SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Stan nawierzchni ulic w Warszawie

5088 Views 40 Replies 17 Participants Last post by  Sławek
Stan nawierzchni warszawskich ulic roku 2023

Kolor CZERWONY:
dziury, braki nawierzchni, koleiny, stan fatalny

Kolor ŻÓŁTY:
pogorszona jakość nawierzchni, zapadnięte studzienki, nierówności, spękania

Kolor ZIELONY:
nawierzchnia w dobrym lub doskonałym stanie, możliwe pojedyncze drobne nierówności, ale bez wpływu na całościowy komfort jazdy

Oto wersja 2 mapy, poprawiona szczegółowość (osobno jezdnie zaznaczone i pokolorowane) i zakres tylko miasto, bez aglomeracji.

link do dużej wersji mapy:

Brakujące ulice prosiłbym o podawanie sugestii uzupełnienia mapy poniżej w wątku. Czasem tylko fragment ulicy ma inny stan, to także jest istotne.

Aktualizacje:
Wprowadzam na bieżąco. Nie widzisz zmian? Odśwież obrazek CRTL+F5 lub na smartfonie usuń cache/też odśwież widok strony.
Obrazki ten widoczny i ten w linku są na moim serwerze, podmieniam ten plik o tej samej nazwie.
See less See more
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 41 Posts
To może ja pierwszy:

Białołęcka
od Kopijników do Przykoszrowej - czerwony
od Juranda do Ketlinga - zielony

Ostródzka
od Toruńskiej do Berensona – żółty
od Berensona do Pszenicznej – zielony
od Pszenicznej do rzeki Długiej – zółty

Mochtyńska
od rzeki Długiej do Małej Żabki - zielony
od Małej Żabki do Kobiałki - żółty

Głębocka
od Toruńskiej do Berensona (cała) – zielony

Kąty Grodziskie
od Berensona do Zdziarskiej (cała) – czerwony

Zdziarska
od Kątów Grodziskich do Kroczewskiej – zielony

Ruskowy Bród
od Zdziarskiej do Kobiałki - zielony
See less See more
  • Helpful
Reactions: 2
Dzięki. Będę aktualizował mapę co 3-4 dni w miarę pojawiania się nowych danych.
Zmniejszyłem nieco rozmiar grafiki na potrzeby forum do 1MB. W linku jest nieskompresowana zbytnio mapa (3MB)
To ja też

Kaczunkowska - czerwony
  • Like
Reactions: 1
To ja też

Kaczunkowska - czerwony
Nie ma takiej ulicy. Jest Karczunkowska, ale jest już zaznaczona na mapie na żółto-czerwono do wiaduktu PKP.

W zasadzie brakuje na mapie większości ulic Białołęki, Zacisza, Bródna, Rembertowa i Wesołej.

Prawie całą lewą stronę Warszawy objechałem, a prawą stronę tylko częściowo.
2
W Klaudynie ul. Lutosławskiego przeszła niedawno remont, teraz jest zdecydowanie na zielono. To ta:

Teraz wygląda tak:

Wyasfaltowano również sąsiednią Krzyżanowskiego, choć nie wiem, czy całą. Ale myślę, że na żółto można ją dać. Google Maps
Ul. Estrady od tego miejsca: Google Maps do skrzyżowania z Arkuszową też dałbym na zielono, sporo się tam poprawiło, co zresztą widać na street view.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
W Klaudynie
3 dni temu jechałem tam samochodem w środku nocy* i tak oceniłem. Zdecydowanie bym nie wzorował się na Google Street View, najnowsze zdjęcia mają z 2021 roku, a to co jest teraz, bardzo się w wielu punktach zmieniło, głównie na gorsze, choć punktowo też i na lepsze. Może z ta czerwienią na Krzyżanowskiego przesadziłem i to zmienię na żółty, ale resztę zostawiam.
Estrady jest na zielono, poza okolicą terenów przemysłowych, gdzie na zielono nie zasługuje.

Na Youtube jest kanał "Warsaw Rescue", to też było moje pierwsze porównanie stanu wielu ulic (to kanał kamerki samochodowej z karetki pogotowia na sygnale, polecam).

