SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Prosta Office Center - Ghelamco

127393 Views 677 Replies 114 Participants Last post by  piotr.k
Na działce przy Prostej, przy której ostatnimi laty stała tablica z informacją nt. i renderem wieżowca Europrojekt Prosta (nie pamiętam czy tak to się nazywało ale to mial byc taki niezbyt ładny biało-niebieski wieżowiec) pojawiła się nowa tabilca, tym razem firmowana przez Ghelamco; jest na niej kilkupiętrowy zaledwie biurowiec; nie zdążyłem się jeszcze dobrze przyjrzec ani zrobic zdjecia; chodzi o działkę na wschód od tej opuszczonej sporawej kamienicy przy Rondzie Daszynskiego
See less See more
81 - 100 of 678 Posts
Ta kamienica piękną nie jest i nie wydaje mnie się , aby kiedykolwiek była piękna ( no chyba , że w swojej powojennej historii władze pewnego okresu "ukradły" jej całe jej piękno pozbawiając ozdób ) . Jeśli byłaby szansa , by ten budynek odnowić i by wyglądał po prostu ładnie , to można go zachować , ale jeśli nie , to powinni mieszkańców gdzies przesiedliś i wyburzyć - w centrum nie powinno być miejsca dla takich "perełek" .
See less See more
Oral taka dyskusja jest już bezcelowa bo w miejscu tej kamienicy bedzie II faza Prosta Office Centre a III faza przy samej Towarowej
@ Sojuz dzięki za małe "pyk pyk" aparatem (patrz 4 zdjęcie) :D
Fajnie że budowa wrescie się rozkręca. Jak powstanie ten kompleks to Prosta wreszcie zacznie troche przypominać normalną ulicę (ale tylko trochę niestety ;)) A tej kamienicy jakoś mi nie szkoda, strasznie szpeci otoczenie... Jak rozumiem ta druga rudera (bliżej Centrum) też jest do rozbiórki?
See less See more
SoboleuS said:
Fajnie że budowa wrescie się rozkręca. Jak powstanie ten kompleks to Prosta wreszcie zacznie troche przypominać normalną ulicę (ale tylko trochę niestety ;)) A tej kamienicy jakoś mi nie szkoda, strasznie szpeci otoczenie... Jak rozumiem ta druga rudera (bliżej Centrum) też jest do rozbiórki?
Wysiedlone, totalnie zrujnowane i oznakowane jako stanowiace zagrozenie budowlane sa tylko te dwie przyklejone do siebie plecami kamienice blizej Towarowej i to one moga zostac wyburzone pod kolejne etapy inwestycji Ghelamco. Te cztery od strony centrum sa w duzo lepszym stanie, sa zamieszkale i przynajmniej jedna z tych od Panskiej jest calkiem ladna. Inwestycja Ghelamco ma stanac obok nich, wiec na razie nic im nie grozi. Mam nadzieje, ze zostana odnowione, a nowe budynki przylgna do nich od wschodu.

Tak na marginesie, to widziany przeze mnie "fragment zurawia" okazal sie ramieniem sporego dzwigu gasiennicowego, ale wsio ryba. Praca wre.
See less See more
a ja jestem ciekaw co powstanie po drugiej stronie Prostej zamiast lombardu
martin said:
a ja jestem ciekaw co powstanie po drugiej stronie Prostej zamiast lombardu
Dzialka nalezy (chyba jeszcze) do Ruchu, ktory kilka lat temu planowal tam to: http://www.pbase.com/warsawfreak3/image/27507846 (obrazek, rzecz jasna, ze zbiorow JPSa). Jak jest teraz, trudno powiedziec. Mozna sie spytac przy kolejnej wizycie w pokoju 1723 :).
See less See more
martin said:
byłoby wskazane :)
nie chcę być pesymista ale jeśli elewacja nie będzie na bardzo wysokim poziomie to niestety ale przy tak wymyślnej bryle powstałby koszmar w postaci wygladajacego silosa który wybuchł.
Nie lubię tekiej architektury szczególnie że nasi nie potrafią stwarzać z budynków dzieł sztuki i do tego wieżowców.....zawsze to koszta a trzeba mieć kasę na tekie coś lub brak poprostu wyobrażni jak to ma tak naprawdę wygladać[patrz tepsa]
See less See more
miałem namysli zapytanie o działke w pokoju 1723 a nie reazlizacje tego projektu :):)
martin said:
miałem namysli zapytanie o działke w pokoju 1723 a nie reazlizacje tego projektu :):)
:lol:
ale napisać o dawnej wizji Ruchu nie zaszkodzi
:)
Ciekawa sprawa, jest w NY wiezowiec ze slepymi scianami, bodajze AT&T, bardzo mi sie podoba. Jednak trzeba to umiec rozegrac (tak jakby nie trzeba byo umiec przy "normalnyn").
Bardzo ciekawa sprawa z tym wieżowcem na daszyńskiego. Na pierwszy rzut oka źle nie wygląda. Ale, fakt, łatwo to spieprzyć;) I czy to miejsce było by najlepsze.. Wedlug mnie takie formy powinny powstawać wśród innych "normalnych", jako odskocznia.
Plac budowy od jakiegos czasu juz porzadnie ogrodzony. Praca wre na calego. Identyczny, a wiec pewnie Ghelamcowski, plot stanal tez przy rondzie Daszynskiego, czyli tam gdzie planowana jest wieza. Raczej po to by urzadzic tam zaplecze budowy pierwszej fazy. Przejezdzam tamtedy codziennie, wiec bede mial baczenie.
See less See more
te magazyny obok to Jupiter ?? jeżeli tak to jestem ciekaw kiedy ktoś kupi od nich
prace na budowie się toczą, ale dosyć ślamazarnie.
martin said:
te magazyny obok to Jupiter ?? jeżeli tak to jestem ciekaw kiedy ktoś kupi od nich
Jupiter. Niestety na jego rychla likwidacje chyba sie nie zanosi (a w projekcie planu zagospodarowania okolic ulicy Twardej zamiast Jupitera wiezowiec, plac i kilka pierzei :( http://community.webshots.com/photo/67620390/67632733HTZAlv#). Szczescie przynajmniej, ze tego prezentowanego rok temu na Planach na Przyszlosc pokraka nie postawili.

anakin said:
prace na budowie się toczą, ale dosyć ślamazarnie.
A co, byles tam ze slamazarometrem? Jest sporo sprzetu i robotnikow, ktorzy nie dlubia w nosie tylko pracuja. Przez kilka tygodni walczyli z rurami i kablami pod Panska i Wronia - poza rownym asfaltem nie ma juz po tych pracach sladu. Znajac tempo ich poprzednich wolskich realizacji oczekiwac mozna gotowego budynku juz za kilka miesiecy.
See less See more
na rychła nie ale w przyszłości to nieuniknione
81 - 100 of 678 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.