które zwiedziałem kompletnie nie znałem , opierałem się na tym co widziałem a nie co słyszalem . Duża uwage zwracłem tez na komunikacje (MPK/MZK) z racji mojego hobby i to własnie było najważniejszym punktem wycieczki :) Aby kupic bilet jednodniowy i pojezdzic troche po miescie ^^ Nawet w te mało znane i przyjemne miejsca dla turystów :nuts:

Toruń 21.07.2009

Torunskie Stare miasto piękne, niejedno polskie miasto moze pozazdrościc tej ilości zabytków, ładnej architektury jak i turystów ^^ Głowny deptak takze robi wrażenie, większosc kamienic odnowionych do tego bardzo ładnych no i sklepy które zawsze będą przyciągac jak magnes :) Chodzi mi o New Yorkery czy inne tego typy sklepy :)
Co do samego miasta to podobało mi się ono mniej , nie znalazłem żadnej fajnej dzielnicy z zwartą zabudową (kamienice) ... Przedmieście Bydgoskie czy Jakubskie jest wręcz brzydkie , choc te pierwsze widziałem tylko z perspektywy tramwaju i moge się mylic . Ogólnie nie byłem poinformowany gdzie co jest więc nic ciekawego po za Centrum znaleźc nie mogłem ... A byłem na Wrzosach, Rubinkowie czy na Bielanach które spodobały mi się najbardziej wraz z uniwersytetem ^^ Co do komunikacji to widac że większym zainteresowanie cieszą się przepełnione autobusy,bo jeszcze nigdzie nie widziałem tak pustych tramwaji :( Choc w Bydgoszczy nie lepiej ...
W odniesieniu do całego dnia i wszystkiego co zobaczyłem, to ciesze się że tu zawitałem choc przyznam że jestem troche rozczarowany przedmieściami okalajacymi Stare miasto .
See less See more
27
1 - 20 of 23 Posts
Fajnie, dzięki za fotki, ładne...
Toruń faktycznie jest raczej zachwycający na terenie samego Starego Miasta, które może uznałbym za drugie lub trzecie w Polsce. Prawie wszystkie kamienice wyremontowane, poza tym Stare Miasto żyje, ale zdaniem moich znajomych poza nim już nie jest tak dobrze...

Mam nadzieję, że to dopiero początek?
Przydałoby się zmienić nazwę wątku, bo wakacje 2009 nic nam nie mówią, może nazwy miast...
See less See more
Prawie wszystkie kamienice wyremontowane, poza tym Stare Miasto żyje, ale zdaniem moich znajomych poza nim już nie jest tak dobrze...
Moim zdaniem też nie jest dobrze , a wręcz źle :(

Mam nadzieję, że to dopiero początek?
Tak mam jeszcze do pokazania Wrocław, Szczecin i Bydgoszcz :)

Przydałoby się zmienić nazwę wątku, bo wakacje 2009 nic nam nie mówią, może nazwy miast...
Wakacje się jeszcze nie skończyły a w planach mam jeszcze dwie , może trzy wycieczki a jakie to miasta będa na 100% pewien jeszcze nie jestem
See less See more
Wakacje się jeszcze nie skończyły a w planach mam jeszcze dwie , może trzy wycieczki a jakie to miasta będa na 100% pewien jeszcze nie jestem
W takim razie się nie czepiam już :)
Wrocław dnia 17 sierpnia 09 :)

Z miesiąca na miesiąc miasto pięknieje :) Liczba remontowanych kamienic jest porażająca , podobają mi się licze brukowane placyki , zieleńce i nowe fontanny ma Starym Miescie, mosty, kościoły i bulwary nad Odra, wszystko to wygląda świetnie :D Jedynie co mi najbardziej przyszkadza to ten chaos urbanistyczny , mieszkanka kamienic bloków a często miedzy nimi kicze z lat 90 :( Bloki ze Starego Miasta prędko tez nie znikną a są przerażające .
Najbardziej jednak doskwiera mi masakryczna komunikacja miejska . Zeby tramwaj stał na każdym skrzyzowaniu , a tych we Wrocławiu dosyc dużo to już lekkie przegięcie! Przez co tramwaj strasznie się wlecz ,czasem zanim dojedzie do następnego przystanku stoi 3 razy na czerwonym - paranoja ! (patrz np linia 2 Dw GŁ - Eureka) No i ta ich częstotliwosc co 20 min (w szczycie co 15) jest wkurzająca choc wiem że sa wakacje :p

