SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 22 Posts

·
Registered
Joined
·
2,588 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Vorige week bracht ik, na jarenlang uitstel, eindelijk een bezoek aan de Poolse hoofdstad Warschau. De stad kent een turbulente geschiedenis, maar ziet er desondanks vandaag de dag opvallend stralend uit. Er zijn veel contrasten te vinden: van eentonige flats tot rijkelijk versierde paleizen, van glazen wolkenkrabbers tot groene parken, van brede boulevards tot knusse straatjes. Samen resulteert dit in een bijzonder interessante en levendige stad, waar ik graag nog eens terugkeer. In de paar dagen dat ik er was heb ik namelijk lang niet alles kunnen bewonderen.

Hieronder zal ik jullie in enkele delen meenemen op een toer door de stad.

1. Dé blikvanger van Warschau is het Paleis van Cultuur en Wetenschap, inmiddels met 237 meter het op twee na hoogste gebouw van het land.
https://flic.kr/p/o1mL8f

2. Park aan de voet van het paleis.
https://flic.kr/p/nHZhDS

3. Ten westen van het paleis bevindt zich een hoogbouwcluster met veel moderne glazen torens.
https://flic.kr/p/nJ17Vk

4. De strepen van dit zebrapad in de straat Emilii Plater zijn veranderd in pianotoetsen ter ere van de 200e geboortedag van Chopin enkele jaren geleden.
https://flic.kr/p/nHZ7hF

5.
https://flic.kr/p/o1nXTu

6. Voor 18 zloty (of 12 zloty als je student bent) kun je het panoramaterras op de 30e verdieping van het paleis bezoeken. Je hebt vanaf hier een prachtig weids uitzicht over de stad. Hier kijk ik richting de herbouwde oude stad, de rivier Wisła en het grote Pilsudskiplein waar ook het graf van de onbekende soldaat staat.
https://flic.kr/p/nHZjbm

7. Winkelcentra in het moderne hart van de stad.
https://flic.kr/p/nYrb49

8. In het Nationaal Stadion, gebouwd tussen 2008 en 2011, vonden vijf EK-voetbalwedstrijden plaats.
https://flic.kr/p/nHZ8vx

9.
https://flic.kr/p/nHZ6UM

10. Blik richting Plac Grzybowski, wat mij betreft een van de mooiste pleinen van de stad.
https://flic.kr/p/nYraV3

11.
https://flic.kr/p/nYraHQ

12.
https://flic.kr/p/o1nYkG

13. Blik richting het Plein van de grondwet (Plac Konstytucji), dat net als het Paleis van Cultuur en Wetenschap gebouwd is in socialistisch-realistische stijl.
https://flic.kr/p/o1nY3h

14. Aleje Jerozolimskie
https://flic.kr/p/nYrcvC

15. Aleje Jerozolimskie, met rechtsonder het centraal station van Warschau.
https://flic.kr/p/o1nXXs

16.
https://flic.kr/p/nHZh4f

17.
https://flic.kr/p/o1tGcZ

18.
https://flic.kr/p/nHZgJq

19. Het centrumgebied van Warschau is de afgelopen jaren flink opgeknapt. Vervallen gebouwen zoals deze kom je nog slechts een enkele keer tegen.
https://flic.kr/p/o1tHtr

20.
https://flic.kr/p/o1bvtz

21.
https://flic.kr/p/o1mLcJ

22. Het gebied van de joodse getto in Warschau tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op een oppervlakte van slechts 3,4 vierkante kilometer woonden meer dan 400.000 joden, van wie een groot deel uiteindelijk is gedeporteerd.
https://flic.kr/p/o1bvBR

23. Restanten van de gettomuur
https://flic.kr/p/nJ188K

24. Plac Grzybowski. Het witte gebouw zag er eerst net zo uit als het bruine bakstenen gebouw, maar is in de afgelopen jaren grondig gerenoveerd. Ook het gebouw met de portretten (van joodse inwoners) wordt momenteel opgeknapt.
https://flic.kr/p/nJ16Nv

25. Plac Grzybowski
https://flic.kr/p/o1bsSx

26. Plac Grzybowski
https://flic.kr/p/nHZ5Vn

27.
https://flic.kr/p/o3g3rP

28.
https://flic.kr/p/nHZguY

29.
https://flic.kr/p/nYr9Xb

30. Het gerenoveerde gebouw van foto 24 in de Próżnastraat.
https://flic.kr/p/o1nXp3

31.
https://flic.kr/p/nHZggS

32. Pilsudskiplein
https://flic.kr/p/o1bSSX

33. Tombe van de onbekende soldaat, gelegen onder de resterende bogen van het voormalige Saksisch Paleis. Het paleis werd door de nazi's opgeblazen in 1944, maar er gaan stemmen op om het te herbouwen.
https://flic.kr/p/nYrzw1

