SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Zdobylem... Novotel!

19991 Views 46 Replies 26 Participants Last post by  bryt.bryt
Kolejna wyprawa alpinistyczna zaprowadzi nas na ostatnie pietro Novotelu. Bylem tam 2 razy na samym poczatku stycznia. Pierwszy raz o zachodzie slonca, a drugi raz w dzien. Zdjecia mozna robic przez szybe w korytarzu, wychodzaca na zachodnia strone. Za drugim razem udalo mi sie takze zrobic zdjecia na wschodnia strone z jednego z pokoi hotelowych :)

Acha, bym zapomnial: (zdo)bylem, widzialem, sfotografowalem ;)

Oto "nasze" okno w Novotelu z widokiem na swiat :)

Spogladajac w lewa strone widzimy Marszalkowska, przecinajaca tzw. srodmiescie poludniowe. Jak zwykle przesuwamy sie z kolejnymi zdjeciami w prawa strone, zgodnie z ruchem wskazowek zegara:

Srodmiescie poludniowe. Miedzy blokami w tle, widac stozek SGH:

Niedawno odnowiony budynek PKO przy Marszalkowskiej, a obok niego wolna dzialka pod budowe biurowca Wolf Marszalkowska:

Zaraz za budynkiem PKO, przedwojenny gmach Urzedu Telekomunikacji, a za nim kosmiczny socrealistyczny biurowiec przy Wspolnej i brzydal TPSA przy Nowogrodzkiej. Za nimi Intraco II.

Intraco II i Marriott, a pomiedzy nimi kopula Blue City:

Jak wyzej + Warta:

Widok ogolny w kierunku zachodnim:

Metropol i Cepelia. Dynamit, prosze...

Warta i Centralny:

Teren do zabudowania, pomiedzy PeKiNem a Jerozolimskimi:

Od ronda do Ronda: :)

Rondo Dmowskiego, czyli tragedia w sercu Warszawy:

Wyjscie ze stacji metra Centrum:

Nastepnych pare zdjec z budow ZT i Ronda1 pokazywalem juz w styczniu, kiedy byly swieze. Wersje, ktore umieszczam teraz sa jednak troche lepsze i wieksze.

Warszawski cluster. Widok ogolny w dzien:

ZT:

Zachod nad Lucka:

Widok ogolny wieczorem:

Zycie jest piekne: :)

Jedno z moich ulubionych ujec pokazujacych budowe Ronda1 (w trzech wersjach):

Palac K:

Na prawo od Palacu PZU:

I ostatnie zdjecie z tej strony. Spojrzenie na polnoc w strone Babki. Na pierwszym planie kochane hangary i Swietokrzyska:

Teraz przenosimy sie na druga strone hotelu, skad wykonalem reszte zdjec z pokoju bardzo uprzejmego goscia hotelowego :)

Wychylam sie maksymalnie w lewo (widac nawet kawalek sciany hotelu). Widzimy t.zw. scisle centrum Warszawy:

Dwa zblizenia na potworek TePSy (jak ja go nienawidze :bash: ) i hotel Warszawa:

Na pierwszym planie przebudowany gmach Sadu. Za nim po prawej stronie - czarna trumna NBP przy placu Powstancow Warszawy. W tle Metropolitan i Stare Miasto:

Przesuwamy sie kawalek w prawo. Na pierwszym planie socrealizm przy Jerozolimskich:

Kamienica wiezowiec :eek: przy ul. Widok. Nie mialem o niej pojecia zanim nie wjechalem na Novotela:

Dwa zblizenia w kierunku dzwigow przy Teatrze Polskim:

Dzwigi stoja przy budowie apartamentowca na Oboznej obok Teatru Polskiego. W tle na Pradze, bloki osiedla Panienska nad Wisla. Wysoko na mojej liscie obiektow do wysadzenia...

Dwa zblizenia w kierunku blokow przy Tamce. Rzadek czerwonych dachow, to Nowy Swiat:

W tle widac stara Prage i Targowek:

Dwa zblizenia na most Swietokrzyski. W prawym dolnym rogu widac globus na kamienicy przy skrzyzowaniu Jerozolimskich i Brackiej:

Widok ogolny kawalek dalej na prawo. Aleje Jerozolimskie:

Spojrzenie wprost na wschod. Budynek Gieldy (dawniej KC PZPR). Troche blizej na prawo Liberty Corner. W tle most Poniatowskiego i Saska Kepa, a za nia Grochow:

Spojrzenie na wschod na okolice przylegajaca do hotelu, miedzy Jerozolimskimi a Nowogrodzka:

Widok ogolny troche dalej na prawo. W oddaleniu widac plac Trzech Krzyzy z charakterystyczna kopula kosciola sw. Aleksandra:

Zblizenie na most Siekierkowski. Po drodze widac hotel Sheraton i ciekawe bloki przy Trasie Lazienkowskiej. Dzwigi stoja przy budowie Riverside Park :

Widok ogolny dalej na prawo. Dzielnica biurowa przy Kruczej (glowna ulica na tym zdjeciu ciagnaca sie w dal) zbudowana we wczesnych latach powojennych. Na pierwszym planie garaz przy hotelu Novotel z lat 70-tych. Zwroccie uwage na ciekawie wkomponowana kamienice. Kawalek dalej monumentalny gmach Ministerstwa Rolnictwa, a za nim przy Kruczej Hotel Grand.

Wedlug Planu 6-letniego Odbudowy Warszawy, przed ministerstwem i hotelem mial sie roztaczac plac. Byloby to bardzo fajne monumentalne zalozenie socrealistyczne. Niestety kwartal zostal bezsensownie zabudowany.

