SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Byłem na szczycie Złotych Tarasów!

4847 Views 37 Replies 20 Participants Last post by  Fredi
Ja pewnie pamiętacie podczas ostatniej wycieczki na ZT zachowałem się jak kompletna gapa i ostatecznie budowy nie zwiedziłem ;) Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło i dzieki wspaniałomyślności Maćka (Dzięki Ci, jesteś wielki :master: ) dostałem drugą szansę :) Akcja odbyła się w sobotę rano.

Oto cel mojej wyprawy :guns1:

Po wjechaniu windą na 17 piętro weszliśmy po schodach widocznych na tym zdjęciu na samą górę:

Wtedy wystarczyło skorzystać z drabinki i moim oczom ukazał się taki widok :D

Pogoda była rewelacyjna więc nie pozostało mi nic innego jak porobic trochę fot ;) Niektóre są nieco krzywe lub lekko poruszone, ale wicher był taki że trudno było utrzymać równowagę a co dopiero robić zdjęcia :D

Najpierw parę standartowych widoczków na "Ścianę Zachodnią"

Rondo1 w całej okazałości:

Jest tam kto? ;):D

Widoczki w stronę Woli:

Widać Hiltona (niestety żuraw zasłania...)

Rzut oka na budowę:

A teraz widoczki na północ:

Muranów:

Błękitny (tutaj raczej Granatowy ;))

Obracamy się w kierunku wschodnim:

Widac Starówkę ( i trochę bloków też...)

A teraz na południe:

Remont kamienic:

I remont hoteli: Grand (pokryty białą folią ) i Novotel (pokryty żółtą Otylią ;))

I w tym momencie wyczerpały mi sie akumulatorki w aparacie :moods:
Jednak pomimo tego wyprawa była bardzo udana a do tego była okazją do dowiedzenia się wielu ciekawych rzeczy na temat ZT (jeszcze raz dzieki dla Maćka :))
See less See more
27
1 - 20 of 38 Posts
bardzo ciekawa relacja - fajnie Ci to wszystko wyszlo :)

ps. Zdjecia coraz lepsze IMO
Nie no Soboleus fotki wspaniale. Mozna powiedziec, ze skorzystales na pogodzie i miales wiecej do ogladania, ciaaagle przybywa. Widoki eleganckie. na zywao musi byc rewelacyjne wrazenie.

I !

MOntowanie elewacji sie zaczyna, fajnie :)
See less See more
Mam takie pytanie; na ostatnim zdjeciu widac obok Novotela cos podluznego szaruburego, jakby parking pietrowy ... jezeli to taki to kiedy zostal wybudowany, ma ktos foty?

Pzdr.
Nie oglądałeś 07 zgłoś się,chyba zbudowali go razem z HF
Tak, ten parking to równolatek forum, początek lat 70-tych. Wtedy był full wypas...
Szkoda ze nikt chyba jeszcze ladnie nie obfotografowal tamtej okolicy, zawzse tylko z daleka widze ze jest tam sporo ciekawych gmachow, choc juz starych.

@ Soboleus, nie chcesz sie tak czasem jeszcze popisac nowym aparatem ... ;).

Pzdr.
MARCIN said:
Szkoda ze nikt chyba jeszcze ladnie nie obfotografowal tamtej okolicy, zawzse tylko z daleka widze ze jest tam sporo ciekawych gmachow, choc juz starych.
@ Soboleus, nie chcesz sie tak czasem jeszcze popisac nowym aparatem ... ;).
Pzdr.
A czym tu się popisywać, jakiś stary i tani model ;):D Ale pomysł dobry, sam miałem plan żeby wybrać się z aparatem w tamte rejony.
See less See more
Za SoboleuSa :cheers:
Za jego udana wyprawe :cheers:
Za jego cyfraka :cheers:
Za Zlote Tarasy :cheers:
SoboleuS said:
A czym tu sie? popisywac´, jakis´ stary i tani model ;):D Ale pomys? dobry, sam mia?em plan z?eby wybrac´ sie? z aparatem w tamte rejony.
Bylo by fajnie, ale zrob to wylacznie z wlasnej inicjatywy, ja nie chce ganiac ludzi z aparatami po miescie tylko po to aby zaspokojic wlasna ciekawosc ... :).

Pzdr.
See less See more
No Sobo pobiłeś nas wszystkich !!!!!! Gratuluje . Teraz jesteś jedyny , który tam był . Wielkie dzięki dla Maćka :cheers:
ladne czyste foty!
czyli byles na jakichs 100 metrach - to juz porzadna wysokosc!
MARCIN said:
Mam takie pytanie; na ostatnim zdjeciu widac obok Novotela cos podluznego szaruburego, jakby parking pietrowy ... jezeli to taki to kiedy zostal wybudowany, ma ktos foty?

Pzdr.
To zdjecie zrobilem w czercu 2003:

To w kwietniu 2004:

See less See more
2
no Sobo' przywracasz mi wiare w canona A75 ;]
Super Fredi, dzieki. Ciekawy kawalek Warszawy ktorego jeszcze na forum (na zywo oczywiscie tez) nie widzialem i chyba malo kto z niewarszawskich forumowiczow zna te miejsce ... parking z surowym betonem i kolorowymi filarami tez mi sie podoba.

Pzdr.
@Soboleus, gratuluję wspaniałych widoków. Dzięki, że się z nami podzeliłeś. :cheers:
Skoro sie podoba, to dorzuce jeszcze pobliski rolniczy olimp.
(VI 2003)

See less See more
Fantastyczne, to co prawda monstrualna przytlaczajaca architektura ale skoro juz ja zbudowano ...
Wyobrazcie sobie jakby kiedys ministerstwa sie z tych gmachow wyprowadzily a powstaly tam kluby, lofty (w tej galeri kolumn kruszganek z ogrodem dla mieszkancow ...) wykorzystanie takiej architektury do wrecz przeciwnych celow niz pierwotnie zalozone wydaje mi sie bardzo kuszace ... szkoda ze to tylko sfera marzen na razie.

Heh, szyld z "duze rozmiary ...." daja temu zdjeciu dodatkowa wartosc ;):

Pzdr.

@ Soboleus, sorry ze robimy ci tutaj offtopic ;).
See less See more
Soboleus, jednak warto się zapodziac w barakach;) Super fotki, natomiast jedno pytanie lekko offtopicowe mnie męczy. Ile trwa praca takiego workera w tym dźwigu? Jak on korzysta ze "sławojki" i .t.p.

Natomiast odnośnie olimpu rolniczego to jest to miejsce ktore zawsze powoduje to, zę się gubię w warszawie, ten olimp tak nie pasuje do okolicy, że odrazu niweiem gdzie jestem. W ogóle takie zdjęcie może byc szokiem dla kogos kto nie widzi tego na codzień.
See less See more
@ MARCIN: No problemo, offtopikujcie sobie do woli, byleby tylko wątek ładnie się rozwijał ;) Zawsze to ciekawsze niż pisanie "fajne fotki" :D
Swoją drogą mnie też zawsze fascynowało Min. Rolnictwa, a własciwie fascynowało i przerażało zarazem ;)
1 - 20 of 38 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.