SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Infrastruktura rowerowa

1154981 Views 6482 Replies 476 Participants Last post by  MichalJ
[Warszawa] Remonty ulic

Czytam w sobotniej GW że ZDM olał cyklistów i nie wyznaczył ścieżki rowerowej. Ale jeszcze lepsze dalej, cytuję: "Poza tym ścieżka mogłaby się nie zmieścić, bo na chodniku muszą parkować samochody" - Urszula Nelken, rzecznik ZDM.
Nóż się w kieszeni otwiera słysząc takie wypowiedzi rzecznika. Kolejna kpina i tandeciarstwo w wykonaniu ZDM. Marnotrastwo kostki na to żeby wjeżdżały na nią samochody, bez żadnego krawężnika pomiędzy częścią dla samochodów a chodnikiem. Chodnik jak sama nazwa wskazuje to wg. ZDM miejsce postojowe dla aut.
Ścieżki rowerowe są zdecydowanie dyskryminowane w centrum ale nie można się zgodzić na budowanie chodników po to żeby stały na nim auta. Zupełnie brak jakiegoś pomysłu na zagospodarowanie Świętokrzyskiej. Co o tym myślicie? Może ktoś ma zdjęcia żeby zobrazować ten warszawski pierdolnik.
1 - 20 of 6483 Posts
Uwazam, ze sciezek rowerowych w centrum byc nie powinno. W Warszawie jest masa swietnych miejsc poza centrum gdzie mozna by je wytyczyc. Poza tym, dla mnie to zadna przyjemnosc jezdzic rowerem po Swietokrzyskiej.
A samochodów tez powinno sie pozbywac z chodników centrum, ale dopiero wtedy gdy zbuduje sie dla nich parkingi.
jester said:
Uwazam, ze sciezek rowerowych w centrum byc nie powinno. W Warszawie jest masa swietnych miejsc poza centrum gdzie mozna by je wytyczyc. Poza tym, dla mnie to zadna przyjemnosc jezdzic rowerem po Swietokrzyskiej.
Ale powinny byc tez trasy rowerowe prowadzace z polnocy na poludnie (Wislostrada i al. JP II) i z zachodu na wschod. Chodzi tez wlasnie o to zeby sie szybko oraz w miare sprawnie i bezpiecznie przebic przez Centrum.

A co do przyjemnosci jazdy Swietokrzyska to faktycznie jest ona znikoma i sa lepsze miejsca.
Brak scieżki rowerowej to nie jedyna wada tej "inwestycji". Po pierwsze jakość ułożonej kostki sugeruje, że materiał kupiono na promocji w Biedronce. A po drugie jakość ułożenia tego badziewia pozostawia wiele do życzenia. Taki chodnik w centrum miasta to po prostu skandal, i ktoś w ZDM powinien za to odpowiedzieć. Będzie to sprawa w sam raz dla Kaczynskiego, który lubi tropić wszelkie układy, a jakis układ za wszechobecna w Warszawie kostką musi stać.
jester said:
No to przecierz nie musisz jezdzic Swietokrzyska, nikt cie nie zmusza. Jednak inni moga chcec, co wiecej, jest tam tyle miejsca ze by sie 5 sciezek zmiescilo. Nie wiem czemu to niby w centrum mialo by nie byc sciezek? Przeciez to wlasnie w centrm sa najbardziej potrzebne, to tutaj najwiekszy ruch panuje na ulicach i chodnikach, to tu ich brak powoduje zagrozenie dla zdrowia ludziego. Rower to srodek komunikacji, nie tylko rekreacji wiec jezdzi sie nim nie tylko po lesie kabackim, a takze po centrum. Zreszta jak ktos mieszka w centrum, to chce czy nie chce, musi jezdzic.
jester said:
A samochodów tez powinno sie pozbywac z chodników centrum, ale dopiero wtedy gdy zbuduje sie dla nich parkingi.
Rowerem nie jeżdzi się tylko dla przyjemności, dla niektórych jest to normalny środek komunikacji. Ponieważ w centrum nie ma sieżek to duża ilość osób, która jeździałaby na rowerze boi się jeździć między pieszymi (i wózkami) albo miedzy debilnymi kierowcami (chyba większośc z was ie wyobraża sobie jak z perspektywy rowerzysty 40% polskich kierowców jest debilna). Przy każdej większej ulicy w centrum powinna byc ścieżka rowerowa, a Świętokrzyska jest niemalże idealnym miejscem bo po prawej stronie jadąc od Wisły mamy pełno przestrzeni na razie zarezerwowanej pod samochody. Jakby zmniejszyć ilość miejsc parkingfowych przy ulicy o 20% i w to miejsce wytyczyc ścieżkę to kierowcom nic by się nie stało, szczególnie że za korki na Świętkokrzyskiej osoby parkujące przy ulicy są w dużej mierze współodpowiedzialne, a rowerzyści mogli by bezpiecznie przejechać miedzy Traktem Królewskim i dalej mostem Świętokrzyskim a Marszałkowską. Ja używam zwykle Traugutta, ale jak by była ścieżka przerzuciłbym się na Świętokrzyską.
Rowery muszą wrócić do centrum inaczej Centrum Warszawe nie stanie się normalnym miejscem do funkcjonowania człowieka. C
Co do ścieżek północ południe to zgoda, ale chodzi po prostu o ścieżki łaczące większe osiedla ze Śródmieściem, któëe sa niezbędne i istnieją juz w wielu polskich miastach, ale my mamy kaczory, urbańskie i inne antyrowerowe stwory (ta administracja chyba i tak nie prezenuje się najgorzej w porównaniu z współpracownikami prezydenta Święcickiego).
See less See more
Do ścieżek rowerowych w cywilizowanych krajach dobudowuje się całą infrastrukturę czyli sygnalizację, pętle indukcyjne w scieżce oraz porządne jednolite oznakowanie. U nas póki co nie ma tego ale nie ma też i porządnych ścieżek. Co za debil kazał układać ścieżkę z kostki bauma. Asfalt znakomicie spełnia swoją rolę, jest tańszy i lepszy.
Ale problem ul. Świętokrzyskiej na który chciałem zwrócić uwagę to taki że przeprowadzony remont robi się chyba tymczasowo bez sensownego planu zrobienia porządnych zatok dla samochodów. Kostka za chwilę się wypaczy i będzie gorzej niż było. No i podstawowa sprawa. Samochody do ku...y nędzy - precz z chodników.
Jeden pozytywny przykład ostatniego remontu to zaplecze Smyka. Zrobione całkiem porządnie z kostki bazaltowej, poznaczone miejsca parkingowe i zabezpieczenie chodnika przed najeżdżaniem aut.
See less See more
[Warszawa] Ścieżki rowerowe

