SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Rozbudowa II linii metra - odcinek "3+3"

2958019 Views 9996 Replies 525 Participants Last post by  Luki_SL
Budowa centralnego odcinka II linii metra miała swój wątek, więc dla tej inwestycji chyba również będzie zasadne wydzielenie oddzielnego tematu. Jeśli będą przeważać głosy sprzeciwu, wątek można usunąć.

Wybór najkorzystniejszej oferty na rozbudowę odcinka centralnego II linii metra
29 Października 2015

W czwartek 29 października 2015 roku Zarząd Metra Warszawskiego Sp. z o.o., działając na podstawie umowy na zastępstwo inwestycyjne zawartej z Miastem st. Warszawa, zatwierdził protokół z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na rozbudowę odcinka centralnego II linii metra oraz dokonał zatwierdzenia wyboru najkorzystniejszej oferty.

Rozbudowa obejmuje realizację odcinka zachodniego od szlaku za stacją C9 Rondo Daszyńskiego do torów odstawczych za stacją C6 Księcia Janusza oraz realizację odcinka wschodniego-północnego od szlaku za stacją C15 Dworzec Wileński do torów odstawczych za stacją C18 Targówek II. Łączna długość dwóch realizowanych odcinków to ok. 6 km.

Łączna kwota przeznaczona przez Inwestora na realizację tego przedsięwzięcia to 3.174.757.654,32 zł. brutto na oba zadania.

Po wcześniejszym zweryfikowaniu ofert pod względem formalnym i merytorycznym, Zamawiający dokonał wyboru najkorzystniejszej oferty:

w zakresie zadania nr 1 na realizację odcinka zachodniego – od szlaku za stacją C9 „Rondo Daszyńskiego” do torów odstawczych za stacją C6:
Gülermak Ağir Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş.,
Konya Devletyolu, 23.Km, no 111 Gölbaşi - Ankara

w zakresie zadania nr 2 na realizację odcinka wschodniego-północnego – od szlaku za stacją C15 „Dworzec Wileński” do torów odstawczych za stacją C18:
Astaldi S.p.A., 00156 Rzym, Via G.V. Bona 65
http://metro.waw.pl/aktualnosci/ite...udowe-odcinka-centralnego-ii-linii-metra.html

Turcy i Włosi rozbudują II linię. Metro wybrało wykonawców

Metro Warszawskie zakończyło ocenę ofert na rozbudowę II linii metra o odcinki 3+3 (po trzy stacje w każdą ze stron). Zgodnie ze wskazaniami, wybrano ofertę włoskiej firmy AGP Metro i tureckiej firmy Gulermak, czyli podmiotów, które tworzyły konsorcjum budujące centralny odcinek II linii metra. Można spodziewać się jednak, że pozostałe firmy ubiegające się o lukratywny kontakt zaskarżą ten wynik. Nowe stacje mają być gotowe w 2019 r.
[...]
Od października zeszłego roku Metro prowadzi przetarg na wykonawców – po jednym dla każdego z odcinków. Termin składania ofert był kilkukrotnie przekładany. Wreszcie chętnych na realizację prac poznaliśmy w sierpniu. Na odcinek zachodni wpłynęło pięć ofert, z czego najtańszą złożył Gulermak, oferując cenę 933 mln netto (1,148 mld brutto). W przypadku odcinka wschodnio-północnego złożono cztery oferty. Najtańsza należy do Astaldi, które jest w stanie zrealizować prace za 867 mln netto (1,067 mld brutto). To znacznie mniej niż zakładał budżet inwestorski. Metro może przeznaczyć na oba odcinki 3,17 mld zł brutto – 1,68 mld zł na odcinek zachodni i 1,49 mld zł na odcinek wschodnio-północny.

Dzisiaj Metro dokonało oficjalnego wyboru, uznając oferty złożone przez Gulermak i Astaldi za najkorzystniejsze. Obie firmy znane są z budowy centralnego odcinka II linii metra. Można jednak zakładać, że nie uda się prędko podpisać umowy, gdyż pozostałe firmy tak łatwo nie odpuszczą lukratywnego kontraktu.

