SkyscraperCity banner
1 - 20 of 25 Posts

·
Registered
Joined
·
1,482 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Weinig rekening met wind rond hoog gebouw

In de stad steekt vaak rondom hoge gebouwen een verkoelende wind op. Rond de Dom in Utrecht lijkt het altijd hard te waaien en ook rond het gebouw van Nationale Nederlanden in Rotterdam staat steevast een stevige bries. Allemaal heel logisch, zegt Chris Geurts, winddeskundige bij TNO.

"Hoe hoger je de lucht ingaat, hoe harder de wind.'' Windstromen hoog in de lucht worden omgebogen door hoge gebouwen. "Hierdoor waait het dus rond deze gebouwen op de grond een stuk harder'', zegt hij.

Effect van wind
Volgens Harry Geurts van het KNMI verstoren hoge gebouwen het windveld. "Een gebouw verstoort het natuurlijke windpatroon en hierdoor kunnen valwinden ontstaan.'' Volgens de weerman treedt er tussen twee hoge gebouwen ook enorme windversterking op. "De wind wordt dan plots door een smallere opening geperst en hierdoor gaat de lucht sneller stromen'', aldus Harry Geurts.

De winddeskundige van TNO voert jaarlijks tientallen tests uit met behulp van modellen in een windtunnel. "Wij adviseren gemeentes en projectontwikkelaars over de bouw van een hoog pand in een gebied.'' In de windtunnel kan gekeken worden wat door het nieuwe gebouw het effect van de wind zal zijn. "Soms ontstaan er valwinden die niet acceptabel zijn. Mensen worden dan simpelweg omvergeblazen'', aldus Chris Geurts.

Oplossingen
In Nederland mag een hoog gebouw wel enige wind veroorzaken. "In een gebied waar mensen bijvoorbeeld winkelen, mag de wind natuurlijk niet zo hard waaien als op een plek waar mensen af en toe langslopen'' zegt Chris Geurts.

Blijkt in de windtunnel bij TNO dat een gebouw te veel wind gaat veroorzaken dan kan er gelijk gekeken worden of er oplossingen zijn. "In overleg met de architect kunnen we kijken of het plaatsen van luifels of schermen de wind kan afzwakken.''

Geen rekening gehouden
Chris Geurts vindt dat er in Nederland nog een beetje te weinig rekening wordt gehouden met het fenomeen van harde wind rond hoge gebouwen. "Vlakbij een van de gebouwen van TNO in Delft heb je ook zo'n plek. Het dak van het tankstation is er al een paar keer afgewaaid.''

De winddeskundige schrok toen hij hoorde van de plannen om juist op die plek een tramhalte te plaatsen. "Dat kan echt niet. Mensen zouden weg kunnen waaien'', aldus Chris Geurts.

Iedere vier jaar wordt er een wereldconferentie gehouden waar windeffecten op en rond gebouwen en andere constructies centraal staan. In juli 2011 komen winddeskundigen uit de hele wereld in Amsterdam bijeen om over het fenomeen te praten.

bron: www.bouwwereld.nl
 

·
-
Joined
·
3,630 Posts
Vlak nadat het Flatiron-Building moest de politie van New York er agenten plaatsen om gluurders aan te pakken. Rond deze toren ontstond namelijk een dusdanige wind dat de rokken omhoog werden geblazen. :D
 

·
Registered
Joined
·
5,981 Posts
Nog meer wind en vaak nog minder zon... niet erg aangenaam eigenlijk, in onze al grijze contreien... (wat weer betreft):)
 

·
Administrator
Joined
·
30,104 Posts
Het valt allemaal wel mee met die wind. Zelfde categorie praat als dat je in hoogbouw eigenlijk geen balkons kunt hebben, wat op incidentele dagen na ook allemaal wel meevalt. Niet dat windonderzoek niet nodig is, maar dit is typisch een bericht wat ze de wereld in sturen met de bedoeling om een congres aan te kondigen.
 

·
Bas
Joined
·
14,409 Posts
Iedereen weet toch wel dat het soms hard waait rondom woontorens, kantoorkolossen, silo`s en overige hoge industriële objecten. Niet druk over maken, dat zeg ik ook, want men kan tegenwoordig al heel wat windhinder ondervangen door bij het ontwerp er rekening mee te houden.

Te denken valt aan halfopen terrassen en aan winkelbebouwing, ofwel een brede plintvulling onder, zoals ik vaak heb gezien in Amerikaanse steden, maar ook soms in Nederland. Het WTC-Beurscomplex aan de Coolsingel in Rotterdam is hiervan een fraai voorbeeld. Zorg er gewoon voor, dat het publiek niet om een gebouw heen kan lopen, maar er aan langs. Volgens mij zijn er dan minder klachten over windhinder op de begane grond.