* Prawie wszystkie moje przejazdy były w środku nocy od 22 do 2. Miałem mapy interesujących mnie fragmentów ulic i flamastrem zaznaczałem co jest nie tak. Takie nocne wycieczki miały tę zaletę, że ruchu w Warszawie nie było prawie wogóle i mogłem też stanąć na chwilę gdziekolwiek by na wydrukowanej mapce zaznaczyć złe ulice. Np objechanie całego Wawra wzdłuż i wszerz zajęło mi tylko 30 minut. Śródmieście okrążyłem w godzinę i mimo północy ruch był dość spory. Około 2 w nocy na pograniczu Woli i Bemowa spotkałem tramwaj widmo (patrz Hydpark na forum Warszawskim, jest video)
Nie zaznaczałem na mapie z premedytacją tylko dwóch miejsc: remontowanego Pl. 3 Krzyży i ulic gdzie budują tramwaj na Wilanów.
See less See more
Zdecydowanie bym nie wzorował się na Google Street View
Wzoruję się raczej na moich doświadczeniach jako mieszkańca Starych Babic :) Zdjęcia ze street view wstawiłem żeby był jakikolwiek "dowód".
3 dni temu jechałem tam samochodem w środku nocy* i tak oceniłem.
Przyznam, że osobiście tam nie jechałem, ale jeśli po świeżym remoncie jest na tyle źle, żeby oceniać na żółto to trochę niepokojące.
Estrady jest na zielono, poza okolicą terenów przemysłowych, gdzie na zielono nie zasługuje.
Zdecydowanie się nie zgadzam z tą oceną, fragment przy skrzyżowaniu z ul. Zorzy jest gładki jak stół, a reszta do Arkuszowej na pewno nie jest gorsza niż ul. Sikorskiego (DW898) czy Hubala-Dobrzańskiego na odcinku warszawskim z zapadniętymi studzienkami. Też trochę dziwnie to wypada jeśli w jednej kategorii są ulice jak właśnie Estrady i np. taka Ekologiczna.
Ul. Chełmżyńska od Marsa do torów- czerwony
Od torów do Ząbek- żółty
  • Like
Wesoła:

1 Praskiego Pułku patrząc od Traktu Brzeskiego w stronę PKP Wesoła:
  • mniej więcej do wysokości skrzyżowania z Mickiewicza: zielono
  • od Mickiewicza do ronda Kleibera: żółto

Armii Krajowej od skrzyżowania z 1 Praskiego Pułku do granicy z Sulejówkiem: żółto

Okuniewska od granicy z Rembertowem do Granicy z Sulejówkiem: zielono

Sikorskiego od skrzyżowania z 1 Praskiego Pułku do granicy z Sulejówkiem: zielono

Głowackiego:
  • od zachodu do skrzyżowania z 1 Praskiego Pułku: czerwono
  • od skrzyżowania z 1 Praskiego Pułku do granicy z Sulejówkiem: żółto (nawierzchnia nowa, ale pozapadane studzienki)
See less See more
  • Helpful
Ja wiem, że ul. Antoniewska nigdy nie była w idealnym stanie i ze względu na jej budowę raczej w najbliższym czasie nie zapowiada się na dużą poprawę, ale moim zdaniem zielony kolor dla tej ulicy jest mocno na wyrost. Nie bez powodu na tej ulicy niektórzy recenzenci testują zawieszenie i wyciszenie nowych aut. ;)
Burakowska od Powązkowskiej do Piaskowej - czerwony
Kłopot i Pamiętajcie o Ogrodach- zielony
Kaliny Jędrusik i Dygata - zielony
Jasnodworska -żółty
Przasnyska od Krasińskiego do torów podchodzi mocno pod czerwony moim zdaniem
  • Helpful
  • Like
Janowiecka - zielony
Swojska - czerwony
Księcia Ziemowita - czerwony
Przecławska - zielony
Zamkowa - zielony
Ponarska - zielony
Pohulanka - zielony
Montwiłłowska - zielony
Rudnicka - zielony
Tadeusza Rozwadowskiego - żółty
Zabraniecka - żółty
Rzeczna - żółty
  • Like
  • Helpful
Grochowska od Ronda Wiatraczna do Zielenieckiej - żółty
@Sławek , mapa z linka jest zaktualizowana, dzięki. Czy mógłbyś także aktualizować mapę wklejoną do wątku?
@Sławek , mapa z linka jest zaktualizowana, dzięki. Czy mógłbyś także aktualizować mapę wklejoną do wątku?
musisz sobie poklikać F5 aż się odświeży (albo cookies/cache usunąć), podmieniam plik na serwerze o tej samej nazwie.
  • Like
Olesin
od Kobiałki do Mańkowskiej – zielony
od Mańkowskiej do Zdziarskiej – nieutwardzona

Wojdyńska
od Olesina 500m – zielony
dalej do granicy miasta – nieutwardzona

Mańkowska
całość – zielony

Fajna
całość – zielony

Słodka i Jarzębinowa
od Ruskowego Brodu do połowy – żółty
od połowy do końca – zielony

Verdiego
całość – zielony

i to nie jest moje ostatnie słowo ;)
See less See more
  • Helpful
  • Like
Dzięki, naniosłem większość aktualizacji, poza Grochowską i częściowo Chełmżyńską, bo wg mnie nie zasługuje na czerwony kolor, byłem tam dziś przejazdem na roboczo. Nie jest dobrze, ale fatalnie też nie.
Chełmżyńską
Odwodnienie ul. Chełmżyńskiej na odcinku od Marsa do torów nie działa. Po opadach deszczu potrafią być miejsca gdzie na całej szerokości drogi są ogromne kałuże. Jak dla mnie stan tej drogi jest tragiczny.
1 - 20 of 41 Posts