SkyscraperCity Forum banner
1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
1,979 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Industrieel erfgoed deze maand centraal

HENGELO - Hengelo staat deze maand volop in het teken van het industrieel erfgoed. Er is een groot congres over stadsvernieuwing, de eerste contouren van de creatieve stad op het Hazemeyer-terrein worden zichtbaar en op 17 mei gaat de eerste paal in de grond voor het nieuwe ROC. Het heeft even geduurd, maar op 17 mei gebeurt het: dan wordt de spreekwoordelijke eerste steen gelegd van het nieuwe community college van het ROC. Het nieuwe Regionaal Opleidingen College komt in de voormalige gieterij van Stork. Het oude gebouw is inmiddels helemaal gestript, alleen het ijzeren karkas staat nog. Het vormt de basis voor de nieuwe megaschool.
Even verderop aan de Tuindorpstraat komt de creatieve stad langzaam van de grond. Creativiteit en economie moeten bij elkaar komen op het voormalige fabrieksterrein van Hazemeyer. Echt toegankelijk voor het publiek is het terrein nog niet, maar via internet is er al wel een kijkje te nemen: http://www.creatievestad.nl
Theater Kamak heeft er inmiddels onderdak gevonden, meerdere creatieve en culturele instellingen hebben hun belangstelling al getoond. Bureau Walas The Maverick, dat de invulling verzorgt, heeft Kees de Groot benoemd tot creatief directeur. Kunstenaar De Groot is onder meer bekend van zijn werk bij Planet Art.
Met een oppervlakte van 10.000 vierkante meter heeft de voormalige pijpenbuigerij van Stork al onderdak geboden aan verschillende culturele en creatieve evenementen. Er zijn al muziek-, toneel- en kunstevenementen geweest. Van 17 tot en 20 mei en van 23 tot en met 27 mei staat Het Zuidelijk Toneel in de oude pijpenbuigerij met het stuk Walhalla. Het stuk - een toneel-drieluik op locatie - is een co-productie tussen het Rabotheater Hengelo, de Twentse Schouwburg en Het Zuidelijk Toneel zelf. Tussen het voorprogramma en de voorstellingen door kookt het Mobiel Culinair Offensief. Meer informatie via de website van het Rabotheater http://www.rabotheaterhengelo.nl of de toneelgroep zelf: http://www.zuidelijktoneel.nl Begin juni valt het doek voor het gebouw: dan wordt de pijpenbuigerij gesloopt.
Industrieel erfgoed staat ook centraal in een tweedaags congres dat door de gemeente wordt georganiseerd. Op 18 en 19 mei is in Hengelo het internationale Revit-congres. Tijdens het congres - website http://www.revit-nweurope.org - worden de ervaringen uitgewisseld tussen de steden waarmee Hengelo samenwerkt als het gaat om de nieuwe bestemming van cultureel erfgoed. Het congres zal voor het grote publiek waarschijnlijk niet echt interessant zijn, de tentoonstelling die erbij hoort is dat zo mogelijk wel. In de Dikkershallen aan het Esrein is van 18 mei tot en met 11 juni de tentoonstelling Factories te zien. Fabrieken dus, de foto’s zijn gemaakt door de kunstenaars Reinout van den Bergh en Huib Fens. Zij zijn verantwoordelijk voor de twaalf foto’s van zes bij acht meter. Voor meer informatie: http://www.factories.nl
Het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme heeft diverse wandel- en fietsroutes samengesteld langs cultureel erfgoed in Hengelo en Enschede. Volgende week woensdag wordt de wandelroute tuindorp gepresenteerd. Voor meer informatie: http://www.industrieelerfgoedtwente.nl
 

·
Bas
Joined
·
15,689 Posts
Huisvesting.

Zoals op veel plekken in Twente heb je in binnensteden veel ruimte over om weer in te vullen met woningbouw. Als je een stad inbreidt, zoals dat heet, leg je minder druk op de vaak beschermede omgeving met mooie stukjes natuur. As een fabriekscomplex op de monumentenlijst staat, tja, dan kunnen er riante onderkomens van worden gebouwd, en zo niet, slopen en het hele gebied opnieuw (stedelijk) inrichten.