Na ok. 3,5-kilometrowym odcinku w kierunku Woli zaplanowano trzy stacje. Projekty wykonała firma Metroprojekt, która ma na swoim koncie projekty budowy I linii metra i wielobranżowy projekt koncepcyjny centralnego odcinka II linii metra. Stacja C-8 Płocka znajdzie się w rejonie skrzyżowania Płockiej i Wolskiej. Stację C-7 Młynów (Moczydło) przewidziano pod ul. Górczewską, w rejonie ul. Sokołowskiej i Syreny, po wschodniej stronie wiaduktu kolejowego. Zaplanowano tutaj węzeł przesiadkowy na kolej (miasto i PKP zapowiadają też wreszcie podziemne połączenie stacji metra Centrum i Dworca Śródmieście). Stację C-6 Księcia Janusza zaplanowano natomiast pod Górczewską, po wschodniej stronie skrzyżowania z Księcia Janusza.

Na wschodnio-północnym, 3,1-kilometrowym odcinku w kierunku Targówka również przewidziano trzy stacje. Za projekt tego odcinka odpowiedzialna była firma ILF Polska, która wykonywała już na zlecenie AGP Metro projekt budowlany centralnego odcinka II linii metra, a następnie pracowała przy projekcie wykonawczym dla tej inwestycji. Przystanek C-16 Szwedzka powstanie w rejonie Szwedzkiej i Strzeleckiej. Stacja C-17 Targówek została zaplanowana w rejonie Pratulińskiej i Ossowskiego. Ostatni przystanek. C-18 Trocka, powstanie natomiast przy skrzyżowaniu Pratulińskiej i Trockiej.

Obiekty stacyjne będą realizowane metodą odkrywkową, natomiast do drążenia tuneli zostaną wykorzystane tarcze TBM, które będą przechodzić także pod budynkami. Stacje będą dwu- lub trzykondygnacyjne, z dwiema bądź trzema nawami.
[...]
http://www.transport-publiczny.pl/w...-ii-linie-metro-wybralo-wykonawcow-50671.html

Źródło: http://www.metro.waw.pl/ii-linia-metra-109

Odcinek zachodni - stacje C6, C7 i C8.

Źródło: http://www.transport-publiczny.pl/w...-ii-linie-metro-wybralo-wykonawcow-50671.html

Odcinek wschodni - stacje C16, C17 i C18.

Źródło: http://www.transport-publiczny.pl/w...-ii-linie-metro-wybralo-wykonawcow-50671.html
See less See more
3
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
1261 - 1280 of 9997 Posts
To Cię uspokoję na 3 miesiące czyli na okres przekładek. Będzie to wyglądało tak (kratka - plac budowy)
Dzięki! Dwie ciekawe sprawy z tego obrazka. Po pierwsze - plac budowy będzie też się mieścił za pawilonami na Górczewskiej? Jeśli dobrze widzę, to szykuje się tam gehenna parkingowa. Po 2 będzie możliwy wjazd w Górczewską tą osiedlową uliczką na tyłach 129-141? Ciekawe po co?
See less See more
Dzięki! Dwie ciekawe sprawy z tego obrazka. Po pierwsze - plac budowy będzie też się mieścił za pawilonami na Górczewskiej? Jeśli dobrze widzę, to szykuje się tam gehenna parkingowa. Po 2 będzie możliwy wjazd w Górczewską tą osiedlową uliczką na tyłach 129-141? Ciekawe po co?
Z rozmów które słyszałem - za pawilonami (Bitwy pod Lenino) poszerzenie, zakaz parkowania i autobusy z Olbrachta w Elekcyjną. Co do uliczki z Pekao SA - to chyba im się tak narysowało :)
Jutro się dowiemy więcej na spotkaniu, aczkolwiek z dzisiejszych rozmów w których uczestniczyłem wygląda, że miasto wpuściło Gulermaka w niezły kanał :eek:hno:

Edit: nie miasto tylko Metroprojekt
See less See more
Wygląda na przejazd tunelem w ciągu Kasprzaka pod Redutową bez zatrzymywania się na przystanku Reduta Wolska (trasa przez Ordona-Wolską).
:censored::mad: :(

