SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Prosta Office Center - Ghelamco

127403 Views 677 Replies 114 Participants Last post by  piotr.k
Na działce przy Prostej, przy której ostatnimi laty stała tablica z informacją nt. i renderem wieżowca Europrojekt Prosta (nie pamiętam czy tak to się nazywało ale to mial byc taki niezbyt ładny biało-niebieski wieżowiec) pojawiła się nowa tabilca, tym razem firmowana przez Ghelamco; jest na niej kilkupiętrowy zaledwie biurowiec; nie zdążyłem się jeszcze dobrze przyjrzec ani zrobic zdjecia; chodzi o działkę na wschód od tej opuszczonej sporawej kamienicy przy Rondzie Daszynskiego
See less See more
61 - 80 of 678 Posts
potwierdzam ze ruch jest spory; głownie przekladaja jakies rury; zamknieta i rozkopana jest rónież ta uliczka od poludniowej strony dzialki (nie pamietam nazwy)
jak to co, na razie nic;) dowiemy sie jak beda robili nastepne etapy, na ten miejsce jest oczyszczone;)
Kamienicy raczej nic nie zrobią, jest całkiem ładna, oczywiście od frontu (czyli od Pańskiej) a nie od podwórka (czyli od Prostej). Oczywiście remont by nie zaszkodził ale zburzenie jej byłoby dużym przegięciem. Poza tym teren za tą kamienicą aż do Żelaznej ma Elektrim więc Ghelamco nic tam nie uwalczy.
See less See more
Masstah said:
Kamienicy raczej nic nie zrobią, jest całkiem ładna, oczywiście od frontu (czyli od Pańskiej) a nie od podwórka (czyli od Prostej). Oczywiście remont by nie zaszkodził ale zburzenie jej byłoby dużym przegięciem. Poza tym teren za tą kamienicą aż do Żelaznej ma Elektrim więc Ghelamco nic tam nie uwalczy.

Zburzenie było by wielkim przegięciem, to jeden z ostanich świadków getta...
See less See more
Stompi said:
Zburzenie było by wielkim przegięciem, to jeden z ostanich świadków getta...
to jest ruina i rudera, przegieciem byłoby zostawiac ten budynek...
martin said:
to jest ruina i rudera, przegieciem byłoby zostawiac ten budynek...
Gdybym odpowiedział ci szczerze, zabanowano by mnie do końca życia. Więc nic nie powiem. Widziałeś w ogóle ten budynek w realu? :bash: :bash: :bash:
nie wszystko co jest stare jest od razu zabytkiem, to jest zwykła czynszowa kamienica, ratowac mozna autentyczne zabytki a nie wszystko tylko dlatego ze pochodzi z czasow wojny, to chore
Sojuz cyknij moze zdjecie z drugiego pokoju jak wygląda teren budowy :)
a na placu budowy coraz wiecej sprzętu, pojawiły się ciężarówki z takimi niby dźwigami chyba do budowy ścian szczelinowych
martin said:
a na placu budowy coraz wiecej sprzętu, pojawiły się ciężarówki z takimi niby dźwigami chyba do budowy ścian szczelinowych
Hmm... Jak dla mnie, to jest go mniej niz jakies 2 tygodnie temu, kiedy to intensywnie walczono z rurami pod Panska. Zdaje sie, ze wiekszosc tych wstepnych prac zakonczono, a sprzetu i bud dla robotnikow ubylo. To co tam jest teraz, to chyba jeszcze resztki rurarzy. Ale tylko patrzec jak sie zacznie na dobre :)
See less See more
Zaczyna sie na dobre. Robia juz wykop pod fundamenty, a przy placu budowy lezal sobie dzis na lawecie fragment zurawia.
martin said:
nie wszystko co jest stare jest od razu zabytkiem, to jest zwykla czynszowa kamienica, ratowac mozna autentyczne zabytki a nie wszystko tylko dlatego ze pochodzi z czasow wojny, to chore[/QUOT

ogólnie to martin ma racje. Co do konkretnej kamienicy to sie nie wypowiadam, nigdy mnie ona nie inetresowala:)
See less See more
martin said:
Sojuz cyknij moze zdjecie z drugiego pokoju jak wygląda teren budowy :)
hej no bez przesadyzmu; ja nie mam okien na wszystkie strony świata; ale specjalnie dla Ciebie poszedłem na spacer i oto plac budowy - stan na dzis:

zapuściłem się też do tych kontrowersyjnych kamieniec i oto rezultaty:

See less See more
4
61 - 80 of 678 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.