SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Prosta Office Center - Ghelamco

127411 Views 677 Replies 114 Participants Last post by  piotr.k
Na działce przy Prostej, przy której ostatnimi laty stała tablica z informacją nt. i renderem wieżowca Europrojekt Prosta (nie pamiętam czy tak to się nazywało ale to mial byc taki niezbyt ładny biało-niebieski wieżowiec) pojawiła się nowa tabilca, tym razem firmowana przez Ghelamco; jest na niej kilkupiętrowy zaledwie biurowiec; nie zdążyłem się jeszcze dobrze przyjrzec ani zrobic zdjecia; chodzi o działkę na wschód od tej opuszczonej sporawej kamienicy przy Rondzie Daszynskiego
See less See more
561 - 580 of 678 Posts
Tragedii moze nie ma, ale mnie się tam toto nie podoba. Ten biały kolor pasuje jak pięść do oka, budynek ma ładny kształt ale powinni go cały przeszklić, w stylu Rondo 1 czy pokazanego tu EDFu. Ewentualnie dać coś mniej kontrastującego niż biały.

No i oby nie obcięli, ten budynek niższy wyglądałby jak karykatura. Za to spokojnie możnaby go jeszcze podwyższyć, tylko by zyskał.
See less See more
bardzo mi sie podoba plan zagospodarowania, wyglada na to ze powstana tam normalne kwartaly ulic i to jeszcze z wiezami, czyli te wszytkie magazyno-zabytki beda rozebrane! myslalem ze jakas czesc tych hal ma jaksa tam "wartosc" i jest nie do ruszeneia jak norblin
no i wreszcie widze jakikolwiek plan przewidujacy pozegnanie z jupiter centrum
To niestety nie jest projekt planu miejscowego (ten, czyli stosowny fragment projektu planu dla okolic ulicy Twardej, w ostatnio prezentowanej wersji nie przewidywal zadnych wiez), tylko swietna inwestorska propozycja ktora probuja przewalczyc juz od paru lat. Wieza POC to obszar sasiedniego przygotowywanego planu miejscowego - dla ulicy Prostej. Tez do rozsadnej zmiany, lub zignorowania przy wydawaniu WZiZT, jezeli chcemy ja zobaczyc w powyzszej postaci.
Moze moglbys cale nowe POC i budynki z planu Torca (z wieza przy Srebrnej wlacznie) zobrazowac na swojej super stronce. Moze planom tym pomoze uwidocznienie ich wielkomiejskiego i dopasowanego do lokalizacji charakteru. Urzednik tez czlowiek - jak oczy zobacza, to i sercu zal sie zrobi ;).
See less See more
wieze poc to ja zobrazowallem dzis w ramach porannego rozruchu :D
Jeśli dojdzie do skutku to mam nadzieje że uzyja odpowiedniego szkła, podobnego do tego uzywanego w Rondo 1, a nie takim jak w Toi Toi ;]
Wieża bardzo ładnie wyglada, nie wiem czemu ale bardzo mi przypomina Blue Point :)
See less See more
Mi się totalnie nie podoba.... jest niemodna ;\
warszawa bedzie wygladala okropnie ,jak tak dalej bedzie sie stawiac 100+ metrowce "gdzie popadnie" :bash:

Wiezowce powinny ********* powstawac w SCISLYM centrum ! :bash:
warszawa bedzie wygladala okropnie ,jak tak dalej bedzie sie stawiac 100+ metrowce "gdzie popadnie" :bash:

Ale tu wkrótce będzie centrum!

A wlasnie, ze nie!!! To jest jest swietne miejsce na 150 metrowy wiezowiec. Wieksze ronda i skrzyzowania powinny byc podkreslane przez wiezowce. Rondo Daszynskiego jest jedna z zachodnich "bram" srodmiescia. Nizsze dominanty w tym miejsu (zachodniej czesci srodmiescia) by zginely w tlumie.

A w scislym centrum niech stawiaja 200+ metrowce :)
See less See more
A wlasnie, ze nie!!! To jest jest swietne miejsce na 150 metrowy wiezowiec. Wieksze ronda i skrzyzowania powinny byc podkreslane przez wiezowce. Rondo Daszynskiego jest jedna z zachodnich "bram" srodmiescia. Nizsze dominanty w tym miejsu (zachodniej czesci srodmiescia) by zginely w tlumie.

