SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa]Wycieczka po osiedlu BRÓDNO

6471 Views 50 Replies 20 Participants Last post by  Petr
42
Razem z Petrem zrobiliśmy sobie spacer-wycieczkę po naszym osiedlu na którym mieszkamy
Oto mapka która przedstawia przebieg wycieczki.
"P"-Kwatera gówna:) Bródna czyli początek trasy z pod mojego budynku
"K"- koniec u Piotrka ,sztab generalny:)

zdjęcia i obróbka-Robert
Scenariusz i reżyseria -Piotrek
Więc zaczynamy
Akcja
Miszkam przy parku więc stąd pierwsza fotka,w głębi szpital bródnowski

na prawo.Wypoczywa tutaj nasze osiedle,gdy sie azieleni jest naprawdę uroczo i pieknie,niedawno park przeszedł modernizacje a zieleń jest bardzo dbana,wzeszłym roku zapoczątkowano wymiane najgorszych nawierzchni

trochę do tyłu,niestety słońce było nisko i zmierzało na zach.więc zdjęcia w tą stronę nie wchodziły w grę,po prawej mój:)

na lewo

idziemy w głąb parku,w tej niecce będzie niedługo woda i tryskała fontanna

jesteśmy już na krańcu parku ,w tle zaraz zbliżenie.............

oto one..powstało wraz z osiedlem w latach osiemdziesiątych,teraz już tam nic nie ma choć reklamy zapraszają,w środku jak na rozbiórce.Oferta i standart obory wyplemił rodzimy handelek

ulica jaką idziemy to Kondratowicza,po lewej zaczynają sie pojawiać towers,ciekawostką jest to że pas zieleni miedzy jezdniami nie jest przypadkowy,planowano podczas powstawania osiedla puścić tramwaj

prawie z tego samego miejsca po lewej ochszczony przez nas jako budynek który reprezentuje architekturę,po srodku ratusz a polewej nasza BRÓDNOWSKA TOWER

panoramicznie

lokalne WTC:)

skrzyżowanie obok

po osiedlu poruszają się nowoczesne autobusy

z parkingu ratusza

jesteśmy dokładnie pod Bródnoawska Tower:)

po chwili wybuchnelismy śmiechem kiedy zbaczyliśmy na wieży przedostatnie piętro-zamontowany klimatyzator do elewacji bleh ale zabawne

po drugiej stronie ,w głębi nowe osiedle ......rośnie Park Leśny

na wprost w kadrze fragment osiedla w budowie Zielone Zacisze,miała tu być Tower ale zrezygnowali:( :(

z tej strony Zielone Zacisze juz skończone,w głębi daleko hotel robotniczy:(za os Zielone Zacisze jest wielka piękna stadnina koni ,ztamtąd są piękne ujecia ,z braku czasu i planów nie objeliśmy tego miejsca

jeszcze jedno

przechodzimy przez skrzyżowanie ,oko na Zacisze ,zauważcie ze Bródno ma rozwiniety układ ścieżek rowerowych prawie:)

No i nareszcie Park Leśny,pod projektem podobno podpisał się Kuryłowicz,nie jest wypasione osiedle ale podoba nam się,W budowie II etap,kolejne w przygotowaniu

rendering

kilkadziesiąt metrów dalej nowa ulica której nie ma na mapce,skończona w połowie...widać na horyzoncie Bódnowska tower, ale halo, co tam dalej?? tak Icek i WCF!

idziemy zamknietym fragmentem w budowie ulicą aby po chwili znaleźć się przy CH Targówek.Petr prezentuje Nasze wspaniałe multikino,jedyne na osiedlu nie licząc Domu kultury:D

panoramka

Zbieramy się dalej,ooo można na Bródnie i taki sielski pejzaż dostrzec

to kanałek:D ale nie śmierdzi ,mozna łowic, Podobno karasie:)

ok jescze rzut oka na Park Leśny

Wbijamy się znów w osiedle,a tu niespodzianka- termomodernizacja ,tynk równy jak szkło! ,bez baranka i dostrzegamy..wymienione balustrady na balkonach ten biały w oddali jakby dostał tez takie a nie te płuty czerwone na początku powstania to kto wie

