SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa - Wola i okolice] Nowosci z biura NAM

115339 Views 642 Replies 106 Participants Last post by  kafarek
Jako ze Przemile Panie Renatka i Ula z Pekinowego pokoju 1723 opowiedzialy mi troche wiecej niz tylko o nowym apartamentowcu przy Grzybowskiej, zapowiedzialy kolejne rewelacje i zaprosily na jeszcze, pomyslalem, ze dobrze by bylo zgrupowac informacje od Nich w jednym, nowym miejscu. Mozna przy okazji kolejnych wizyt dorzucac nowe info i wspolnie wymyslac nowe pytania. Panie te zajmuja sie bodaj tylko Wola, ale w sasiednich pokojach urzeduja inne, od innych kawalkow miasta i pewnie rownie sympatyczne. Jako ze bylo mi tam jak w raju, to pewnie stane sie regularnym gosciem w pokoju 1723 (na marginesie dzieki DiscoWAW za pomysl :)). Mozna by zorientowac sie i w pozostalych, ktore mogliby nawiedzac inni koledzy (zwlaszcza autochtoni :)), zyskujac info o reszcie miasta (stad "i okolice" w tytule :D;)).
Bylem tam teraz krotko, wyrwawszy sie na chwile z pracy. A i otwartosc Milych Pan mnie zaskoczyla. Na poczatek wiec info skromne, ale chyba bedzie lepiej. Rozmowa dotyczyla glownie Grzybowskiej, i tak:

- Mila Pani Ula zapowiedziala pojawienie sie w ciagu kilku najblizszych tygodni kilku (jakos 8 mi sie kolacze) nowych, cyt. "duzych" projektow w dalszym od centrum odcinku Grzybowskiej i przy Siedmiogrodzkiej; jeden z nich ma miec bodaj 18 pieter i to na razie tyle; materialy o nich maja sie w najblizszych tygodniach pojawiac w pokoju 1723 w formie analogicznej do tych o apartamentowcu JEMSow
- przy nowym wiezowcu Pekao Dev., tak jak mozna bylo sobie wymarzyc, znalezc sie ma pasaz laczacy Grzybowska i Lucka, z publiczna przestrzenia (pewnie tym skwerkiem za HQ PekaoSA) ktorej projekt wzbudzil zachwyt Milej Pani Uli; o reszte szczegolow co do tego przedsiewziecia trzeba sie bedzie usmiechnac
- co do CZ, to Mile Panie nie wiedzialy o klopotach JM Property, nic nowego sie jeszcze na miejsce poprzedniej wiezy nie pojawilo, ale gdyby inwestycja byla kontynuowana, to wieza ta mialby nieco inna forme od tej z renderingu; inwetor nie dostal zgody na ten trojkatny interes na dachu
- o przymiarkach do nowej wiezy po drugiej stronie Grzybowskiej bylo juz info ze strony specow od wykopow; dowiedzialem sie teraz tylko od Milej Pani Uli wlasnie pochylonej nad planem tej czesci miasta z linijka i olowkiem :D, ze ustalana jest polnocna linia zabudowy Grzybowskiej; inwestor (jakis maly chochlik z tylu glowy podszeptuje mi ze to Dembud, ale moze i nie) chcacy zabudowac sam naroznik Grzybowskiej i Zelaznej kamienicami (tam wg Milej Pani Uli moze byc problem ze wzgledu na zabytkowo-martyrologiczny charakter tego miejsca), a od strony browaru, przy Grzybowskiej, postawic wiezowiec, chce oczywiscie aby linia ta przebiegala jak najdalej na poludnie, miasto mysli o poszerzeniu Grzybowskiej i przesuwa ta granice na polnoc; po ustaleniu owej linii inwestor zadecyduje, czy "wystarczy mu terenu na planowany program", czy nie; nie wiem czy to to samo co w anonsie geologow; jakby nie bylo jest ruch w interesie
- jest duze zainteresowanie inwestorow terenami browaru
- biuro NAM przymierza sie wlasnie do wydania decyzji co do budowy biurowca CG; pokazano mi zdjecie tej makiety, ktora widac tez przy placu budowy, wiec w gre na pewno wchodzi wieza kalibru Hiltona; apartamentowce sa juz chyba przyklepane