Jaki jest stan obecnych ścieżek rowerowych?
Czy trzeba je rozbudowywać? Jakie nakłady z budżetu przeznaczonego na infrastrukturę komunikacyjną powinno przeznaczać się na budowe i utrzymanie ścieżek rowerowych?
Czy gdyby uległy one rozbudowie, to przesiedlibyście się z samochodów na rower?

Na te i inne pytania możecie odpowiedziec w naszej ankiecie:
http://www.siskom.waw.pl/trasy-rowerowe-w-warszawie.htm

Przy okazji na stronie głównej SISKOM można ściągnąc mapkę bieżącej i planowanej sieci tras towerowych.
Warsaw Bicycle Transport System :)

Witam!

Ankieta sie wypełniła.

W czerwcu, jeżeli odgrzebię ten temat, to zamieszczę zdjęcia z warszawskich ścieżek rowerowych... tych oficjalnych i tych mniej oficjalnych :)

pozdrawiam,
JA
Czekamy zatem na twoją fotorelację.
dobrą trasa jest ścieżka od zusu przez trasę i most siekierkowski po pragę południe, dosyć długa miejscami kręta, z dobrymi widokami, szkoda tylko, że nikt już nie leje asfatu, a kładzie się droższą i bardziej podatną na fizyczne zniszczenia kostką...
ankieta wypełniona
^^+Bonus mojego postu>filmik z ścieżki rowerowej przy trasie siekierkowskiej
http://republika.pl/kafarek2006/jazda.3gp
1,3mg Odpala Q.Time
no ładnie..
temat mi umkna gdzies :) juz wypełnione..
ku chwale ojczyzny!!
Tak to się robi w Warszawie

Źródło: Gazeta Wyborcza - dodatek stołeczny, str 2
(pogrubienia ode mnie)

Dlaczego władza w Warszawie nie lubi rowerzystów?

Krzysztof Śmietana

Kolejne ekipy rządzące naszym miastem lekceważą cyklistów, którzy od początku lat 90. z mizernym rezultatem walczą o porządne ścieżki rowerowe

Według warszawiaków budowa sieci ścieżek rowerowych to jedna z najpilniejszych spraw do załatwienia w mieście - tak wynika z ankiety, którą przeprowadziła "Gazeta". A władze Warszawy znowu pokazały, co sądzą o rowerzystach. Właśnie zamontowano znaki zakazu wjazdu do Lasu Bielańskiego - Zarząd Oczyszczania Miasta, któremu podlega ten teren, powołuje się na przepis zakazujący rowerzystom poruszania się po rezerwatach. To nie przeszkadza jednak urzędnikom tolerować dziesiątek samochodów, które codziennie wjeżdżają do lasu przez ul. Dewajtis.

Z kolei Zarząd Dróg Miejskich przy okazji przygotowywanej od lat przebudowy Marszałkowskiej od pl. Unii Lubelskiej do pl. Konstytucji "zapomniał" wytyczyć ścieżkę rowerową. Rowerzyści nie pozostali dłużni. Gdy w niedzielę wieczorem komisarz Mirosław Kochalski przecinał wstęgę na nieukończonej jeszcze ulicy, przywitały go gwizdy i buczenie. - Jak chcecie jeździć rowerem, trzeba w kulturalny sposób artykułować potrzeby - odparował Kochalski. Czyżby zapomniał o setkach pism, próśb i listów wysyłanych od wielu lat do Zarządu Dróg Miejskich?

