SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Prosta Office Center - Ghelamco

127373 Views 677 Replies 114 Participants Last post by  piotr.k
Na działce przy Prostej, przy której ostatnimi laty stała tablica z informacją nt. i renderem wieżowca Europrojekt Prosta (nie pamiętam czy tak to się nazywało ale to mial byc taki niezbyt ładny biało-niebieski wieżowiec) pojawiła się nowa tabilca, tym razem firmowana przez Ghelamco; jest na niej kilkupiętrowy zaledwie biurowiec; nie zdążyłem się jeszcze dobrze przyjrzec ani zrobic zdjecia; chodzi o działkę na wschód od tej opuszczonej sporawej kamienicy przy Rondzie Daszynskiego
See less See more
641 - 660 of 678 Posts
Zwracam honor, masz rację.
Dodam tylko, że komuszych bloków nie ubywa (wręcz przeciwnie, są namiętnie remontowane), a starych kamienic tak (rozsypują się ze starości).
Budzę wątek gdyż kamienica przy rondzie Daszyńskiego doczekała się niespodziewanej rozbiórki. Domyślam się co przyspieszyło tą rozbiórkę.

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/...przedwojenna_kamienice_ze_znanym_muralem.html
Tak, podobno takie zakusy były aby zachować dziś nic nie wartą ruinę (nawet wewnątrz, złomiarze zdemontowali wszystko co się dało) i inwestor musiał się pospieszyć z decyzją o oczyszczeniu terenu.
Skoro w projekcie planu była ochrona, to inwestor miał obawy i wolał zburzyć zawczasu.
Czyli problem zniknął i trzeba wprowadzić stosowne poprawki do projektu mpzp...

Do każdej kamienicy trzeba podchodzić indywidualnie - stąd z pewnym zadowoleniem obserwowałem dziś jej rozbiórkę. No mam nadzieję, że i w tym narożniku powstanie budynek przynajmniej 100 metrowy... Być może w taki sposób mógłby się zmienić mpzp...
See less See more
Płakać po niej strasznie nie będę, ale działania inwestora zasługują na to, żeby władze dały mu Wilczy bilet.
Abstrahując od tego, czy się należy, czy nie - taki wilczy bilet to w ogóle realne?
Myślisz, że nie znalazło by się sposobu, by wykorzystując polskie prawo zniechęcić inwestora od jakichkolwiek inwestycji? Znalazło by się i to dużo.
Myślę, że jest bardzo dużo :) Ale na sposoby są sposoby, i inwestor, któremu miasto by uprzykrzało życie odpowiednio długo, odpowiednio długo by to omijał, aż poszedłby z tym wyżej i pokazał, że ktoś mu ewidentnie uprzykrza życie.
Kamienice nie zawadzają, trzymają pierzeję. Wolałbym by pod kilof poszło to idiotyczne cofnięte cudo z redakcją Rzeczpospolitej :sleepy:
Podejrzewam, że dla niektórych urzędników działanie inwestora było na rękę, co w tym wyjątkowym przypadku jest dobrą decyzją.
Tak więc wraca szansa na wieżę po wschodnio-południowej stronie ronda :)
Teraz wszystko zależy od wprowadzonym zmian w planie zanim zostanie uchwalony...

Dziwiło mnie czemu Ghelamco po zbudowaniu Warsaw Spire planuje budowę Sienna Towers zamiast kontynuacji inwestycji przy Prostej, teraz może plany się zmienią...
See less See more
Płakać po niej strasznie nie będę, ale działania inwestora zasługują na to, żeby władze dały mu Wilczy bilet.
Raczej konserwatorowi i planistom...

ghelamco ma wz na 180m bodajże, planiści od siedmiu boleści wogóle tego nie wzieli pod uwage, nie wiem kto pozwala projektować miasto takim amatorom, o innych niedorobkach planu nie wspomne
See less See more
Kamienice nie zawadzają, trzymają pierzeję. Wolałbym by pod kilof poszło to idiotyczne cofnięte cudo z redakcją Rzeczpospolitej :sleepy:
Wybacz Kanio, ale z tak radykalnymi i przede wszystkim kontrowersyjnymi wnioskami chyba będziesz osamotniony na SCC. Fakt, że Rzeczypospolita pierzei nie trzyma, ale stawiać ponad nią ową kamienicę... Wybacz, jestem na NIE...

Podejrzewam, że dla niektórych urzędników działanie inwestora było na rękę, co w tym wyjątkowym przypadku jest dobrą decyzją.
Tak więc wraca szansa na wieżę po wschodnio-południowej stronie ronda :)
Teraz wszystko zależy od wprowadzonym zmian w planie zanim zostanie uchwalony...

Dziwiło mnie czemu Ghelamco po zbudowaniu Warsaw Spire planuje budowę Sienna Towers zamiast kontynuacji inwestycji przy Prostej, teraz może plany się zmienią...
Urzędnicy Dz. Wola ze swoją alergią na przedwojenne kamieniczne ostańce zapewne mają już sporego rogala na twarzy...
See less See more
ale zaraz, to ot tak sobie można rozpocząć wyburzanie bez pozwolenia?
ale zaraz, to ot tak sobie można rozpocząć wyburzanie bez pozwolenia?
A budować też mozna ot tak bez pozwolenia ? Maja wszystkie pozwolenia, rudera od dawna przeznaczona do wyburzenia
No to nie rozumiem w takim razie o co chodzi dziennikarzom Wyborczej.

O jedną ruderę mniej.
^^bostare.
641 - 660 of 678 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.