SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa i okolice] Zdala od turystycznych szlaków

31925 Views 334 Replies 16 Participants Last post by  zyclunt
6
Trochę już w Warszawie mieszkam i pomyślałem że zrobię wątek z miejscówkami mniej znanymi których normalny turysta raczej nie odwiedza. Zacznijmy tuż pod Warszawą od Pałacu z końca XVII wieku gdzie mieści się Muzeum Wnętrz w Otwocku Wielkim. Zdjęcia w jakości komórkowej:
1.

2.

3.

4.

5.

6.
See less See more
  • Like
Reactions: 5
21 - 40 of 335 Posts
Ostatnia wrzuta z Gazowni.
[...]
50. Na koniec najważniejsza część tzw Wolskie Koloseum. To dwie wielkie rotundy powstałe w 1888 roku i mieściły w sobie zbiorniki na gaz.

51. Zdjęcia mam z 2018 i 2019 obecnie wygląda to trochę lepiej.

52.

Budynki nie należą do PGNiG a są w rękach prywatnych. Co w nich ostatecznie powstanie nie wiem wg strony właścicieli są plany na jakieś muzeum/wystawy:
Wolskie Rotundy
Z pewnym poruszeniem oglądam te zupełnie współczesne zdjęcia zbiorników gazu, które pierwszy raz zobaczyłem jako mały chłopak, ledwo co nauczony czytać, początek lat siedemdziesiątych XX w., na zdjęciu w książeczce Bożeny Krzywobłockiej z 1959 roku "Warszawski Wrzesień":

Tam zbiorniki są na zdjęciu lotniczym, dymiące, podpis: płonie gazownia, w czasie obrony Warszawy we wrześniu 1939. Szukam jakiegoś e-booka żeby zajrzeć czy czegoś nie pomyliłem. Książeczka jest jeszcze pewnie u rodziny w Przemyślu, ja w Krakowie. Zdjęcie jest znane, pewnie to: klik. Wziąłem ze strony 24. dzień II wojny światowej w Warszawie .
Tamto czytanie, oglądanie ilustracji, przeżywanie, to była inna rzeczywistość, bez telewizji, bardzo skromnie było, dlatego ta lektura, jak inne z tamtych czasów, pozostaną niezapomniane na zawsze.

Przepraszam za patetyczne tamtararam, fajny wątek! (y)
See less See more
  • Like
Reactions: 3
5
To jeszcze trochę drobnicy z Natolina. Niestety miałem okazje pozwiedzać Natolin krótszą trasą od Nowoursynowskiej więc nie mam zdjęć m.in. akweduktu.
70. Budynek dozorcy:

71. Jeden z nowych budynków uczelni:

72. Ponad 600 letni dąb Mieszko 1 który rośnie tuż przy granicy kompleksu. Zdjęcie z 2020 rok po dwukrotnym podpaleniu, całe szczęście drzewo ma się dobrze wg prasy:

73. Główne współczesne wejście jest nieciekawe ale obecnie mało używana Brama Mauretańska to co innego:

74.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
10
To może coś bardziej nietypowego z Warszawy - Kopiec Powstania Warszawskiego. Sam kopiec powstawał pod różnymi nazwami od 1945 roku z zamysłu inżyniera Stanisława Gruszczyńskiego architekta z Biura Odbudowy Stolicy. Usypany do wysokości 120 metrów głównie z gruzów zniszczonych warszawskich budynków. Do lat 90 nic nie robiono konkretnego z kopcem a jego teren pokryły gęste zarośla. W latach 90 z inicjatywy ppłk. Eugeniusza Ajewskiego ps. „Kotwa” powstał monument Polski Walczącej, a w kolejnych latach uporządkowano teren. Za niedługo powinny się zacząć prace związane z rewitalizacją kopca i przerobienie okolicy na normalny park więc zdjęcia niejako archiwalne choć z wczoraj:
75. Tablica upamiętniająca historie kopca:

76. Schody prowadzące na górę, podobno najdłuższe w stolicy:

77.

78.

79. Monument:

80.

81.

82. Widok z góry - park, deweloperka a w tle Elektrociepłownia Siekierki

83. Odwracamy się w prawo i już bardziej blokowo:

84. Widok z dołu. Nie udało mi się znaleźć dobrego miejsca do złapania monumentum, spróbuje po przebudowie terenu:
See less See more
  • Like
Obecnie chyba nie ma dobrego miejsca na złapanie monumentum. Kopiec jest strasznie niewidoczny
  • Like
Reactions: 1
5
A teraz Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej, mieszczące się w Forcie IX Czerniaków na Sadybie. Zarówno kilkanaście Warszawskich fortów jak i miasto ogród Czerniaków/Sadyba oficerska zasługują na osobne wrzuty. Samo muzeum niestety zaniedbane a fort pilnie wymaga renowacji ale całość warta obejrzenia choćby dla eksponatów:
85.

86.

87.

88.

89.
See less See more
  • Like
4
No niestety miejsce ciekawe ale wymagające dużej kasy.
90. Fort chyba nie przechodził większego remontu od czasów wojny:

91.

92.

