SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Filosssografia - czyli Filosssa spacery po Warszawie - wątek cykliczny

1608699 Views 5992 Replies 412 Participants Last post by  filosss
Witam. Od dzis moje sesje beda mialy inna forme na forum. Wszystkie beda umieszczane w ponizszym watku i sukcesywnie dokladane. Co by nie tworzyc dziesiatek tematow. Ponizej watki do wielu wczesniejszych moich galerii na forum - choć zapewne nie wszystkich. tradycyjne ENJOY

13.03.05

06.04.2005

17.04.2005

Warszawa w szkle

24.04.2005

09.05.2005 - Warszawa nocą

30.05.2005 - Zdobycie Ściany Wschodniej

13.06.2005 Warszawa nocą

22.06.2005

01.09.2005

22.09.2005

01.10.2005

03.10.2005

05.10.2005

09.10.2005

10.10.2005

Tyle galerii. Zaraz wrzucam kolejne kilkadziesiat fotek z ostatnich dni... Troche sie tego nazbieralo... ENJOY
See less See more
1 - 20 of 5993 Posts
ale i tak musisz zalozyc nowy watek ktory bedzie tam gdzies widoczny :)
Poniżej kilkadziesiąt fotekl z ostatnich dni... Regionalnie Różnie: moje Powiśle, Ursynów, Centrum, Trakt Królewski... Zapraszam

Kamienica przy ul. Czerwonego Krzyża, aktualnie jedna z najbardziej pilnowanych kamienic z uwagi na Kaczego mieszkańca... Czyżby groźba aby nasz Kaczorek nie zaraził się ptasią grypą?

Smolna... niżej i wyżej

Foksal to nie tylko, puby i restauracje to też kilka zapuszczonych kamienic w których straszą bezdomni...

Chmielna - ukwiecona mimo połowy października

Chmielna w wiadomym kierunku i widoku

Nowy Świat

Moja ul. Jaracza - na zywo ładniej wygląda:)

Dobra Apteka

Elektryczny Ursynów

Trochę propagandy... Skrzyzowanie Ciszewskiego i Rosola i zwycięzca konkursu w towarzystwie dwóch przegranych
]

Tusk elektryk? czyżby powtórka...

Andrzejku w "makijazu"

Wracamy na Powisle. Teatrzyk naprzeciwko mego domku - zawsze mozna isc sie dokulturalnic:)

Wisłostrada i Warczyburg w barwach Zagłębia Sosnowiec tudzież Śląska Wrocław

Most Poniatowskiego - we wnętrzu

Wisłostrada - biurowce przy ludnej. po prawej stanie Urząd Marszałkowski

Most Poniatowskiego.

Krucza - socrealizm w pełni okazałości

Nie znam tego budynku - moze mi ktoś pomoże - fajny jest:)

Złota... Arka?

Flagi przy Novotelu spuszczone do połowy - żałoba po beznadziejnej nowej elewacji...

Rondo Romana Dmowskiego

Warszawski Time Square

Powiśle w pełnej okazałości

Solec - jedno z dzisiątek jak nie setek podobnych miejsc w Warszawie. Chwila nostalgii i zadumy...

Serce Powiśla

Do tego stroju lepiej pasowała by mucha, lub chociaż koloradka...

Tamka raz

Tamka dwa

Tamka trzy

Świętokrzyska i Nowy Świat

Nowy Swiat i Warecka

Nowy Swiat

Naczelny Architekt Miasta - bezczelna agitacja w komunikacji miejskiej?

Krakowskie Przedmieście zalane jest słońcem... ale nie o tej porze:)

Tu troszkę słońca zostało - ul. Ossolińskich

Książe Poniatowski czeka na nowego kompana w Pałacu...

Krakowskie Przedmieście raz jeszcze

ul. Koźla i :(....

ul. Koźla - ech ludziom się telewizji zachciewa oglądać... i to w dodatku satelitarnej...

Miodowa i Senatorska

Miodowa po liftingu

Błękitny... a raczej błękitna NIKE

Trasa WZ

Nad wyraz smukły Błękitny

Nie sposób się w Warszawie zgubić - metalowa informacja turystyczna co krok - tylko czytać trzeba umieć...

Na dziś tyle. Aktualizacje w miarę pozyskiwania materiałów. ENJOY
See less See more
46
Fotki tradycyjnie rewelacyjne :eek:kay: (najlepszy chyba jest NAM ;))
A pomysł żeby skupić wszystkie fotki i linki w jednym miejscu jeszcze lepszy :D
Fotki jak zawsze znakomite. Brawo!

filosss said:
Nie znam tego budynku - moze mi ktoś pomoże - fajny jest:)
Na serio nie wiesz ???????? (czy jaja sobie robisz?)

Toz to "Smyk" (stoi jak byk!), poprzednio znany jako "Centralny Dom Towarowy" (Cedeciak)

troche info z sieci:

"...Rok 1947 zaznaczył się wzmożonym ruchem budowlanym, m.in. jako pierwszy rok, jedynego w Polsce Ludowej do końca zrealizowanego, trzyletniego planu odbudowy. (...)

