Arek said:Rener na tablicy jest prawie taki sam jak ten pokazany przez megapterę. Jedyną różnicą między nimi jest brak tego budynku po prawej od nowego biurowca, więc jest szansa że w sąsiedztwie powstanie cos zacznie większego![]()
Dziki REX said:Nie pamiętam czy już wspominałem, że mi to przypomina inny projekt, który kiedyś zaistniał. Biurowiec "Bora" to chyba nazwa od ulicy i nie wiem czy oficjalna.
Masstah said:Megaptera, o którą dokładnie działkę chodzi? Ta po Europrojekcie, czyli między kamienicami a Wronią to jest chyba za mała na tak długi budynek. Czy mi się wydaje? Poza tym nie wygląda by ten budynek miał "dolegać" do kamienic...
Masstah said:Czyli nowy budynek będzie kończył się na Wroniej, a dalej nadal będzie straszył ten warsztat samochodowy i wysiedlona (chyba) kamienica?
MAR_tm said:^ może jeszcze wrtowałoby poczekać do wylewania podziemnych - vide Belvedere Centrum :/..., a no i miło, że będzie coś koło 18 pięter
Arttera said:ok w takim razie mam standardowe pytanie
czy jest jakis aktualny render?
SoboleuS said:Czy to wersja ostateczna, czy też render przy placu budowy jest inny?
martin said:a na placu budowy coraz wiecej sprzętu, pojawiły się ciężarówki z takimi niby dźwigami chyba do budowy ścian szczelinowych
SoboleuS said:Fajnie że budowa wrescie się rozkręca. Jak powstanie ten kompleks to Prosta wreszcie zacznie troche przypominać normalną ulicę (ale tylko trochę niestety) A tej kamienicy jakoś mi nie szkoda, strasznie szpeci otoczenie... Jak rozumiem ta druga rudera (bliżej Centrum) też jest do rozbiórki?
martin said:a ja jestem ciekaw co powstanie po drugiej stronie Prostej zamiast lombardu
martin said:te magazyny obok to Jupiter ?? jeżeli tak to jestem ciekaw kiedy ktoś kupi od nich
A co, byles tam ze slamazarometrem? Jest sporo sprzetu i robotnikow, ktorzy nie dlubia w nosie tylko pracuja. Przez kilka tygodni walczyli z rurami i kablami pod Panska i Wronia - poza rownym asfaltem nie ma juz po tych pracach sladu. Znajac tempo ich poprzednich wolskich realizacji oczekiwac mozna gotowego budynku juz za kilka miesiecy.anakin said:prace na budowie się toczą, ale dosyć ślamazarnie.
sojuz said:z tego co wiem, te magazyny za Jupiterem to Dom Słowa Polskiego, który jak chyba kiedyś pisał Stompi został uznany za "cenny obiekt wpisujący się w arrchitekturę Warszawy" (czy jakoś tak) więc nie wiem czy będzie można je zburzyć
sojuz said:pozwalam sobie zacytować Stompiego:
"Budynek ten został wytypowany z kilkudziesięcioma innymi budynkami (lub kompleksami, rozwiązaniami architekonicznymi) przez warsz-ki SARP jako określający tożsamość miasta. Został objęty pod koniec 2003 roku ochrona prawną jako dziedzictwo kultury współczesnej. [...] Architekci: Kazimierz Marczewski, Stefan Putowski, Zygmunt Skibiniewski. Wszyscy panowie zajmowali się wieloma koncepcjami osiedli w warszawie. Budynek wyrózniony między innymi za wytrwałośc próby czasu (czy aby napewno?)"
kanabi said:Niech mnie ktos upewni czy dobrze zrozumialem - rozp......a tylko te rudery od strony Towarowej, no nie?
Sadzac po nowym renderze, handlowo-uslugowym parterem sie zlepi. Wyzej sa wykute w szczytowych scianach kamienic okna...zonc said:tylko szkoda ze nie zlepi sie z kamienicami....
Prosta Office Centre zastąpi zrujnowaną kamienicę
Data: 2005-08-01
Autor: Beata Krowicka
Tereny przy ulicy Prostej w pobliżu ronda Daszyńskiego otoczono płotem, zaczęły pracować maszyny. Za kilka lat powstanie tu kompleks biurowy.
Rozpoczęła się budowa kompleksu Prosta Office Centre w pobliżu ronda Daszyńskiego. Inwestorem i głównym wykonawcą jest belgijska firma Ghelamco.
Pierwszy budynek o powierzchni 20 tysięcy metrów kwadratowych zostanie ukończony w IV kwartale 2006 roku. Jedno piętro ma ok. 1,9 tysiąca metrów kwadratowych. W każdym budynku będzie dziesięć kondygnacji naziemnych i trzy podziemne.
Kompleks Prosta Office Centre będzie się składał z trzech budynków, z których pierwszy znajdzie się na rogu ulic Prostej i Towarowej. Łączna ich powierzchnia wyniesie ok. 60 tysięcy metrów kwadratowych. W biurowcach na parterze znajdzie się prawdopodobnie miejsce do zaadaptowania na powierzchnię handlową.
W związku z budową Prosta Office Centre zostanie wyburzona przedwojenna kamienica przy ulicy Pańskiej 112, czyli budynek leżący najbliżej ronda Daszyńskiego. Dom od dawna był wysiedlony i popadał w ruinę. Teraz na jego miejscu stanie biurowiec.
Budowa pozostałych budynków kompleksu rozpocznie się w miarę podpisywania kolejnych umów pre-lease. Na razie prowadzone są rozmowy z zainteresowanymi, ale żadna powierzchnia nie została jeszcze wynajęta. Wynajmem biur zajmuje się DTZ.
adi7 said:szwedzkiego dewelopera Ghelamco