Odmawiam uwierzenia ;)
http://warszawa.wyborcza.pl/warszaw...mowem-szczegoly-utrudnien-i.html#BoxLokWawImg

Budowa metra zatrzęsie Wolą i Bemowem. Szczegóły utrudnień i mapa
Tuż przed budową II linii metra protestuje Spółdzielnia Mieszkaniowa "Koło" - wykop odetnie kilka bloków. W poniedziałek okazało się, że oprócz Górczewskiej trzeba też zwęzić Wolską.
Zachodnią część Warszawy czekają ogromne problemy komunikacyjne. Wola zostanie rozkopana z powodu budowy metra, a sąsiednie Bemowo będzie odcięte od centrum. Mało kto spodziewał się aż tak dużej skali utrudnień.

W długi weekend 11-13 listopada firma Gülermak, wykonawca metra na Woli, chce całkowicie zamknąć ul. Górczewską między al. Prymasa Tysiąclecia a Płocką, odcinając przejazd przecznicami - ul. Syreny i Sokołowską. W tym miejscu powstanie stacja Młynów.

Jednocześnie Górczewska będzie częściowo wyłączona z ruchu od ul. Ciołka do wjazdu na parking centrum handlowego Wola Park. Tutaj zaplanowano ponad 600-metrowy wykop pod stację Księcia Janusza z halą postojową dla pociągów. Według Krzysztofa Piaseckiego, kierownika kontraktu z firmy Gülermak, inwestycja zostanie podzielona na cztery etapy. Od połowy listopada dostępna będzie północna jezdnia Górczewskiej, ale tylko dla autobusów. Przekładanie podziemnych instalacji spowoduje odcięcie wjazdu i wyjazdu z ulic: Ciołka, Księcia Janusza i Jana Olbrachta. Na przełomie stycznia i lutego ma się zacząć budowa szybu dla tarcz, które będą drążyć tunele w kierunku stacji Rondo Daszyńskiego - pod Górczewską, Płocką i Kasprzaka. W wakacje przyszłego roku Gülermak chce przystąpić do właściwych robót konstrukcyjnych przy stacji Księcia Janusza, a w 2019 r. odtworzyć jezdnię ul. Górczewskiej.

Bloki na Woli bez dojazdu?

Wczoraj prezes Spółdzielni Mieszkaniowej "Koło" Janusz Szmigiera alarmował podczas konferencji prasowej w ratuszu: - Podczas budowy metra część naszego osiedla zostanie pozbawiona dostępu do drogi publicznej. Dojazd do kilku bloków, garaży i śmietników ma prowadzić po chodniku.

Prezes Metra Warszawskiego Jerzy Lejk odesłał prezesa Szmigierę i lokatorów jego spółdzielni na dzisiejsze spotkanie informacyjne (godz. 18, liceum przy ul. Garbińskiego 1). Stwierdził, że będą tam nawiązywane "dobrosąsiedzkie stosunki". "Stołeczną" Lejk zapewnił, że protest spółdzielców nie zagraża inwestycji. Wykonawca dostał od wojewody pozwolenie na budowę (a zatem prawo do zajęcia działek), którego nie można już zatrzymać.

- Nie mogą zacząć prac, pozbawiając nas dojazdu - przekonuje jednak prezes Szmigiera. - Od połowy 2014 r. próbowaliśmy ustalić z projektantem i inwestorem, jaka będzie organizacja ruchu. Cały czas zbywano nas, że ma to uzgadniać generalny wykonawca. A on zaczął działać na osiedlu bez naszej wiedzy. Oniemieliśmy, bo 800 mieszkańców ma być pozbawionych dojazdu. W dodatku lokatorom z parterów w blokach przy Górczewskiej 88, 92 i 94/96 grozi, że w połowie okien będą mieć ogrodzenie budowy.

Zwężą i zamkną ulice na Woli

Duże kłopoty czekają kierowców. Na trzy lata mogą zapomnieć o jeździe Górczewską, ciasno będzie też na ulicach równoległych. Wzdłuż Połczyńskiej od Powstańców Śląskich, przez Wolską, Kasprzaka i Prostą, do ronda Daszyńskiego, a dalej na Towarowej do Kercelaka przy al. "Solidarności" obie jezdnie zostaną zwężone o buspasy. Od czerwca do sierpnia przyszłego roku zapowiadany jest remont ul. Obozowej i całkowite wyłączenie ruchu. Kolejarze będą też rozbierać i odbudowywać wiadukty linii PKP nad Kasprzaka i Wolską (utrudnienia głównie nocami).