Nie brak jednak i nowoczesnych poszukiwań twórczych, kontynuacji przedwojennej awangardy, których wyrazem stał się Centralny Dom Towarowy (dziś "Smyk"), zatwierdzony po długich namysłach do realizacji tuż przed ofensywą socrealizmu (projekt Zbigniewa Ihnatowicza i Jerzego Romańskiego)..."
(źródło)

(źródło)

Na temat dzisiejszego Smyka (i jego oszpecania) jest też w artykule p. Baruckiego na stronie SARP-u:
http://warszawa.sarp.org.pl/php/galeria/barucki_reklama.htm
See less See more
2
filosss said:
Solec - jedno z dzisiątek jak nie setek podobnych miejsc w Warszawie. Chwila nostalgii i zadumy...
Cytuję:

"Nostalgia" - "tęsknota za krajem ojczystym", z gr. nostos, 'powrót' (źródło: Wł. Kopaliński, Słownik wyrazów obcych, Wwa 2000).

Słowo to jest też często używane w znaczeniu "tęsknoty" (do czegoś, za czymś ) w sensie bardziej ogólnym. Chodzi o "pozytywną" tęsknotę, o wspomnienie miłe, bliskie sercu. Wspomnienie czegoś, do czego chętnie byś powrócił i chciałbyś, by się powtórzyło.

Z użycia przez ciebie tego słowa przy zdjęciu pomnika upamiętniającego wojenną tragedię płynie wniosek, że tęsknisz do czasów hitlerowskiej okupacji Warszawy, naznaczonych m.in. śmiercią bojowników ruchu oporu w naszym mieście. Że oceniasz to wydarzenie jako coś miłego, co się wspomina z sentymentem.

Nie posądzam cię o to, proponuję więc, abyś w swoich komentarzach używał tylko takich słów i zwrotów, których znaczenie rozumiesz.
See less See more
Arbuz:) nie wyczules ironii w mym stwierdzeniu:) hehe

VARS_ - ciężko mnie dziś zakumać:) Zinterpretuje to tak: nostalgia za tymi ludźmi, którzy ponieśli bohaterską śmierć za ojczyznę - którym przerwano życie, którzy nie mogą cieszyć się wolną Polską.

Bynajmniej nie nostalgia za strasznymi latami okupacji...

Niepotrzebnie użyłem te dwa wyrazy jednocześnie. PZDR
See less See more
filosss said:
Arbuz:) nie wyczules ironii w mym stwierdzeniu:) hehe
Ouufffff ... czyli jednak jaja sobie robiłeś...

Nb. Paskudnie został ten Smyk oszpecony tymi brudnymi szmatami reklamowymi i odpustowym szyldem na dachu.

Jeszcze raz gorąco polecam arykuł ze strony SARP-u! (acz smutno się robi, jak się to czyta)
http://warszawa.sarp.org.pl/php/gal...cki_reklama.htm
See less See more
:) Hehe - nie wyczules aluzji... albo zbyt malo doglebnie przyjrzales sie zdjeciu ze smykiem:) Trzeba by byc najwiekszym glabem aby nie znac nie poznac i nie domyslic sie... Przynajmniej 2 razy na zdjeciu widnieje napis SMYK... ale mniejsza o to...

Tak jak kazdego z nas reklamy wkurzaja... ale coz...
See less See more
Vars, prosze prosze jaki kolega madry.

Fillosss-> z kazdym tygodnie jestes coraz lepszy z 10 razy mialem "ło ja pie..." a 2-3 sa takie ze szczeki na podlodze szukalem, naprawde swietne :), moze dzis jakies nędzne kontrudzerzenie dam :)
Leshchoo said:
Vars, prosze prosze jaki kolega madry.

Fillosss-> z kazdym tygodnie jestes coraz lepszy z 10 razy mialem "ło ja pie..." a 2-3 sa takie ze szczeki na podlodze szukalem, naprawde swietne :), moze dzis jakies nędzne kontrudzerzenie dam :)
Dzięki:) cieszą takie słowa - a tak z ciekawości możesz podać które fotosy wyjątkowo Ci się spodobały (może być na PM) POZDRO
See less See more
filosss, dodaj numerki to ci powiem bo teraz nie bardzo wiem jak :)
fajne... ale duzo smutnych, ruder, blokow, kiczkow :(
zonc said:
fajne... ale duzo smutnych, ruder, blokow, kiczkow :(
:) nie wiem gdzie ty widzisz "sużo ruder":) i gdzie ten smutek...
Ale żeś nastukał tych fotek, ja dziękuje... :D
:) Czas przpomnieć forumowiczom o mym istnieniu:)

Duży Upload, ale to chyba jutro w pracy na szybszym łączu.

Mały przedsmak na początek

Ilmet plus Tepsa

SKM na tle Świętokrzyskiego

Stare Miasto...

Intraco popołudniową porą

ENJOY

PS panowie i panie prośba, nabijcie do 20 postów, aby móc na następnej stronie wrzucić kilkadziesiąt fotek - szanujmy ludzi ze słabymi łączami:)
See less See more
4
SKM na tle mostu wyglada jakby metro już przez wisłę jeżdziło:)Jednak konserwator pozwolił sie przebić przez skarpę;)
Na pociągu nie widać magicznego nowego słowa-napisu.Widocznie z drugiej strony jest.
18 :) jeszcze 2.... SWIETOKRZYSKI JEST... SUPER! :)

PS. moglby novotel wygladac jak Intracto...

PS2.

tzw. kicz i rudery:

"Powiśle w pełnej okazałości, serce powisla, tamka trzy"

PS3. napis jest na wagonie po prawej stronie z jego drugiej strony :)
See less See more
1 - 20 of 5993 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.