7,856 Posts
Urodziłem się w Warszawie w czasach kiedy nie było aparatów cyfrowych, a jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby na kliszy utrwalić to co nieuchronnie przemija.. W pewnym stopniu tłumaczy mnie także to, że urodziłem się na Czerniakowie, a więc lewobrzeżnej Warszawie, a obecnie mieszkam na prawobrzeżnej. Ponieważ widzę, że praska strona Warszawy zmienia się niemal z dnia na dzień, więc pomyślałem, że warto byłoby zachować kilka ujęć, które prawdopodobnie z czasem także pozostaną tylko wspomnieniem.
Uprzedzę, że nie „nurkowałem” w podwórza-studnie. Poprzestałem na ujęciach z ulicznych chodników. Dobór ujęc jest także dość przypadkowy. A całość jest swego rodzaju przeciwwagą dla obrazu Warszawy, który zamieściłem tu http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=345831
Zacznijmy więc ten krótki spacer po Pradze:
Zacząć wypada od ikony-symbolu Pragi – Bazar Różyckiego. To już nie ten sam bazar co kiedyś.
Targowa. Centralna arteria Pragi.
Ząbkowska – ta ulica przeszła do dzisiaj chyba największe zmiany. Uchowało się coś co ma szczególnie dziś znamienny skrót ...
WWW – Warszawska Wytwórnia Wódek
N/C
N/C
N/C
Z lewej na dole – kapliczka.
N/C
N/C
N/C
Praga nigdy nie należała do dzielnic bezpiecznych.
N/C
Pozostałości po balkonach ...
N/C
N/C
N/C
N/C
Czas kontrastów (z prawej strony gmach byłego PDT Praga)
Obok siebie różne epoki.
Renowacja starych kamienic daje im „drugą młodość”
Na Pradze nie buduje się tak dużo jak po lewostronnej Warszawie. Tu widać budowę kina „Praha” w miejscu po poprzednim kinie wyburzonym do fundamentów.
To wszystko na dziś.
:cheers:
PS
Jeszcze jeden łyk :cheers: po problemach z załączeniem fotek
Uprzedzę, że nie „nurkowałem” w podwórza-studnie. Poprzestałem na ujęciach z ulicznych chodników. Dobór ujęc jest także dość przypadkowy. A całość jest swego rodzaju przeciwwagą dla obrazu Warszawy, który zamieściłem tu http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=345831
Zacznijmy więc ten krótki spacer po Pradze:

Zacząć wypada od ikony-symbolu Pragi – Bazar Różyckiego. To już nie ten sam bazar co kiedyś.

Targowa. Centralna arteria Pragi.

Ząbkowska – ta ulica przeszła do dzisiaj chyba największe zmiany. Uchowało się coś co ma szczególnie dziś znamienny skrót ...

WWW – Warszawska Wytwórnia Wódek

N/C

N/C

N/C

Z lewej na dole – kapliczka.

N/C

N/C

N/C

Praga nigdy nie należała do dzielnic bezpiecznych.

N/C

Pozostałości po balkonach ...

N/C

N/C

N/C

N/C

Czas kontrastów (z prawej strony gmach byłego PDT Praga)

Obok siebie różne epoki.

Renowacja starych kamienic daje im „drugą młodość”

Na Pradze nie buduje się tak dużo jak po lewostronnej Warszawie. Tu widać budowę kina „Praha” w miejscu po poprzednim kinie wyburzonym do fundamentów.
To wszystko na dziś.
:cheers:
PS
Jeszcze jeden łyk :cheers: po problemach z załączeniem fotek