jesteśmy przy WTC(juz był na zdjeciach)
szukamy pozytywów:)

poszlismy do parku na wschodnią pieżeję

zbaczamy z parku i idziemy przez osiedle Balkonowa(osobiscie nie lubię tu szaf..tu sa najgorsze mieszkania na Bródnie na tym fragmencie osiedla,jednak durzo sie poprawiło)Niestety inny urbanista niz po mojej stronie i nie lubił łamańców tylko szafy
Piotrek zachęca że nie są takie straszne:) różowy mnie deprymuje,dobrze że jeden,reszta ma ciepłe barwy

ojej jeszcze jeden

ale są i ciepłe barwy

aleja wśród szaf:)

obracam się

ekologiczna dzielnica Tramwaj plus Rower

uf nareszcie łamańce ,ulica juz z tramwajami,w tle budowa centrum Bródna"Pasaż Bródnowski"

chwila moment jestem juz u Piotrka na balkonie i fotografuję skyline

wycieczka bardzo sie udała ,pogoda dopisała,juz planujemy wycieczkę po najstarszym Bródnie i nietylko.
Ogólnie Bródno nie jest złe jak go niektórzy malują,można tu mieszkać
Do planu nie załapała sie nasza perełka -Basen.
Nocóż innym razem.
Koniec
Napisy końcowe
See less See more
1 - 20 of 51 Posts
Takiego Bródna to ja nie znałem wcześniej ( mój brat mieszkał kiedyś w starszej części Bródna i tylko tam bywałem ) - wygląda całkiem sympatycznie - powiedziałbym nawet , że o wiele bardziej sympatycznie niż niektóre inne części stolicy ( nawet te bliżej centrum o podobnych charakterze ) . Dzięki za tą fotorelację :)
Profesjonalnie przygotowana fotorelacja :)
Niezły entertainment nam zafundowałeś Robert. :D:eek:kay:
Muszę chyba pobrać od Ciebie tantiemy za niektóre moje teksty autorskie. :p

Od siebie mogę jeszcze tylko dodać, że gdy już na drzewach pojawią się liście, to Bródno zyska jeszcze trochę uroku. :)
hehe, prosze bardzo, niby zwykle blokowisko, ale odpowiednio napisany scenariusz dodaje uroku;)
A to lesne osiedle ladne- jak prawie kazde nowe w wawie, eh..
Podoba mi si ta relacja. Wogole Brodno to dla mnie przyjemna dzielnica.

Z mila checia zrobilbym relacje o moim Ursynowie:) I zrobie w najblizszym czasie... A narazie mam problem z moim serwerem... Jakby ktos zechcial udostepnic niecalego megabajta:) to wrzucilbym kilka moich opstatnich fotosow
2
A to lesne osiedle ladne-
z bliska jest całkiem całkiem

gdy już na drzewach pojawią się liście, to Bródno zyska jeszcze trochę uroku
oj bardzo
See less See more
niby za rzeka od mojego zoliborza, ale rzadko bywam na brodnie. foty chyba milsze niz w realu. jakos mi sie z dresiarstwem kojarzy brodno praga i wogole. stereotyp? bezpiecznie tam? mam wujka kolo ratusza w takim nowym bloku z napisem STO, czasem sie tam pojawie. te lamance fajne sa, ostatnio bylem, to kolezanka z suwalk sie w nich zakochala (jechalismy zobaczyc ul suwalska w wawie;). no i ten park posrodku brodna tez ok.
bardzo fajne fotki. :) Do tej pory Bródno zawsze kojarzyło mi się z byłym piłkarzem Legii, Wojtkiem Kowalczykiem
Mistrzu said:
bardzo fajne fotki. :) Do tej pory Bródno zawsze kojarzyło mi się z byłym piłkarzem Legii, Wojtkiem Kowalczykiem
mieszkał 4 pietra nademną,widywałem go często

