SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Wystawa "Plany na przyszłość" po raz 13.

12675 Views 31 Replies 20 Participants Last post by  filosss
Już po raz trzynasty odbywa się wystawa "Plany na przyszłość. Tak jak i w poprzednich latach można ją oglądać w BUWie w godzinach 10-20, do 24 maja. Jak na razie trzynastka chyba nie jest zbyt szczęśliwa: zainteresowanie prasy jakby mniejsze niż poprzednio a i projekty też chyba mniej interesujące... Ale dziś mam zamiar przekonać się osobiście jak jest naprawdę ;)

Więcej informacji: http://www.lowicka.pl/Architektura.html

Warszawskie "Plany na przyszłość"

Dariusz Bartoszewicz

2008-05-05

Jakie miasto chcą urządzić: samorządowcy, deweloperzy i architekci? Głównie prywatne. Grubo ponad milion metrów kwadratowych planowanych powierzchni to biurowce i osiedla mieszkaniowe. Ze strażnikiem

Szczęśliwa czy pechowa trzynastka? Po raz 13. wystawę "Plany na przyszłość. Rysunki architektoniczne i makiety nowych warszawskich inwestycji" przygotowało Centrum Łowicka. W Bibliotece Uniwersyteckiej na Powiślu był wczoraj wernisaż. - Właśnie wróciłem z Rzymu. I teraz nic mi się nie podoba - narzekał (z uśmiechem) ukryty za planszami Olgierd Jagiełło z pracowni JEMS Architekci.

- "Plany na przyszłość" to już niezwykła tradycja warszawska. Z katalogami stanowią zbiór tego, co się w mieście wydarzy w ciągu najbliższych lat - mówiła na otwarciu Ewa P. Porębska, naczelna miesięcznika "Architektura-Murator".

Na wystawie jest dużo poprawnych domów, wiele ładnych, ale fajerwerków brak. Architekci szukają inspiracji już niemal wyłącznie w tradycji warszawskiego modernizmu, głównie z lat 30. Na elewacjach widać coraz więcej kamienia czy cegły. Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu domy były opatulone głównie w panierkę ze styropianu i cienkiego tynku, tak było taniej. Biurowce też nie są już tylko prostymi pudełkami. Projektanci chętniej zaokrąglają narożniki, oprócz szkła dodają pasy kamienia, detale z drewna czy perforowane siatki.

W sumie na wystawę prawie 60 pracowni zgłosiło ponad 170 projektów, z czego na plansze trafiło sto kilkanaście.

- Tylko zabudowa nad tunelem PKP między stacją Ochota a Warszawą Zachodnią to ok. 1 mln metrów kwadratowych. Ale będą też placyki i pasaże - przekonywali architekci Andrzej Chołdzyński i Olgierd Jagiełło, stojąc nad modelem "miasteczka kolejarskich deweloperów". By udało się aż tyle zbudować, trzeba schować odcinek Alej Jerozolimskich w tunel, by udrożnić plac Zawiszy i odblokować ul. Grójecką. To na razie pieśń przyszłości.

Obiektem z okładki i głównym modelem z "Planów na przyszłość" jest Stadion Narodowy, wielki biało-czerwony kosz wstawiony w nieckę Stadionu Dziesięciolecia. Oprócz tej inwestycyjnej lokomotywy za 400 mln euro, która ma pociągnąć zmiany na Pradze i nad Wisłą, są też inne obiekty sportowe z Warszawy i okolic. Wśród budynków publicznych cieszą projekty szkół i przedszkoli. Ich realizacja jest konieczna ze względu na baby boom, który całkowicie zaskoczył władze miasta. Na wystawie można obejrzeć m.in. wizualizację podstawówki i gimnazjum dla dzieci niewidomych w Laskach. Ta szkoła ma stanąć w miejscu budynku, który spłonął w listopadzie minionego roku. Pracownia APA Markowski Architekci proponuje rzędy modułów-klas układanych w dwa szeregi na rzucie wielkiej litery L.

