SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Prosta Office Center - Ghelamco

127312 Views 677 Replies 114 Participants Last post by  piotr.k
Na działce przy Prostej, przy której ostatnimi laty stała tablica z informacją nt. i renderem wieżowca Europrojekt Prosta (nie pamiętam czy tak to się nazywało ale to mial byc taki niezbyt ładny biało-niebieski wieżowiec) pojawiła się nowa tabilca, tym razem firmowana przez Ghelamco; jest na niej kilkupiętrowy zaledwie biurowiec; nie zdążyłem się jeszcze dobrze przyjrzec ani zrobic zdjecia; chodzi o działkę na wschód od tej opuszczonej sporawej kamienicy przy Rondzie Daszynskiego
1 - 20 of 678 Posts
zastanowmy sie co wolimy... wieksze brzydactwo czy mniejszcze nie koniecznie piekne :)
Ktoś to już o tym wspominał , tylko nie wiem dokładnie w którym wątku .
No i najwyzszy czas. Trzeba by zobaczyc, czy to ten z renderu (budynek po lewej):

Dodatkowe info tu: http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=95238&page=40&pp=20.
coś zaczyna sie dziać Świetnie,ja zawsze będę sie cieszył ze nie powstał ten wieżowiec biało niebieski eruoprojekt prosta.Teraz faktycznie tak jak mówi megaptera -trzeba porównac ten render z tym na tablicy
a moze ktos by sprawdzil czy nic nie ma na www.ghelamco.pl (ja ze swoim obecnym dupnym łączem modemowym nie jestem w stanie przejsc przez intro);

tablicę widzialem po ciemku spieszac z zakupami do domu wiec niewiele widzialem ale wydaje mi sie ze zdjecie z tablicy przedstawia troche ladniejszy i inny budynek niz ten na renderze wklejonym przez megaptere; ale byc moze mi sie tylko wydaje
^
Ten render pojawia się w części Planned na stronie Ghelmaco, ale tylko jako jedna grafika, bez jakichkolwiek informacji.
Nie pamiętam czy już wspominałem, że mi to przypomina inny projekt, który kiedyś zaistniał. Biurowiec "Bora" to chyba nazwa od ulicy i nie wiem czy oficjalna.
Render na tablicy jest prawie taki sam jak ten pokazany przez megapterę. Jedyną różnicą między nimi jest brak tego budynku po prawej od nowego biurowca, więc jest szansa że w sąsiedztwie powstanie cos zacznie większego :)
oby.
Prosta był brzydkim wiezowcem, ale nie gorszym niż Fim Tower...
Ważne że coś zaczyna się dziać nowego...
Arek said:
Rener na tablicy jest prawie taki sam jak ten pokazany przez megapterę. Jedyną różnicą między nimi jest brak tego budynku po prawej od nowego biurowca, więc jest szansa że w sąsiedztwie powstanie cos zacznie większego :)
Tez go sobie dzisiaj obejrzalem :) Render przedstawia tylko pierwsza faze inwestycji, czyli Prosta Office Centre. Brak pozostalych raczej o niczym nie swiadczy, ale tez mam nadzieje, ze wieza przy rondzie urosnie. Raz juz to zreszta zrobila. Zwrocilem uwage na nieco inny szczegol: wygladalo mi na to, ze w parterze tego budynku znajdzie sie galeria handlowa i ze parter ten bedzie dochodzil do sasiednich kamienic. Moze tez bedzie bardziej przeszklony niz ten na obrazku. Byloby super, gdyby przy Prostej pojawily sie wreszcie jakies atrakcje dla przechodniow. Poza tym na nieco wieksze wygladaja mi szanse uratowania przynajmniej tamtych czterech kamienic miedzy Prosta, a Panska. Tych samych, ktore cytowany kiedys przeze mnie radny LPRu gotowy byl zburzyc, zeby wykrzywic Prosta na tyle, by nie uronic z "unikalnego w skali europejskiej" Norblina ani cegly.
Ten wiezowiec mi sie nie podobal. A tak jest szansa na cos fajnego. Ciesze sie!
Dziki REX said:
Nie pamiętam czy już wspominałem, że mi to przypomina inny projekt, który kiedyś zaistniał. Biurowiec "Bora" to chyba nazwa od ulicy i nie wiem czy oficjalna.
Mnie przypomina to zbudowany juz przez Ghelamco biurowiec Business Centre Bitwy Warszawskiej - tez trzyczesciowy, o takiej samej powierzchni i zaprojektowany przez tych samych architektow.
Megaptera, o którą dokładnie działkę chodzi? Ta po Europrojekcie, czyli między kamienicami a Wronią to jest chyba za mała na tak długi budynek. Czy mi się wydaje? Poza tym nie wygląda by ten budynek miał "dolegać" do kamienic...
Masstah said:
Megaptera, o którą dokładnie działkę chodzi? Ta po Europrojekcie, czyli między kamienicami a Wronią to jest chyba za mała na tak długi budynek. Czy mi się wydaje? Poza tym nie wygląda by ten budynek miał "dolegać" do kamienic...
Niemniej, to wlasnie ona :) POC bedzie wyzszy i "wezszy" niz BCBW. Miedzy wyzszymi kondygnacjami tego budynku, a kamienicami bedzie parometrowy odstep. Pewnie ze wzgledu na okna powykuwane w ich szczytowych scianach. Jak juz napisalem, z renderu "w terenie" wynika, ze parter POC, byc moze handlowy, bedzie przylegal do kamienic.
Czyli nowy budynek będzie kończył się na Wroniej, a dalej nadal będzie straszył ten warsztat samochodowy i wysiedlona (chyba) kamienica?
Masstah said:
Czyli nowy budynek będzie kończył się na Wroniej, a dalej nadal będzie straszył ten warsztat samochodowy i wysiedlona (chyba) kamienica?
Chwilowo, bo to miejsce na kolejne dwie fazy inwestycji Ghelamco. Z ich dotychczasowego tempa wnosic mozna, ze nie bedziemy na nie dlugo czekac. Oby tylko wieze przeprojektowali. Gdyby tak dociagneli do przewidzianej w projekcie planu zagospodarowania max. wysokosci 120 m, byloby zaj...scie.
budynek tez nie bedzie mial tego beznadizejnego daszku ktory byl na wczesniejszych renderach; render z tablicy zapowiada sie dosc poprawnie; mam zdjecie ale nie wiem czy mi sie uda wrzucic bo startbilder ostatnio nie chce mi przyjmowac nowych zdjec
juz cos tam kopią, kombinują przy ogrodzeniu, kręcą się ludzie, maszyny sie pojawily
1 - 20 of 678 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.