SkyscraperCity Forum banner

[Warszawa] Zieleń miejska

1335948 Views 5312 Replies 491 Participants Last post by  REDHATT
Ochota na muszlę

Kontrowersyjny pomysł radnych na Pole Mokotowskie

Radni Ochoty chcieliby wybudować muszlę koncertową na Polu Mokotowskim. Przeciwko pomysłowi protestują już ekolodzy i wielu warszawiaków.

Choć o tym, czy w przyszłości na Polu Mokotowskim stanie muszla koncertowa, będzie musiała zadecydować Rada Warszawy, ochoccy samorządowcy nie wątpią, że to bardzo dobry pomysł.

- Na Polu Mokotowskim i tak odbywa się mnóstwo koncertów. Rozstawiane są tymczasowe sceny. To miejsce rekreacji warszawiaków. Tymczasem nie ma miejsca z prawdziwego zdarzenia, gdzie można organizować koncerty - mówi Michał Laszczkowski, przewodniczący komisji kultury Rady Dzielnicy Ochota.

Nie niszczyć natury

Radny dodaje, że Pole Mokotowskie stało się już naturalnym miejscem spotkań. - To tu przecież w kulturalny sposób bawili się i śpiewali antyglobaliści przed kwietniowym szczytem gospodarczym - mówi Laszczkowski.

Radni z Ochoty przyjęli jak na razie bardzo ogólną uchwałę w tej sprawie. - Chcemy w ten sposób rozpocząć pracę nad koncepcją muszli koncertowej - tłumaczą radni. Wśród propozycji, gdzie obiekt miałby stanąć, wymienia się m.in. teren od strony ul. Żwirki i Wigury lub działkę Miejskiego Przedsiębiorstwa Oszyszczania nieopodal Biblioteki Narodowej. Wiadomo też, że kształt amfiteatru miałby wpisać się w architekturę parku oraz powstrzymać rozchodzenie się dźwięku.

Obiekcje ekologów

Tymczasem budowa muszli koncertowej niepokoi organizacje ekologiczne. - Obawiamy się, że może być to kolejna inwestycja, która przyczyni się do degradacji tego terenu - mówią członkowie Mokotowskiego Towarzystwa Zachowania Klinu Napowietrzającego Warszawę. Uważają, że na historycznym terenie Pola Mokotowskiego nie powinny już powstawać żadne inwestycje.

Budowę muszli będzie musiał uwzględnić miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego obszaru Pola Mokotowskiego. Dokument, choć jest już gotowy, dotychczas nie został uchwalony.

Samorządowcy z Ochoty chcą, aby miejscowy plan przewidywał budowę amfiteatru. W tej sprawie wkrótce mają rozpocząć się rozmowy z biurem naczelnego architekta Warszawy.
See less See more
1 - 20 of 5313 Posts
Nadchodzący weekend to ostatnia okazja, by pospacerować w parku Żeromskiego. Od poniedziałku zamieni się on w wielki plac budowy. Za to po planowanym jesienią otwarciu ma to być jeden z najpiękniejszych zakątków w mieście. Robotnicy odnowią alejki, wymienią niektóre drzewa, wybudują większy plac zabaw i toalety w południowej części parku. Obok powstanie zdrój, w którym napijemy się wody. Na koronie wałów fortyfikacyjnych planowane są punkty widokowe. Wyremontowany park Żeromskiego będzie zamykany na noc. Odtworzenie ogrodzenia jest jednym z pierwszych etapów prac. Nocami parku ma pilnować stróż. Koszt inwestycji - 7 mln zł
Bardzo lubie park Żeromksiego (choc jego patrona nie bardzo;) )