Tę ostatnią ratusz zaleca kierowcom, ale i tutaj będzie wstrzymany ruch. Krzysztof Piasecki z Gülermaka przekazał nam, że trzeba przełożyć podziemne instalacje na skrzyżowaniu z Płocką. To dlatego z opóźnieniem zacznie się budowa stacji metra w tym miejscu. - Nie planujemy wstrzymywać ruchu tramwajów na Wolskiej - zastrzegł Piasecki.

Na pocieszenie ratusz informuje, że już na przełomie 2019 i 2020 r. przejazd metrem ze stacji Księcia Janusza na ul. Świętokrzyską będzie trwał tylko 12 minut. Dziś autobus linii 520 zgodnie z rozkładem pokonuje ten dystans o pięć minut dłużej, ale nigdy nie ma pewności, czy po drodze nie utknie w korku.

Objazdy komunikacji miejskiej

Zmieni się przebieg linii tramwajowej 13 z Pragi - zamiast na Koło do cmentarza Wolskiego. Z Bemowa do Trasy W-Z co 4 min w szczycie dojedzie linia 23, podobnie często do pl. Zawiszy - linia 24 (Bemowo - Gocławek) na przemian z nową linią 44 (Bemowo - pl. Narutowicza).

Autobusy 520 i E-2 z pl. Bankowego zawrócą na Górczewskiej za Płocką. Linia 105 z ul. Lazurowej wchłonie E-5 do metra Rondo Daszyńskiego. Do tej stacji dojadą też z Bemowa od Górczewskiej przez Elekcyjną, Ordona i Kasprzaka linie: 109 (dalej przez Prostą do Dworca Centralnego), 171 (potem Prostą, Świętokrzyską, Emilii Plater i Al. Jerozolimskimi na Torwar) i 190 (Towarową i Trasą W-Z w kierunku Marek). Trasa linii 129 z Ursusa ma być skrócona do ronda u zbiegu Jana Olbrachta i Redutowej. Linie 154 i 197 zostaną przesunięte z Redutowej na Elekcyjną. Z pętli Znana przez ul. Jana Olbrachta i Redutową pojadą linie: 155 (ul. Kasprzaka do metra Rondo Daszyńskiego) i 167 (przez Ochotę i Mokotów na Siekierki).

Linia 184 (Metro Młociny - Szczęśliwice) zostanie wycofana z Jelonek - od Bemowa przez Koło, ul. Deotymy i Elekcyjną. ZTM wydłuży linię 121 z Chomiczówki do pętli Nowe Bemowo. Linia 136 do pętli Młynów zamiast Górczewską przez Kasprzaka i Płocką.
O dojazd do których budynków chodzi?
See less See more
O dojazd do których budynków chodzi?
Spółdzielni Koło chodzi głównie o dojazd do garaży (budynek N92A na planie), jest tam rownież mały parking. Oprócz tego wywóz śmieci z N92 (komora zsypowa jest w ścianie od Górczewskiej). Było wczoraj na ten temat spotkanie - wygląda na to, że osiągnięto jakiś consensus - na 3 miesiące przekładek będą prowizoryczne wjazdy od Górczewskiej i w tym czasie wykonawca przedstawi jakieś rozwiązanie
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Spółdzielni Koło chodzi głównie o dojazd do garaży (budynek N92A na planie), jest tam rownież mały parking. Oprócz tego wywóz śmieci z N92 (komora zsypowa jest w ścianie od Górczewskiej). Było wczoraj na ten temat spotkanie - wygląda na to, że osiągnięto jakiś consensus - na 3 miesiące przekładek będą prowizoryczne wjazdy od Górczewskiej i w tym czasie wykonawca przedstawi jakieś rozwiązanie
Dzięki. Nie widzę za bardzo, w jaki sposób "800 mieszkańców ma być pozbawionych dojazdu". To też moja spółdzielnia (choć rejon odległy), więc ciekaw jestem, czy działa sensownie :)
See less See more
Dzięki. Nie widzę za bardzo, w jaki sposób "800 mieszkańców ma być pozbawionych dojazdu". To też moja spółdzielnia (choć rejon odległy), więc ciekaw jestem, czy działa sensownie :)
Moim zdaniem też jest to nieco wyolbrzymiony problem. Faktycznie problem dotyczy budynków nr 92 (punktowiec) i 90 (jotjobe). Pozostałe budynki po północnej stronie i tak nie były obsługiwane od strony Górczewskiekj tylko od Ks. Janusza, Ciołka i Małego Franka.

