SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Jak z pocztówki - w "ogóle" i w "szczególe"

42541 Views 128 Replies 14 Participants Last post by  este
Przedmowa
Moim pierwszym spotkaniem z Warszawą były spędzone tu 3 tygodnie w 2009 r., na dobrą sprawę pierwsza samodzielna wyprawa w niespełna trzydziestoletnim już wówczas życiu – i zarazem pierwsze moje próby fotografowania: tuż przed wyjazdem odstąpiono mi coś, co z dzisiejszej perspektywy bardziej przypomina zapalniczkę niż aparat. Stolica zachwyciła mnie dosłownie od pierwszej chwili i z każdym dniem emocje te jeszcze się pogłębiały. Było w tym zapewne coś z wrażeń prowincjusza, dla którego największym widzianym dotąd miastem był jedynie Wrocław, ale też zainteresowanie historią, architekturą, sztuką pozwoliło mi sporo dostrzegać i doceniać, odkrywać autentyczne piękno Warszawy. Od samego początku stała się ona dla mnie wymarzoną przestrzenią do życia, a myśl, żeby tu powrócić już na dużej – wręcz obsesją. Stało się to możliwe w 2011 r. i tak wciąż trwa, choć obecnie niezaradność w kwestii „praca + pieniądze” grozi mi opuszczeniem miasta w przeciągu kilku tygodni z braku środków na utrzymanie się. Pracę udawało się znaleźć raczej na krótko, w związku z czym większość czasu w przeciągu tych 3 lat mogłem poświęcić całodniowym spacerom po mieście i rozwijaniu prawdziwej pasji, jaką stała się fotografia – jedyne chyba zajęcie, jakie sprawia mi przyjemność i nadaje sens smutnemu poza tym bytowaniu. Szczęśliwie dysponuję już nieco lepszym (też mi odstąpionym) sprzętem, niż przed pięcioma laty i większą świadomością kadrowania – zdjęcia z 2009 r. były tu prezentowane w moim pierwszym autorskim wątku (to pod wpływem pobytu w Warszawie dołączyłem do społeczności Skyscrapercity), ale dziś lepiej o nich zapomnieć. Dlatego uznałem, że warto zrobić reset i zadebiutować po raz drugi, chwaląc się bieżącymi dokonaniami.

Wstęp
Będzie to – wydaje się – nieco odmienne spojrzenie na Warszawę, niż prezentowane przez pozostałych forumowiczów. Może przez to – mam nadzieję – interesujące. Nie mam szans w konkurowaniu na jakość sprzętu ani cały ten profesjonalny, tajemniczy dla mnie żargon dotyczący przysłon, filtrów, czasu naświetlania. Jestem, nie ma co ukrywać, amatorem. Nie mam też zamiłowania do wspinania się na dachy i fotografowania zastawionych samochodami ulic – ba! unikam też za wszelką cenę (być może wskutek narastającej mizantropii) wchodzących mi w kadr ludzi. Warszawa na tych zdjęciach wydaje się wymarła, pusta – stało się to nawet moim znakiem rozpoznawczym. Jest za to kolorowa, „pocztówkowa”, i często sprowadzona do detalu, na którym lubię koncentrować swój obiektyw. Będzie więc dużo zbliżeń, architektury, rzeźb, zieleni, tego, co w mieście lubię i co podoba się najbardziej. Spojrzenie skrajnie subiektywne. Postaram się jak najczęściej wrzucać jakiś mały, zróżnicowany zestaw. Zachęcam do oglądania, prosząc o wyrozumiałość.

1. Podwójna linia murów obronnych Starego Miasta wzdłuż ulicy Podwale

2. Stadion Narodowy i Most Świętokrzyski - widok z Placu Zamkowego. Zdjęcie trafiło do hasła "Warszawa" w Wikipedii

3-4. Święty Stanisław ze Szczepanowa ze wskrzeszonym Piotrowinem - figury z fasady kościoła św. Marcina przy ul. Piwnej na Starym Mieście, zrekonstruowane i umieszczone w tym miejscu w 2009 r.