Pamietam, że w jego części bliższej p . Wilsona jest górka - kurchan z wystającymi kawałkami metalu na których był ponoć wypadek z ranami ciętymi i szarpanymi. W każdym razie ogrodzoenie to dobry pomysł (jak wszystkich parków), wieczorkami chołotka buteleczki rozpija;)
zoliborz to jedna z najladniejszych dzielnic. ma klimat, charakter, tradycje, przedwojenna zabudowe i relatywnie malo blokow. Metro, odnowiony park - tak trzymac.
Warszawa wraca do Europy - parki są ogradzane na nowo. :pepper:
Wow... myslalem ze ta inwestycja ruszy dopiero za kilka lat... swietna mi srobiles niespodzianke pawelloo :D
Kolejna dobra informacja o parkach w Wawie; ze strony miasta:

Rewaloryzacja Parku Sieleckiego (rejon ulic Chełmska, Sobieskiego, Jazgarzewska, Hańczy)

Obwieszczenie
Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy działając na podstawie: art. 61 § 4, art .10 § 1 oraz art. 49 ustawy z dnia 14.06.1960r. Kodeks Postępowania Administracyjnego (tj. Dz. U. nr 98, poz. 1071 z 2000r. z późn. zm.) oraz art. 53 ust. 1 ustawy z dnia 27 marca 2003r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (tj. Dz. U. nr 80, poz. 717 z 2003r. z późn. zm.), zawiadamia, że zostało wszczęte postępowanie administracyjne na wniosek

Inwestora: Miasta Stołecznego Warszawy Dzielnica Mokotów w sprawie ustalenia lokalizacji inwestycji celu publicznego dla inwestycji polegającej na rewaloryzacji Parku Sieleckiego (rejon ulic Chełmska, Sobieskiego, Jazgarzewska, Hańczy) w Warszawie – Dzielnicy Mokotów polegającej na:

budowie ogrodzenia z dwiema bramami głównymi: od ul. Jazgarzewskiej i od ul. Hańczy. Od zachodniej strony parku w rejonach wejść na teren osiedli domów jednorodzinnych wprowadzi się drogę dojazdową dla obsługi technicznej, zamkniętą bramą,

budowie placów wejściowych,

przebudowie ciągów komunikacji pieszej,

realizacji budynku toalety parkowej,

budowie infrastruktury technicznej: oświetlenia, sieć zraszająca kwietniki,

realizacji małej architektury ogrodowej: fontanny, rzeźby ogrodowej, altany z tarasami widokowymi, trzech domków lęgowych dla kaczek, dwóch mostków: na jedną z wysp oraz łączącego wschodni i zachodni brzeg stawu,

budowie placów zabaw dla dzieci w części północno-wschodniej parku,

korekcie ogrodzenia parku zgodnie z administracyjną granicą,

wprowadzeniu nowych nasadzeń roślinnych.

W terminie 14 dni od daty podania informacji do publicznej wiadomości, wszyscy zainteresowani mogą zapoznać się z aktami sprawy oraz zgłosi chęć uczestnictwa w postępowaniu administracyjnym jak również zgłosić swoje uwagi i wnioski.

Ewentualne wnioski, uwagi oraz zgłoszenia uczestnictwa w postępowaniu administracyjnym należy składać w terminie ustalonym powyżej w kancelarii Delegatury BNAM w Dzielnicy Mokotów, ul. Rakowiecka 25/27, pokój 210 II piętro, tel. centrali + 22/ 849 47 06 ( 08 ), fax. 849 45 16; informacje w w/w sprawie udzielane są w pokoju 140 I piętro, tel. 848 4300 ”.
See less See more
18
Witam!

Mamy wątki urbanistyczne, wizje, wątek o oświetleniu, pomyślałem, że przyda się też wątek o zieleni miejskiej. Jeśli trzeba może zostać przeniesiony, choć wolałbym, żeby został tu.