I to na razie byloby na tyle. Dopytywac sie o szczegoly powyzszych, jak rowniez o dzialki Bellony, Ruchu, przy WTT, na rogu Prostej i Towarowej, czy o plany Skanski mozna by jeszcze godzinami. Kolegow zachecam - Panie sa super. I sam sie za pare tygodni wybieram.
See less See more
1 - 20 of 643 Posts
To wypada teraz tylko czekać z zapartym tchem na ogłoszenie projektów które będą realizowane na Grzybowskiej. Brzmi to coraz bardziej ciekawie. Zdaje się, że nie za 15 lat, ale za 5 ta część Woli będzie wygladać już zupełnie inaczej
Super wieści :)

Najlepsze by było jakby się nagle z 20 osób wbiło. Pomyśleli by że mieszkańcy przyszli protestować ;) :p
Ja skolei wiem, że mało która działka w centrum jest jeszcze do kupienia, z moich źródeł 90 pare % jest kupionych pod inwestycje.
megaptera said:
Panie te zajmuja sie bodaj tylko Wola
maja jeszcze Bielany, Ursus, Zoliborz. :)
O!!!! Może ktoś się popyta przy okazji czy coś planują budować w Ursusie, jak pójdzie z wizytą :) Ostatnio mieliśmy tutaj boom mieszkaniowy :) W najlepszym czasie naliczyłem 38 żurawii w na wszystkich budowach :)
megapatera--->

mam prosbe, dawaj w tytule watku nazwe miasta a nie dzielnicy bo nie kazdy musi wiedziec, ze chodzi ci o dzielnice i w dodatku ta z wawy - dzielnice "wola" sa w wielu miastach, tak wiec powoduje to niescislosci.
DiscoWAW said:
maja jeszcze Bielany, Ursus, Zoliborz
Wiedzialem tylko, ze Srodmiescia nie maja, bo nie wiedzialy nic o Olowku i w tej sprawie kierowaly do kolezanek. Co do powyzszych dzielnic, to nie bede dobrym wywiadowca, bo ani sie na nich nie znam, ani nie zajmuja mnie one (jak i zadne poza Wola, Srodmiesciem i kawalkiem Pragi Polnoc) za mocno. Jeszcze raz zainteresowanych zachecam do wizyt w Pekinie. Sama przyjemnosc.

OFF-TOPIC:
Maff said:
megapatera--->
mam prosbe, dawaj w tytule watku nazwe miasta a nie dzielnicy bo nie kazdy musi wiedziec, ze chodzi ci o dzielnice i w dodatku ta z wawy - dzielnice "wola" sa w wielu miastach, tak wiec powoduje to niescislosci.
No way Moff :D
Skoro swoje watki moze miec 50 tysieczny Kolobrzeg, to moze je miec 170 tysieczna Wola. Ze nazywaja sie tak i inne miejsca - co poczac. Dzieki temu taki np OralB, jak ten raz wiecej kliknie, to sie niechcacy wezmie i dowie o inwestycjach z Woli innej niz Stalowa :D. Z drugiej strony, jakby tak konkretnie wszystko oznaczac, to trzeba by przy watkach warszawskich dopisywac, ze chodzi o Warszawe w Polsce, przeciez w Stanach jest ich jeszcze pare i ktos moglby sie pomylic ;)
Dla ulatwienia: Wola + megaptera ---> Warszawa :D ;)
See less See more
megaptera said:
Wiedzialem tylko, ze Srodmiescia nie maja, bo nie wiedzialy nic o Olowku i w tej sprawie kierowaly do kolezanek. Co do powyzszych dzielnic, to nie bede dobrym wywiadowca, bo ani sie na nich nie znam, ani nie zajmuja mnie one (jak i zadne poza Wola, Srodmiesciem i kawalkiem Pragi Polnoc) za mocno. Jeszcze raz zainteresowanych zachecam do wizyt w Pekinie. Sama przyjemnosc.
co do ołówka to dzwoniłem do pracowni Kuryłowicza w sekretarka nic nie wiedziała, ale miałem wrażenie że coś ukrywa... :)
See less See more
discoWAW said:
co do ołówka to dzwoniłem do pracowni Kuryłowicza w sekretarka nic nie wiedziała, ale miałem wrażenie że coś ukrywa... :)
Jak rozmawiałem z panem S.K. to stwierdził, że za obecnej kadencji szans nie widzi... :)

BTW- dzięki Megaptera za update! Odnośnie "wiadomej sprawy" - widziałem szkic, ale niestety nic na wynos - wola klienta... Proponuję przejść się do NAMa, dział Śródmieście - powinien być do wglądu...

