SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa Śródmieście] Biurowiec KróLEWska S+B Gruppe

181936 Views 429 Replies 123 Participants Last post by  Pstrykacz
http://eurobuildcee.com/?page=news&id=16981&link=krolewska-stanie-w-centrum-warszawy
KróLEWska stanie w centrum Warszawy

Tomasz Szpyt | 22 kwietnia 2014

POLSKA W połowie maja austriacka firma S+B Gruppe planuje rozpocząć budowę nowego biurowca w centrum Warszawy. Powstanie on u zbiegu ulic: Królewskiej i Granicznej.(...)

z naszej ulubionej strony, więcej na stronie ;) http://nowawarszawa.pl/2014/04/krolewska-stanie-centrum-stolicy-wizualizacje/ :

Ze strony inwestora:

Zajrzałem dziś na działkę przy Królewskiej - ostatnio zdawało mi się, że wycinali tam drzewa, ale nie byłem pewien. Pozostałości faktycznie wyglądają na świeże:

See less See more
6
1 - 20 of 430 Posts
Miało być:

Wyszło:

Mamy się bać ?
See less See more
2
  • Like
Reactions: 1
S+B Gruppe już pokazało na co ich stać. Myślę, że możemy się bać bo wizka jest w bardzo podobnym stylu jak przy Wspólnej.
^^ Analiza na poziomie środowego egzaminu ogólnopolskiego, albo i niższa. Wspólna była budowana pod ekonomiczną sieć hotelową, w trudnych warunkach zastanego szkieletu i pod specyficzne standardy hotelu.

Tutaj sytuacja jest zupełnie inna i IMO można w wizualizacje uwierzyć tak, jak zazwyczaj - czyli ogólnie to tak będzie wyglądać. Lepiej lub gorzej, ale odchylenia nie będą ogromne.
See less See more
  • Like
Fajny budynek, ale mam wrażenie, że urbanistycznie poszli na kompromis i biurowiec nie zajmie całej działki tylko zostanie zrobione otwarcie na okna tego jamnika z tyłu... mam nadzieję, że się mylę i że ta niższa część bedzie dochodziła do samego biurowca Saski Point aczkolwiek wątpie, że tak będzie.
See less See more
z naszej ulubionej strony, więcej na stronie ;)
Jak dobrze, że zamieściłeś też i informacje z pierwszego i najlepszego źródła wiedzy o inwestycjach w całym wszechinternecie ;).
  • Like
Reactions: 2
Fajny budynek, ale mam wrażenie, że urbanistycznie poszli na kompromis i biurowiec nie zajmie całej działki tylko zostanie zrobione otwarcie na okna tego jamnika z tyłu... mam nadzieję, że się mylę i że ta niższa część bedzie dochodziła do samego biurowca Saski Point aczkolwiek wątpie, że tak będzie.
Nie nie będzie. Wystarczy spojrzeć na to zdjęcie Piotrka00: http://i.imgur.com/qAlmZUT.jpg

By zauważyć, że przed ubeckim jamnikiem drzewa nie zostały wycięte, co oznacza, że nikt tam z fundamentami/szczelinówkami nie będzie wchodził. Pozostanie wyrwa w pierzeji, o szerokości zapewne podobnej co do wyrwy między Saski Crescent, a Saski Point. A jeżeli tak będzie - to będzie w miarę znośnie. Zresztą, praktycznie na całym odcinku Grzybowskiem między Graniczną, a JPII mamy każdorazowo odstępy między budynkami, nierzadko o wiele szersze, i nie wygląda to źle (wyjątkiem chyba jest PZU i Radisson, które tworzą monolit).

Jednym słowem dzieje się przy Grzybowskiej... Omawiana inwestycja - start lada chwila, biurowiec na działce przy Mennicy (Waliców) - start lada chwila, PCC - wystartowało, WS - sięga już kilkuasntu kondygnacji, Q22 - na etapie wykopków... To co kolejne ruszy przy Grzybowskiej - "ostatni" biurowiec w kwartale Karolkowa/Grzybowska/Przyokopowa? A może Liberty? HPO?

PS: Tyle, że to Królewska, choć utarło się, że wszystko co na zachód od Marszałkowskiej to Grzybowska:) Mi tam pasuje:)
See less See more
  • Like
^^ Analiza na poziomie środowego egzaminu ogólnopolskiego, albo i niższa. Wspólna była budowana pod ekonomiczną sieć hotelową, w trudnych warunkach zastanego szkieletu i pod specyficzne standardy hotelu.
Żaden z tych warunków nie wymuszał blachy falistej i kuwet.
  • Like
Reactions: 5
Mógł by bardziej nawiązywać poziomymi podziałami elewacji oraz wysokością do białego budynku obok. Od tyłu chaos - tu można by też popracować. Niemniej inwestycja na plus.
Oby utrzymali podziały elewacji i okien.
Na pewno nie będzie takiej przerwy jak na tej wizualizacji :nuts: Pewnie będzie wyrwa szerokości węższej ściany bloku, co jest akceptowalne.
See less See more
^^
Tutaj bardzo dobrze widać dlaczego jest tak, a nie inaczej:

Podejrzewam, że słowa klucze do tej zagadki to: swiatło i blok ;)
See less See more
  • Like
od kiedy powstał biurowiec Saski, nic już nie przywróci w tym miejscu Ogrodu Saskiego. Niech więc stawiają co chcą ;) byle w gabarytach sąsiedniej zabudowy.
Tylko nie co chcą bo to znaczy że nie masz nic przeciwko postawieniu dowolnego brzydala w sąsiedztwie.
^^ Analiza na poziomie środowego egzaminu ogólnopolskiego, albo i niższa. Wspólna była budowana pod ekonomiczną sieć hotelową, w trudnych warunkach zastanego szkieletu i pod specyficzne standardy hotelu...
CrtZ zawiodłeś mnie, trzeba było bardziej pojechać i przyrównać moją wypowiedź do egzaminu szóstoklasisty i dodać jeszcze coś o mojej matce. To byłby wtedy konkretny pojazd rodem z onetu :cripes:

Odpowiadając na twój profesjonalną wielobranżową analizę zależności pomiędzy wizualizacją a realizacją:

Kuwetowiec był budowany na podstawie koncepcji i z niej wynikającego projektu budowlanego. Koncepcji, dzięki której powstała wizualizacja.

Efekt końcowy jest diametralnie inny niż wizualizacja co oznacza, że podczas budowy zmieniła się koncepcja.
Nic nie stoi na przeszkodzie by w tym również trudnym terenie (ograniczenia ze względu na obowiązek doświetlenia bloku obok) koncepcja się nie zmieniła i nie powstał budowlany koszmarek.
See less See more
Ale po wizce z postu NeosWarszawa jeszcze byly pokazane dwa kolejne wersje hotelu ktore byly zblizone do tego co zbudowali. A jak ta wersje biurowca zaprezentowali tak krotko przed startem budowy to juz raczej beda sie jej czymac.
mzywial: Rzeczywiście, bo zmiana elewacji na tynk pomoże w doświetleniu bloku... Wybacz, ale wieszczenie, że zmienią projekt bo już raz zmienili jest kompletnie odcięte od rzeczywistości. S+B zbudowali też Zebrę i wyszła genialnie - czy na tej podstawie mamy uważać, że każdy ich następny budynek będzie genialny? Nie. Tak samo jak nie możemy uważać, że każdy będzie kiepski jak Wspólna.
See less See more
Sprawa wygląda tak:

1. wizka jest niezła, choć budynek mógłby mieć 1 lub 2 piętra wyżej i tworzyłby coś w rodzaju "słupa" (?) wjazdowego (bo przecież nie bramy) na Królewską/Grzybowską z Marszałkowskiej

2. S+B już raz dało ciała i to po bandzie, stawiając znienawidzony CHAMpton. Nie dziwię się, że trudno im ufać. Niemniej czuję, że przy CHAMptonie "zawiniły" pieniądze na podstawie cyferek w centrali Hiltona obliczone na: "budujecie w Polsce? a gdzie to jest? w każdym razie budżet ściąć o połowę, nikt nie zauważy"

3. Czekamy - więc CZIIIIILLLL, Panowie, CZIIIIL, obaczym jak będzie.

choć rozumiem napięcie - bardzo specyficzny i dobrze mi znany syndrom FPW nieopisany jeszcze w nauce
See less See more
Za niskie o 2, 3 kondygnacje i jak dla mnie to przekombinowane.
Pod warunkiem, że wizualizacje nie są świadomie przekłamane. Kondygnacje biurowca na pierwszym planie są podejrzanie niskie w porównaniu do kondygnacii bloku na drugim planie. ;)
CrtZ zawiodłeś mnie, trzeba było bardziej pojechać i przyrównać moją wypowiedź do egzaminu szóstoklasisty i dodać jeszcze coś o mojej matce. To byłby wtedy konkretny pojazd rodem z onetu :cripes:

Odpowiadając na twój profesjonalną wielobranżową analizę zależności pomiędzy wizualizacją a realizacją:

Kuwetowiec był budowany na podstawie koncepcji i z niej wynikającego projektu budowlanego. Koncepcji, dzięki której powstała wizualizacja.

Efekt końcowy jest diametralnie inny niż wizualizacja co oznacza, że podczas budowy zmieniła się koncepcja.
Nic nie stoi na przeszkodzie by w tym również trudnym terenie (ograniczenia ze względu na obowiązek doświetlenia bloku obok) koncepcja się nie zmieniła i nie powstał budowlany koszmarek.
CrtZ dał się po prostu sprowokować i na onet odpowiedział onetem.

Jeśli chodzi o Kuw..., pardon Hampton, to wizualizacje wklejone przez Neosa powstały na bardzo wczesnym etapie zaraz po nabyciu szkieletu przez SB Gruppe, tuż przed wznowieniem budowy były znane aktualne wizualizacje. Poza tym porównywanie budowy budżetowego hotelu i biurowca klasy A faktycznie trąci gimnazjum. W budżetowym hotelu ma być tanio, prestiż ma wartość zerową.
See less See more
1 - 20 of 430 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.