SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa Wola] Kamienica Wolfa Krongolda - modernizacja

335909 Views 790 Replies 191 Participants Last post by  darols
2
Myslę, ze warto otworzyć wątek :)

http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,22213794,rozbuduja-kamienice-pekin.html

Zabytkowa kamienica Krongolda zamieni się w luksusowy apartamentowiec

Stołeczny konserwator zabytków wydał pozwolenie na modernizację ponadstuletniej kamienicy Wolfa Krongolda, tzw. Pekinu, u zbiegu Złotej i Żelaznej. Dopuścił m.in. nadbudowę oraz budowę podziemnego parkingu. Uspokaja: budynek zachowa obecny kształt i nie urośnie.

See less See more
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 791 Posts
Czy już nie było kiedyś wątku o tej kamienicy, czy jej temat był poruszany gdzie indziej?

PS chciałem podziękować wszystkim robiacym fotorelacje, bo po miesiącu już mi tęskno do Warszawy, a czekają mnie na obczyźnie jeszcze prawie trzy tygodnie :).
Nie uważam to za dobry pomysł by remont jednej kamienicy na Woli zasługiwał na osobny wątek. Tym bardziej, że jakiekolwiek prace nie zaczną się pewnie wcześniej niż w przyszłym roku.
No wiesz, nie chce się kłócić, ale nie musisz na ten wątek wchodzić. Dla mnie to jedna z ważniejszych inwestycji w Warszawie, inne mniej istotne mają swoje wątki to dlaczego ta nie może mieć?
  • Like
Nie uważam to za dobry pomysł by remont jednej kamienicy na Woli zasługiwał na osobny wątek. Tym bardziej, że jakiekolwiek prace nie zaczną się pewnie wcześniej niż w przyszłym roku.
Jestem totalnie przeciwnego zdania, zwłaszcza biorąc pod uwagę, jak duża to inwestycja. Wygląda też na to, że w stronę Jerozolimskich będzie dobudówka :)
Może w tytule wątku powinno się dopisać, że chodzi o kamienicą na rogu Żelazej i Twardej, zwaną powszechnie "Pekinem"?
  • Like
Reactions: 1
Jak się domyślam chodzi o ten budynek naprzeciwko budowanego Hotelu Holiday Inn. Czy obecny projekt ma coś wspólnego z pierwotnym wyglądem kamienicy? Czy od samego początku było tak... nijak jak widać na aktualnych zdjęciach?
Kamienice przy Foksal czy remont Europejskiego mają swój wątek, więc taka inwestycja również powinna.
łajbiarz;141716191 said:
Jak się domyślam chodzi o ten budynek naprzeciwko budowanego Hotelu Holiday Inn. Czy obecny projekt ma coś wspólnego z pierwotnym wyglądem kamienicy? Czy od samego początku było tak... nijak jak widać na aktualnych zdjęciach?

Z tym, że przed II WŚ już byla lekko zaniedbana, co widać na fotce.
See less See more
  • Like
Raczej będzie podobny do pierwotnego. Zdobienia skuto jakoś po wojnie.
Tak to wyglądało kiedyś:
See less See more
  • Like
6
To ja też wrzucę kilka historycznych ;)
rok 2005

See less See more
  • Like
Skuwanie oryginalnych zdobień z elewacji to zbrodnia. Nie widzę w tym sensu. Rozumiem że taki styl może się komuś nie podobać bo oznacza bogactwo i przepych sprzeczny z tym co głosi władza. Ale przecież to nie oznacza że ludzie zapomną o dawnych wyglądzie kamienicy, o jej historii, o tym że to była kiedyś kamienica dla wyższych sfer. Po co więc skuwać zdobienia jak wspomnień się nie wymaże.
Skuwanie oryginalnych zdobień z elewacji to zbrodnia. Nie widzę w tym sensu. Rozumiem że taki styl może się komuś nie podobać bo oznacza bogactwo i przepych sprzeczny z tym co głosi władza. Ale przecież to nie oznacza że ludzie zapomną o dawnych wyglądzie kamienicy, o jej historii, o tym że to była kiedyś kamienica dla wyższych sfer. Po co więc skuwać zdobienia jak wspomnień się nie wymaże.
Oni to skuwali raczej z powodu zapuszczenia budynku. Pewnie leciały ludziom na głowy.

