SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa i okolice] Miasto Feniksa

633878 Views 2258 Replies 116 Participants Last post by  Kubael
5
Witam w moim drugim wątku :D będzie on niezależny od poprzedniego (ale niewykluczone, że pojawi sie tu pare zdjęć, które już pokazywałem) Chciałbym też, żeby miał nieco inną formę. Nie będę się tutaj skupiał tylko i wyłącznie na zabudowie przedwojennej. Zapraszam :)

Trasa: https://maps.google.com/maps?saddr=...N3pAAQ&t=k&dirflg=w&mra=dme&mrsp=1&sz=17&z=16

1. Zacznę nieco z grubej rury - jeden z najbardziej wielkomiejskich widoczków w Warszawie. Al. Niepodległości przechodząca w ul.Chałubińskiego. Niestety z racji małej ilości usług ulica jest dość martwa.

2. Gmach Ministerstwa Komunikacji.

3. Pomarańczowy gmach również należy do zespołu budynków Ministerstwa Komunikacji (dzisiaj Infrastruktury) ,był on pierwszym powojennym wysokościowcem Warszawy wybudowanym wg projektu Bohdana Pniewskiego w latach 1947-51.

4. Bloki Funduszu Kwaterunku Wojskowego. Wielki kompleks budynków mieszkalnych wybudowanych w latach 1931-33.

5. Ogólny widoczek na centrum

Tyle na chwilę obecną.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 2259 Posts
Ciekawie się zapowiada:)

3 - drobna errata. Od bodajże kilkunastu miesięcy nie ma już Ministerstwa Infrastruktury:) Wzamian mamy Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej:) I nie jest to zapewne jego ostatnie wcielenie...
Może być ciekawie. Dlaczego jednak wszyscy się uparli by wrzucać tak duże zdjęcia? :dunno:
  • Like
Reactions: 1
Wyborne te ceglane gmachy, Kolor tego budynku to naturalna barwa cegły, czy malowanie?

PeKiN decapitated? - a właśnie zacząłem go akceptować :D

Może być ciekawie. Dlaczego jednak wszyscy się uparli by wrzucać tak duże zdjęcia? :dunno:
"...Żeby je lepiej widzieć - odpowiedział Wilk..."
To drogi Thomasie chyba naturalny trend... Technika idzie do przodu, forumowicze dysponują co raz lepszymi monitorami... Ja jak patrzę na swoje zdjęcia obrabiane w 2012 r. do rozmiaru 1024x768 (4:3) to dziś wydają mi się stanowczo za małe, a wówczas to był olbrzymi skok jakości po 800x600... I obecnie gdy czeka mnie przygotowanie "kilku" tysi zdjęć do kilku wątków autorskich (istniejących i nowych) to również planuje zwiększyć rozmiar...

Trzeba zaopatrzyć się w większy monitor lub przytrzymać klawisz "ctrl" i skrollem na myszce zmniejszyć skalę www. do porządanego rozmiaru:)

Podsumowując jestem na TAK w kwestii zwiększonych rozmiarów publikowanych przez forumowiczów zdjęć.
Ja coraz rzadziej przeglądam zdjęcia na SSC przez coraz większe rozmiary zdjęć, ale nie chodzi mi tu o rozmiary w sensie ich wymiarów, tylko czas ich ściągania, mam nie za szybki internet. Dotyczy to więc wątków, w których zdjęcia mają więcej niż ok 600KB - niezależnie od wymiarów zdjęć. Znaczenie ma tez hosting - niektóre wczytują zdjęcia wolniej, a niektóre szybciej.

Kolejny ciekawy wątek się szykuje :)
Ja coraz rzadziej przeglądam zdjęcia na SSC przez coraz większe rozmiary zdjęć, ale nie chodzi mi tu o rozmiary w sensie ich wymiarów, tylko czas ich ściągania, mam nie za szybki internet. Dotyczy to więc wątków, w których zdjęcia mają więcej niż ok 600KB - niezależnie od wymiarów zdjęć. Znaczenie ma tez hosting - niektóre wczytują zdjęcia wolniej, a niektóre szybciej.
Co prawda to prawda... No w takich wypadkach rozwiązaniem powinno być "dozowanie" zdjęć przez autora wątku w odpowiedniej liczbie przypadającej na jeden post... Wiadomo, że im większe zdjęcia tym ich mniejsza ilość winna występować w poście jak i później na całej na stronie...
^^
Cóż, wolny internet to chyba element zanikający :|.