5. Park Skaryszewski im. Ignacego Jana Paderewskiego

6. Narożny belwederek Domu Pod Gryfami, plac Trzech Krzyży 18

1 - 20 of 129 Posts
Jak z pocztówki - w "ogóle" i w "szczególe"
- już nie pamiętam kiedy wysyłałem "pocztówkę" z jakiegoś odwiedzanego miasta... :D
Warszawskim fotograficznym "weteranom" czasami sie wątki zacinają więc zawsze starczy miejsca dla nowych :)
- już nie pamiętam kiedy wysyłałem "pocztówkę" z jakiegoś odwiedzanego miasta... :D
Tę funkcję przejęły chyba powszechnie pstrykane teraz telefonami fotki...
Masz we mnie wiernego oglądacza:) Przede wszystkim dlatego, że moja historia z Warszawą i miłością do tego miasta zaczynała się podobnie, choć nieco wcześniej i w nieco innych okolicznościach:)

Trzymam kciuki, abyś znalazł jednak jakąś satysfakcjonującą pracę, bo nie wierzę, że na warszawskim rynku pracy znaleźć nie można. Jeżeli już nie satysfakcjonująca to jakąkolwiek, aby przetrwać i wyszukać coś lepszego.

Tak to już jest, że "przyjezdni" nie pozostaja obojętni na Warszawę - albo od razu się w tym mieście rozkochują, albo wprost przeciwnie... Niestety Ci drudzy nigdy nie nawiążą jakiejkolwiek więzi z tym miastem, duszą się w nim i przy każdej możliwej okazji uciekają z tego miasta na swoje "stare śmieci" (weekendy, święta).

Natomiast "rdzenni" w wielu przypadkach przechodzą obojętnie wobec tego co się w mieście dzieje, co się buduje, jak wyglądała historia miejsca w ktorym mieszkają...

Ot to takie moje refleksje po raptem 10 latach życia w mieście, mieście trudnym, jednak niasamowitym i zaskakującym.

Fotografia - to hobby i pasja, która niesamowicie szybko człowieka wiąże z danym miastem, chce się więcej, chce się być wszędzie i o każdej porze...

Czekam na więcej, przypominając sobie, że przez pewien okres czasu też uprawiałem sterylną i odhumanizowaną fotografię:) Człowiek w kadrze - kadr zepsuty, zeszpecony:) Potem mi przeszło.
  • Like
Reactions: Limak11
Dziękuję za trzymanie kciuków, ale zostało mi już tak niewiele czasu, że wyzbywam się nadziei. Niestety, brak mi siły przebicia i obycia, by móc zaczepić się chociażby w jakimś call center. Zajmijmy się lepiej zdjęciami.

7. Baszta Rycerska i mury obronne Starego Miasta

8. Latarnia typu "pastorał" i statua króla Zygmunta III Wazy na szczycie poświęconej mu kolumny na Placu Zamkowym

9. Pałac w Wilanowie - widok od strony dziedzińca (zachodu). Zdjęcie trafiło do hasła "Warszawa" w Wikipedii

10. Biurowiec Prezydium Rządu, obecnie Ufficio Primo w ramach Kulczyk Holding przy ul. Wspólnej 62 - widok z wewnętrznego patio na przykrywającą je kopułę z iluminatorami

11. I raz jeszcze to samo miejsce, lecz rok później, tym razem z koncentracją na krużgankach - wymyślnie rozpięte żółte liny to instalacja artystyczna "Spirala: Tribute to Leykam" w ramach dorocznych targów młodej sztuki Art Yard Sale, a honorująca projektanta tego budynku, Marka Leykama

12. Sam Marek Leykam (1908-1983) - historyk sztuki, architekt i pedagog, współautor Stadionu Dziesięciolecia, projektant wielu zakładów przemysłowych i obiektów użyteczności publicznej (charakterystyczne "żyletkowce" z gęstymi pionowymi podziałami elewacji), np. Domu Towarowego "Okrąglak" w Poznaniu, a w Warszawie, oprócz uwidocznionego wyżej Ufficio Primo, także nowego gmachu Państwowego Instytutu Geologicznego (ul. Rakowiecka 4), biurowców przy ul. Marszałkowskiej 82/84 i ul. T. Chałubińskiego 3a - spoczywa w skromnym grobie na cmentarzu ewangelicko-augsburskim (luterańskim) przy ul. Młynarskiej 54/56/58

• Like
Reactions: Rombi and MarcinK
13. Wieżowce Złota 44 ("żagiel" Libeskinda) i hotel InterContinental oraz wieże kościoła Św. Krzyża przy Krakowskim Przedmieściu