BTW2- na przełomie czerwca i lipca ma w końcu ruszyć budowa biurowca przy Granicznej (koło Saski Crescent)
See less See more
No proszę kto by przypuszczał że aż tyle projektów jest w przygotowaniu :) Czyżby wreszcie nadchodziło długo oczekiwane ożywienie w warszawskich inwestycjach? Teraz pozostaje mieć nadzieję że różnej maści pseudoekologiczni wyłudzacze łapówek nie będą zbytnio przeszkadzać ;):D

JPS said:
BTW2- na przełomie czerwca i lipca ma w końcu ruszyć budowa biurowca przy Granicznej (koło Saski Crescent)
A można dowiedzieć się czegoś więcej? Ja o tym biurowcu do tej pory nic nie słyszałem :? Jak ma być rozwiązany problem tego sąsiedniego, długiego, niskiego bloczku?
See less See more
SoboleuS said:
Jak ma być rozwiązany problem tego sąsiedniego, długiego, niskiego bloczku?
Mam nadzieje, ze drastycznie. Czy to to bedzie?

See less See more
2
Nie - będzie to zupełnie nowy biurowiec - stylistycznie przypominający trochę projektowane budynki Atrium South (czyli jasny piaskowiec i powściągliwa skandynawska architektura). Podobno kończą już dogadywać się z sąsiadami... :D Podobno też, będzie tam jeden duży najemca (na cały, albo większość budynku).
See less See more
Soboleus propo nowych projektow to pragne przypomniec tekst ktory wrzuciłem na forum ale nie został zauwazony

ranking najdroższych biur w Europie

--------------------------------------------------------------------------------

Londyn wciąż pierwszy, a Warszawa mniej więcej w połowie listy najdroższych lokalizacji biurowych świata - na 22. miejscu

"47 wiodących państw świata" wzięła pod lupę firma Cushman & Wakefield Healey & Baker. I ogłosiła wczoraj ranking "Powierzchni biznesowych". Warszawa znalazła się na 22. miejscu, co oznacza, że staniała (w 2004 r. była 20.).

Londyn a Warszawa

Gdzie i za ile wynająć biuro? Jeśli wybór padnie na jedno z centrów finansowych świata i metropolię o znaczeniu globalnym - jak Londyn - musimy przygotować się na astronomiczne koszty. Na West Endzie (Mayfair) za metr kwadratowy biura żądają nawet 1571 euro rocznie. W urokliwej Warszawie, w której nie ważą się losy świata, a Wisła płynie leniwie, lokale są dużo tańsze. Wystarczy 325 euro za biurowy metr, i to w cieniu Pałacu Kultury, a ściślej w Centralnym Obszarze Biznesu.

Podane stawki są rocznymi całkowitymi kosztami najmu. Sam "goły" czynsz w sercu stolicy sięga bowiem 22 euro miesięcznie za metr kwadratowy. Do tego trzeba jeszcze doliczyć opłaty eksploatacyjne, np. za prąd czy sprzątanie (ok. 5 euro za m kw.).

Przepisy mnożą koszty

W Warszawie czynsze od kilku lat spadają, a właściciele dużych i pustawych biurowców polują na klientów. W Metropolitanie na pl. Piłsudskiego udało się dotąd wynająć zaledwie 35 proc. (na kolejne 20 proc. są podpisane listy intencyjne). Wieża Warsaw Trade Tower, zbudowana kilka lat temu u zbiegu Chłodnej i Towarowej na Woli, zapełniona jest teraz raptem w połowie.

Mimo sporych pustostanów nasze miasto wciąż pozostaje najdroższe w tej części Europy. Firmy taniej mogą się urządzić w Budapeszcie (287 euro rocznie), Pradze (270 euro), Wilnie (209 euro), Bratysławie (199 euro) czy Tallinie (157 euro).