Na tapetę weźmy bardzo medialny ostatnio:

Park Świętokrzyski

Niestety w internecie praktycznie nic o nim nie ma (nic dziwnego):

(wiki)

(wp.pl)

(filosss)

Zakładając, że plan pl. Defilad będzie mieć wpisaną zabudowę wzdłuż Marszałkowskiej i Emilii Plater zrobiłem następujące symulacje:

Park obecnie:

Park po zabudowie pl. Defilad:

Proponowany przebieg ścieżek dostosowany do wyglądu parku po zabudowie:

Wraz z zabudową pl. Defilad park powinien zostać gruntownie zmodernizowany tak, aby stał się bezpieczny (najlepiej security by design) i tętniący życiem jak przystało na centrum miasta.

Pozytywne przykłady jak mógłby wyglądać po przebudowie:

Temat jest ogólnie o zieleni, więc proszę swoje żale (ale i pozytywne przykłady np. Pole Mokotowskie po remoncie) wrzucać tutaj.
See less See more
Dla mnie ten park trzeba tylko oczyścić. Oczyścić z Meneli i śmieci. Do tego ładne ławki i równe ścieżki. No i oświetlenie.
Ja nie lubię parków takich jak niektóre pokazane powyżej. Równiutka trawka jak na stadionie, wszystko sterylne, czyste. Wyidealizowane. Dla mnie park im bardziej jest zapuszczony(ale nie zaśmiecony), zarośnięty, dziki, tym jest lepszy, naturalniejszy i klimatyczny(romantyczny;)). I przez to bardzo lubię Skaryszak. Takie piękne francuskie parki są dobre w Wilanowie czy przed pałacem w Łazienkach, ale w Centrum miasta nie za bardzo.

Zabudowa Świętokrzyskiego?? Niekoniecznie. Jak już to albo wieże przy Emilii, albo lekki, szklany pawilon przy Marszałkowskiej. Nie łącznie.

A oprócz tego to będzie przecież obok MSN, więc jakaś sztuka była by mile widziana na zielonej trawce

Jakieś pomysły czy przykłady podam kiedy będę miał więcej czasu. Tak btw to dobry wątek:eek:kay:
19
:D
To co wrzuciłem, to akurat najlepsze i cenione przykłady ze Świata jak wyglądają nowoczesne parki mniej więcej podobnej wielkości (nie ogrody) w centrum miast .

Przedłużenie Zielnej i ścieżki z tyłu Emilii Plater to nie muszą być ulice, nie muszą mieć pierzei. Nawet to nie wskazane. Po prostu ciągi piesze, więc aleje też się na to łapią. Za to zgadzam się jak najbardziej z Octavianusem, że w tym mieście potrzeba pierzei przy głównych ulicach, szczególnie przy Marszałkowskiej. Wg. mnie zysk z pawilonu przy Marszałkowskiej będzie żaden, nawet będzie bardziej szkodą.

Za to budynki nie muszą zajmować całych pokazanych działek raczej mniejszą część. Poprawiłem obrazek, żeby było widać dokładnie o co chodzi:

Nie chodzi o to, że nie brak mi budynków w mieście, co jedynie wolałbym bardziej zintegrować ten park z miastem, a nie odgradzać ulicami. Widziałbym to mniej więcej tak blisko jak gmach Giełdy ma park obok siebie lub MSN:

Trzeba też pamiętać, że po zburzeniu KonserwyDT park się powiększy. Tylko te budynki musiałyby być czymś innym niż nasze 'ukochane' apartamentowce, tak żeby lokatorzy nie narzekali, że im o 3 rano (akurat jak piszę posta:D) ptaki śpiewają.

Może i taki bardziej zapuszczony park jest bardziej prawdziwy, ale ten park nigdy taki nie będzie. Chociażby przez to, że obok jest PKiN i są wieżowce z każdej strony, do tego ulice, no i zwyczajnie jest po prostu za mały. Ja też lubię bardzo park Skaryszewski, ale jak dla mnie to jest żadne porównanie, bo po prostu nie ta skala.
Nigdy nie będzie podobny do czegoś takiego:

(flickr)

Do tego to jest samo centrum miasta, on nie powinien powodować, że ludzie stają się w nim anonimowi tylko powinien żyć. Przykłady z pierwszego postu wrzuciłem dlatego, żeby pokazać, iż taki mały park w centrum powinien być miejscem dla ludzi.