Rynek :)

Oławska

Stare Miasto to lepsze :)

I to gorsze :(

Ta ulica to dramat nad dramatami ! :(

Piękne

Hala Targowa

Trochę zabytków ^^

bodajże hotel Plaza

Galeria Grunalwdzka i jej okolice

Rejon Placu Grunwaldzkiego

Jurop której we Wrocławiu bardzoo dużo :)

Oczywiście MPK zabraknąc nie mogło :)

A to już z pociągu :p

See less See more
39
Wrocław Zima - 02.09

które jeszcze miasto ma mcdonalda na rynku :p ?

Jakoś dziwnie się schodziło po tych schodach xD

Okropne :D

See less See more
28
Rozkwitający Wrocław 30.04.09

Pare zdjęc by się nie przesycic tym Wrocławiem :D

See less See more
7
niezły secik, na pewno będę zaglądał ;)
Wrocław jest kapitalny, baaardzo europejski i światowy
Toruń też jest ładny ;)
Super zdjęcia PieEetrek ;)

Wiem, że Szczecin Ci się najbardziej podobł więc czekam na fotki stamtąd :)
Ogólnie wszystkie miasta bardzo mi się podobały :) Uwielbiam Polskie choc jest strasznie zaniedbana ...
Wrocław jest bardzo europejski i miejski , Toruń ma swietne Stare Miasto , okolice Brdy w Bydgoszczy są strasznie urokliwe , Kraków ma boski klimat i niezłe tramwaje :)
Ale Szczecin jest jakis taki inny mimo iz Starego Miasta praktycznie nie ma ( co mi kompletnie w tym miescie nie przeszkadza) to Centrum jest wysmienite , fajnie ułozone i rozplanowane . Tak jak ty el barto odczułem ze w Szczecine kompletnie nie ma korków . No i spodobały mi się te liczne i długie pierzeje :) Dziś postaram się wrzucic kilka zdjęc .
Mam pytanie czy da się edytowac nazwę wątku ? jak tak to jak ^^ Dzięki za komentarze
See less See more
Ogólnie wszystkie miasta bardzo mi się podobały :) Uwielbiam Polskie choc jest strasznie zaniedbana ...
Wrocław jest bardzo europejski i miejski , Toruń ma swietne Stare Miasto , okolice Brdy w Bydgoszczy są strasznie urokliwe , Kraków ma boski klimat i niezłe tramwaje :)
Ale Szczecin jest jakis taki inny mimo iz Starego Miasta praktycznie nie ma ( co mi kompletnie w tym miescie nie przeszkadza) to Centrum jest wysmienite , fajnie ułozone i rozplanowane . Tak jak ty el barto odczułem ze w Szczecine kompletnie nie ma korków . No i spodobały mi się te liczne i długie pierzeje :) Dziś postaram się wrzucic kilka zdjęc .
Mam pytanie czy da się edytowac nazwę wątku ? jak tak to jak ^^ Dzięki za komentarze
Napisz jaka nazwę proponujesz to edytuje:)
See less See more
Ale Szczecin jest jakis taki inny mimo iz Starego Miasta praktycznie nie ma ( co mi kompletnie w tym miescie nie przeszkadza) to Centrum jest wysmienite , fajnie ułozone i rozplanowane . Tak jak ty el barto odczułem ze w Szczecine kompletnie nie ma korków . No i spodobały mi się te liczne i długie pierzeje :)
W wakacje po Szczecinie jeździ może 50% tego co w pozostałych miesiącach, każdy kto żyw jedzie nad morze albo w góry. W sobotę 15 sierpnia Szczecin i ulice wyglądały jak wymarłe miasto a co się działo nadrogach wiodących nad morze... Przyjedź w październiku jak wszyscy będą po urlopach i studenci zjadą się z całego regionu na szczecińskie uczelnie (a każdy student ma teraz auto). Wtedy już nie jest tak różowo :eek:hno:
See less See more
Napisz jaka nazwę proponujesz to edytuje:)
Może Wakacje w Polskich miastach (Kraków,Wrocław,Szczecin,Bydgoszcz,Toruń)
Szczecin 30.06.09

Św Jakuba

Zamek Książąt Pomorskich x2

Matejki

Pazim x3

"Dwójka"