- Jakieś 80-90 proc. z tych obrazków znamy już z internetu, z portali o architekturze. Poziom projektów jest dużo wyższy niż w Krakowie. U nas nie mamy takich wystaw - powiedział "Gazecie" Michał Palej z Krakowa. Z kolegami brał udział w konkursie dla młodych architektów "Europan 9" poświęconym dynamice zrównoważonego rozwoju miasta i nowych przestrzeni publicznych. W Warszawie zajęli się zdegradowanym obszarem Czyste na poprzemysłowych terenach Woli przylegającym do torów kolejowych. Zaproponowali m.in. plac publiczny przed starymi zbiornikami na gaz i w ich sąsiedztwie - gmach na potrzeby kultury i sztuki (prezentacja tego projektu i dyskusja odbędą się 17 maja w godz. 11-15 w BUW). Model autorstwa młodych, z kolorowymi domami z gąbki, które miałyby stanąć na Czystem, wzbudził zainteresowanie starszych architektów i urbanistów. - Co to? Żelki? A może sałatka owocowa? - dociekali architekci Andrzej Kiciński i Krzysztof Domaradzki.

- A może paw? - dorzucił ktoś inny.

- A mnie najbardziej cieszy, że po raz pierwszy na wystawie jest tyle nowych, mniej znanych pracowni - stwierdził Szymon Wojciechowski, szef firmy APA Wojciechowski.

Świecący bulwar

W czasie wernisażu "Plany na przyszłość" ogłoszono wyniki VI Studenckiego Konkursu Architektonicznego "Światłowód" na koncepcję zagospodarowania brzegu Wisły pod Nowym Miastem. Spośród dziewięciu nadesłanych prac jury na czele z przewodniczącą Ewą P. Porębską za najlepszą uznało propozycję Magdaleny Żuchowskiej (kierownik zespołu), Agnieszki Rokickiej i Pawła Siudeckiego.

- Dlaczego warszawiacy nie przychodzą wieczorem nad Wisłę? Bo się boją. Dlatego nasz główny pomysł to deptak wędrujących świateł - powiedziała Magdalena Żuchowska. Żarówki ukryte pod elektroniczną matą z tworzywa na bulwarze zapalałyby się pod wpływem nacisku spacerowiczów czy cyklistów. - Zakochane pary przychodzące nad rzekę nie byłyby tym zachwycone - komentowała Ewa P. Porębska.

I nagroda to 5 tys. zł ufundowane przez spółkę Osram i trzy miesięczne staże w Biurze Architektonicznym APA Wojciechowski Architekci.

Wystawa "Plany na przyszłość" czynna codziennie do 24 maja w godz 10-20 w bibliotece uniwersyteckiej przy ul. Dobrej 56/66.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
Jak na razie tylko dwie wizualki...:

Biurowiec jak żyletka. To jeden z najbardziej intrygującyh projektów. Budynek o wysokości 130 metrów ma stanąć na bardzo wąskiej działce między Al. Jerozolimskimi a torami kolejowymi za pl. Zawiszy. W najszerszym miejscu ma mieć 14 m, w najwęższym 4.

Biurowa wieża Atrium South ma zwieńczyć narożnik al. Jana Pawła II przy rondzie ONZ.

Mam nadzieję że już wkrótce w tym wątku będzie bardzo dużo zdjęć :)
See less See more
3
1 - 20 of 32 Posts
W poniedziałek zupełnie przypadkiem wpadłem na tę wystawe i przy okazji zrobilem pare fotek:)
część z nich już byla w niektórych threadach.

Atrium South

Stadion Narodowy

Kaleidoscope

Liberty Tower

i na koniec
See less See more
8
Wystawa bez sczególnych rodzynków... W zasadzie wszystko znane... Z ciekawostek to na planszach opisujących zagospodarowanie terenu wokół Stadionu X-lecia plany zakładają stację metra pod Rondem Waszyngtona...

Bardzo słaba oprawa graficzna. Żadnych map odnośników gdzie poszczególne inwestycje są zlokalizowane. Trzeba wykazać się przyzwoitą znajomością topografii miasta, aby poznać wszystkie lokalizacje... A samo opracowanie nieczytelne...

