SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Wiosenne fotki

13694 Views 141 Replies 40 Participants Last post by  glicek
7
Dzisiaj miałem trochę czasu by przejrzeć ostatnio zrobione fotki - a zrobiłem ich ostatnio sporo - niestety trudno mówić tu o reportażu - większość fotek była zrobiona zupełnie przypadkowo - ostatnio po prostu jeździłem sporo po mieście w wiele różnych miejsc, a że musiałem zabierać ze sobą aparat to nie mogłem tego nie wykorzystać;).
Część zrobionych fotek pokazałem wcześniej w wątkach o Hiltonie, ZT i Rondo.

Zaczynam od zdjęć zrobionych 22 marca z bloku przy Pereca:

Atrium (Ciepła) z prawej kawałek Westina:

widok na Łucką:

Muranów:

TPSA:

No i jeszcze moje ulubione wieżowce z dołu:

c.d.n.
See less See more
1 - 20 of 142 Posts
9
Poniżej kilka zdjęć z okolic placu Konstytucji zrobionych również 22 marca:

Koszykowa z Marszałkowskiej:

od strony Mokotowskiej:

Marszałkowska: (zwróćcie uwagę na rewelacyjną nawierzchnia chodnika - w Warszawie to naprawdę rzadkość)

Piękna:

Mokotowska:

c.d.n.
See less See more
Bardzo fajne zdjęcia paolo, strasznie sie ostatnio rozpędziłeś, ale to dla nas bardzo dobrze.

Zawsze mnie zastanawia co oni tym biednym komunistycznym architektem w szkoła tłukli do głowy, żę mogli zrobic cos takiego

Nigdy nie chodzę placem zbawiciele w tę stronę, ten widok mnie dobija.
See less See more
7
chwilowa zmiana tematu czyli Ursynów:

Rosoła:

Jeden z dwóch nowych bliźniaczych budynków SGGW:

budynek mieszkalny na Jastrzębowskiego budowany przez Spółdzielnię Stokłosy:

drugi z bliźniaków:

nowy budynek obok biblioteki - nie wiem co to jest:

nowoursynowska dzieli "stare" tereny SGGW od "nowych":

pałac natoliński:

c.d.n.
See less See more

To druga biblioteka.

Pozatym chyba byłeś w weekend bo zero studentów:)

EDIT: W wikend... w święta, bo przecież w wieknd tez są.
See less See more
Paolo said:
chwilowa zmiana tematu czyli Ursynów:

Rosoła:

Jeden z dwóch nowych bliźniaczych budynków SGGW:

budynek mieszkalny na Jastrzębowskiego budowany przez Spółdzielnię Stokłosy:

drugi z bliźniaków:

nowy budynek obok biblioteki - nie wiem co to jest:

nowoursynowska dzieli "stare" tereny SGGW od "nowych":

pałac natoliński:

W koncu ktos zrobil fotki z mojego podworka!!!!! :) A widok biblioteki mam 24h/dobe. Dzieki Paolo!!!
@AGC - mnie łucka też tutaj nie razi, nawet ma swój urok, a wszystko daltego, że jest wśród 'swoich' <hahaha> :)

dzięki Paolo za zdjęcia! mam już wyrobioną opinię o twoich dokonaniach, IMO pierwsza seria de best
Stompi said:
Bardzo fajne zdjęcia paolo, strasznie sie ostatnio rozpędziłeś, ale to dla nas bardzo dobrze.

Zawsze mnie zastanawia co oni tym biednym komunistycznym architektem w szkoła tłukli do głowy, żę mogli zrobic cos takiego

Nigdy nie chodzę placem zbawiciele w tę stronę, ten widok mnie dobija.
Mnie tu tylko dobijają plastikowe okna w tej kamienicy :bash: ale nie widzę żadnej roboty komunistycznych architektów. Sama kamienica bardzo fajna, gigant. Okolica, taki chaosik urbanistyczny, coś w amerykańskim stylu :) Mi się podoba to miejsce, również gołe ściany, jak nie są zbyt często, nadają miejskiego charakteru IMO
Kzrychu, a co przylega do tej kamienicy z prawej strony? Ten piekny socrealistyczny budynek... Ja można tak tragicznie próbowac cos dostawić. Ten fragment placu to gigantyczny symbol tego co stało sie po wojnie. Architektura BOS i innych ludzi mnie myślących wygląda właśnie jak ten budenk na plani koła przy tej wspaniałej kamienicy...
Ta kamienica jest rewelacyjna jak ją odnowią będzie niesamowitą perłką i jeszcze ten anioł pod balkonem na ostatniej kondygnacji,szkoda że nie masz zbliżenia. No i szkoda że nie ma zdjęć Mokotowskiej między Piękną a pl. Trzech Krzyzy tutaj ulica ma dopiero skalę. Jeszcze raz "Śródmieście Południowe wymiata"
ps. Super zdjęcia :)
See less See more
bardzo ladne i ciekawe sa te fotki
tutturu said:
Ta kamienica jest rewelacyjna jak ją odnowią będzie niesamowitą perłką i jeszcze ten anioł pod balkonem na ostatniej kondygnacji,szkoda że nie masz zbliżenia. No i szkoda że nie ma zdjęć Mokotowskiej między Piękną a pl. Trzech Krzyzy tutaj ulica ma dopiero skalę. Jeszcze raz "Śródmieście Południowe wymiata"
ps. Super zdjęcia :)
jeżeli ta kamienica dożyje końca procesu uwłaszczeniowego, co wcale nie jest oczywiste, to po remoncie będzie rzeczywiście jedną z najpikniejszych w tej częśi miasta
Stompi said:
Kzrychu, a co przylega do tej kamienicy z prawej strony? Ten piekny socrealistyczny budynek... Ja można tak tragicznie próbowac cos dostawić. Ten fragment placu to gigantyczny symbol tego co stało sie po wojnie. Architektura BOS i innych ludzi mnie myślących wygląda właśnie jak ten budenk na plani koła przy tej wspaniałej kamienicy...
Jakoś nigdy nie traktowałem socrealu jako architektury komunistycznej. Z tą to raczej bloki mi się kojarzą, ale niewątpliwie masz rację, jest to jak najbardziej wczesny komunizm, dzięki za sprostowanie. Tak szczerze mówiąc to mi ten chaosik architektoniczno-urbanistyczny aż tak mocno minnie przeszkadza, może dlatego, że poprostu lubię socreal :)
ja sie zgadzam ze Stompim. Mimo ze socreal-MDM bardzo lubie, to na pl. Zbawiciela jest to nie na miejscu. Obok zachowanej monumentalnej kamienicy powinno sie dostawic przynajmniej tylez monumentalny - czyt. wysoki budynek, a nie taki niski..
@Stompi
Na SGGW byłem faktycznie w świąteczny poniedziałek, więc to dlatego było tak pusto.

@tutturu
Anioł jest przepiękny, niestety nie mam zbliżenia na niego - poniżej tylko większy fragment zdjęcia...

Na Mazowieckiej będę jeszcze w tym tygodniu więc może uda mi się zrobić spacer do placu Trzech Krzyży.
See less See more
7
Trochę zdjęć z Powiśla:

most Świętokrzyski:

See less See more
5
Widok z mostu na Nowe:

i Stare Miasto (trwa remont Zamku i budowa Arkad), w oddali widać rondo Babka:

Tamka:

po prawej widoczny fragment ogrodzonej posesji gdzie stanie Instytut Szopena:

c.d.n.
See less See more
1 - 20 of 142 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.