Natomiast odnosząc się do ograniczeń na Bitwy pod Lenino - to wygrodzenia zapewne mają związek z przygotowaniem tej ulicy pod II etap budowy C06 w którymna odcinku Jana Olbrachta/Ks. Janusza - Ciołka Górczewska być może będzie całkowicie zamknięta - przynajmniej na czas budowy wyjść znajdujących się poza głównym obrysem stacji.

Ciekawe jak będą funkcjonowały w I etapie wszystkie sklepy znajdujące się w pawilonach (dostawa towarów itd.) no i co z garażami przyklejonymi do bloków po południowej stronie ww. ulicy.

Mam nadzieję, że na dzisiejszym spotkaniu zostanie dopowiedziane jakie miasto ma plany z ograniczeniami na Elekcyjnej i jak zmieni się ruch na poprzecznych ulicach względem Elekcyjnej.

I kolejna refleksja - czy zostaną dobudowane jakieś nowe przystanki tymczasowe. Mam tu na myśli:
- skrzyżowanie Górczewskiej z Elekcyjną - jeśli nie to kolejnym przystankiem za Olbrachta/Ciołka w kierunku centrum będzie ten na przeciwko przychodni.
- Rondo Redutowa/Olbrachta. Brak przystanków w kierunku centrum jeżeli mówimy o relacji w kierunku centrum dla 155, 167 i wybranych kursów N42 (zawracających na rondzie). Jeżeli nie zostaną dobudowane jakieś tymczasowe to kicha bo będzie układ Antka Rozpylacza (na przeciw budynku SM Mszczonowska) i kolejny przy Pustola - przed szkołą. Miejsce teoretycznie jest - zarówno przed rondem w miejscu postoju Taxi (choć to nie załatwi N42) i za rondem wzdłuż bloku Redutowa 43.
See less See more
Moim zdaniem też jest to nieco wyolbrzymiony problem. Faktycznie problem dotyczy budynków nr 92 (punktowiec) i 90 (jotjobe). Pozostałe budynki po północnej stronie i tak nie były obsługiwane od strony Górczewskiekj tylko od Ks. Janusza, Ciołka i Małego Franka.
.....
Mam nadzieję, że na dzisiejszym spotkaniu zostanie dopowiedziane jakie miasto ma plany z ograniczeniami na Elekcyjnej i jak zmieni się ruch na poprzecznych ulicach względem Elekcyjnej.
O ile na spotkaniu będą przedstawiciele miasta. Na wczorajszym spotkaniu ze spółdzielnią Koło przedstawicieli miasta nie było. Byli trójka reprezentująca wykonawcę, w tym kierownik całego kontraktu, zapowiedzieli, że będą prowadzić również dzisiejsze spotkanie.

Problemem o którym wczoraj dyskutowano był nie tylko N92 (choć było to najistotniejsze) ale również organizacja ruchu w całym obszarze Koła. Oczywiście dyskusja była jałowa, gdyż wykonawca nie wie na których ulicach będzie zakaz parkowania, które będą jednokierunkowe itp. i tak naprawdę to nie jego sprawa. A miasto milczy.