Jednym słowem w porównaniu do zeszłego roku wystawa straciła na jakości...
See less See more
Biurowiec jak żyletka. To jeden z najbardziej intrygującyh projektów. Budynek o wysokości 130 metrów ma stanąć na bardzo wąskiej działce między Al. Jerozolimskimi a torami kolejowymi za pl. Zawiszy. W najszerszym miejscu ma mieć 14 m, w najwęższym 4.
Cos mi sie wydaje ze w ktoryms numerze Forbesa z przed okolo 2-3 miesiecy widzialem reklame tej inwestycji z niewielka wizualizacja.
See less See more
taaaa

Ogólne wrażenie gorsze niż oczekiwałem. Chaos, kiepska, a właściwie brak selekcji prac. Wskutek tego solidne rzeczy tonęły w gąszczu zupełnych miernot. Organizatorzy postanowili chyba zacząć zarabiać (możliwość większej ilości praz za dopłatą).
Wyszedł z tego tak skyscrapercity dla ubogich, bez dostępu do internetu. :nuts:

Co ciekawego?
Mieszkaniówka- Jems na WOli. WOW!
Biurowce- Grupa 5 (taki czarny), Supersam APAki
Użyteczność: Bracka APAKA - WOW! (wiem że wszystkie znane ale tak czy siak WOW)
See less See more
Zwiedzałem dziś wystawę z filosssem i mikelegiem i generalnie byliśmy nieco rozczarowani:
- ogólnie jakoś pustawo na wystawie, wyraźnie mniej plansz niż poprzednio
- sporo nudnej drobnicy (podmiejskie osiedla, domki jednorodzinne, mini-biurowce)
- za dużo prac konkursowych, koncepcyjnych itp. a za mało konkretów
- mało niespodzianek, większość projektów już była pokazywana wcześniej.
Ale mimo wszystko trochę ciekawostek jest :)

I trochę fot:

Makieta osiedla JEMSów dla Pro Urba

Liberty Tower

Caleidoscope

Biurowiec Przyokopowa/Grzybowska

Equator 2

Biurowiec Al. Jerozolimskie/Budki Szczęśliwickie

Osiedle Olimpia

I to na razie tyle, było tego znacznie więcej, ale nie fociłem wszystkiego.
See less See more
15
Biurowiec Grupy 5 dla Pekaesu wygląda świetnie, S.A.M.I. we Włochach też bardzo fajnie - szkoda, że nie podali kto jest inwestorem. Zaskoczenie in plus to jak dla mnie 2 etap Equatora - choć żal trochę utraconej wysokości to dobrze, że zdecydowali się na większe zróżnicowanie w stosunku do pierwszego budynku. Olimpia strasznie szafowata, choć w sumie ciekawa, ale o ile pamiętam to i tak ma status "nie do realizacji". Przynajmniej w najbliższym czasie...

Dzięki za wszystkie zdjęcia, jesli ktoś ma coś jeszcze to proszę się nie krępować ;) Ja wystawę obadam najwcześniej w przyszłym tygodniu...
See less See more
Ten czarny budynek Grupy 5 jest genialny, Zyletka tez mi sie podoba, szczegolnie na wizualizacji na ktorej widac Kulczyka i inny wiezowiec przy rondzie Zawiszy widac ze pasuje do otoczenia, kiedy beda juz wszystkie Equatory,te 3 budyki na miejscu solniczek i zyletka, to stworza one bardzo reprezentacyjna i nowoczesna ''Brame'' do centrum. Jesli jeszcze by Aleje zakopac w tunel i zrobic tak plac z fontanna czy wiezowcem to bedzie to super wygladalo!
See less See more
Osiedle Olimpia
Osiedle Olimpia wybudował na Ursynowie DD. Potem powstało Olimpia 2. To powinno się nazywać Olimpia 3.
Ta żyletka fajna, ale chyba za szeroka.
^^

Dokładnie Fillosssie :) Pomyłka, przepraszam. Budynek nic zasłaniać nie będzie, ale stworzy ogromną ścianę. Mi się to nie podoba.