Verder vind ik zo`n windcongres verspilde moeite en tijd.
 

·
Moderator
Joined
·
53,157 Posts
Zo af en toe lijkt deze issue weer eens op te steken...

Zolang mensen niet massaal wegwaaien in steden als New York of Hong Kong, lijkt er mij weinig aan de hand.
 

·
The only way is up
Joined
·
86,684 Posts
Volgens mij moet je dit verhaal ook niet los zien van de ligging van de steden. Zowel NY als Chicago liggen aan een groot wateroppervlak en ook Rotterdam heeft de Maas en veel grote open ruimtes, waardoor er gewoon meer wind staat.
 
Joined
·
34,886 Posts
Reed net langs de KPN toren en moest afstappen omdat ik niet meer vooruit kwam. Maar het waaide dan ook fors vandaag.

Soms zijn gebouwen wel erg lomp neergezet. Met een simpele luifel of setback los je al zoveel op! Een goede groundscraper onder een toren zou veel oplossen. Als je nu een fortis blaak ziet staan, als een flat in een lege vlakte, dan weet je dat je daar regelmatig uit je broek waait. :) De vraag is natuurlijk ook hoe erg het is, het is maar wind. :)
 

·
Registered
Joined
·
870 Posts
In Almere hebben we ook onze eigen "windtunnel" af en toe. Ons winkelcentrum ligt aan het Weerwater. Als het vanaf die kant waait perst alle wind zich door een bepaalde (brede) winkelstraat (tussen de bioscoop en het pand waar de albert heijn onder zit) als een soort trechter. Hier kant het flink hard waaien zonder dat er echt harde wind nodig is. Het gaat erom dat de windrichting "goed" staat.
 

·
Just another user
Joined
·
4,936 Posts
Misschien nog niet zo onzinnig, want volgens mijn resulteert dit in minder lompe torens en meer bebouwing van de plint.
 

·
Registered
Joined
·
2,140 Posts
In de Claude Debussy'laan' (het lijkt meer op een steeg) op Zuidas kun je altijd lekker gratis je haar laten fohnen. Positief denken!
 

·
Mapmaker
Joined
·
2,434 Posts
Voor iemand die zich uitgeeft als winddeskundige heeft ie wel wat domme uitspraken.

Hogere gebouwen in Nederland worden al jaren getest op het gebied van windhinder. Er wordt bij een ontwerp wel degelijk rekening gehouden met de resultaten van een windhinderonderzoek.

Dit lijkt me meer een reklame praatje van TNO om zichzelf een beetje meer te profileren op de lukratieve markt van windhinderonderzoeken. Die zijn best wel duur!!

Misschien wel eens leuk voor jullie jaarlijkse borrel... Een kijkje in de windtunnel in de Noordoostpolder. Mocht ik in de buurt zijn dan kom ik ook:)
 

·
robkaper.nl
Joined
·
5,971 Posts
Het valt allemaal wel mee met die wind. Zelfde categorie praat als dat je in hoogbouw eigenlijk geen balkons kunt hebben, wat op incidentele dagen na ook allemaal wel meevalt.
En wat een gemis. Hoor het mensen vaak zeggen vanaf mijn balkon: nou, je zit hier beter dan aan de overkant (o.a. Red Apple), die hebben niet eens een balkon! Ik zou ook gek worden zonder, 's zomers.
 

·
Registered
Joined
·
3,174 Posts
Als hoogbouwenthousiasten zouden we windhinder wel wat serieuzer mogen nemen. Het fenomeen beïnvloed immers de publieke opinie over hoogbouw negatief. Velen denken al: Rotterdam=hoogbouw=naargeestig tochtgat. Een keer in je leven Rotterdam CS uitlopen en het is ingeprent.
 

·
Registered
Joined
·
1,482 Posts
Discussion Starter · #19 ·
Het veroorzaakt niet alleen hinder, maar ook financiëele schade. Winkelcentrum Spazio Zoetermeer wordt bijvoorbeeld afgesloten vanaf windkracht 8 ivm de wind. Al meerdere keren zijn glazen platen uit de gevels gezogen. De gevels van de winkels zijn niet berekend op de versterking van de wind rondom de torens. Men is al jaren bezig een windscherm te plaatsen die het winkelend publiek tegen die valwinden beschermen.

Voor het publiek is het hinderlijk, maar de winkeliers lopen iedere keer inkomsten mis. Het te bouwen windscherm heeft de projectontwikkelaar al tonnen gekost.

Het ontwerp was getest in de windtunnel en goedgekeurd. Later is het ontwerp iets aangepast door de ufo 50cm verder naar achter te bouwen. Deze ogenschijnlijk kleine wijziging is nooit getest in een windtunnel, maar bleek een drastisch effect te hebben op de windhinder.
 
1 - 20 of 25 Posts
Top