Jakiś czas temu wspomniałem w którymś poście, że rozumiem, że w moim przypadku nikt mnie o niczym nie informuje - bo z jednej strony wielka miejska inwestycja a z drugiej jakaś mała działka z domkiem. Dlatego staram się sam o wszystkim dowiadywać i pilnować swoich spraw. W ubiegłym roku, po ogłoszeniu przetargu zorientowałem się, że będę mial problemy z wyjazdem i że będę zależny od spółdzielni. Umówiłem się na spotkanie z prezesem (tzw. spotkanie sąsiadów) i bylem zdumiony, że nikt w fazie projektowania metra nie kontaktował się ze sp-nią. Prezes dowiedział się ode mnie, że mu wyburzą śmietnik, że nie będzie mial dojazdu do garaży, że zaślepią Ciołka i Księcia Janusza. I ta polityka miasta utrzymuje się cały czas. A przecież spółdzielnia to nie działka z domkiem.

Koło mojego płotu stoi kiosk z gazetami. Pan Darek dowiaduje się ode mnie, że mu postawią płot przed nosem. Podnajmuje teren od spółdzielni więc to spółdzielnia powinna go poinformować, ale jak oni się o płocie dowiedzieli w ostatni czwartek. A płot stanie pewnie 11 listopada.

Sprawa mojej posesji jest tak naprawdę marginalna, nie kładę się więc nigdzie krzyżem, nie protestuję, wiem, że sprawy się jakoś ułożą. Wstępnie przesadziłem bluszcz z dwóch segmentów płotu, żeby jak przyjdzie co do czego móc szybko je zdemontować i zrobić tymczasową bramę, żeby móc wyjeżdżać przez teren spółdzielni. Dobrze z nimi żyję, więc nie widzą w tym problemu, pewno bramę będę musiał zrobić własnym sumptem, na razie cierpliwie czekam. Ale w ubiegłym tygodniu uznałem, że może warto zapytać miasto jak widzi moje losy. Wysłałem miły e-mail do Dyrektora Biura Drogownictwa i Komunikacji, zwykle odpowiadają bardzo szybko, teraz jakoś nie. :nuts:
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Wysłałem miły e-mail do Dyrektora Biura Drogownictwa i Komunikacji, zwykle odpowiadają bardzo szybko, teraz jakoś nie. :nuts:
Myślę, że mają niezły młyn :) Ta buda po lewej od ciebie (na trójkątnej działce) zniknie ?

Zapisz
Myślę, że mają niezły młyn :) Ta buda po lewej od ciebie (na trójkątnej działce) zniknie ?
Na dzisiaj nie ma takich planów. Nie koliduje z budową.

A dzisiaj pojawiła się taka mapka

See less See more
  • Like
Reactions: 1
^^^^ Mapka nie jest konsekwentna bo brak jest znaków zakazu wjazdu na terenie C06:)

Odnosząc się natomiast do tego co napisał jotjobe dot dialogu. Różni są Inwestorzy i różnie podchodzą strony, których przygotowywane inwestycje dotyczą. Jedna rzecz to poruszanie się w oparciu o obowiązujące przepisy i obowiązki Inwestora (a tu już w zależności od wielu czynników różnie te obowiązku wyglądają, lub nie wyglądają bo ich nie ma), a inna to zwyczajna kultura społeczna i dialog z poszczególnymi stronami w celu jak najbardziej transparentnej realizacji inwestycji.

Inwestycja swoim zakresem jest faktycznie "Giga". Nawet nie chcę wchodzić w kwestie dokonania wszystkich uzgodnień z gestorami sieci przebudowy tychże sieci kolidujących z budową metra. W tym kontekście faktycznie mogło zabraknąć siły, zapału i zwyczajowego priorytetu by poinformować spółdzielnię Koło, że rozebrana zostanie altanka śmietnikowa (inną kwestią jest kto jest wykazany w księdze wieczystej działki na której przykładowo dany śmietnik się znajduje). Inna kwestia to aspekty komunikacyjne - zauważcie, że w kontekście zapewnienia komunikacji dla miasta liczą się przede wszystkim obszary dalej położone wobec budowy metra (dojazd Bemowa do centrum), a nie obszary ściśle sąsiadujące z budową metra. Nie wiem czy jest to słuszne podejście. Przynajmniej ja tak tą kwestię odbieram.