jakos mi sie z dresiarstwem kojarzy brodno praga i wogole. stereotyp? bezpiecznie tam?
zapewniam cie że nienajgorzej,w parku skejtów pełno którzy tylko deskę widzą,dresiarze są ale jakoś się tak nie widzi,wparku tez mozna zobaczyć coraz więcej wózków z dziećmi,Bródno sie odmładza.
Wcale tu nie jest jakiś Bróklin a zwykłe osiedle z ładnym parkiem ,mozna dostać w łeb wszędzie ale prawdopodobieństwo tutaj nie jest większe a napewno jest mniejsze niz u innych gorszych standartach zapuszczonych blokowiskach.Elewacje sa odmłodzone(kolory dodaja lepszego samopoczucia) dba sie o zieleń,trawa ostatnio w roku 2004 bała 4do 5 razy koszona,rekultywacje itd
No bo chłopaki na bródnowski bróklin to żeście nie dotarli... Suwalska, Łojewska, Łabiszyńska itp. I te długie bloki pomiędzy Rembielińską a Wysockiego na wysokości Kondratowicza/Bazyliańskiej. Te rejony któreście tak ładnie pokazali to rzeczywiście są spoko.

strasznie mnie wkurzyło kiedy pomalowali te małe bloczki, bo wcześnej były wszystkie białe, wyglądały naprawdę bardzo dobrze i były dla mnie taką bramą do Zacisza, a właściwie patrząc z mojej strony bramą z Zacisza na Bródno, teraz zrobili festiwal, który dom jest najbardziej widoczny.
See less See more

tak a propos, my na Targówku nazuwaliśmy ten kanałek rzeczką smródką
See less See more
@Szabo to jest własnie smródka. :D
Masstah said:
No bo chłopaki na bródnowski bróklin to żeście nie dotarli... Suwalska, Łojewska, Łabiszyńska itp. I te długie bloki pomiędzy Rembielińską a Wysockiego na wysokości Kondratowicza/Bazyliańskiej. Te rejony któreście tak ładnie pokazali to rzeczywiście są spoko.
Ha ha, ależ Ty jesteś demaskator. :p
To chyda zrozumiałe, że pokazalismy tę część Bródna, w której się coś dzieje, oraz najbliższe nam okolice. Nie starczyło sił na nic więcej. Jak się już kafarek weźmie i wyposaży w rower, to możesz liczyć na kolejną relację, ale raczej to nie będzie obszar między Kondratowicza a Toruńską, bo na Bródnie można znaleźć dużo ciekawsze zakątki. ;)
AGC said:
foty chyba milsze niz w realu. jakos mi sie z dresiarstwem kojarzy brodno praga i wogole. stereotyp? bezpiecznie tam?
Foty oddają dość dokładnie rzeczywistość tej części Bródna. ;) U mnie w okolicy jest calkiem bezpiecznie, za tereny po drugiej stronie parku głowy nie dam. Podobno bywa nieprzyjemnie. Co do dresiarzy, to niestety masz rację, dwóch występuje nawet w tej fotorelacji. :p
mam wujka kolo ratusza w takim nowym bloku z napisem STO, czasem sie tam pojawie.
To ten blok, a STO to producent farb itd.

te lamance fajne sa, ostatnio bylem, to kolezanka z suwalk sie w nich zakochala (jechalismy zobaczyc ul suwalska w wawie;).
Chodzi Ci o te, które mają po 17 pieter w najwyższym punkcie? W jednym z nich mieszka kafarek. Swoją drogą niezła atrakcja turystyczna. :D

no i ten park posrodku brodna tez ok.
Wygląda zdecydowanie lepiej, jak drzewa mają liście. ;)
See less See more
tylko gdzie kafarku zdjęcia wieżowców z rejonu AGC ? :(((
Rzeczywiście nie takie to Bródno straszne, pod pewnymi względem lepsze od Gocławia, na którym przez pewien czas mieszkałem i na całe szczęście już nie mieszkam ;):D Przede wszystkim widzę że jest znacznie więcej nowych budynków a i placów budowy jest więcej. No i jest więcej zieleni a ta zieleń jest bardziej zadbana. Co nie zmienia faktu że blokowisk generalnie nie trawię i wolę mieszkać na przedmieściach :D
3
nowe nadchodzi
Park Leśny

2 etap

CENTRUM BRÓDNA,Pasaż Bródnowski
See less See more
prosze o wiecej info na temat tego pasazu brodnowskiego....zapowiada sie interesujaco
1 - 20 of 51 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.