Po takiej zabudowie z dwóch stron stanie się cichy (odgrodzony od dwóch potężnych ulic) i kameralny. Ale, żeby to nie stało się jego wadą, właśnie powinien stać się bardziej rzadki i bardziej przejrzysty, chociażby tak jak ten (tutaj jest normalna trawa):

Park Świętokrzyski to centrum miasta i powinien być wizytówką miasta, a nie namiastką lasu. Powinien żyć i zachęcać ludzi tak jak np. Washington Square Park na Manhattanie. Pokażcie mi miejsce w W-wie, które można jakoś z nim porównać:

Życia ! W tym mieście tak go brakuje...
Tu jest troszkę o ożywianiu: http://www.pps.org/parks_plazas_squares/

Gęstych i zaniedbanych parków właśnie dużo mamy, tylko zdziczałych mało :(. W zasadzie każdy jest zaniedbany (głównie przez PRL). Trochę zdziczałym jest wyższa część parku Łazienkowskiego (ta przy Belwederze, a nie na dole). I parki będą się tak zmieniać. Szczególnie nadaje się do tego Park Śmigłego - Rydza, który ogrodem nie będzie, a i ludzie na trawnikach też nie będą się wygrzewać. Demmat pewnie Tiergarten pewnie Ci podejdzie...ale jest znacznie większy:

Ooo tak :), ale nie w Świętokrzyskim... jest i będzie za mały

Tak nawiasem mówiąc, strasznie brakuje w W-wie takiej schludnej zieleni:

Strona o parkach w Europie: http://www.european-city-parks.com/

Brakuje, też odrestaurowania Ogrodu Saskiego i Krasińskich, ale to już nie na dziś, idę spać:)
See less See more
Wg. mnie zysk z pawilonu przy Marszałkowskiej będzie żaden, nawet będzie bardziej szkodą.
Pawilon, trochę źle się wyraziłem. Chodzi mi o budynek bardzo lekki, dlatego napisałem że w formie pawilonu. Oczywiście może to być zwykły budynek usługowy, ale taki nastawiony bardziej na sklepy niż biura. Jakaś kawiarnia otwarta na park, księgarnia, biuro promocji miasta czy biuro IT, może galeryjka. Forma budynku powinna być podobna do DTC, ale oczywiście nowocześniejsze i ładniejsze.

A tak BTW to ty nie masz nic do roboty że o 5 siedzisz na forum :D
4
e tam..Warszawa powinna miec wieksze aspiracje i nasladowac cos takiego :)

czyli ,drzewa tylko po bokach parku ,tak aby odciac chalas samochodow a po srodku wielki obszar kwiatow i trawy tak aby dochodzilo tam duzo slonca i bylo wiele miejsca dla ludzi oraz mozliwosc dobrego monitorowania calego tego obszaru.

A tu pomysl jak by mogly wygladac niektore pasaze na przyszlym placu defilad

See less See more
Dobry pomysł z wątkiem.
Czy istnieje jakaś instytucja oficjalnie opiekująca się zieleńcami Warszawy? Za Starynkiewicza było coś takiego jak Komisja Plantacyjna, z jej inicjatywy powstało w Warszawie wiele schludnych skwerków i ogródków. Np przed Teatrem Wielkim, na pl. Napoleona, przy Zachęcie... na starych zdjęciach wyglądało to świetnie.
6
Markus mniej więcej, choć troszkę za duże (tylko ta alejka średnio mi się podoba - zbyt ciemna), poza tym pasaże na pl. Defilad chyba nie będą takie szerokie i mieć samochodów. Raczej klasyczne deptaki.