Dlaczego Warszawa wciąż jest droższa? - Bo przepisy są w Polsce skomplikowane. Wydłużają czas realizacji inwestycji, co wpływa na jej koszt. Poziom czynszów odzwierciedla też potencjał gospodarczy kraju i jego stolicy. Dlatego powierzchnie biznesowe są i będą u nas droższe niż w Pradze czy Bratysławie - uważa Mieczysław Godzisz z firmy Hines Polska, która zbudowała Metropolitana. Akurat w tym biurowcu czynsze poleciały na łeb na szyję, bo są rozliczane w dolarach, który strasznie osłabł w stosunku do euro.

A Hongkong kwitnie

- W 2005 r. popyt w Warszawie na powierzchnie biurowe powinien być wysoki. Przy podpisywaniu umowy trzeba jednak pamiętać, że obecnie czynsz nie jest już najważniejszy podczas negocjacji - komentuje Jarosław Zagórski z C&W H&B.

Firmy oczekują upustów, pokrycia części kosztów aranżacji biura czy dobrego zarządzania nieruchomością.

W skali globalnej koszty najmu powierzchni biurowych najbardziej wzrosły w Azji (ponad 10 proc.). Szokująco zdrożał Hongkong - o 109 proc. O takim wzroście nasi deweloperzy mogą tylko pomarzyć. Muszą się liczyć raczej z dalszymi spadkami. Tym bardziej że ok. 40 projektów biurowych jest przygotowywanych do realizacji.Całkowite koszty najmu w najdroższych lokalizacjach rocznie w euro za m kw.

• 1. Londyn - 1571; • 2. Paryż - 945 euro; • 3. Tokio - 723; • 4. Nowy Jork - 680; • 5. Hongkong - 637; • 6. Moskwa - 624; • 7. Mediolan - 571; • 8. Sztokholm - 567; • 9. Genewa - 537; • 10. Dublin - 506;..........

• 21. Wiedeń - 336; • 22. Warszawa - 325; • 23. Toronto - 293; • 24. Helsinki - 288; • 25. Budapeszt - 287; • 26. Lizbona - 286; • Oslo - 281.

czesc z tych 40 projektow na pewno dotyczy woli
See less See more
Co za doskonaly (urbanistycznie) projekt! Uporzadkowalby cala okolice! Chyba zaczne sie modlic w intencji zbudowania tego. A co to jest?

Edit> chodzilo mi o ten obrazek przeslany przez megaptere. Szkoda ze to nie powstanie. Ale "skandynawska architektura" tez nie brzmi zle. Ale atrium south to juz brzmi dosc kiepskawo (architekt Ryba nie jest moim ulubiencem) Tylko czy tak idealnie wpasowana w to miejsce?
See less See more
megaptera said:
Ze nazywaja sie tak i inne miejsca - co poczac. Dzieki temu taki np OralB, jak ten raz wiecej kliknie, to sie niechcacy wezmie i dowie o inwestycjach z Woli innej niz Stalowa :D
No wypraszam sobie - wiem , że nie poznaliśmy się zbyt dobrze , ale chyba po tych kilku piwkach razem powinieneś wiedzieć , że jestem jednym z największych fanów warszawskich inwestycji - wiem co i gdzie ( i to nie tylko o tych inwestycjach ze Stalowej Woli ;) ) . A teraz dodatkowo dzięki uprzejmości Pani Reni i Uli ( cóż za piękne imię :) ) wiem jeszcze więcej .
See less See more
ale fajowy.... !!!! a ten remontowany budyen na 2 zdjeciu to zolty z 1?

świetny.Pierwszy który juz jest zawsze mi się podobał, a bliżniak dopełni świetnie perspektywę,ale jak pisze JPS będzie to jednak inna architektura,mam nadzieje że skandynawska jak pisze ,będzie nam sie na Grzybowskiej dobrze kojarzyć.............ale sie zaczeło dziać na Grzybowskiej!!!!!!!!
See less See more
fantasyczny ten budynek, czy rzeczywiscie ma powstac tam w takiej formie?
1 - 20 of 643 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.