Natomiast ważne jest, że jest dialog, że Wykonawca się nie zamyka na wnioski "sąsiadów", że miasto się na te wnioski nie zamyka. A to, że na spotkaniu z mieszkańcami na odstrzał wysyła się Wykonawcę, jest "naturalne". Brak przedstawiciela miasta pozwala na przeanalizowanie wniosków po spotkaniu, a nie w jego trakcie - to taka stara "tradycja" dość często nadal stosowana przez wielu inwestorów:)

Na koniec pytanie: kto będzie na dzisiejszym spotkaniu? Jotjobe? Byśmy sobie na spokojnie wypunktowali pytania?
See less See more
Jakby ktoś był dziś na spotkaniu (ja nie zdążę) to mam dwa pytania do gościa z ztm-u:
- Czy zostanie zwiększona częstotliwość tramwajów linii 26 w szczycie (co ile minut)?
- Czy Autobusy linii 105 będą jeździły ul. Kasprzaka (dołem jak E-5) z pominięciem przystanku Reduta Wolska czy ul. Wolską - jak dotychczas.
Z góry dziękuję :)
See less See more
Na koniec pytanie: kto będzie na dzisiejszym spotkaniu? Jotjobe? Byśmy sobie na spokojnie wypunktowali pytania?
Ja będę.

A do sprawy rozpoczęcia budowy na Woli - ciekawa uwaga kierownika kontraktu z wczorajszego zebrania który stwierdził, że nawalił Metroprojekt robiąc plan trzech faz budowy (place, ogrodzenia itp.) . Powinien być jeszcze plan dla fazy czwartej a właściwie pierwszej, czyli przekładek.
See less See more
Taka ciekawostka z tVn Warszawa :D
Strasznie ludzie tam sie burzą pod akrtykułem o zamknięciu dla ruchu Górczewskiej. (swoją droga powyższa mapka jest tam dołączona).
Napisałem dwa komentarze. Jeden, gdzie chciałem ludziom wyjaśnić, że źle nie będzie. Komentarza nie opublikowano. Napisałem drugi w tonie, że zabiorą, będzie fatalnie, itp. Ukazał sie w 3 minuty później.
Niech żyje cenzura :D
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Sławek;136181321 said:
Taka ciekawostka z tVn Warszawa :D
Strasznie ludzie tam sie burzą pod akrtykułem o zamknięciu dla ruchu Górczewskiej. (swoją droga powyższa mapka jest tam dołączona).
Napisałem dwa komentarze. Jeden, gdzie chciałem ludziom wyjaśnić, że źle nie będzie. Komentarza nie opublikowano. Napisałem drugi w tonie, że zabiorą, będzie fatalnie, itp. Ukazał sie w 3 minuty później.
Niech żyje cenzura :D
Standard - na TVN Warszawa.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Kolega Lemacik położył to dzisiaj na forum Infrastruktura Drogowa ale moim zdaniem świetnie to wpisuje się w "przejściowe trudności" z wyjazdem i wjazdem na Koło:
Dzień dobry,
odpowiadając na zgłoszenie, które wpłynęło za pośrednictwem systemu Warszawa 19115 dot. ul. Czorsztyńskiej informuje, iż remont ulicy rozpocznie się po uprawomocnieniu zgłoszenia robót nie wymagającego pozwolenia na budowę, złożonego w dniu 21.10.2016 r. do Wydziału Architektury i Budownictwa dla Dzielnicy Wola. Remont będzie obejmował:
Wyminę nawierzchni jezdni na długości 236 mb, od skrzyżowania z ul. Deotymy w stronę ul. Magistrackiej.
Wykonanie zatok postojowych na długości 270 mb, od skrzyżowania z ul. Deotymy w stronę ul. Magistrackiej.