Był Washington Square Park, to teraz Bryant Park, jak dla mnie mistrzostwo :eek:
Strona parku: http://www.bryantpark.org/
Do tego jeszcze krzesła zamiast ławek (10 krotnie tańsze od nich, a bardziej wygodne - w samym parku kradną ich raptem kilka z pośród setek jakie tam są - park jest strzeżony i zamykany):

Chciałbym doczekać takich widoków:

Sam park:

Taki wielki trawnik może w parku Świętokrzyskim nie jest potrzebny, ale przestrzeń publiczna na takim poziomie jak najbardziej.
See less See more
tez myslalem o bryant park - jest to moj ulubiony park. a taka trawa moze byc. w tym parku czasami jest tez trawik dostepny i wtedy lezy mnostwo ludzi na trawie. piekne miejsce!
2
maly tip.

jak szukacie fotek ,to szukajcie w flickr.com a nie w google .Tam jest 100 razy lepsza jakosc i fotki sa zawsze bardzo "swieze". :cheers:

Tu bryant park z flickra

See less See more
Bardzo ciekawy wątek :)

Tymczasem Park Kaskada ma się zmienić:

Wiatrak w parku
Maciej Miłosz, Piotr Szymaniak 26-05-2008, ostatnia aktualizacja 27-05-2008 23:12

Holenderski wiatrak stanie w Parku Kaskada na Marymoncie. Oprócz niego znajdzie się tam skatepark, lodowisko i wrotkowisko oraz pętla zabytkowej linii tramwajowej.

W brew pozorom, wiatraki na Marymoncie mają bardzo długą tradycję. W XVIII wieku budowali je tam sascy majstrowie. W niedługim czasie produkowana na Żoliborzu mąka stała się słynna na całą Polskę. Zawdzięczała to nieskazitelnej bieli. Stąd popularne niegdyś powiedzenie: delikacik z marymonckiej mąki.

Nowy symbol dzielnicy

Prace w żoliborskim parku zaczną się w przyszłym roku, który do 2012 ma się zmienić nie do poznania. Projekt przygotowały władze dzielnicy.Odmieniona kaskada ma stać się atrakcją nie tylko dla mieszkańców, ale i przyciągać turystów.

Zrekonstruowany murowany wiatrak stanie w okolicy Trasy Armii Krajowej i ul. Gdańskiej. W ten sposób będzie dobrze widoczny także z daleka.Urzędnicy liczą, że mogłyby w nim powstać kawiarnie, galerie czy nawet miejsce na koncerty. W zależności od typu koszt budowy obiektu wyniesie od 500 tys. zł do 3 mln zł.

Projekt przewiduje też budowę skateparku. Miałby on powstać w najgłośniejszej części parku – przy Armii Krajowej. – Do budowy ramp dla rowerzystów i deskorolkowców na Żoliborzu przymierzaliśmy się od dawna. Kłopot w tym, że budziło to protesty mieszkańców, którzy obawiali się hałasu – mówi Andrzej Kawka.

Prawo do hałasu

Kasakada ma tętnić życiem przez cały rok. Zimą będzie tam funkcjonowało przykryte namiotem lodowisko, które latem zmieni się we wrotkowisko. Urzędnicy planują też powiększenie parku. Choć obecnie liczy prawie trzy hektary, to docelowo będzie nawet dwukrotnie większy.

Problemem jest nieuregulowany status niektórych działek, ale wiceburmistrz Witold Sielewicz jest dobrej myśli. – Sprawy są w sądach i w krótkim czasie spodziewam się pozytywnych rozstrzygnięć.

Rewitalizacja (nie licząc wiatraka) ma kosztować około dwóch milionów zł. Na wiatrak poczekamy jednak do 2014 roku.

Źródło : Życie Warszawy
See less See more
^^ Uwielbiam parki, w których można piknikować, siadać na trawie, opalać się itd. A nie "chodzić po ścieżkach, ewentualnie zasiąść z dupskiem na ławeczce". A czasem tak miło posiedziec na kocu.
1 - 20 of 5313 Posts