93. Muzeum ma też część wewnątrz fortu:
See less See more
  • Like
4
Trochę socrealizmu. Budynek z 1955 pierwotnie dzielnicowy dom kultury Targówek ale wg różnych źródeł to miała być to stacja metra które próbowano budować w latach 50-tych. Budynek obecnie zajmuje Teatr Rampa. Lokalizacja o tyle ciekawe że praktycznie w cieniu blokowisk z lat 70-tych daleko od centrum a sam budynek bogaty w detale.
94.

95.

96.

97.
See less See more
  • Like
(...) zbiorniki są na zdjęciu lotniczym, dymiące, podpis: płonie gazownia, w czasie obrony Warszawy we wrześniu 1939. Szukam jakiegoś e-booka żeby zajrzeć czy czegoś nie pomyliłem. Książeczka jest jeszcze pewnie u rodziny w Przemyślu, ja w Krakowie. Zdjęcie jest znane, pewnie to: klik.
To nie są zbiorniki gazowni na Czystem, tylko nieco dalej na zachód (ok 250 metrów) położone elewatory zbożowe. W jednej z tych znanych zbitek niemieckich ruchomych obrazków też to widać.
POLAND, WARSAW (Reel 1 of 2) : National Archives and Records Administration : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive
POLAND, WARSAW (Reel 2 of 2) : National Archives and Records Administration : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive
  • Like
6
To teraz coś spoza Warszawy. 45 kilometrów na zachód od Warszawy leży Żyrardów. XIX wieczna osada fabryczna, niegdyś najnowocześniejsza i największa wytwórnia wyrobów lnianych w Europie. Nazwa Żyrardów pochodzi od Philippe de Girard inżyniera i wynalazcy maszyny do mechanicznego przędzenia lnu. Żyrardów ma przydomek "czerwone miasto" ze względu na dużą ilość fabrycznych budynków z czerwonej cegły ale zaczniemy od dworca kolejowego:
98. Dworzec z 1922 roku:

99.

100.

101. Wnętrza

102.

103. Pobliska wieża ciśnień:
See less See more
  • Like
5
Przechodzimy do centrum Żyrardowa:
104. Stary Rynek, kościół pw. Matki Bożej Pocieszenia i Dom Ludowy:

105. Obracamy się i widzimy budynki Przędzalni:

106. Dom Ludowy z lat 1910-12. Wybudowany jako dom kultury dla pracowników fabryk:

107. Neogotycki kościół pw. Matki Bożej Pocieszenia z lat 1900-1903:

108.
See less See more
  • Like
5
109. Kościół cd

110. Wnętrza:

111.

112. Pomnik Jana Pawła II, całkiem przyzwoity:

113. Dalej przy Starym Rynku / Placu Jana Pawła II. Przedszkole nr 9
See less See more
  • Like
5
To może czas pokazać skąd pochodzi przydomek "czerwone miasto":
114. Kościół św. Karola Boromeusza z lat 1890-92:

115. Jeden z budynków szpitala:

116. Budynki pracowników fabryk:

117. Szkoła:

118. Dawny kantor - siedziba dyrekcji fabryki z 1885:
See less See more
  • Like
Reactions: 4
@116. W tych budynkach to niezła partola mieszka (niekoniecznie w tych konkretnych )
6
Nie wiem na ulicach było spokojnie a po podwórkach nie chodziłem.
119. Stara przędzalnia z 1829 roku wielokrotnie rozbudowywana, to od tego budynku zaczęła się historia Żyrardowa:

120. Obecnie mamy tu loft-y, galerie i hotele:

121

122.

123.

124.
See less See more
  • Like
6
125. Odchodzimy od przędzalni, po lewej Starostwo Powiatowe po prawej była Pończoszarnia:

126. Pończoszarnia wybudowana 1870 roku, rozbudowywana w późniejszych latach. Jak większość zakładów upadła po 1989 roku:

127. Neon z czasów PRL-u mam nadzieję że zostanie:

128. Wille dyrektorskie:

129. Pałacyk Tyrolski wybudowany przez Karola Augusta Dittricha, właściciela żyrardowskiej fabryki, dla córki Anny i jej męża Ludwika Marcellina:

130. Resursa wraz z pomnikiem Filipa de Girarda:
See less See more
  • Like
7
Teraz jeszcze Park im. Karola Augusta Dittricha i później jeszcze jeden duży kompleks fabryczny.
131. Willa w parku obecnie Muzeum Mazowsza Zachodniego. Ostatnio jak byłem w Żyrardowie była szczelnie obłożona rusztowaniami więc mam tylko stare zdjęcie sprzed remontu:

132. Park ładnie zadbany

133.

134. Przez park jak i cały Żyrardów przepływa rzeczka o osobliwej nazwie:

135. Zaniedbany staw pomiędzy parkiem a kompleksem fabrycznym Bielnik. Obok buduje się duża mieszkaniówka więc mam nadzieje nastąpi rewitalizacja tego terenu:

136. Okoliczny Kościół Wniebowstąpienia Pańskiego w Żyrardowie. Kościół wybudowano jako Ewangelicki ale w 1976 odsprzedano go Kościołowi Katolickiemu. Parafia Ewangelicko-Augsburska mieści się tuż obok w zabytkowym budynku byłej szkoły. Niestety nie mam dobrych zdjęć a szkoda bo obydwie świątynie dzieli parę metrów.:

137. Nietypowa kapliczka:
See less See more
  • Like
21 - 40 of 335 Posts