Super. Takie wlasnie pomniki powinny powstawac w Wawie.. a nie tam jakies idiotyczne palmy...
popieramstefansk said:Super. Takie wlasnie pomniki powinny powstawac w Wawie.. a nie tam jakies idiotyczne palmy...
hermit said:jest miejsce na jedno i na drugie. Rzeźba w porządku, ale powinna przynajmniej ze 100 lat stać, teraz trąci wtórnością jednak. A skoro o rzeźbach mowa, to ja chcę pomnik papieża, ale nie taki jakich wszędzie pełno, tylko projektu Szukalskiego:
![]()
I co Wy na to? Podobny w sumie nawet.
Powinny i takie i takie! Nie każdy ma ochotę na nudną martyrologię jak i nie każdy musi lubić palmy. Miasto jest dla ludzi i powinno być dostosowane do różnych upodobań i gustów.stefansk said:Super. Takie wlasnie pomniki powinny powstawac w Wawie.. a nie tam jakies idiotyczne palmy...
Wiesz, nie chodzi tutaj o martyrologie. Jest to raczej chec do rzeczy ladnych i nienawisc do rzeczy brzydkich....rafael said:Powinny i takie i takie! Nie każdy ma ochotę na nudną martyrologię jak i nie każdy musi lubić palmy. Miasto jest dla ludzi i powinno być dostosowane do różnych upodobań i gustów.
Gdy widzę kolejnych męczenników to mam odruch wymiotny. Czy ten naród musi się tylko męczyć i umartwiać? Gdzie czas na coś pozytywnego, uśmiechniętego i szalonego? Gdzie coś, czym można przyciągnąć młodych turystów i wzbudzić uśmiech mieszkańców?
Nie mam nic przeciwko tej rzeźbie, ale niech i zgorzkniali wielbiciele martyrologii siedzą cicho w sprawie palm, jelonków czy krów!
W ostatnich stuleciach dominowalu kleski, co wiecej one unkonstytuowaly nas jako narod. Nieliczne zwyciestwa tez maja swoje pomniki. A moze w ogole zapomniec o historii bo nie jest wystarczajaco optymistyczna? Moim zdaniem nalezy sie upamietaniene ludziom ktorzy gotowi byli oddac najwyzsza cene dla tego kraju. Jezli ciebie to doluje to trudno sie mowi.Jest jakaś taka dziwna zasada, że wszędzie stawia się pomniki bohaterom, a u nas stawia się ofiarom. Wszędzie upamiętnia się zwycięstwa, a u nas klęski. To jakiś absurd!
Ale czy jedno z drugim sie wyklucza? Mejsca jest dosyc. Zaprojektuj cos, powolaj komitet budowy i do boju !Co komu szkodzą np. jakieś amorki czy inne straszydełka? Dlaczego tu musi wszystko być wielkie, narodowe i tragiczne?