SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Prosta Office Center - Ghelamco

128045 Views 677 Replies 114 Participants Last post by  piotr.k
Na działce przy Prostej, przy której ostatnimi laty stała tablica z informacją nt. i renderem wieżowca Europrojekt Prosta (nie pamiętam czy tak to się nazywało ale to mial byc taki niezbyt ładny biało-niebieski wieżowiec) pojawiła się nowa tabilca, tym razem firmowana przez Ghelamco; jest na niej kilkupiętrowy zaledwie biurowiec; nie zdążyłem się jeszcze dobrze przyjrzec ani zrobic zdjecia; chodzi o działkę na wschód od tej opuszczonej sporawej kamienicy przy Rondzie Daszynskiego
21 - 40 of 678 Posts
raczej chodzi o jakas kamienice w okolicy bo napewno nie o te magazyny, to sa zwykłe magazyny
ta z lewej idzie pod młotek, w tym miejscu bedzie stała II faza POC

znaczy prawej
to nie bedzie jeden biurowiec a kompleks biurowy składający się z trzech biurowców
jacek_nl said:
aaaa, to bardzo dobrze, bo ta okolica jest mocno zdegradowana jesli chodzi o architekture... Co zamierzaja zrobic z ta rudera ktora stoi obok? Ja wiem ze pewnie byla juz ta informacja na forum, ale ja nie jestem nabiezaco z postami... A co z przedluzeniem swietokrzyskiej, ktora miala byc poszerzana w tym miejsu?

Pozdr.
w miejscu tej kamienicy bedzie stał drugi budynek z tego kompleksu
to już jest ulica Prosta, ona bedzie poszerzona z drugiej strony tylko nie wiadomo na razie kiedy konkretnie
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=199333&page=1&pp=20

tu jest render I fazy

a propo jeszcze kamienicy, to ta która jest pokazywana to nie wiem co z nią bedzie, zburzoba będzie ta druga która jest w głebi, tam bedzie II faza tego kompleksu

See less See more
a potem pod młotek powinny pójść te magazyny z tyłu
powinni zrobić fundamenty od razu pod wszystkie III fazy i kopać aż do ronda, potem mogli by znacznie szybciej wybudować kolejne dwa biurowce
zonc said:

1) to ta wielka dziura tylko pod 1? A jeszcze 2 maja byc?

2) Widac ze budynek nie jest przyklejony do kamienicy, jednak nie wiem co z przyziemiem.... to jakis plot? czy co??
ta wielka dziura to tylko pod pierwsza czesc, II i III faza beda dalej, ta kamienica zostanie wyburzona bo tam bedą stały kolejne budynki
kanabi said:
NIE ta tylko ta blizej Towarowej.
na tych ostatnich zdjęciach Pstrykacza to jest właśnie kamienica która stoi na rogu Towarowej i Prostej, to właśnie ona zostanie zburzona
acha wam chodziło o ta na renderze, rzeczywiscie ta nie zostanie wyburzona
Marco Polo said:
Czy doczekalismy sie juz dzwigu????? Hope so.
jeszcze troche... nie wywieźli jeszcze tej całej góry piachu co w tym dole jest, teraz zaczynają robić zbrojenia więc dźwig powinien pojawić się lada dzień
w tej okolicy niedługo zaroi się od dźwigów, dzięki Sojuz za zdjęcie :cheers:
wielkie dzięki Sojuz, kłaniam sie w pas

ale szybko im to idzie, lada dzień wyjdą ponad poziom terenu
szybko im idzie, ale z drugiej strony Ghelamco znane jest z szybkiego tempa budowy
jeśli ktoś szuka biura wysokiej klasy ale z niewysokim czynszem, w dobrej lokalizacji to...tak to mu tylko w Ghelamco dopasują :D
"Rzeczpospolita" przeprowadza się na Prostą

mpw 22-12-2005 , ostatnia aktualizacja 22-12-2005 12:46

Dziennik "Rzeczpospolita" zmienia siedzibę. Dotąd redakcja gazety mieściła się w kamienicy przy placu Starynkiewicza 7/9. Zaś na jesieni przyszłego roku dziennikarze przeprowadzą się do biurowca Prosta Office Center pomiędzy ulicami Pańską i Prostą.

Wydawca gazety, firma Presspublica wynajęła na dziesięć lat 7,2 tys. m kw. To około 40 proc. powierzchni biurowca (ma 18,6 tys. m kw). Biurowiec przy Prostej zaprojektowała pracownia Ludwika Koniora. Bryła budynku rozbita jest na trzy części, by ją optycznie pomniejszyć i uatrakcyjnić. Na niższych piętrach elewacja będzie wyłożona szklanymi taflami i piaskowcowymi płytami, wyżej pojawią się także elementy ze stali nierdzewnej. Biurowiec zostanie podzielony na dwie części, każdą mają obsługiwać dwie szybkobieżne windy. Na parterze powstanie wyłożona kamieniem recepcja i powierzchnie handlowo-usługowe.

Powierzchnia zajmowana przez "Rzeczpospolitą" urządzona zostanie w systemie open spece, podobnie, jak jest to w biurowcu Agory. Oprócz otwartych powierzchni do dyspozycji pracowników gazety oddane zostaną małe sale konferencyjno-gabinetowe oraz duża sala konferencyjna na 300 osób. Na dachu budynku zostanie umieszczone logo gazety.

Przedstawiciele Presspubliki ujawnili, że negocjacje w sprawie wynajmu powierzchni trwały rok.

Presspublica jest na razie jedynym najemcą. Inwestor - belgijska firma Ghelamco - prowadzi rozmowy z kolejnymi czterema klientami. Budynek ma być oddany do użytku w październiku 2006
See less See more
był któryś z forumowiczów ostatnio w okolicy ?? jak wyglądają postępy na budowie ??
21 - 40 of 678 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.