34.
https://flic.kr/p/o1ubtt

35.
https://flic.kr/p/nHZiLG

36. De koninklijke route, die loopt van de oude stad in het noorden tot aan de koninklijke residentie van Wilanów in het zuiden, is prachtig aangelegd.
https://flic.kr/p/nHZ5z2

37. Het mooiste gedeelte van de koninklijke route bevindt zich in de straten Nowy Świat en Krakowskie Przedmieście, waar statige gebouwen zoals het Presidentieel Paleis, de Universiteit van Warschau en verscheidene kerken te vinden zijn.
https://flic.kr/p/o1mJBQ

38.
https://flic.kr/p/nJ16d2

39.
https://flic.kr/p/nHZ5nZ

40.
https://flic.kr/p/o1tFcn

41.
https://flic.kr/p/o1bRqD

42.
https://flic.kr/p/nHZfWL

43.
https://flic.kr/p/o1nWHd

44. Plac Zamkowy
https://flic.kr/p/nHZezA

45.
https://flic.kr/p/o1bqPV

46. Koninklijk kasteel aan de rand van de oude stad.
https://flic.kr/p/nHZfwA

47.
https://flic.kr/p/o1mH49

48.
https://flic.kr/p/o1nWrG

49. Monument voor kindsoldaten
https://flic.kr/p/o1tEyZ

50.
https://flic.kr/p/o1nWi5

Tot zover het eerste deel. In de volgende delen komen de oude stad, het Praga-district, Łazienki Park en nog veel meer plekken aan bod.

Reacties zijn van harte welkom!

P.S.: dit is voor mij de eerste keer dat ik foto's op het forum plaats via flickr. Ik weet dat flickr nogal streng is m.b.t. het correct linken van de foto's naar hun eigen website. Ik hoop dat ik het zo goed heb gedaan; mocht dat niet zo zijn dan hoor ik het graag en zal ik het aanpassen.
 

·
Premium Member
Joined
·
41,287 Posts
Fraaie serie die mij nu al toch wat verrast. Has een Warschau verwacht dat een meer zakelijke (kille?) uitstraling zou hebben. En dan moeten je foto's van de oude stad en andere mooie plekken nog komen. :eek:kay:
 

·
Registered
Joined
·
33,917 Posts
Dank voor deze erg mooie serie! Foto 27 vind ik er erg aangenaam uitzien. De stad doet mij op jouw foto's veel levendiger en mooier aan dan je weleens hoort over Warschau. Je hebt ook mooi het leven van de mensen op straat vastgelegd zoals op foto 44.
 

·
Registered
Joined
·
2,588 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Bedankt voor jullie reacties!

@ Scissors: ik zou zeker gaan. Vanuit Eindhoven is Warschau snel en goedkoop te bereiken met WizzAir. Ik vloog er voor €15 naartoe (enkele reis, incl. kleine handbagage). Ook zou je de nachttrein vanuit Amsterdam via Berlijn kunnen overwegen. Daar boek je een zitplaats vanaf €29, maar dan is het wel een lange zit van zo'n 16 uur. Toch heeft het reizen per trein ook wel wat. Ik heb het stuk Warschau-Berlijn afgelegd met die trein en het was best aangenaam, afgezien van het uur vertraging en het feit dat mijn raamplaats niet naast het raam zat ;)

@Plaas: ik kan me nog een fotoserie van jou herinneren. Je was er toen rond de kerst meen ik. Dat lijkt me ook wel een mooie periode om de stad in heel ander licht (en donkerte) te ervaren. De Polen schijnen ook flink uit te pakken qua kerstdecoraties, daar houd ik altijd wel van. Lekker kitscherig :)

@railwaystick: de veranderingen in Warschau gaan volgens mij ook heel snel. Ik denk dat als ik er over een jaar of twee weer terugkeer, dat er weer een heleboel nieuwe cafeetjes, opgeknapte panden en interessante musea zijn bijgekomen.

@jb: toevallig is foto 27 ook mijn favoriete foto. Daar komen veel typische elementen van de stad in samen: de mooi ingerichte buitenruimte, een kerk, moderne hoogbouw en het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Net buiten beeld staan de gebouwen van foto 24 en enkele flats, dus dan heb je Warschau eigenlijk wel gevangen in een notendop.

Zelf had ik overigens hoge verwachtingen van de stad, maar die zijn nog ruimschoots overtroffen. Ik snap wel waar het kille imago van Warschau vandaan komt, maar mijn eigen ervaring was toch heel positief. Waarschijnlijk deels geholpen door het heerlijke weer, dat zorgde voor veel levendigheid op straat. Toch konden zelfs mijn Poolse oud-studiegenoten maar moeilijk geloven dat ik Warschau wilde bezoeken. Zij dwepen met Krakau, Wrocław en Poznań, die ook ongetwijfeld mooi zijn, maar ik ben blij dat ik Warschau heb gezien :) Hopelijk dragen fotoseries als deze ertoe bij dat meer mensen overtuigd raken van de schoonheid van de stad.

