1,509 Posts
No to po raz kolejny (zdo)bylem, zobaczylem, sfotografowalem
Tym razem obiekt byl mniej spektakularny, ale widoki wcale nie gorsze. Jako, ze bylem w leniwym nastroju
zaatakowalem blok znajdujacy sie jakies 100 metrow od mojego domu... Konkretnie 18-pietrowy blok przy Pulawskiej na skraju parku Morskie Oko.
Musze sie przyznac, ze dosc dlugo "ukrywalem" te zdjecia, bo wiekszosc zostala zrobiona juz 23 stycznia...
Nasze docelowe okno znajduje sie na ostatnim pietrze (to nad wglebieniem):
A wiec do gory
Wejscia pilnuje portier, ale przez przypadek udalo mi sie wejsc go niezauwazajac
Po pewnych klopotach z winda (zbyt nowoczesna jak na mnie) docieram na ostatnie pietro. Przed nami okno. Trud zostaje wynagrodzony 
Wot i Warszawa widziana z GORNEGO Mokotowa. Mniej wiecej po srodku tego zdjecia stoi moja kamienica:
Po lewej widzimy stary Stary Mokotow. Na pierwszym planie domy Wedla przy Pulawskiej:
Zoom in. Tramwaj, ktory co rano "przejezdza mi przez sniadanie"
Zooom in. Corner Plaza - arcydzielo warszawskiej architektury
Niestety, jak jestem w Warszwie, musze go ogladac codziennie z okna:
Podnosimy obiektyw i oczom naszym ukazuje sie Focus i pare "patykow" w tle. Ponizej Focusa widac gmach Ministerstwa Spraw Wewnetrznych:
A kawalek dalej w prawa strone... Komentarz zbedny... Powiem tylko, ze w prawym dolnym rogu widac Supersam:
Zoom out:
Zblizenie na architektoniczna kupe PKO, stojaca w miejscu dawnego kina Moskwa:
Zarowno to jak i poprzednie zdjecie, zrobione sa z nizszego pietra (zanim nauczylem sie poprawnie obslugiwac winde
)
Dalej na prawo widac dachy Srodmiescia. Widok od wiez kosciola sw. Krzyza do wiez kosciola sw. Floriana na Pradze:
Wille na skarpie mokotowskiej. Na pierwszym planie, zaraz za parkiem Morskie Oko, widac placyk, na ktorym uczylem sie jezdzic na rowerze
W glebi widac 3 budynki z flagami. Od lewej: Ministerstwo Obrony Narodowej (dzieki wonsbelfer za info
), Belweder i ambasada Rosji. To zdjecie jest takze zrobione z nizszego pietra:
Dalej na prawo: dolna czesc parku MO. Duzy bialy budynek w srodku kadru, to hotel Hyatt. Za nim Lazienki:
Zblizenie na kopiec czerniakowski i most Siekierkowski:
Na kopcu znak Polski Walczacej:
Zblizenie na charakterystyczny budynek, gdzie kiedys miescila sie jedna z lepszych ksiegarni w Warszawie - "Uniwersus" (dzieki daauyi za przypomnienie nazwy
). Na pierwszym planie barak, w ktorym miesci sie meksykanska restauracja Blue Kaktus (dzieki za Masstah za info
). Pomiedzy budynkami wolna dzialka, gdzie ma/mial powstac ten budynek: http://www.pbase.com/warsawfreak4/image/28367958 (z kolekcji JPS'a)
Park Morskie Oko u naszych stop:
A tu same Morskie Oko:
Wrocmy jeszcze na chwile do sedna sprawy
Rzut na skajlajn. Lekko poprawiona pogoda w Photoshopie 
I kilka spojrzen bardziej artystycznych:
Przed zejsciem ze stanowiska, ostatnie zdjecie sesji: ptaki nad Grochowem
30 marca po raz drugi odwiedzilem blok. Niestety na bardzo krotko, bo mialem przydzielonego przez spoldzielnie Aniola Stroza, ktory sie bardzo niecierpliwil
Ale i tak jestem wdzieczny, ze mnie w ogole wpuszczono 
Oto rezultat wizyty:
Jak widac Rondo1 sporo podroslo od stycznia:
Kawalek dalej przy Pulawskiej znajduje sie inny wywyzszajacy sie bloczek. Postanowilem i jemu zlozyc wizyte
Bylo to 1 kwietnia br.
Widok na ul. Odolanska, prostopadla do Pulawskiej:
Troche wyzej na prawo widzimy dachy starego Mokotowa. W tle po lewej stronie wylania sie charakterystyczny dach gmachu SGH:
No ale weszlismy tu przeciez glownie po to
Zwroccie uwage, ze w "clusterze" widzianym z tego miejsca, az 6 wiezowcow zachodzi na siebie!!! A jak liczyc, ze dolna czesc ZT tez jest wiezowcem... to nawet 8!!!
Na prawo od skajlajnu widzimy Pulawska. Wysoki blok po prawej stronie ulicy, to ten, ktory odwiedzilismy w pierwszej czesci tego watku.
Zblizenie na "moja" czesc Pulawskiej i "potwor" PKO:
No to tyle. Mam nadzieje, ze endzojowaliscie :cheers:
Tym razem obiekt byl mniej spektakularny, ale widoki wcale nie gorsze. Jako, ze bylem w leniwym nastroju
Musze sie przyznac, ze dosc dlugo "ukrywalem" te zdjecia, bo wiekszosc zostala zrobiona juz 23 stycznia...
Nasze docelowe okno znajduje sie na ostatnim pietrze (to nad wglebieniem):