14. Kościół św. Aleksandra na Placu Trzech Krzyży

15. Mostek w Łazienkach Królewskich

16. Girlanda na fasadzie kamienicy Orlemusowskiej przy Rynku Starego Miasta 18 (strona Barssa / wschodnia)

17. Fontanna Wielka w Ogrodzie Saskim

• Like
Reactions: Limak11 and rychlik
10 - "kosmiczny" kadr

11 - kolumnada jako część instalacji

13 - porównanie finezji i detalu
10,11 - piękne wnętrza. Można prosić o więcej zdjęć z tego miejsca?
10,11 - piękne wnętrza. Można prosić o więcej zdjęć z tego miejsca?
Lepszych nie mam, a wolałbym tu prezentować tylko wybrane, dopracowane kadry. Największą chyba osobliwością tego wewnętrznego patio jest lśniąca czarna podłoga, w której odbijają się wszystkie piętra krużganków i kopuła. Efekt jest niesamowity, jak gdyby stało się na szybie pomiędzy dwoma lustrzanymi światami.
Poniżej znajduje się jeszcze jedna sala, również kryta kopułą - pokazuję na życzenie kolegi, poza numeracją galerii właściwej. Uwaga! - są ludzie. ;-)

Gmach Prezydium Rządu jest ponoć dostępny do zwiedzania w Noc Muzeów. Może następnym razem mi się też uda wejść :)
18. Pomnik księcia Józefa Poniatowskiego przed Pałacem Prezydenckim (Krakowskie Przedmieście 46/48) - aczkolwiek w tym akurat ujęciu, na co dzień przechodniom niedostępnym, bardziej chodzi o pełną prezentację konia

19. Dzwonnica kościoła Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny na Nowym Mieście (ul. Przyrynek 2)

20. Świątynia Sybilli (zwana też Świątynią Diany) w Łazienkach Królewskich

21. Ogród na dachu Biblioteki Uniwersyteckiej (ul. Dobra 56/66)

22. Portal kamienicy Ptaszyńskiego przy ul. Świętojańskiej 11 na Starym Mieście

• Like
Reactions: Urbanista1
10. To na UPC widziałem.
11. Świetne...

Nie trzeba wspinać się na dachy by zrobić fajny kadr ;).
21 - Ale lubię to miejsce.
Nie trzeba wspinać się na dachy by zrobić fajny kadr ;).
Racja, co potwierdzają zdjęcia w tym wątku. Tak trzymać :)
23. Wieżowce Rondo 1, Cosmopolitan, Warsaw Financial Center, Hotel InterContinental i Złota 44 - widok z ul. Filtrowej

24. Przejście między ulicą Piwną a Świętojańską na Starym Mieście

25. Jedna z dwóch grup rzeźbiarskich na Cmentarzu Mauzoleum Żołnierzy Radzieckich przy ul. Żwirki i Wigury 10

26. Globus - narożne zwieńczenie dawnej kamienicy Augusta Stöla, ul. Bracka 16

27. Ogród Botaniczny przy Alejach Ujazdowskich 4

• Like
Reactions: Limak11 and Rombi
Perfekcyjne foty :)
28. Most Świętokrzyski

29. Kolumna z orłem w parku pałacu wilanowskiego

30. Wieże bazyliki katedralnej Świętych Floriana Męczennika i Michała Archanioła na Pradze - widok z Góry Gnojnej

31. Portale kamienic przy ul. Piwnej 49 i 51/53 na Starym Mieście

32. Park Moczydło na Woli

• Like
Reactions: pezet
33. Rokokowa ornamentacja kamienicy Aleksandra Johna przy Krakowskim Przedmieściu 89

34. Cmentarz ewangelicko-augsburski (luterański) przy ul. Młynarskiej 54/56/58: żeliwny neogotycki grobowiec rodziny Karola Bogumiła Braeuniga (1753-1818) - kupca i handlarza winem, działacza parafialnego, członka Komisji Porządkowej Warszawskiej podczas insurekcji kościuszkowskiej 1794 r., członka (od 1814) spółki akcyjnej zarządzającej finansami Teatru Narodowego

35. Pałac Kultury i Nauki oraz wieżowiec Oxford Tower - widok z parku Pole Mokotowskie

36. Kartusz nad wejściem kamienicy metrykantów koronnych przy ul. Piwnej 18 na Starym Mieście

37. Świątynia dorycka w parku przy pałacu w Natolinie

• Like
Reactions: Rombi
35 Tarcze zegarowe PKiN jak wielkie zdziwione oczy zaspanego olbrzyma który poniewczasie zorientował się że nie jest już największy w okolicy...
38. Portal kamienicy Tylmana przy ul. Piwnej 31/33 na Starym Mieście

39. Wieżowce Centrum LIM (Hotel Marriott) i Oxford Tower - widok z ul. Filtrowej

40. Pomnik Fryderyka Chopina w Łazienkach Królewskich

41. Latarnia na murze obronnym Starego Miasta

42. Ohel (grobowiec) Jaakowa Jicchaka Szapiry (zm. 1882), cadyka z Mogielnicy na cmentarzu żydowskim przy ul. Okopowej 49/51

1 - 20 of 129 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.