Deel 2 van mijn fotoserie volgt waarschijnlijk later vanavond.
 

·
Registered
Joined
·
2,588 Posts
Discussion Starter · #9 ·
51. Straat in de oude stad.
https://flic.kr/p/nJ1512

52.
https://flic.kr/p/nHZfnj

53. Toegangspoort naar de oude stad.
https://flic.kr/p/o1onD5

54. Marktplein in de oude stad. Slechts drie panden zijn relatief ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog gekomen; de rest is (met oog voor historische details) geheel opnieuw gebouwd.
https://flic.kr/p/o1brnD

55.
https://flic.kr/p/o1bre2

56.
https://flic.kr/p/o1br8F

57.
https://flic.kr/p/nHZeK7

58. Na een lange eerste dag in Warschau liep ik weer terug naar mijn hotel.
https://flic.kr/p/o1nVuw

59.
https://flic.kr/p/o1bqGv

60. Uitzicht vanuit mijn hotelkamer. De grijze verticale palen bij het kruispunt markeren de plaats waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een brug hing die beide joodse getto's met elkaar verbond.
https://flic.kr/p/o1nZ6j

61. Flats die er allemaal keurig uitzagen, met winkels en horeca in de plinten en omgeven door veel groen.
https://flic.kr/p/nHZ7Hv

62. Vlak voor zonsopkomst de volgende dag. Aardig vroeg dus, want Warschau ligt in dezelfde tijdzone als Amsterdam, maar dan een stuk oostelijker.
https://flic.kr/p/nHZ3H6

63.
https://flic.kr/p/nJ14px

64. Daarna was het tijd voor een fietstocht door het Praga-district. Op veel plaatsen in de stad vind je rekken met huurfietsen, die je voor enkele zloty's kunt huren na registratie en betaling per creditcard.
https://flic.kr/p/o1bqsT

65. Veel foto's heb ik in deze omgeving niet kunnen maken, omdat een groot gedeelte van de wijk is opengebroken vanwege de aanleg van een tweede metrolijn.
https://flic.kr/p/nHZeqE

66. Typische straat in Praga Północ.
https://flic.kr/p/nHZ3vc

67.
https://flic.kr/p/nYr7JJ

68.
https://flic.kr/p/o3fZWt

69.
https://flic.kr/p/nYr7zL

70.
https://flic.kr/p/o1nZtJ

71.
https://flic.kr/p/nHZe1E

72. Vervolgens stak ik het spoor over om Praga Południe te verkennen.
https://flic.kr/p/nHZe4N

73.
https://flic.kr/p/nJ13Sk

74.
https://flic.kr/p/o1tHKP

75.
https://flic.kr/p/o3fZEr

76. Inwoners van Praga wachten op de bus, klaar om naar hun werk of studie te gaan.
https://flic.kr/p/nJ13Je

77. Blik op de oude stad vanaf de rivier.
https://flic.kr/p/o1tCHz

78.
https://flic.kr/p/nHZdwU

79.
https://flic.kr/p/o1tCxV

80.
https://flic.kr/p/o1cF7a

81.
https://flic.kr/p/nHZdaS

82. Monument voor vrijheid van meningsuiting.
https://flic.kr/p/nHZFDb

83.
https://flic.kr/p/nHZuRD

84.
https://flic.kr/p/nHZuVr

85. Warschau's versie van King Kong, maar dan met een wasbeer en het Paleis van Cultuur en Wetenschap.
https://flic.kr/p/o3gs5F

86. Kasteel van Ujazdów.
https://flic.kr/p/nHZFa3

87. Paleis in het Łazienki Park.
https://flic.kr/p/nJ1vw2

88.
https://flic.kr/p/nHZFtw

89.
https://flic.kr/p/nYrz61

90. Amfitheater in het Łazienki Park.
https://flic.kr/p/o1bS7D

91.
https://flic.kr/p/nHZF6Y

92. Voor wie het verhaal van The Pianist kent: dit gebouw staat op de plek waar de joodse pianist Władysław Szpilman tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog de Duitse officier Wilm Hosenfeld tegenkwam, die hem een jas en voedsel geeft.
https://flic.kr/p/o1yeV9

93.
https://flic.kr/p/o1bRPe

94. Deze regenboog is verschillende keren in brand gestoken, maar wordt gelukkig telkens weer in ere hersteld.
https://flic.kr/p/o3grya

95.
https://flic.kr/p/nHZujB

96. Metrostation Politechnika.
https://flic.kr/p/o1u6pa

97.
https://flic.kr/p/o1n94u

Tot zover het tweede deel foto's. Hierna volgt nog een kort derde en laatste deel.
 

