“Ze heeft een bijzonder goede engelbewaarder.” De ouders van Romy Dejaeghere (15) uit Knokke zijn nog danig onder de indruk van wat hun dochter woensdag overkwam. Het meisje werd vlak bij haar deur aangereden door de kusttram, maar overleefde het incident wonderwel. De signalisatie op de plaats van het ongeval werkte niet door onderhoudswerken, maar volgens De Lijn werden wél de nodige waarschuwingsborden geplaatst. De ouders van Romy dienen klacht in bij de politie.
Romy Dejaeghere had woensdag een dagje op het strand doorgebracht met haar vriendje en reed even voor 19 uur met haar fiets naar huis. Het meisje draaide vanuit de Eeuwfeestlaan de Reigaarsvlietstraat in en wilde even verderop de tramsporen dwarsen aan een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers. Het liep er gruwelijk mis. Op het moment dat Romy de sporen wilde kruisen, kwam de kusttram van Heist naar Knokke voorbij. Het meisje werd aangereden door het gevaarte en kwam zwaar ten val. Van haar fiets, die meters werd meegesleurd door de tram, bleef niet veel meer over.
Roerloos
Het vriendje van Romy was met de bromfiets en had een omweggetje gemaakt, omdat de oversteekplaats in de Reigaarsvlietstraat verboden is voor gemotoriseerde voertuigen. Toen hij weer bij z’n vriendin wilde aansluiten, zag hij haar roerloos liggen op de grond. De tiener belde meteen de ouders van Romy op. Zij wonen amper 50 meter van de plaats van het ongeval en waren dus snel ter plaatse. “Als je hoort dat je dochter is aangereden door een tram, vrees je het ergste”, vertellen Jimmy Dejaeghere en Kelly De Kempe. “We zagen Romy op de grond liggen naast het tramstel. Ons hart sloeg dubbel.”
Vrees voor corona
Het meisje werd meteen met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Ze verkeerde niet in levensgevaar, maar werd wel opgenomen op de dienst Intensieve Zorgen. “Volgens de dokters heeft ze een bijzonder goede engelbewaarder”, zeggen haar ouders.
“Het is een geluk geweest dat Romy zelf niet onder de tram is beland. Het moet wel een enorme klap geweest zijn. Onze dochter is weggekatapulteerd en herinnert zich niets meer van de aanrijding. Ze liep uiteindelijk een schouderfractuur op, net als verscheidene kneuzingen, builen en een gekneusde long. Omdat ze moeilijk kon ademhalen, vreesden de dokters even dat ze corona had. Dat bleek uiteindelijk niet het geval te zijn. Vandaag kan ze al naar een gewone kamer. Door de coronamaatregelen mag ze wel maar een halfuur bezoek ontvangen per dag en steeds maar door één persoon. Voor zo’n kind is dat bijzonder lastig, net als voor ons. We kunnen wel bellen, maar dat is niet hetzelfde. Gelukkig staat een psycholoog in het ziekenhuis Romy bij.”
Die trambestuurder had toch op z’n minst eens kunnen claxonneren als hij wist dat de signalisatie daar niet werkte?
Ouders van Romy (15)
Het ongeval had volgens de ouders van Romy kunnen vermeden worden. Op het moment van het incident werkte de signalisatie aan de overweg immers niet. “En dat is niet de eerste keer”, zuchten ze. “Twee weken geleden belde een buurvrouw al eens De Lijn op om het probleem aan te kaarten en ook eerder waren er al klachten. Romy is altijd erg voorzichtig en kent de plaats. Ze weet hoe gevaarlijk het er is. Door een bocht zie je de tram evenwel veel te laat afkomen. Je hoort hem ook amper. Die trambestuurder had toch op z’n minst eens kunnen claxonneren als hij wist dat de signalisatie daar niet werkte? We willen gewoon voorkomen dat dit in de toekomst nog met een ander kind gebeurt. We zijn dan ook van plan om klacht in te dienen tegen De Lijn voor nalatigheid. Als de signalisatie had gewerkt zoals het hoort, had het ongeval nooit kunnen gebeuren.”
Vervoersmaatschappij De Lijn bevestigt dat de signalisatie op de plek van het ongeval niet werkte. “Onze mensen waren bezig met onderhoudswerken op die lijn, zoals op regelmatige tijdstippen gebeurt”, verduidelijkt woordvoerster Ine Pieters. “We benadrukken wel dat we op de plaats van het incident waarschuwingsborden plaatsten om aan te geven dat de signalisatie het niet deed.”
Knoks schepen van Mobiliteit Philippe Vlietinck (GBL) spreekt van een “zeer spijtig voorval” en drukt z’n steun uit aan de familie. “Wij waren nog niet op de hoogte van problemen aan die overweg, maar zullen uiteraard contact opnemen met De Lijn om dit aan te kaarten. Deze namiddag nog volgt overleg om te bekijken hoe dit kan verholpen worden.”