A wiec do gory

Wejscia pilnuje portier, ale przez przypadek udalo mi sie wejsc go niezauwazajac

Wot i Warszawa widziana z GORNEGO Mokotowa. Mniej wiecej po srodku tego zdjecia stoi moja kamienica:

Po lewej widzimy stary Stary Mokotow. Na pierwszym planie domy Wedla przy Pulawskiej:

Zoom in. Tramwaj, ktory co rano "przejezdza mi przez sniadanie"

Zooom in. Corner Plaza - arcydzielo warszawskiej architektury

Podnosimy obiektyw i oczom naszym ukazuje sie Focus i pare "patykow" w tle. Ponizej Focusa widac gmach Ministerstwa Spraw Wewnetrznych:

A kawalek dalej w prawa strone... Komentarz zbedny... Powiem tylko, ze w prawym dolnym rogu widac Supersam:

Zoom out:

Zblizenie na architektoniczna kupe PKO, stojaca w miejscu dawnego kina Moskwa:

Zarowno to jak i poprzednie zdjecie, zrobione sa z nizszego pietra (zanim nauczylem sie poprawnie obslugiwac winde

Dalej na prawo widac dachy Srodmiescia. Widok od wiez kosciola sw. Krzyza do wiez kosciola sw. Floriana na Pradze:

Wille na skarpie mokotowskiej. Na pierwszym planie, zaraz za parkiem Morskie Oko, widac placyk, na ktorym uczylem sie jezdzic na rowerze

W glebi widac 3 budynki z flagami. Od lewej: Ministerstwo Obrony Narodowej (dzieki wonsbelfer za info

Dalej na prawo: dolna czesc parku MO. Duzy bialy budynek w srodku kadru, to hotel Hyatt. Za nim Lazienki:

Zblizenie na kopiec czerniakowski i most Siekierkowski:

Na kopcu znak Polski Walczacej:

Zblizenie na charakterystyczny budynek, gdzie kiedys miescila sie jedna z lepszych ksiegarni w Warszawie - "Uniwersus" (dzieki daauyi za przypomnienie nazwy

Park Morskie Oko u naszych stop:

A tu same Morskie Oko:

Wrocmy jeszcze na chwile do sedna sprawy

I kilka spojrzen bardziej artystycznych:

Przed zejsciem ze stanowiska, ostatnie zdjecie sesji: ptaki nad Grochowem

30 marca po raz drugi odwiedzilem blok. Niestety na bardzo krotko, bo mialem przydzielonego przez spoldzielnie Aniola Stroza, ktory sie bardzo niecierpliwil
Oto rezultat wizyty:

Jak widac Rondo1 sporo podroslo od stycznia:

Kawalek dalej przy Pulawskiej znajduje sie inny wywyzszajacy sie bloczek. Postanowilem i jemu zlozyc wizyte

Widok na ul. Odolanska, prostopadla do Pulawskiej:

Troche wyzej na prawo widzimy dachy starego Mokotowa. W tle po lewej stronie wylania sie charakterystyczny dach gmachu SGH:

No ale weszlismy tu przeciez glownie po to

Zwroccie uwage, ze w "clusterze" widzianym z tego miejsca, az 6 wiezowcow zachodzi na siebie!!! A jak liczyc, ze dolna czesc ZT tez jest wiezowcem... to nawet 8!!!

Na prawo od skajlajnu widzimy Pulawska. Wysoki blok po prawej stronie ulicy, to ten, ktory odwiedzilismy w pierwszej czesci tego watku.

Zblizenie na "moja" czesc Pulawskiej i "potwor" PKO:

No to tyle. Mam nadzieje, ze endzojowaliscie :cheers: