SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Kolorowe zdjęcia Warszawy z 1939!

196050 Views 278 Replies 122 Participants Last post by  skansen
23
ostatnio sporo buszowalem po sieci w poszukiwaniu mniej znanych zdjec starej warszawy, sporo slyszalem o kilku kolorowych zdjeciach z parady hitlera w alejach ujazdowskich, wiec pomyslalem ze moze mi sie uda znalezc cos wiecej w sieci. wieddzac ze do najwiekszych archiwow na swiecie naleza time&life pictures wpadlem na ich stronke zeby poszperac.... no i znalazlem! :eek2: :eek2: :eek2: nie wiem ile osob z was mialo z tym juz cos do czynienia ale dle mnie byl to niezly szok. od razu zauwazylem ze w kolorze jakos roznica w czasie sie zaciera, ma sie wrazenie ze to bylo prawie wczoraj. tak poza tym to milo sie poznaje te wszystkie miejsca ktorych dzis juz nie ma, albo wygladaja w zupelnie inny sposob, dlatego nie ma co opisywac kazdego zdjecia osobno podejrzewam ze wiekszosc sie zorientuje co do miejsc.dodatkowo tez wkleilem kilka zdjec z zycia codziennego, chociaz nie ma to zbyt wiele wspolnego z tematyka forum ale pokazuje klimat okupacji w wawie. jedyna wada to ten beznadziejny napis z logo ktory zaslania pol zdjecia(mozna miec bez napisu i w full rozdzielczosci ale za kupe kasy) ,ale mimo wszystko warto to poogladac. milego ogladania, chociaz trudno nazywac milymi te widoki .to moj pierwszy post tutaj , dlatego pozdro dla wszystkich na tym forum

See less See more
1 - 20 of 279 Posts
Swietne zdjecia, robia olbrzymie wrazenie.
Pozatym masz sporo racj w tym ,ze kolor tych zdjec zaciera dlugosc okresu czasu jaki dzieli nas od wydarzen II wojny swiatowej, ja dodam tylko od siebie . Barwa takich zdjec pozwala lepiej ujzec pozostalosci swietnosci przedwojennej Warszawy, ale także ogrom zniszczen \(pomimo tego ,ze zdjecia pochodzą sprzed powstania)

Serdeczne dzieki za ten Watek i witam na forum
Wielkie dzięki!
Przez swój realizm te zdjęcia są bardzo smutne. :(

Jest nawet mały akcent wieżowcowy. :)
See less See more
no fajne, fajne
szkoda, że nie ma zdjęć sprzed wojny
ale i tak wielkie dzięki,
napracowałeś się ;]
o jaaaaaaaaaaa!!!

tylko nie mogę zobaczyć jakiś doubledecker-busów ..... :|
szkoda też, że centralnie na zdjęciu jest ten napis, w pierwszej chwili chciałem se druknąć do ramnki ....
O! Rewelacja, nie mialem pojcecia ze byly takie zdjecia w kolorze, wiecej takich postow zycze!

To wszytkie, czy tylko wybrane?
tylko wybrane, wybieralem te najbardziej pokazujace miasto, mam jeszcze kilka zdjec z parady tego ch....z wasikiem i kilka scenek z okolic Warszawy np. twierdza Modlin czy przechwycone lotnisko z samolotami Łoś i Karaś, tez niezle ....jak chcecie to moge wkleic wszystko co mam
jasne, wrzucaj.

fajne foty, ale nie wiem czy przypadkiem nie sa tylko koloryzowane.
No! Wreszcie czekałem na zdjęcia warszawki w tej technice. Co co powiedział autor tematu, kolor przybliża nam ludzi i miasto tak, że wydaje nam sie wczorajsze... Dziś to tylko sztrzępy tamtego miasta.

EDIT: Pozatym Jerozolimskie, to takie małe pola elizejskie, to była miejska aleja.
s101 said:
jasne, wrzucaj.

fajne foty, ale nie wiem czy przypadkiem nie sa tylko koloryzowane.
mozna byc prawie stuprocentowo pewnym ze te zdjecia nie sa kolorowane, juz wtedy niemcy mieli mozliwosc robienia kolorowych zdjec ,gdyz agfa produkowala kolorowe klisze co prawda bardzo drogie ponoc byly wtedy ,ale jak widac mamy szczescie ze ktos postanowil troche popstrykac w warszawie, szkoda tylko ze nie np miesiac wczesniej kiedy wszystko jeszcze bylo cale. poza tym kolorowane zdjecia jednak zawsze sie da rozpoznac gdyz maja mniejsza glebie kolorow.gdzies w sieci byl tez artykul o filmie "fotoamator" sprzed kilku lat (dla przypomnienia kolorowy zapis niemieckiego archiwisty z łodzi) tam wlasnie byla informacja o tym jak robione byly te zdjecia, wiec podejrzewam ze tu bylo to samo. zreszta, co by nie bylo te zdjecia bardzo przyblizaja tamtejsza rzeczywistosc i to sie liczy najbardziej. co do wklejenia reszty to jeszcze musicie mi dac troche czasu bo jest ich niemalo :sly:
Masz foty Twierdzy Modlin?!!??!!? dawaj dawaj!! :D Wklejaj wszystkie jak lecą :)
trzeba przyznac ze takie fotki w kolorze robia wrzenie
zdjęcia kolorowe były już robione podczas pierwszej wojny (też nie chciałem w to na początku uwierzyć, ale było to już wtedy technicznie możliwe) - wczoraj dostałem taki link: http://www.greatwar.nl/ - można sobie pooglądać. Zarówno tu jak i tam przygnębiające.
PS. Prudential lepiej wtedy wyglądał.
No pewnie ze lepiej, moze sie kiedys jeszcze przywroci.
Fajne foty. Wawa była i jest piękna.

Widzicie napis na budynku po prawej stronie? PIJCIE PIWO :cheers:

Swoja drogą - bardzo ciekawe zdjecia. Widać. jak Warszawa została zniszczona w 1939 roku :( :( :(
See less See more
glicek said:

Widzicie napis na budynku po prawej stronie? PIJCIE PIWO :cheers:

Swoja drogą - bardzo ciekawe zdjecia. Widać. jak Warszawa została zniszczona w 1939 roku :( :( :(

Jeżeli mamy juz takich szczegółów szukać, to zobacz co tu sprzedają

:booze:
See less See more
Zdjęcia super. Czasami zapomina się o zniszczeniach z 1939 r. Nie tylko czasy powstania...
Prudential wygląda na tych zdjęciach lepiej niż Hotel warszawa
1 - 20 of 279 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.