Ma ktoś jakieś fotki ze środka?
I refleksja - dot. figur starca i młodzieńca symbolizujących odpowiednio odchodzący XIX wiek i nadchodzący XX. Starcze trzyma się dzielnie, a młodzieniec stracił głowę - jakże doskonały symbol burzliwego dla Warszawy XX wieku. Jakim miastem była Warszawa w pierwszych latach XX wieku kisząc się na niewiele ponad 100 km2, jakim w 1945 r., a jakim pod koniec XX wieku...
  • Like
Oni to skuwali raczej z powodu zapuszczenia budynku. Pewnie leciały ludziom na głowy.

Ma ktoś jakieś fotki ze środka?
Kamienicę odbudowano po wojnie, zdobienia usunięto w 53 roku. Zakładając że odbudowa była w 45 to i tak 8 lat to mało żeby nowa kamienica zmieniła się w mocno zaniedbany budynek z którego odpadają zdobienia. Tak więc ozdobienia skuto bo komuś się z jakiegoś powodu nie podobały, a nie dlatego że ludziom na głowy spadały bo się nie trzymały zaniedbanych ścian.

A zdjęcia są tutaj.
Ale przecież odbudowa powojenna to nie była współczesna restauracja zabytku tylko łatanie dziur po bombach i kładzenie dachu, nikt się nie przejmował zdobieniami na 50 letnim budynku skoro obok pół miasta było w gruzach.
  • Like
Może w tytule wątku powinno się dopisać, że chodzi o kamienicą na rogu Żelazej i Twardej, zwaną powszechnie "Pekinem"?
Nie pamiętam w jakich okolicznościach (to było lata temu) słyszałem że w Warszawie był przed wojną dom publiczny o nazwie Pekin, i leżać on miał dokładnie w miejscu dzisiejszego PKiN (co miało sugerować że niezły tam mają burdel). Czy chodzi może o tą kamienice, czy ktoś może popuścił wodze fantazji?
łajbiarz;141718832 said:
Nie pamiętam w jakich okolicznościach (to było lata temu) słyszałem że w Warszawie był przed wojną dom publiczny o nazwie Pekin, i leżać on miał dokładnie w miejscu dzisiejszego PKiN (co miało sugerować że niezły tam mają burdel). Czy chodzi może o tą kamienice, czy ktoś może popuścił wodze fantazji?
Pekin to raczej ogólne określenie na duży, licznie zasiedlony budynek mieszkalny. Coś jak wspólczesny mrówkowiec, choć pekin też nadal bywa używany w tym kontekście.
  • Like
Kamienicę odbudowano po wojnie, zdobienia usunięto w 53 roku. Zakładając że odbudowa była w 45 to i tak 8 lat to mało żeby nowa kamienica zmieniła się w mocno zaniedbany budynek z którego odpadają zdobienia. Tak więc ozdobienia skuto bo komuś się z jakiegoś powodu nie podobały, a nie dlatego że ludziom na głowy spadały bo się nie trzymały zaniedbanych ścian.
A widziałeś kiedyś jak po wojnie łatano budynki? Poza tym nie wydaje mi się żeby odtwarzali na części uszkodzonej zdobienia. Zaczęły odpadać te przedwojenne to skuli wszystko.
No dobra... jak widać "wątek się przyjął", więc zapewne już zostanie. ;)

W takim razie jako ciekawostka, jakby kogoś temat bardziej interesował - artykuł J. Majewskiego (za paywallem) z 2009 o historii budynku.

I zdjęcie Kolejki Mareckiej (detal od Żelaznej w zbliżeniu):

A poza tym:

Tuż przed eksmisją w 2003 r. ubodzy mieszkańcy rozpadającej się kamienicy stali się bohaterami filmu dokumentalnego Ewy Borzęckiej "Pekin Złota 83". Opowiadają o sobie i sypiącym się ze starości domu. Pan Henio, "człowiek o gołębim sercu", który właśnie odsiedział wyrok za zabójstwo. Pani Alicja, leciwa o wyszukanych manierach, nazywana przez innych lokatorów "Baronową", koneser kobiet "Brando" i pani Ela marząca o karecie zaprzężonej w cztery konie, które powiozą ja do ołtarza.
See less See more
1 - 20 of 791 Posts