Na działce przy Prostej, przy której ostatnimi laty stała tablica z informacją nt. i renderem wieżowca Europrojekt Prosta (nie pamiętam czy tak to się nazywało ale to mial byc taki niezbyt ładny biało-niebieski wieżowiec) pojawiła się nowa tabilca, tym razem firmowana przez Ghelamco; jest na niej kilkupiętrowy zaledwie biurowiec; nie zdążyłem się jeszcze dobrze przyjrzec ani zrobic zdjecia; chodzi o działkę na wschód od tej opuszczonej sporawej kamienicy przy Rondzie Daszynskiego
niedlugo widoki mocno sie zmienia szczegolnie na dwoch ostatnich zdjeciach, do Lucka City przylgnie Prosta Tower a w miejsce pseudokamienic powstanie II i III faza Prosta Office Centre
Nie tylko to, z tego co pamiętam:
- na miejscu tego komisu są plany zbudowania ~100/120m.
- III faza Prosta Office Center też chyba ma być podobnych rozmiarów (hope so)
- budynki ImpexMetalu
- Centrum Żelazna
- Platinum Towers
- zabudowa działki Acciony
- wieża Orco ( chyba tutaj nieźle przesłoni PKiN)
- wieża 150m przy Towarowej/Solidarności
- ukończona Towarowa Office Center
- kompleks w fabrykach Waryńskiego
- wieża IDG
- Wojskowe Zakłady Graficzne
- apartamentowiec JEMS na Waliców.
Oj chyba widoki i okolica bardzo pozytywnie się tu zmienią.
Swoją drogą pytanie o ten sklep meblowy, czy są jakieś plany jego sprzedania i zagospodarowania w inny sposób?
^^ toż całą działkę po domu słowa polskiego (czyli "sklep meblowy") mają zabudowywać hiszpanie osiedlem. Megaptera postował o tym nie dawno, nie pamiętam gdzie, może w nowych inwestycjach.
Z drugiej strony jednak myślę że przynajmniej połowa tych inwestycji które wypisałeś to gruszki na wierzbie. Ale niech wypali chociaż ta druga połowa....
Co do budowy apartamentowca JEMS, budynków Impexmetalu, wyższych budynków przy Rondzie Daszyńskiego i kompleksu na zachód od WTT to faktycznie konkretnie dużo nie wiadomo, a reszta w zasadzie jest w budowie (albo przynajmniej coś się dzieje na tych działkach), więc wydaje mi się, że są szanse
I ja dorzucam moje zdjęcie z ostatniej wizyty w Warszawie. Z tego co widać po zapowiedziach na forum ta w miarę niepozorna część miasta za niedługo zmieni się w najbardziej chyba wielkomiejską i biurową dzielnicę w naszym kraju Mnie osobiście bardzo podobają się te plany wysokiej zabudowy Woli.
On the plot of the last photo in the post of finishim (pl), they will start soon constructing 2 or three towers with residential and office facilities!
Within 13 days I can show you the link, believe me, you will be very surprised. They are planning great projects at the site of WZ Graf and Church Plot.
You have only to wait until the 13th of March!
This is an older thread, you may not receive a response, and could
be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
SkyscraperCity Forum
A forum community dedicated to skyscrapers, towers, highrises, construction, and city planning enthusiasts. Come join the discussion about structures, styles, reviews, scale, transportation, skylines, architecture, and more!