Łono natury

Rozkład Krzekowo

Rozkład "piątki"

"Piątka"

"55"

Dubois

Centrum x9

See less See more
23
Ogólnie PieEetrek polecam Ci w większym stopniu pozwiedzać miasta tak wogóle dla samego siebie ;)

Zobaczyć warszawskie, łódzkie, wrocławskie i inne śródmieścia bo choć zaniedbane to kryją wiele genialnej architektury :)

W Szczecinie jest o to najłatwiej bo to miasto tam żyje i jest w dużo lepszym stanie niż gdzie indziej. W innych polskich miastach niestety wygląda to dużo gorzej i wyprawa w ich środmieścia dalej przypomina zapuszczanie się w "jądro ciemności" ;)

Ja oczywiście będę czekał na fotorelację :D
See less See more
Szczecin cd

"Jedynka" na Al.Wyzwolenia

Św.Wojciecha

Przy bramie Portowej x3

Z kładki nad Dworcem PKP x3

Os.Słoneczne

Przystanek MZK

Empik

Automat parkingowy

Deptak Bogusława X

Stare Miasto x2

Błonia

Tłumu na przystanku "Pl.Rodła"

Galaxy
See less See more
18
Ogólnie PieEetrek polecam Ci w większym stopniu pozwiedzać miasta tak wogóle dla samego siebie ;)

Zobaczyć warszawskie, łódzkie, wrocławskie i inne śródmieścia bo choć zaniedbane to kryją wiele genialnej architektury :)

W Szczecinie jest o to najłatwiej bo to miasto tam żyje i jest w dużo lepszym stanie niż gdzie indziej. W innych polskich miastach niestety wygląda to dużo gorzej i wyprawa w ich środmieścia dalej przypomina zapuszczanie się w "jądro ciemności" ;)

Ja oczywiście będę czekał na fotorelację :D
Zawsze zwiedzam tak dla siebie ;) Do Łodzi i Warszawy własnie się musze wybrac no i też Gdańsk koniecznie ! Choc w tym roku pewnie nie wyjdzie bo chyba znów pojade do Wrocławiu lub Krakowa :|

Fotoleracja ze Szczecina juz zapodana :p
See less See more
Co do samego miasta to podobało mi się ono mniej , nie znalazłem żadnej fajnej dzielnicy z zwartą zabudową (kamienice) ... Przedmieście Bydgoskie czy Jakubskie jest wręcz brzydkie , choc te pierwsze widziałem tylko z perspektywy tramwaju i moge się mylic . Ogólnie nie byłem poinformowany gdzie co jest więc nic ciekawego po za Centrum znaleźc nie mogłem ... A byłem na Wrzosach, Rubinkowie czy na Bielanach które spodobały mi się najbardziej wraz z uniwersytetem ^^ Co do komunikacji to widac że większym zainteresowanie cieszą się przepełnione autobusy,bo jeszcze nigdzie nie widziałem tak pustych tramwaji :( Choc w Bydgoszczy nie lepiej ...
W odniesieniu do całego dnia i wszystkiego co zobaczyłem, to ciesze się że tu zawitałem choc przyznam że jestem troche rozczarowany przedmieściami okalajacymi Stare miasto .
Toruń rzeczywiście, to co ma do zaoferowania turystom, to Stare Miasto. Niestety reszta miasta nie odbiega od średniej krajowej.
Zwarta zabudowa oprócz historycznego centrum znajduje się na Bydgoskim Przedmieściu. Te ostatnie jest ładne dla oka i warto się przejść tą dzielnicą. Reszta miasta, może z wyjątkiem kampusu UMK, jest raczej nieciekawa.
See less See more
Os.Słoneczne
Tak z ciekawości czy będąc na Słonecznym zachaczyłeś tylko o pętlę autobusową czy trochę pozwiedzałeś te rejony. Pytam się bo mieszkam w pobliżu i jestem ciekawy Twojego spojrzenia na ten jakże odmienny od centrum rejon miasta :)
See less See more
Chyba przez pomyłkę, stąd jedno zdjęcie i to z pętli ;) hehe, bo w sumie na prawobrzeżu są tylko dwie atrakcje - puszcza i Dąbie, ale to nie są miejsca na tyle ważne by jechać blisko 10km od centrum żeby je zobaczeć ;)
1 - 20 of 23 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.