Czyli uwazaz ze na przyklad paryz ,gdzie jest tez wiele takich rond ulicznych ,wygladal by lepiej gdyby nie bylo la defense ,tylko przy kazdym rondzie stal jeden lub dwa z tych wiezowcow ?

jezeli tak uwazasz ,to gratuluje :eek:hno: bo ja raczej wolal bym wlasnie taki trójkontowy "la defense" pomiedzy pkin'em ,fim'em i westin'em...
A po za tym obszarem stawial bym tylko max.100 metrowki...
See less See more
^^ a Ty uwazasz, ze warszawskie ronda i otaczajaca je zabudowa, w czymkolwiek przypominaja Paryz??? :D

EDIT: Przy placu Zbawiciela i placu Unii Lubelskiej bym wiezowcow nie stawial, zeby nie bylo watpliwosci :)
markus1234 nie kompromituj siebie:D
Paryż to inne miasto ,zupełnie inne miasto
A po za tym obszarem stawial bym tylko max.100 metrowki...
Jak dookola stoja same 100-metrowki, to zeby podkreslic jakies bardziej centralne miejsce, trzeba co najmniej te 150 metrow wybudowac.
uwazam ze warszawa owszem nigdy nie dorowna paryzowi ,ale zwarta 30 metrowa zabudowa zamiast "bram" i "dominant" ucywilizowalo by to miasto i oddalo by mu przynajmniej "czesc charakteru" parzya ,berlina ,sztokholmu ,wiednia ,budapesztu ,monachium ,hamburga i innych europejskich miast...

...ale co mnie tam :D ,robcie co chcecie ,jak wam sie takie miasto z "bramami" przy kazdym wiekszym skrzyzowaniu podoba to sobie je stawiajcie :)....
See less See more

:applause:
See less See more
uwazam ze warszawa owszem nigdy nie dorowna paryzowi ,ale zwarta 30 metrowa zabudowa zamiast "bram" i "dominant" ucywilizowalo by to miasto i oddalo by mu przynajmniej "czesc charakteru" parzya ,berlina ,sztokholmu ,wiednia ,budapesztu ,monachium ,hamburga i innych europejskich miast...

...ale co mnie tam :D ,robcie co chcecie ,jak wam sie takie miasto z "bramami" przy kazdym wiekszym skrzyzowaniu podoba to sobie je stawiajcie :)....

Jesli myslisz, ze ta czesc Warszawy kiedykolwiek bedzie sie skladala ze zwartej 30-metrowej zabudowy, to rownie dobrze, ja moge byc Sw. Mikolajem i mieszkac w Finlandii :D

PS W zwartym 25-metrowym Sztokholmie sa 60-80 metrowe "bramy" przy wjazdach do srodmiescia :)
See less See more
..... Że przerwę waszą dyskusje na chwilę :D Moim zdaniem forma jest bardzo ciekawa, interesujący plan zagospodarowania, wszystko zapowiada się cacy! Oby tylko elewacji nie z kopali tymi kolorami! Niebieskie szkło i jasna elewacja to nie jest najlepszy pomysł, pomimo paru okolicznych przykładów! Szkoda by barwy przypominały toy toya! Warto po kusić się o więcej powściągliwości w tej kwestii ! Duży kontrast wybranej kolorystyki jest nie na miejscu!

A teraz ju nie przeszkadzam, słucham i wyciągam wnioski!:D
See less See more
moim zdaniem na wieżowcu jest ta sama elewacja [szkło,okładzina] co na oddanym niedawno pierwszym biurowcu POC .
Mi sie ten wieżowiec na renderze nie podoba, co to za łuczki i najscia i jakieś takie to wszystko bez polotu. Mam nadzieje ze tylko render jest taki, a i na tym renderze budynek wydaje sie niski :(

P.S. Nie lubie naduzywanego na tym forum slowa dominanta ;)
moim zdaniem na wieżowcu jest ta sama elewacja [szkło,okładzina] co na oddanym niedawno pierwszym biurowcu POC .
Nie strasz...
Po dluzszym namysle obawiam sie, ze kafarek ma racje...
561 - 580 of 678 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.