SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Prosta Office Center - Ghelamco

128024 Views 677 Replies 114 Participants Last post by  piotr.k
Na działce przy Prostej, przy której ostatnimi laty stała tablica z informacją nt. i renderem wieżowca Europrojekt Prosta (nie pamiętam czy tak to się nazywało ale to mial byc taki niezbyt ładny biało-niebieski wieżowiec) pojawiła się nowa tabilca, tym razem firmowana przez Ghelamco; jest na niej kilkupiętrowy zaledwie biurowiec; nie zdążyłem się jeszcze dobrze przyjrzec ani zrobic zdjecia; chodzi o działkę na wschód od tej opuszczonej sporawej kamienicy przy Rondzie Daszynskiego
261 - 280 of 678 Posts
a to początek dopiero, w całości to będzie super wyglądać, zauważ że sam pierwszy etap jest wyższy od kamienicy o 3 piętra, potem jeszcze wyższe etapy II i III, zrobi się gęsto i ładnie
Dzieki za wszystkie apdejty rcube :eek:kay: Widze, ze na razie moge sobie odpuscic przyjazdy do Warszawy :) ...i zabrac sie za zdjecia z Chin ;)

A tu chyba "przygotowuja" sasiednia kamienice przed wykonaniem ekspertyzy o stanie konstrukcji budynku: ;)

rcube said:
dzieki tej inwestycji ulica odzyje rzeczywiscie co raz bardziej mi sie podoba

a za sciana ktos calkowicie nieswiadomy smazy kotlety

przypomina mi sie jak podkopali fundamenty u mojego sasiada pod rozbudowe i mu sciana zjechala razem ze zlewem jak naczynia zmywal, naszczescie dach zostal
See less See more
Dopiero dzis zauwazylem, ze POC jest odsuniety od Prostej o kilka dobrych metrow bardziej niz sasiednie kamienice. Nie bedzie to zbyt dobrze wygladac i chyba, wziawszy pod uwage planowana przebudowe tego odcinka ulicy, nienajlepiej wrozy ich przyszlosci. O ile o kamienice przy Panskiej jestem w miare spokojny (a przynajmniej o ich fasady) o tyle z ich towarzyszkami przy Prostej (bardzo zdewastowanymi i w znacznej czesci niezamieszkalymi) moze byc juz roznie.
Ale to są te same kamienice, a raczej ich oficyny. Sądzisz ze zostawią części frontowe od Pańskiej a oficyny od strony Prostej ktoś zburzy i zbuduje coś nowego? W sumie byłoby to całkiem dobre wyjście, te oficyny nigdy ładniejsze nie będą...
Masstah said:
Ale to są te same kamienice, a raczej ich oficyny. Sądzisz ze zostawią części frontowe od Pańskiej a oficyny od strony Prostej ktoś zburzy i zbuduje coś nowego? W sumie byłoby to całkiem dobre wyjście, te oficyny nigdy ładniejsze nie będą...
Jak to "oficyny od Prostej"? Jesli juz, to kamienice o frontach od Panskiej i Prostej polaczonych oficynami, przy czym jedna para kamienic takiego polaczenia nie ma i nie jestem pewny czy kiedykolwiek miala. Poza tym maja odrebne bryly, adresy, bramy i nawet jezeli przed wojna ktores z nich staly na jednej posesji, to teraz to po prostu cztery budynki: dwa przy Prostej i dwa przy Panskiej. Ale mniejsza.
Tak mi sie wlasnie wydaje, ze kamienice od Prostej zostana kiedys zburzone, a ich miejsce zajmie czesciowo poszerzona Prosta, a czesciowo nowy wyzszy budynek, ktory stanalby tez na miejscu podworka. Nie obyloby sie rzecz jasna bez przebudowy kamienic od Panskiej, a moze nawet wyburzenia z pozostawieniem fasad. W efekcie powstalby kompleks podobny do POC: wyzszy od Prostej i nizszy od Panskiej, tyle ze czesciowo zabytkowy. Bolesne by to bylo, ale estetycznie, komunikacyjnie i ekonomicznie korzystne.
O ile kamienica przy Prostej przylegająca do POC jest w koszmarnym stanie (jak widać podczas wojny straciła jeden pion pomieszczeń, poza tym częściowo jest wysiedlona), to następna jest równie ok jak 2 pozostae. Rzeczywiście nie ma w nich niczego szczególnego, ale rozbiórki jednak bym im nie życzył...
Imperial said:
Teraz jak tak na niego patrze to przypomina mi kompleks biurowy GRUPY ŻYWIEC przy Bitwy Warszawskiej, czy tamten biurowiec też jest Ghelamco ????
to nie jest biurowiec Grupy Żywiec, ta firma jest tam tylko dużym najemcom, ten kompleks biurowy nazywa się Bussines Centre Bitwy Warszawskiej i już nie należy do Ghelamco bo zostało sprzedane
czy to sa aktualne zdjecia.??jezeli tak to wydaje mi sie że trosche wolno to wszystko idzie..
megaptera said:
Jak to "oficyny od Prostej"? Jesli juz, to kamienice o frontach od Panskiej i Prostej polaczonych oficynami, przy czym jedna para kamienic takiego polaczenia nie ma i nie jestem pewny czy kiedykolwiek miala. Poza tym maja odrebne bryly, adresy, bramy i nawet jezeli przed wojna ktores z nich staly na jednej posesji, to teraz to po prostu cztery budynki: dwa przy Prostej i dwa przy Panskiej. Ale mniejsza.
Przyznam że byłem święcie przekonany do dziś że to co widać od Prostej to nie są odrębne budynki tylko dalsze oficyny kamienic które front mają od Pańskiej... Po przyjrzeniu się im na zdjęciach jednak zdecydowanie wychodzi że masz rację. No nic, nie jest to rejon w którym bym jakoś często bywał wiec niniejszym sobie wybaczam :D
Remont przyleglej kamienicy bedzie ma sie rozumiec? Mozesz tez zrobic zdjecia 360 do okola wlasnej osi:)
Soyuz, dear, uskutecznij zdjeciowy update, pls.
Jak bedzie pogoda to moze update zrobie jutro ;) I nie jecz juz Marco Polo z tymi updatetami :D
2
Co prawda update mial byc w Poniedzialek ale.... hm i do tego mala ilosc fotek (tylko dwie). To najmniejsza ilosc fotek w "historii mojego zawodu" :D Rekompensuje moze za to nowa perspektywa ;)

Widoczek z bloczku na ochocie zdobytym przeze mnie wraz z SoboleuSem :D Haha a za naszymi plecami moherowy beret (doslownie) grozil ze zadzwoni po policje ze jakies lobuzy chodza i psuja okna (big lol)
See less See more
ale się tu holton wysoki wydaje:) kurde mam nadzieje ze w promilu 1 km od Prosta ofice wszystkei kamienice bedfa wyremontowane
Marco Polo said:
New Update? Soyuz (lub ktos inny), pls!!
zrobie po 15:00
Ghelamco zlozylo wniosek o WZiZT na kolejne fazy POC. Wieza, planowana przy samym rondzie, ma liczyc 24 kondygnacje i mierzyc ok. 90 m. To z grubsza tyle, ile na dotychczasowych wizualizacjach. Nie jest to wysokosc imponujaca zwazywszy ze kiedys, w projekcie planu miejscowego, proponowano w tym miejscu 120 metrowca. Miejmy nadzieje, ze architektura tego budynku bedzie lepsza niz dotychczas pokazywana. We wniosku renderu nie bylo.
261 - 280 of 678 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.