z poważaniem

Warszawa 19 115
See less See more
Cześć wszystkim, śledzę ten wątek od początku, ale jakoś dopiero teraz odważyłem się podzielić z Wami swoimi aktualnymi spostrzeżeniami, których nie zauważyłem do tej pory :) Mianowicie:
1. Jak weglug ZTM ma wyglądać pętla dla 520 i E-2? Ten odcinek ma ok. 30 m i w sytuacji, w której stoją na niej dwa 18-metrowe autobusy, zablokowany jest dojazd na parking do szpitala, a trzeba wziąć pod uwagę, że mogą stać na niej 3 pojazdy. Nie mówiąc już o notorycznych parkujących dostawczakach i innych pojazdach, które wychodzą do sklepu "na chwilę". I czy autobusy dadzą radę zawracać pod takim ostrym kątem? goo.gl/naFSrY (nie mogę jeszcze dodawać linków). Mogę się mylić, ale większe jednostki mogą mieć z tym problem. Poza tym przystanek dopiero na południowej jezdni Górczewskiej byłby mało atrakcyjny z uwagi na potencjalny zator na pasie do skrętu.
2. Brak możliwości postawienia przystanku "Elekcyjna" nie daje możliwości pasażerom do przesiadki w tramwaje na Wolskiej. A myślę, że wiele osób chcących uniknąć nadrabiania drogi jadąc Kasprzaka wolałoby się przesiąść do nich.
3. Brak jakiejkolwiek linii tramwajowej na Wolskiej na odcinku Prymasa-Okopowa. W przypadku awarii tramwajów brak alternatywnej formy przesiadki w autobus.
4. Co się stanie ze 103 na wiosnę? Nie będzie możliwości objazdu Płockiej ulicą Skierniewicką przez brak skrętu w lewo. Natomiast puszczenie tej linii al. Prymasa wiązaloby się objazdem aż do Obozowej, lub do Powązkowskiej, przez co Młynów zostałby pozbawiony kolejnej linii autobusowej.
Co o tym sądzicie?
PS. Nie będę już się rozpisywał co się będzie działo w okolicach Krępowieckiego, gdy ludzie z centrum będą chcieli samochodami dojechać do Wola Parku Szańcową, albo Przanowskiego. Zapowiada się nam zatem niezły sajgon :)
See less See more
Cześć wszystkim, śledzę ten wątek od początku, ale jakoś dopiero teraz odważyłem się podzielić z Wami swoimi aktualnymi spostrzeżeniami, których nie zauważyłem do tej pory :) Mianowicie:
1. Jak weglug ZTM ma wyglądać pętla dla 520 i E-2? Ten odcinek ma ok. 30 m i w sytuacji, w której stoją na niej dwa 18-metrowe autobusy, zablokowany jest dojazd na parking do szpitala, a trzeba wziąć pod uwagę, że mogą stać na niej 3 pojazdy. Nie mówiąc już o notorycznych parkujących dostawczakach i innych pojazdach, które wychodzą do sklepu "na chwilę". I czy autobusy dadzą radę zawracać pod takim ostrym kątem? goo.gl/naFSrY (nie mogę jeszcze dodawać linków). Mogę się mylić, ale większe jednostki mogą mieć z tym problem. Poza tym przystanek dopiero na południowej jezdni Górczewskiej byłby mało atrakcyjny z uwagi na potencjalny zator na pasie do skrętu.
Postawią radiolkę z inspektorami Nadzoru Ruchu, wraz z dwoma Strażnikami Miejskimi i jakoś to będzie :nuts:
See less See more
Ufff - 3 godziny bicia piany. Jak to zwykle na spotkaniach z mieszkańcami - "mieszkam na ulicy X, muszę wozić małego Kazia na ulicę Y - co ja teraz zrobię". Ale kilka spraw ciekawych, jutro postaram się napisać więcej, wygląda na to, że najbardziej przerąbane ma nie Koło ale rejon gdzie mieszka kol. Filosss.

No i zobaczyłem legendarnego Inżyniera Galasa :)

Ale żeby było coś do czytania na wieczór to:

Faza I - 3 miesiące

Faza II - 6 miesięcy

Faza III - 15 miesięcy

Faza IV - 14 miesięcy
See less See more
4
  • Like
Reactions: 3
Usiłuję się w tych schematach dopatrzeć czegoś o czym jak zwykle ani słowa, czyli utrudnień w ruchu rowerów. Chcąc poruszać się zgodnie z przepisami to wygląda kiepsko.
Przypomnę, że na całym odcinku budowy jest obecnie słabej jakości droga dla rowerów.
1261 - 1280 of 9997 Posts
Status
Not open for further replies.