Biurowiec Przyokopowa/Grzybowska - piękny.
Jak dla mnie, najciekawiej prezentuje się Liberty Tower. Ma taką smukłą bryłę.
Wystawa jako taka. Bardzo denerwowało mnie oświetlenie.. niektórym pracom z trudem można było zrobic zdjęcie. Ponadto samo usytuowanie plansz, zagospodarowanie ekspozycji - nie sposób było czegoś nie ominąć niestety.
Parę zdjęc, to czego tu nie pokazano jeszcze:

Biurowiec Aero Point, ul. 17 Stycznia (Włochy), MW Projekt

Postępu Point, MW Projekt sp. z o. o.

Budynek biurowo-usługowy South Point, okolice Al. Wilanowskiej i Al. Niepodległości, MW Projekt sp. z o. o.

Budynek na rogu Puławskiej i Bogutki

Budynek biurowy, róg Grzybowskiej i Przyokopowej

Prototypownia Motocykli, Piaseczno ul. Mazurska, Ebing&Partners sp. z o.o.

Stadion Narodowy, nie sposób nie wrzucić, makieta jest piękna :)

Modernizacja i rozbudowa kamienicy, róg Al. Jerozolimskich i E. Plater

Budynek Mieszkalny, ul. Goworowska, Tarchomin, BPBO S.A.

Budynek Mieszkalny na Saskiej Kępie, ul. Szczuczyńska, niedaleko Paryskiej, żera^2 ARCHITEKCI sp. j.

Budynek Mieszkalno-usługowy, Ursynów, ul. Rosoła, PanArchitekt sp. z o.o.

Budynek Apartamentowy, Grzybowska 4, Hermanowicz MWH - Architekci

Ursynowski Dom Kultury, róg Puławskiej i Kajakowej

No i trochę sportu:
Hutnik Warszawa, Płaskowicki & Partnerzy

Stadion z trybunami i zapleczem, Ursynów, Bogusławski & Partnerzy

Sala widowiskowo-sportowa, ul. Racławicka, na terenie Gwardii, Przedsiębiorstwo Inżynieryjno-projektowe 'Danprojekt' sp. z o.o.

to na razie tyle, część z wystawionych prac przewijała się już na forum, np. Park Technologiczny w Wilanowie, lodowisko na Majdańskiej, Lubasa itp. Jak będę mieć chwilę to wrzucę jeszcze inne fotki
See less See more
16
Pfff, i Wy piszecie, że nie ma prawie niczego nowego? ;)

UDK przy Kajakowej nie powstanie, wybrano (niestety) inny projekt, to przy Grzybowskiej 4 z wiadomych względów też (bardzo fajne swoją drogą, nie widziałem tego wcześniej). Z tego wrzutu najbardziej interesują mnie projekty SKANSKI - WMS pamiętasz może projektantów i czy były przy tym podane jakieś daty?
See less See more
edit: zarówno Postępu Point jak i South Point są wykonane przez MW Projekt, sprawdziłem. Ogólnie dużo Point'ów mają ;)
^ Dzięki, Aero Point też :) Na ich stronie są wyraźniejsze wizualki i jeszcze parę innych ciekawostek. Daty to 2007/2008 więc może coś z tego będzie. Kurde, pierwsze słyszę o wszystkich trzech do tego wszystkie trzy mi się podobają :)

Do kolekcji jest jeszcze Wronia Point i Grochowska Point, też pierwsze słyszę ;)
See less See more
Przypomniało mi się że na wystawie można było za darmo dostać płytki CD, które jak się okazało zawierają portfolio DotDesign Studio. Spośród prezentowanych tam wizualek, dwie szczególnie zwróciły moją uwagę...

Pierwszą już znamy:

Ale co to jest to drugie? :?

:uh:

Może to tylko jakaś wizja, nieprzeznaczona do realizacji, ale kto wie? W każdym razie można sobie wyobrazić jak świetnie wyglądałby wieżowiec w miejscu Mercure ;)
See less See more
2
To na pewno coś nowego, bo jest Grzybowska Park...ale jak dla mnie to za niskie niestety (w tym miejscu 200m albo i 250m byłoby good) i zbyt masywne (protesty z bloku z tyłu)
1 - 20 of 32 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.