SkyscraperCity Forum banner

Warszawa by DocentX (2007) Cz. II

4587 Views 20 Replies 15 Participants Last post by  MIKI
115
Zdjecia Kwiecien-Maj 2007

'Srodmiescie Poludniowe'

'Plac Zbawiciela'

jedna z ulic dochodzacych do 'Placu Zbawiciela'

'Aleja Roz'

'Koszykowa'

'Mokotowska'

'Krucza'

'Wilcza'

'Marszalkowska'

'Plac Konstytucji'

'Trasa Lazienkowska' - w oddali Praga Poludnie

Warszawskie drzewka

kilka zdjec z Powisla

znow Srodmiescie Poludniowe

Focus Filtrowa

'Plac Politechniki'

Politechnika Warszawska

'Lwowska'

'Sniadeckich'

'Plac Konstytucji'

idziemy do metra

stacja metra 'Wierzbno'

'Sluzewiec'

czesc zdjec byla robiona z pedzacego tramwaju...

Babilon ;)

'Mokotow'

Europlex

'Pulawska' - najdluzsza ulica Warszawy - gdzies czytalem, ze ma jakies 20 km

wracamy do srodmiescia

'Plac Unii Lubelskiej'

'Aleje Szucha'

'Trasa Lazienkowska'

'Agrykola' - jedna z dwoch (a moze trzech...) warszawskich ulic z oryginalnymi lampami gazowymi

Pomnik wiktorii wiedenskiej

Palac na wodzie

Zamek Ujazdowski

widoczki z gory

znow Srodmiescie Poludniowe

'Aleje Niepodlegosci'

See less See more
1 - 20 of 21 Posts
i kolejny raz widzę piękną Warszawą...

jedna refleksja: ze zdjęć wydaje mi się, że dosyć sporo w różnych części miasta jest stylizowanych latarni(oczywiście i tak o wiele za mało jak wszedzie w Polsce,ale i tak dosc sporo w poronaniu z innymi miastami).
PIĘKNE MIASTO ! PIĘKNE FOTKI nic dodać nic ująć :D kawał dobrej roboty DocentX :eek:kay:
może ktoś mi wyjaśnić dlaczego Śródmieście Południowe ocalało? przecież Niemcy po Powstaniu metodycznie niszczyli kamienicę po kamienicy. może mieli tam kwatery?
^^ owszem, była to tzw. dzielnica policyjna, powstania tam w zasadzie nie było. A z tym metodycznym niszczeniem to też w pewnym stopniu mit, owszem, metodycznie rabowano a potem przeważnie podpalano. Jeden budynek się spalił, drugi nie. Te lepsze, lepiej wykonane (a w śr. poł. były głównie takie) się przeważnie nie spaliły, nawet jeśli były podpalane.
Dodatkowo, wojne przetrwalo znacznie wiecej niz teraz jest. Spora czesc Srodmiescia Pld. poszla pod kilof wraz z budowa MDM.
jakbyś chodził za mną tymi samymi ulicami
podoba się ta galeria
Warszawa JEST piękna ! a, że stolica to najbrzydsze miasto Polski to mit i stereotyp durny.
Warszawa JEST piękna ! a, że stolica to najbrzydsze miasto Polski to mit i stereotyp durny.
Piękna to bez przesady. Tu są wybrane miejsca, mogę ci zapostować taką serię że zrobi ci się słabo
Piękna to bez przesady. Tu są wybrane miejsca, mogę ci zapostować taką serię że zrobi ci się słabo
Taka serie mozna skomponowac dla kazdego miasta w Polsce - niestety - Wawa nie jest tu wyjatkiem.

Miasto ma bardzo wiele pieknych i ciekawych miejsc, co staralem sie pokazac.

I z pewnoscia Wawa nie jest brzydka (choc oczywiscie posiada brzydkie miejsca - miejmy nadzieje, ze z czasem bedzie ich coraz mniej).
Dla mnie jak tu egzystuje codziennie, to jest ok. Gorzej jak sie wroci zza granicy.
A no i slonce - ono dodaje temu miastu 30%.
Taka serie mozna skomponowac dla kazdego miasta w Polsce - niestety - Wawa nie jest tu wyjatkiem.
Można praktycznie dla każdego większego miasta na świecie...
Będzie część III? :)
bedzie :cheers:
^^
Super fotki DocencieX ;)
Taka Warszawa mi się podoba, jest przyjazna mieszkańcom, nie to co gigantyczne blokowiska przy wielopasmowych drogach. Kierunek rozwoju miasta powinien iść w kierunku zrównoważonej urbanistyki, gdzie buduje się w ludzkiej skali, tworząc pierzejową, kwartałową zabudowę. Nie jestem bynajmniej przeciwnikiem wieżowców ale z umiarem i rozsądkiem :)
może ktoś mi wyjaśnić dlaczego Śródmieście Południowe ocalało? przecież Niemcy po Powstaniu metodycznie niszczyli kamienicę po kamienicy. może mieli tam kwatery?
Poza kwartałami które miały dla nich znaczenie (burdele, kasyna, ew budynki ważne strategicznie) poprostu nie zdążyli wszystkiego zrujnować...
ładne są też te wille na Powiślu. dużo ich tam jest?
^^ to tak zwane osiedle profesorskie, raptem kilkanaście budynków.
Poza kwartałami które miały dla nich znaczenie (burdele, kasyna, ew budynki ważne strategicznie) poprostu nie zdążyli wszystkiego zrujnować...
Metoda była taka: najpierw plądrowano wynosząc dosłownie wszystko co się dało a następnie polewano benzyną i podpalano cały budynek. W śródmieściu południowym niemcy sami mieszkali, trudno by plądrowali samych siebie albo spalili sobie dach nad głową. Smutna prawda ale to właśnie dlatego ten rejon miasta przetrwał w tak bardzo dużym stopniu. No i oczywiście fakt że nie było tam powstania, ogromne zniszczenia w mieście poczyniły 2 miesiące przede wszystkim bezładnego ostrzału artyleryjskiego. Tam artyleria nie strzelała.
1 - 20 of 21 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.