SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Prosta Office Center - Ghelamco

128058 Views 677 Replies 114 Participants Last post by  piotr.k
Na działce przy Prostej, przy której ostatnimi laty stała tablica z informacją nt. i renderem wieżowca Europrojekt Prosta (nie pamiętam czy tak to się nazywało ale to mial byc taki niezbyt ładny biało-niebieski wieżowiec) pojawiła się nowa tabilca, tym razem firmowana przez Ghelamco; jest na niej kilkupiętrowy zaledwie biurowiec; nie zdążyłem się jeszcze dobrze przyjrzec ani zrobic zdjecia; chodzi o działkę na wschód od tej opuszczonej sporawej kamienicy przy Rondzie Daszynskiego
1 - 17 of 678 Posts
Skoro już jesteśmy przy Woli - niedawno rozkręciła się budowa apartamentowca przy Siennej. Może macie jakieś rendery, zdjęcia?
No to świetnie, nie będzie bezsensownej przerwy.
martin said:
ta wielka dziura to tylko pod pierwsza czesc, II i III faza beda dalej, ta kamienica zostanie wyburzona bo tam bedą stały kolejne budynki
Ta widoczna na renderze nie będzie wyburzana - mają zburzyć jedynie dwie kamienice tuż obk ronda, tam gdzie stoją baraki.
Dosłownie w tej chwili montują dwa dźwigi :).
Mam nadzieję, że miasto doprowadzi przy okazji do normalnego stanu okoliczne kamienice. Mogłyby wyglądać całkiem nieźle; jedna z nich nie została nawet odbudowana po zniszczeniach wojennych (brakuje jednego pionu pomieszczeń...)
Zaczęli remont samotnej kamienicy po drugiej stronie Pańskiej - czyżby to Ghelamco poprawiało otoczenie - (wskazuje na to skala prac) ?
Tej naprzeciwko placu budowy, otoczonej terenami Jupiter Centrum/dawnej Drukarni itd. (nie po tej stronie, po której są kamienice których zdjęcia pojawiały się na forum).
Gdyby tak jeszcze pozostałe 4 kamienice :). Nieźle, jednocześnie robią dach, balkony, docieplenie ścian sczytowych i fasadę (miejmy nadzieję, że jej styropianem już nie obłożą...).
Fredi said:
Szkoda, chyba ostatnia gazeta w stylowym budynku, a teraz przeniosa sie do zupelnie nijakiego biurowca, choc z pewnoscia o wyzszym standardzie.
Bardzo słuszna uwaga.

Czy wiadomo już kiedy będzie rozbiórka kaminicy przy rondzie? chyba nie będąz tym czekać do budowy kolejnej fazy. Powinni to zrobić przed oddaniem pierwszej.

Poza tym - już odsłonili kawałek odnowionej fasady kamienicy przy Pańskiej, kolor jest w porządku.
Zrobiłem zdjęcie kilka dni temu, myślałem, że juz znacie :)

Rzeczywiście ciekawie to wygląda
See less See more
O ile kamienica przy Prostej przylegająca do POC jest w koszmarnym stanie (jak widać podczas wojny straciła jeden pion pomieszczeń, poza tym częściowo jest wysiedlona), to następna jest równie ok jak 2 pozostae. Rzeczywiście nie ma w nich niczego szczególnego, ale rozbiórki jednak bym im nie życzył...
martin said:
a mi tez się podoba, ciekawe kiedy ruszy II faza i ile wynajeli w pierwszym budynku
W budynku ma być nowa redakcja Rzeczpospolitej, która ma zająć chyba większość powierzchni.
jest info o twożywie

http://www.zw.com.pl/artykul/271629.html

raczej nie będzie miało wpływu na termin wyburzenia
W takim razie nie, myślałem, że to będzie reklama. Dobry pomysł, będzei łądnie widoczne z wieży muzeum.
Sztuka dla sztuki...

Warszawa potrzebuje rekonstrukcji tkanki miejskiej a nie takich zabaw w malowanie ścianek...

Twożywo powinno namalować na tej ścianie Kapitana...o wiele lepiej pasowałby do tego miejsca...
Czy namalowanie chwilowego murala w jakikolwiek sposób kłóci suę z "rekonstruowaniem tkanki miejskiej"?
1 - 17 of 678 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.