Ook in de stad waar ik woonachtig ben, zijn bedrijven naar elders vertrokken en momenteel worden twee gebiedjes met huizen/hoogbouw opgeleverd. Hier heeft sloop plaatsgevonden, omdat de gebouwen, die in dat gebied stonden ( Faber Haarden en Steensma Confijterij/Veilingterrein, beiden in Huizum-dorp) geen cultuurhistorische waarde hadden. Nabij de binnenstad zijn echter wèl veel kleinere pakhuizen omgetoverd tot studentenhuizen. Geslaagde projecten.

Het vormt voor gemeentebesturen vaak een behoorlijke uitdaging om een `gevoelig`gelegen gebied volledig of deels te herinrichten. Ga er maar aan staan: Bedrijven uitkopen en helpen verplaatsen, kijken wat er gesloopt mag en kan worden, bestemmingsplannen eventueel wijzigen, kapitaalkrachtige partners weren of juist uitnodigen, ga er maar aan staan. Dat is vaak allemaal de reden, waarom zulke gebiedjes vaak jarenlang aanmodderen. Zo heeft hier het zgn Frigem terrein bij de Groningerstraatweg 15 jaar lang braakgelegen, voordat er enige woningbouw/winkels/parkeergarage van de grond af kwamen. Vanwege vergiftigde bodem duurde dat weer allemaal zo lang....
 

·
Registered
Joined
·
1,979 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Enkele voorbeelden uit Hengelo...

De Weverij:


ROC:


Brandweerkazerne:


Alle bovenstaande projecten bevinden zich in het "Hart van Zuid", waar behoorlijk wat industrieel erfgoed is te vinden. IMO geslaagde projecten. Hengelo ziet gelukkig in dat het de moeite waard is om betreffende panden te bewaren als "kathedralen" uit het industriele tijdperk. Overigens is helaas ook het nodige verloren gegaan, bijvoorbeeld de katoenspinnerij met zijn karakteristieke watertoren met koperen dak, ooit gelegen naast de Europatunnel...
 

·
Registered
Joined
·
8,974 Posts
Industrieel erfgoed moet absoluut behouden blijven en dit gebeurd dan ook gelukkig de laatste jaren hier in de stad .

Ik ga niet alle voorbeelden van Enschede op noemen dat zijn er teveel .
En jammer genoeg zijn er ook teveel verloren gegaan .
Van de tientallen gebouwen die er stonden .

Maar deze 5 kan ik wel even noemen ( niet eens de grootste erfgoedstukken die er zijn ).

Deel van "Van Heek" waaraan Enschede zoveel naam te danken heeft .
Jammer genoeg voor grote delen gesloopt .

Tetem Lofts ( www.tetemlofts.nl )

Twentse Welle ( ombouw industrieel erfgoed naar een groot Museum 3 in 1 ) .
Rechtsvoor is het museum in opkomst .

Balengebouw toekomstig onderkomen van het Cremer huis moet evenredig zijn met het Hotel New York in Rotterdam .

Spinnerij Oosterveld / Hartman tuinmeubelen

 
Joined
·
35,447 Posts
Industrieel erfgoed: zoveel mogelijk behouden. Zie St Job in Rotterdam, bouw er lofts in en het verkoopt als warme broodjes! De toegevoegde waarde is met nieuwbouw nooit te bereiken, wil je dat wel, dan zijn de woningprijzen al snel een veelvoud van wat haalbaar is in oude industriele panden.
 

·
Registered
Joined
·
8,974 Posts
zoals dit :

Londen, New York, Parijs, Barcelona, Tokio … Hoogstaanwonen in een wereldstad is niet voor iedereen weggelegd.Het heeft zo z’n privileges. Het vermogen om boven de grijze middelmaat te resideren op topniveau. Veilig ver weg van halfslachtige compromissen en beperkte concessies. Voor dat gevoel hoeft u niet naar een wereldstad. De wereldstad komt naar Enschede, in de vorm van 16 lofts. Voor de happy few …? Ja wellicht, maar in ieder geval voor u omdat u zich niet wil laten beperken bij het streven naar uw ’eigen’ realiteit en ambitie. In deze brochure vindt u meer informatie over de locaties Twente, Enschede en Roombeek, drie gastvrije werelden waarin u zich zeer welkom thuis zult voelen. Zeker als u er ook nog eens werelds kunt wonen!
 
1 - 7 of 7 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top