Ostatnie zdjecie. Zblizenie na budynek Raiffeisena (ten srebrny z pochylym dachem) i dzwigi przy budowie Zaulka Piekna:

To wszystko z Novotelu :cheers:
See less See more
47
1 - 20 of 47 Posts
w zasadzie ma tu czego komentować (po co się powtarzać ?)

mógłbym tak dzień i noc :D
blue_warsaw said:
a co to za niebieski wiezowiec na Pradze?
Blue Point

@ michau: Fotki jak zwykle fajne i ciekawe, choć zdaje mi się że miałeś czasem pewne problemy ze światłem tym razem ;):D
BTW: Dziś zdobyłem z aparatem kolejny budynek, aczkolwiek niezbyt wysoki. Jednak ponieważ ostatnio na Forum jest całe mnóstwo foto-wątków, na razie wstrzymam się z publikacją wyników tej wyprawy ;)
See less See more
Swietne fotki michau, moge tylko powtorzyc ze ta socreal. dzielnica "ministrialna" jest slabo znana niewarszawskim forumowiczom a szkoda bo jest tam sporo ciekawej architektury i to nie tylko socrealistycznej jak widze ... ciekawi mnie na przyklad budynek na przeciw tej kolumnady olimpu rolniczego, wyroznia sie swieza biela ... drugi ktory mnie zaciekawil to taki zoltawy ktoremu co pietro cofa sie elewacja ... ulica rownolegla do al.Jerozolimskich.

Pzdr.
See less See more
Awesome shots :eek:kay:
^^^ In a way of getting here :)
No i filosss przyczyni sie do pochwal... Ech nie ma co zdobywasz pokolei wszystkie Warszawskie "osmiotysieczniki":) a moze juz zdobyles.... caly czas zadziwiasz...
Dzieki za komentsy :)

SoboleuS said:
BTW: Dzis zdobylem z aparatem kolejny budynek, aczkolwiek niezbyt wysoki. Jednak poniewaz ostatnio na Forum jest cale mnóstwo foto-watków, na razie wstrzymam sie z publikacja wyników tej wyprawy ;)
Jestem ciekaw, jaki budynek... nie trzymaj nas za dlugo w napieciu i niepewnosci. Mysle, ze sroda, to dobry dzien na publikacje Twoich zdjec :)

MARCIN said:
Swietne fotki michau, moge tylko powtorzyc ze ta socreal. dzielnica "ministrialna" jest slabo znana niewarszawskim forumowiczom a szkoda bo jest tam sporo ciekawej architektury i to nie tylko socrealistycznej jak widze ... ciekawi mnie na przyklad budynek na przeciw tej kolumnady olimpu rolniczego, wyroznia sie swieza biela ... drugi ktory mnie zaciekawil to taki zoltawy ktoremu co pietro cofa sie elewacja ... ulica rownolegla do al.Jerozolimskich.
Nie wiem niestety nic na temat tych budynkow. Ten "schodkowy" na Nowogrodzkiej dopiero zauwazylem z Novotelu. Ten drugi z czerwonej cegly czasami widuje. Dosyc nietypowa architektura jak na Polske, ale nie specjalnie mi sie podoba w tym miejscu.

A dzielnica ma swoj specyficzny klimat. Osobiscie uwielbiam monumentalne budowle, a tych jest w Warszawie naprawde duzo. Szczegolnie w latach 30-tych i 50-tych duzo ciekawych budowli powstalo.

Mantaz said:
Awesome shots :eek:kay:
Ačiū :)

filosss said:
No i filosss przyczyni sie do pochwal... Ech nie ma co zdobywasz pokolei wszystkie Warszawskie "osmiotysieczniki":) a moze juz zdobyles.... caly czas zadziwiasz...
Nie, nie, jeszcze mi kilku brakuje. Ale strzezcie sie... w nastepnym tygodniu ruszam na kolejne wyprawy :)
See less See more

kurcze jakos tez przegapilem ta kamienice - a ladna i wysoka.

A tak pozatym to super fotki.
See less See more
michau said:
Dzieki za komentsy :)
Jestem ciekaw, jaki budynek... nie trzymaj nas za dlugo w napieciu i niepewnosci. Mysle, ze sroda, to dobry dzien na publikacje Twoich zdjec :)
Mogę na razie zdradzić że ma 10 pięter ;):D Co do fotek to nie wiem czy dam dziś radę, mam kilka innych rzeczy do zrobienia, a fotki są jeszcze nieobrobione :)
See less See more
michau said:
Nie, nie, jeszcze mi kilku brakuje. Ale strzezcie sie... w nastepnym tygodniu ruszam na kolejne wyprawy :)
Hm. To moze zmontujemy na biegu jakas mala ekipke:) Chyba ze lubisz sam pracowac:) Ale mysle ze kilku chetnych by sie znalazlo:)
@blue_warsaw To ja krakus wiedziałem że to blue point ;)

Jak zwykle rewelacyjna wyprawa i super fotki,. dzienx michau!
Mikael said:

Jak zwykle rewelacyjna wyprawa i super fotki,. dzienx michau!

No widzisz Mikael , to tylko dowod ,ze Warszawa jest taka Olbrzymia ;)
See less See more

yyyyyyyyyyyyyyyyyyyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ;\ ale dziwne :) Chyba wiecie o co chodzi? :)
See less See more
Zonc, czy twoje wypowiedzi zawsze musza tak duzo wnosic do sprawy jak ta powyzsza?
Mikael said:
Ja to na Prage jezdze raz w roku (W Dzien Zmarlych) i to na Cmentarz Brudnowski a to chyba daleko od okolic tego blue ponit :)
1 - 20 of 47 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.