SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Prosta Office Center - Ghelamco

127945 Views 677 Replies 114 Participants Last post by  piotr.k
Na działce przy Prostej, przy której ostatnimi laty stała tablica z informacją nt. i renderem wieżowca Europrojekt Prosta (nie pamiętam czy tak to się nazywało ale to mial byc taki niezbyt ładny biało-niebieski wieżowiec) pojawiła się nowa tabilca, tym razem firmowana przez Ghelamco; jest na niej kilkupiętrowy zaledwie biurowiec; nie zdążyłem się jeszcze dobrze przyjrzec ani zrobic zdjecia; chodzi o działkę na wschód od tej opuszczonej sporawej kamienicy przy Rondzie Daszynskiego
101 - 120 of 678 Posts
dziś widziałem na placu budowy betoniarki i pręty zbrojeniowe

przy samym rondzie Daszynskiego stanął płot ale jak pisał Megaptera bedzie tam tylko zaplecze do budowy pierwszej fazy (pytałem ochroniarza)

z tego co wiem, te magazyny za Jupiterem to Dom Słowa Polskiego, który jak chyba kiedyś pisał Stompi został uznany za "cenny obiekt wpisujący się w arrchitekturę Warszawy" (czy jakoś tak) więc nie wiem czy będzie można je zburzyć
sojuz said:
z tego co wiem, te magazyny za Jupiterem to Dom Słowa Polskiego, który jak chyba kiedyś pisał Stompi został uznany za "cenny obiekt wpisujący się w arrchitekturę Warszawy" (czy jakoś tak) więc nie wiem czy będzie można je zburzyć
Kurcze, myslalem ze Dom Slowa Polskiego, jako firma, przestal istniec, a w budynkach po nim dziala Centrum Jupiter, magazyny i inna drobnica (dlatego okreslilem caly ten wielki teren miedzy Towarowa, Panska, Miedziana i prawie po Srebrna, jako Jupiter wlasnie), ale z szybkiego guglowania wynika, ze rzeczywiscie drukarnia ta, choc gorzej zipie, ale zipie. Wiekszosc tytulow prasowych sie wyprowadzila, ograniczono zatrudnienie, pewnie wynajeto czesc powierzchni prywatnym firmom, ale to ciagle DSP nalezacy, wraz z dzialka, do skarbu panstwa. Moze tez stosunki wlasnosciowe na terenie dawnego DSP sa bardziej skomplikowane. Nie chce mi sie jakos wierzyc we wpisanie tych budynkow do rejestru zabytkow i mam nadzieje, ze jak najszybciej trafia pod kilof, a zamiast nich powstanie kawal miasta.
megaptera said:
Nie chce mi sie jakos wierzyc we wpisanie tych budynkow do rejestru zabytkow.
to byłby chyba jakiś koszmar
megaptera said:
Kurcze, myslalem ze Dom Slowa Polskiego, jako firma, przestal istniec, a w budynkach po nim dziala Centrum Jupiter, magazyny i inna drobnica (dlatego okreslilem caly ten wielki teren miedzy Towarowa, Panska, Miedziana i prawie po Srebrna, jako Jupiter wlasnie), ale z szybkiego guglowania wynika, ze rzeczywiscie drukarnia ta, choc gorzej zipie, ale zipie. Wiekszosc tytulow prasowych sie wyprowadzila, ograniczono zatrudnienie, pewnie wynajeto czesc powierzchni prywatnym firmom, ale to ciagle DSP nalezacy, wraz z dzialka, do skarbu panstwa. Moze tez stosunki wlasnosciowe na terenie dawnego DSP sa bardziej skomplikowane. Nie chce mi sie jakos wierzyc we wpisanie tych budynkow do rejestru zabytkow i mam nadzieje, ze jak najszybciej trafia pod kilof, a zamiast nich powstanie kawal miasta.
pozwalam sobie zacytować Stompiego:
"Budynek ten został wytypowany z kilkudziesięcioma innymi budynkami (lub kompleksami, rozwiązaniami architekonicznymi) przez warsz-ki SARP jako określający tożsamość miasta. Został objęty pod koniec 2003 roku ochrona prawną jako dziedzictwo kultury współczesnej. [...] Architekci: Kazimierz Marczewski, Stefan Putowski, Zygmunt Skibiniewski. Wszyscy panowie zajmowali się wieloma koncepcjami osiedli w warszawie. Budynek wyrózniony między innymi za wytrwałośc próby czasu (czy aby napewno?)"
raczej chodzi o jakas kamienice w okolicy bo napewno nie o te magazyny, to sa zwykłe magazyny
See less See more
Na samym początku, gdy zaczynałem inwentaryzację, bylem takiego samego zdania. Bo coraz głębszym wchodzeniu w temat zaczołem stopniowo zmieniac zdanie. Budynek faktycznie, wręcz globalnie nawiązuje do istniejącej w tym miejscu przed wojna hali, zespołu hal. sama architektura, gdyby nie zaatakowana przeróbkami, była by nawet przyjemna a napewno wzorcowa dla obecnie powstających hal pod hipermarkety czy inne "masówki". Oczywista wada jest koszt jaki poniosła ongisiejsza zabudowa w tym miejscu. 70% kamienic pod DSP była prawie nie zniszczona.
sojuz said:
"Budynek ten został wytypowany z kilkudziesięcioma innymi budynkami (lub kompleksami, rozwiązaniami architekonicznymi) przez warsz-ki SARP jako określający tożsamość miasta. Został objęty pod koniec 2003 roku ochrona prawną jako dziedzictwo kultury współczesnej. [...] Architekci: Kazimierz Marczewski, Stefan Putowski, Zygmunt Skibiniewski. Wszyscy panowie zajmowali się wieloma koncepcjami osiedli w warszawie. Budynek wyrózniony między innymi za wytrwałośc próby czasu (czy aby napewno?)"
Czyli w sumie sie nie pomylilem - nie o rejestr zabytkow chodzi ;) Pojecia nie mialem, ze cos takiego jak ochrona dziedzictwa kultury wspolczesnej istnieje. I bardzo dobrze, ze istnieje, ale jak pragne zdrowia jakim cudem ten antymiejski moloch mogl sie wsrod obiektow bedacych dziedzictwem kultury znalezc?! Czy uznanie go za DKW oznacza, ze nie bedzie go mozna ruszyc i zrealizowac pokazanego przeze mnie planu Studia KA? Ze nie powstanie tam pierzeja Towarowej, Panskiej, Miedzianej i odtworzonego placu Kazimierza Wielkiego (z nawiazujacym do niegdysiejszych hal obiektem handlowym na srodku, zreszta)? Ze o wiezy jeszcze napomkne? Toz by to byla tragedia!
Na marginesie, miesiac temu odbylo sie w PKiNie seminarium o dobrach kultury wspolczesnej. Z materialow: http://www.urbanista.pl/114.php mozna sie dowiedziec ki diabel. Nie czytalem wszystkiego dokladnie, ale o DSP tam nie wspomniano, choc byla mowa o ochronie innych konkretnych obiektow i zalozen (przy paru IMO skandalicznych stwierdzeniach na temat niektorych z nich i przywaleniu Deloitte House i planom powstania Wolf Bracka, ale mniejsza tu o to - chyba juz najwyzszy czas, aby pewne pokolenie architektow i urbanistow odeszlo na zasluzona emeryture).

EDIT: czy ktos (Stompi?) wie co wlasciwie zostalo za owo DKW uznane? Wszystkie obiekty DSP z Jupiterem i paskudnym biurowcem pd Miedzianej wlacznie? Hale? Bo moze inwestycje na terenie DSP beda mozliwe, a jego milosnikow zadowoliloby np. pozostawienie czesci hal drukarni jako hal targowych na srodku nowego placu?
See less See more
ta z lewej idzie pod młotek, w tym miejscu bedzie stała II faza POC

znaczy prawej
sojuz said:
"wytrwałość próby czasu" - to jak kiosk będzie stał kilkadziesiąt lat to też nie bedzi emożna go usunąć???? Przecież pawilony na marszłkowskiej też stoją szmat czasu, może je też powinno się wytypować.... Absurd.
@ megaptera - przedwczoraj byłem w okolicy i dużego ruchu na budowie nie widziałęm (tak jak napisałem). Ale moż eto był chwilowy przestój
Nie zrozumiales tego sformulowania. Nie chodzi o te ze nikt go nie rozebral, czy wrecz ze sie nie zawalil. Chodzi o to czy sie obronil z perpektywy innych czasow jako cos wartosciowego. Natomiast czy faktycznie jest to cos wartosciowego to inna sprawa....
6
2005.07.23

Widok w kierunku centrum:

Po sąsiedzku kolos made by JW.

Betoniarki tłoczą się przy wylewaniu fundamentów.

Klimaty sąsiedniej kamienicy.

Zatrzymany czas.

Nie wiem co to.
See less See more
Pstrykacz--> zdjecia absolutnie genialne :)
Mam prosbe, czy ktos moglby moze podrzucic render tego biurowca ktory ma powstac?
Dzieks
to nie bedzie jeden biurowiec a kompleks biurowy składający się z trzech biurowców
aaaa, to bardzo dobrze, bo ta okolica jest mocno zdegradowana jesli chodzi o architekture... Co zamierzaja zrobic z ta rudera ktora stoi obok? Ja wiem ze pewnie byla juz ta informacja na forum, ale ja nie jestem nabiezaco z postami... A co z przedluzeniem swietokrzyskiej, ktora miala byc poszerzana w tym miejsu?

Pozdr.
jacek_nl said:
aaaa, to bardzo dobrze, bo ta okolica jest mocno zdegradowana jesli chodzi o architekture... Co zamierzaja zrobic z ta rudera ktora stoi obok? Ja wiem ze pewnie byla juz ta informacja na forum, ale ja nie jestem nabiezaco z postami... A co z przedluzeniem swietokrzyskiej, ktora miala byc poszerzana w tym miejsu?

Pozdr.
w miejscu tej kamienicy bedzie stał drugi budynek z tego kompleksu
to już jest ulica Prosta, ona bedzie poszerzona z drugiej strony tylko nie wiadomo na razie kiedy konkretnie
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=199333&page=1&pp=20

tu jest render I fazy

a propo jeszcze kamienicy, to ta która jest pokazywana to nie wiem co z nią bedzie, zburzoba będzie ta druga która jest w głebi, tam bedzie II faza tego kompleksu

See less See more
świetna okolica..nie wiedziałem że właśnie w takiej powstaje Rondo (bo chyba widac je na tych zdjeciach). Tylko dzielnice kamienic sa w stanie oddac klimat dużego miasta (nie licząc oczywiście 'city' ).

no i całkeim ładny projekt :)
101 - 120 of 678 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.