Fajne ujęcia - mocne wejście na początek wątku :eek:kay:.
U mnie internet działą różnie, ale z reguły wątki ze zdjęciami wczytują się dość szybko i nie mam z tym problemów. Niestety jednak z rozmiarem zdjęć już i owszem. Pół biedy gdy zdjęcie jest duże w pionie, ale gdy jest duże również w poziomie to wtedy trzeba oprócz przewijania w dół przewijać także w bok, a to jest z lekka frustrujące i niewygodne gdy trzeba przejrzeć stronę zawierającą np. kilkadziesiąt ujęć. Ale nawet przy kilkunastu bądź kilku jest to już uciążliwe.
Już widzę, że będzie świetny wątek, jest świetna pierwsza wrzutka, po prostu świetnie! :)
6
Dziękuje za komentarze! :)

Odnośnie rozmiaru zdjeć, to w porównaniu do mojego poprzedniego wątku jednak je trochę zmniejszyłem, teraz są tylko trochę większe niż 1280x720.Jedziemy dalej. Tuż obok, w samym centrum miasta, mamy martwą (dosłownie i w przenośni ;) ulicę Wojciecha Oczki. Znajdują się tu w większości zabudowania szpitalne itp. Zdjecia robione w południe - pusto niczym w I am Legend.

Trasa: https://maps.google.com/maps?saddr=...mZAAQ;FWTjHAMdtHtAAQ&t=k&dirflg=w&mra=ls&z=18

6. U zbiegu Chałubińskiego i Oczki uwagę zwraca budynek Dowództwa Korpusu Ochrony Pogranicza ze swoimi przeszklonymi klatkami.

7. Jeden z ciekawszych budynków przy ulicy, Zakład Medycyny Sądowej.

8. Wybudowany w 1928 roku neoklasycystyczny gmach został zniszczony w czasie wojny i odbudowany.

9. W tym budynku mieści się Klub Medyk, z pewnością generuje nocami spory ruch :D

10. Wszędzie mamy budynku kompleksu szpitalnego.

11. Centrum Warszawy.Na tym zdjęciu znalezionym w sieci widać lepiej zabudowę ulicy.
See less See more
  • Like
4
Belwederska :)

Trasa: https://maps.google.com/maps?saddr=...69VAAQ&t=k&dirflg=w&mra=dme&mrsp=1&sz=16&z=16

12. Hotel Hyatt. Pogranicze Mokotowa i Śródmieścia.

13. Belwederska :)

14. Belweder :) bliżej podejść żeby zrobić zdjęcie się nie odważyłem :D

15. Bagatela

See less See more
  • Like
Reactions: 2
O, nowy wątek! A zdjęcia jak zwykle :cheers: Będę zaglądać :)
  • Like

Kolejny ciekawy wątek się szykuje :)
Mi też się wydaje, że rozmiar 1024 x ... był optymalny, no ale cóż technika idzie na przód :).

^^
Cóż, wolny internet to chyba element zanikający :|.
A zanikający internet (ostatnio takie doświadczyłem), to inne spojrzenie na życie ;).

Fajne fotki jak zwykle z resztą :).
3.

Ist es in Berlin? ^^
14. Belweder :) bliżej podejść żeby zrobić zdjęcie się nie odważyłem :D
Całkowicie bezpodstawnie, a może to tylko ja trafiam na takich BORowców, którzy nie reagują jak się robi im zdjęcia przez "kratę":)
Fajne fotki jak zwykle z resztą :).
Dziękuje :)

3.

Ist es in Berlin? ^^
Słupki zdradzają wszystko ;)

Rozsądnie. Byłby dłuższy ban.
Całkowicie bezpodstawnie, a może to tylko ja trafiam na takich BORowców, którzy nie reagują jak się robi im zdjęcia przez "kratę":)
Na mnie się już z daleka dziwnie patrzyli (tak samo przy ambasadzie Rosji), więc wolalem nie ryzykować :D tym bardziej, że aparat nie jest mój.

Na kolejnej stronie wrzutka z okolic ulic Bagatela i Flory :)
Kolejny wątek do śledzenia, bardzo ładne i ciekawe zdjęcia.

No to czekamy na kolejną stronę;)
1 - 20 of 2259 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.