SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Gondole z Zakopanego?

3190 Views 9 Replies 10 Participants Last post by  rafael
Gdzieś kiedyś tu się plątał wątek o "gondolach" w Zakopanem.
Ale przyznaję się - nie mogę go znaleźć.
Zresztą, tu teraz chodzi o Warszawę ;)

Podaję za: Encyklopedią Krakowskiej Komunikacji (o dziwo ;) )

18.04.2006
Mister, czyli magiczna szyna napowietrznej komunikacji

WARSZAWA. PiS ma nadzieję, że rozładuje korki w mieście

Jak? Szyną między latarniami, którą sunęłyby wagoniki wielkości taksówki. Po świętach poznamy szczegóły napowietrznej komunikacji miejskiej.

Magiczną szynę chce sprowadzić do Warszawy Tadeusz Deszkiewicz, szef biura promocji i rozwoju miasta. Gotowa może być za dwa lata. - To przede wszystkim rozwój - zauważa dyrektor. Pilotażowy system widziałby między latarniami ul. Marszałkowskiej albo wzdłuż Wisły.

Tadeusz Deszkiewicz zasłynął już ideą kolejki gondolowej, którą chciał przeprawiać przez Wisłę turystów i wycieczki szkolne do zoo. Pomysł utrącił konserwator zabytków.

Idea jednak wraca pod hasłem: "Mister".

W korkach San Francisco

Do dyrektora zgłosił się inżynier Olgierd Mikosza. Obywatel polski, który po latach spędzonych w Nowej Zelandii osiadł pod Tatrami w Zakopanem. Stamtąd zaczął propagować system transportowy. Natchnienie przyszło na inżyniera w korkach San Francisco. - Pomyślałem wtedy, czemu nie nad ziemią? Nikt nie chce zacząć inaczej myśleć o transporcie - mówi.

Inż. Mikosza jest całkowicie pochłonięty swoim "Misterem". Nie pracuje zawodowo, szuka inwestorów, którzy sfinansują prototyp (próby odbędą "gdzieś w polu").

- Nie mogę przebić się przez sekretarki i asystentów różnych prezesów, bo myślą schematami - narzeka.

Inaczej było z Tadeuszem Deszkiewiczem. Kiedy inż. Mikosza przeczytał o jego gondolach, odnalazł w stołecznym urzędniku bratnią duszę. Zachęcił inżyniera dodatkowo, bo Warszawa w 2012 r. szykuje się do mistrzostw Europy w piłce nożnej. Po praskiej stronie ma powstać centrum wystawiennicze.

- Wagonikami mogą podróżować biznesmeni z górnej półki - mówi Olgierd Mikosza.

Między latarniami

- Pomysł jest bardzo nietypowy. A to inżynier, nie żaden tam amator. Szynę opatentował, ma poparcie trzech Politechnik - wylicza dyrektor promocji w ratuszu.

Systemu chce u siebie Zakopane. Ale nadaje się nie tylko do kurortu. Szynę można przecież podwiesić w dowolnym miejscu, np. pod mostem, nad Marszałkowską. Deszkiewicz uważa, że wagony między latarniami mogłyby być naturalnym przedłużeniem linii metra. A są o wiele tańsze.

W przyszłym tygodniu odbędzie się prezentacja dla urzędników i radnych. Jeśli dwaj entuzjaści zdobędą przychylność PiS-owskich urzędników - szyna trafi do wieloletniego planu rozwoju miasta.

Pytam o koszt. Inż. Mikosza mówi, że oszynowanie centrum kosztowałoby ok. 2 mld zł.

- To byłaby inauguracja partnerstwa prywatno-publicznego. Pan inżynier nie chce od miasta pieniędzy, przyprowadzi tu kapitał - zapewnia dyrektor Deszkiewicz.

Nieco mniej entuzjazmu ma komisarz Mirosław Kochalski. - Dopóki nie zobaczę, to nie uwierzę - mówi.

Kolejne szczegóły programu "Mister" wywołują u niego salwy śmiechu. Bardziej poważny jest radny Maciej Wnuk, radny rządzącego miastem PiS. - Interesuję się wszystkimi nowinkami technicznymi. Przecież postęp polega na wprowadzaniu rozwiązań, o których ludziom się nie śniło. Trzeba się nad tym z uwagą pochylić.

Radny doradza jednak szereg analiz. - Pomysł jest genialny - mówi Andrzej Golimont (SLD). - Skoro ekipie Lecha Kaczyńskiego dotąd nie udało się rozwiązać kłopotów z komunikacją naziemną i podziemną, może napowietrzna jest jakąś szansą? A mówiąc poważnie: wyborcy może uznają, że lepiej wymienić urzędników niż sposób poruszania się po mieście.

Iwona Szpala
(Gazeta-Warszawa)
1 - 10 of 10 Posts
we wro tez jakis inzynier ostatnio z czyms podobnym wyskoczyl. dziwny zbieg okolicznosci?
Cudowne! proponuję tak, jak w Nowym Jorku - tradycyjnie żółte. W kształcie wielkanocych kurczaczków lub kaczuszek.
A moze sterowce? :crazy:
tesz
sterowce tesz
no i balony do precyzyjnego manewrowania między wieżowcami
Zaraz zaraz...
ale przecież lądować też mogą!
Wieżowiec TPSA jest przystosowany!

Zapraszamy prosto przed ratusz... zrobimy port powietrzny na Placu Bankowym (na pewno zbudują szybciej niż Terminal nr 2 na Okęciu...) Będzie wielki węzeł komunikacyjny połączony z metrem!

Co za alternatywa! Po co wtedy warszawiakom metro, obwodnica?!

Skoro już mowa o statkach powietrznych, dowcip sprzed paru lat:

Siedzi dwóch meneli pod PKiN, popijają...
W powietrzu widzą motolotnię...
robi jedno kółko wokół centrum...
drugie...
trzecie...
nagle powiało...
i motolotnia wyrżnęła w PKiN.
na to menel:
"jacy kraj, tacy terroryści"...

<niektórzy nie trawią tego, jeśli kogoś uraziłem, to przepraszam>

Weźcie tego nawiedzonego człowieka od nas!
I jeszcze (osierocony przez miłościwie nam panującego Prezydenta RP) magistrat Warszawy słucha tego człowieka!

Ja chcę już wybory samorządowe!!!!

pozdrawiam,
JA
See less See more
Gdzieś czytałem, że rzeczony inżynier chciał budować tę kolejkę bodajże w Chorzowie, ale coś nie poszło. AFAIR prywatny inwestor się wycfał, a miasto nie chciało dać kasy. Potem próbował ją wcisnąć w Rzeszowie. Teraz kolej na Warszawę:)
Po drodze było też Opole. Mister krąży w poszukiwaniu ofiary po Polsce.
No i Warka, a ostatnio także Pruszków. :)
1 - 10 of 10 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.