SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Crown Square

34968 Views 76 Replies 55 Participants Last post by  xywa
Nowy biurowiec firmy Ghelamco

mpw2007-06-20, ostatnia aktualizacja 2007-06-20 09:43

Ghelamco zbuduje nowy biurowiec na Woli. Gmach o nazwie Crown Square stanie obok dwóch wcześniejszych inwestycji tego dewelopera - Crown Point i Crown Tower.

Belgijski deweloper Ghelamco kończy wyburzać stare poprzemysłowe zabudowania przy ul. Przyokopowej. Wkrótce rozpocznie tam budowę biurowca zaprojektowanego przez pracownię architektoniczną Ludwika Koniora. Bardzo duża ilość przeszkleń i ukośne załamanie na elewacji doda bryle 12-piętrowego budynku lekkości. Wewnątrz budynku powstanie patio. Na parterze zaplanowano powierzchnie usługowe i handlowe. Crown Square zaoferuje ok. 17 tys. m kw. powierzchni biurowej klasy A - z podnoszonymi podłogami, podwieszanymi sufitami, klimatyzacją, wentylacją, podziemnym garażem oraz systemem komputerowego sterowania budynkiem. Gmach ma być gotowy na przełomie 2008 i 2009 r.

Budynek doklei się do 11-piętrowego biurowca Crown Tower - starszego dziecka firmy Ghelamco. Ten mieszczący 7,5 tys. m kw. powierzchni biurowej budynek został oddany do użytku pod koniec 2004 r. Kilka miesięcy wcześniej na przeciwległym narożniku Przyokopowej i Hrubieszowskiej Ghelamco zbudowało ośmiopiętrowy biurowiec Crown Point (10,6 tys. m kw.). Oba budynki cieszą się dużą popularnością wśród najemców (połowę Crown Tower wynajęto, zanim na jego budowie wbito pierwszą łopatę). Belgijski deweloper w 2005 r. sprzedał je za 55 mln euro firmie Imak CEE, będącej częścią austriackiego koncernu Immoeast.

W tej okolicy ma powstać jeszcze więcej biur. Trwają przygotowania kilku inwestorów do zabudowy 2,1-hektarowego terenu dawnych zakładów im. Róży Luksemburg. Stary budynek produkcyjny firma Europlan chce zaadaptować na lofty. Wokół niego ma jednak wyrosnąć kilka nowych budynków. - Na całym terenie przeważa funkcja mieszkaniowa, ale wzdłuż ulicy Grzybowskiej pierwsze dwie kondygnacje będą biurowe, a w budynkach wzdłuż ul. Karolkowej biura zajmą parter - wyjawia Mariusz Ścisło, architekt, który na zlecenie inwestorów opracował koncepcję wykorzystania poprzemysłowej działki.

Wolski biurowiec nie jest jedyną inwestycją rozpoczynaną przez Ghelamco. Przy ul. Domaniewskiej 49 dobiega końca wyburzanie starych magazynów. Na ich miejscu ma powstać siedmio-ośmiopiętrowy biurowiec.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna

See less See more
1 - 20 of 77 Posts
w tym kwadracie hrubieszowska karolkowa grzybowska przyokopowa to chyba na glowie sobie postawia te wszytkie projekty co sie ostatnio pokazaly
w tym kwadracie hrubieszowska karolkowa grzybowska przyokopowa to chyba na glowie sobie postawia te wszytkie projekty co sie ostatnio pokazaly
no i bardzo dobrze, robi sie gesto, wielkomiejsko
jak by to byly biura to luz ale tam maja byc mieszkania - jak sie okazuje sciana w sciane

edit: chociaz moze i nie bedzie tak zle. widac ze planuja przebicie gieldowej pomiedzy tym crownem a mieszkaniowka

See less See more
Ja tam lubię gęstą zabudowę.
Ja tam lubię gęstą zabudowę.
ja też, właśnie wszędzie powinno się robić tak gęsto
Jeden spodek widzę znowu na dachu:D
Wydymany ten biurowiec
Kanior ty boski z planety :bow:
I ja się przyłączam. Ta uliczka między tymi dwoma Ghelamco jest sympatyczna.
Działka Ghelamco była oczyszczona od dłuższego czasu. Wygląda, że czekali na rozbiórkę zabudowań stojących na granicy na sąsiedniej działce LC.
Amen!
Dokładnie tak. A projekt całkiem ładny. Akceptacja.
A na ostatnim pietrze rampa dla skejtow
Ja bym obstawiał, że to rynna.
Wygląda na to, że niedługo ktoś zajmie się też najbardziej charakterystycznym budynkiem kompleksu Róży Luksemburg, czyli tym widocznym częściowo po prawej.

Do końca 2007 uczęszczałem tam czasami na paintball, natomiast od 2008 roku zaczęła się wyprowadzka znajdujących się tam magazynów i firemek.
Dobrze ze otoczenie muzeum powstania sie zmienia. Fajnie to bedzie niedlugo wygladalo jak zabytkowy budynek o architekturze przemyslowej, bedzie stal w gąszczu nowoczesnych biurowcow i wiezowcow. Dzieki Bogu nie ma tam prawie zadnych blokow z wielkiej plyty.
1 - 20 of 77 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.