·
Premium Member
Joined
·
41,287 Posts
Deel 2 is nog fraaier dan deel 1. :eek:kay: Warschau lijkt echt een hele mooie en interessante stad te zijn. :)
 

·
Registered
Joined
·
2,588 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Bij deze de laatste paar foto's van Warschau:

98. Plein van de Grondwet
https://flic.kr/p/nHZGsA

99.
https://flic.kr/p/nYryCC

100.
https://flic.kr/p/o3grgg

101.
https://flic.kr/p/nHZEyy

102. Treinstation
https://flic.kr/p/nJ1v5v

103. Winkelcentrum Zlote Tarasy
https://flic.kr/p/o1onFj

104.
https://flic.kr/p/nYrxf7

105.
https://flic.kr/p/nHZFK3

106.
https://flic.kr/p/o1onoA

107.
https://flic.kr/p/o1bSAV

108. Neppe palmboom (15m hoogte) die hier in 2002 werd geplaatst in het kader van een kunsttentoonstelling en nooit meer weggehaald is.
https://flic.kr/p/nYrAaW

109. Gratis toegankelijke tuinen op het dak van de universiteitsbibliotheek.
https://flic.kr/p/o1u7LD

110.
https://flic.kr/p/o1u67B

111.
https://flic.kr/p/o1bRxc

112.
https://flic.kr/p/o1onUW

113.
https://flic.kr/p/o1bTdX

114.
https://flic.kr/p/nHZEy5

115. Rustig straatje in de Nieuwe Stad.
https://flic.kr/p/nJ1usi

116. Net als de Oude Stad, is ook de Nieuwe Stad tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels platgebombardeerd en later herbouwd.
https://flic.kr/p/o1u5HF

117. Marktplein in de Nieuwe Stad.
https://flic.kr/p/nHZttZ

118.
https://flic.kr/p/nJ1uik

119. Monument voor de Opstand van Warschau in de zomer en herfst van 1944.
https://flic.kr/p/nHZFRd

120.
https://flic.kr/p/nHZtii

121.
https://flic.kr/p/o1u5qg

122.
https://flic.kr/p/nYrxrj

123. Metrostation Plac Wilsona
https://flic.kr/p/o1bSYD

124.
https://flic.kr/p/nHZDHC

Dit was het dan! Bedankt voor alle reacties. Ik hoop dat jullie van de foto's hebben genoten.
 

·
Premium Member
Joined
·
41,287 Posts
Ik heb er i.i.g. van genoten. :) Dank voor het plaatsen van je foto's hier. :eek:kay:
 

·
Registered
Joined
·
11,914 Posts
Genieten deze serie! Ik was er in 2011 drie dagen tijdens een interrailreis, was ook zeker een van de hoogtepunten. Zou er graag nog eens terug gaan.

Deden ze bij dat winkelcentrum op #103 nog moeilijk toen je foto's ging maken? Daar kreeg ik toen een chagrijnige bewaker achter me aan.
 

·
Registered
Joined
·
2,588 Posts
Discussion Starter · #19 ·
Bedankt voor jullie reacties!

@DvW: nee ik werd gelukkig met rust gelaten. Alleen bij de ingang heb ik bewakers gezien; verder nergens. Foto #103 heb ik vanaf de eerste of tweede verdieping gemaakt, waar het vrij rustig was. Bovendien val ik niet zo op met mijn compactcamera :) Ik kan me jouw mooie foto's van Warschau ook nog goed herinneren trouwens. Door het zien van jouw uitzichtfoto van Plac Zamkowy had ik de witte klokkentoren van St. Anne op mijn lijstje gezet, maar die heb ik uiteindelijk toch moeten schrappen wegens tijdgebrek. Die komt dus de volgende keer nog aan bod.
 

·
.
Joined
·
627 Posts
Wow, I have to admit that you've made some great photos of my city. I'm really impressed, you showed many of the most characteristic and interesting places of Warsaw and in the same time the pictures don't look like from a touristic album...

Just shame that you haven't shown any night photos and a nightlife of the city that is, IMO, really vibrant (even in comparision to the biggest European metropolies).
Also it could be nice if you would visit with camera less renowed areas of Warsaw - for instance some more of the Old Żoliborz that is one of the biggest complexes of pre-war modern architecture in Central Europe - and where the Plac Wilsona metro station is situated (trivia: it was awarded the most beautiful newly-bulilt station of the world by some prestigious organisation and one of the most beautiful by The New York Times)
 
1 - 20 of 22 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top