Pogardę dla cyklistów urzędnicy wyrażali wielokrotnie. Wielu warszawiaków pamięta słynną wypowiedź rzecznika Zarządu Dróg Miejskich Marka Wosia. Gdy w 1998 r. ekolodzy sami namalowali ścieżkę na Świętokrzyskiej, powiedział: "W Warszawie, w odróżnieniu od wsi, rower nie jest podstawowym środkiem transportu". W podobnym duchu wypowiadał się prezydent Lech Kaczyński we wrześniu 2003 r. Nieustanne boje ekologów o budowę sieci ścieżek rowerowych skomentował: "W Polsce można zauważyć tendencję do ślepego kopiowania rozwiązań z zachodnich miast. A przecież u nas nie jeździ się na rowerach tak masowo jak np. w krajach skandynawskich".

Cenną radę dla rowerzystów miała też zastępczyni prezydenta Kaczyńskiego Dorota Safjan. Gdy ci protestowali, że nowa ścieżka rowerowa przy rondzie Zesłańców Syberyjskich prowadzi po schodach, zaleciła: "Jesteście młodzi, możecie 10 metrów znieść rower". Rowerzyści wręczyli wiceprezydent Safjan dyplom uznania "za innowacyjne podejście do problemu dróg rowerowych".

Na nic się zdały warsztaty, które dwa lata temu zorganizował dla Zarządu Dróg Miejskich Polski Klub Ekologiczny. Urzędnicy mieli tam się dowiedzieć, jak wzorem wielu miast europejskich czy nawet polskich (np. Gdańska) można zaprojektować wygodne i bezpieczne ścieżki rowerowe. Nauka poszła w las.

Dlaczego urzędnicy nie lubią cyklistów i nie spełniają ich postulatów? - Po prostu nie jeżdżą na co dzień na rowerze. Wciąż pokutuje myślenie, że rower służy tylko do rekreacji. Do urzędników nie dociera, że to jest także środek transportu po mieście. Niestety, tak myślą także projektanci. To jest trochę jak za komuny: będzie tak, jak my chcemy, a nie tak, jak chcą ludzie - mówi Wojciech Szymalski ze stowarzyszenia Zielone Mazowsze.
Podtrzymuję zapowiedź fotorelacji z wycieczek rowerowych po Warszawie. Pierwsze w czerwcu.

pozdrawiam,
JA
A propos ścieżek. Wczoraj zrobiłem parę zdjęć na skrzyżowaniu Belgradzkiej i KEN (tuż pod piekna Galerią Ursynów)

Widać, że w Polsce jesteśmy. Kulturka i piękne zagospodarowanie chodnika. Samochody jakby mogły to by na dach przystanku wjechały.
See less See more
3
G
W Krakowie są lepsze motywy, ludzie robia rowerzystom afery ze ci nie ustępują miejsca piszym na scieżcze rowerowej :lol:

Najlepszy motyw jaki słyszałem to babka na zwrócenie jej uwagi ze ot jest ściezka, i jets nawet rower namalowany powiedział "ale lezy". No comment. Nie wiem czy ona tka na serio czy po prostu miała to w głębokim poważaniu, ale niektórym to chyba tzreba te rowerki namalować na desce i postwić pionowo na srodku scieżki :)
michal-skoczen said:
W Krakowie są lepsze motywy, ludzie robia rowerzystom afery ze ci nie ustępują miejsca piszym na scieżcze rowerowej :lol:

Najlepszy motyw jaki słyszałem to babka na zwrócenie jej uwagi ze ot jest ściezka, i jets nawet rower namalowany powiedział "ale lezy". No comment. Nie wiem czy ona tka na serio czy po prostu miała to w głębokim poważaniu, ale niektórym to chyba tzreba te rowerki namalować na desce i postwić pionowo na srodku scieżki :)
W Warszawie jest identycznie. Po ścieżkach łażą całe rodziny z wózkami, emeryci, skolko ugodna :D Sam miałem małą pogadankę z pewną panią, której zwróciłem uwagę, że idzie po ścieżce. Pani o mało mnie nie pobiła, a jej dziadek to na Długiej od XVII wieku był zarejestrowany, blablabla. Wiesz, takie warśiawskie kompleksy :)
Cieszy bardzo że nowe ściezki rowerowe nie będą juz budowane z kostki.
Umowa została podpisana.
Szkoda że teraz nic nie powstaje na dużą skalę a mega ścieżki wzdłóż np trasy siekierkowskiej zbudowali po staremu:(
Szkoda również że na r Starzyńskiego przy okazji modernizacji nadal kostka.

a tu co mozna zrobić
Ja juz zgłosiłem jeden mnie drazniący problem.Jesli zostanie rozwiazany,poinformuje

See less See more
2
http://mapa.warszawa.um.gov.pl

na mapce pojawila sie dzis warstwa z zaznaczonymi sciezkami rowerowymi
1 - 20 of 6483 Posts