SkyscraperCity banner

641 - 657 of 657 Posts

·
Registered
Joined
·
7,836 Posts
Altijd een beetje reizen...

Ik vertrouw al heel lang geen "laatste trein/tram/bus/overstap" meer, zeker op dit soort dagen.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,243 Posts
Nog even geduld.

Eerste nieuwe Kusttram bijna klaar
Donderdag 4 juni 2020 — De levering van de nieuwe Kusttrams van De Lijn komt in zicht. Het eerste voertuig van in totaal 48 nieuwe trams is bijna klaar. Als alles goed gaat, zal de eerste tram nog voor de zomer arriveren. De nieuwe trams zullen pas ten vroegste eind dit jaar effectief in dienst kunnen worden genomen.In het Spaanse Zaragoza legt tramconstructeur CAF momenteel de laatste hand aan het eerste voertuig. Er dient nog een finale reeks keuringen en tests te worden uitgevoerd. Daarna kan de tram op transport naar Vlaanderen. De eerste levering was aanvankelijk eerder dit voorjaar gepland, maar liep wat vertraging op door de coronacrisis.

Als de laatste testreeks goed verloopt, arriveert de eerste tram van de bestelde vloot van 48 voertuigen nog voor de zomer in Oostende. De nieuwe trams zullen evenwel dit zomerseizoen nog geen reizigers kunnen vervoeren. Enerzijds moeten er ook in Vlaanderen nog de nodige verplichte controles en testen plaatsvinden, anderzijds dienen de technici en chauffeurs nog opgeleid te worden. De nieuwe trams zullen wellicht pas aan het einde van dit jaar of begin 2021 effectief in dienst kunnen worden genomen.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters:

'Uiteraard ben ik blij met de komst van deze nieuwe tram aan de kust. De coronacrisis zorgde voor een kleine vertraging maar met de levering van dit eerste voertuig proberen we de achterstand in te halen. De nieuwe trams zullen een absolute meerwaarde zijn voor de kust. Al jaren is de Kusttram een succesproduct, en met deze investering gaat dat ook zo blijven.'
De nieuwe Kusttrams zijn van het type URBOS 100, en voorzien van specifieke aanpassingen voor De Lijn. Het voertuig heeft een moderne look met aerodynamisch design en rijdt ook al in andere landen waaronder Nederland (Amsterdam, Utrecht), Luxemburg, Verenigde Staten, Frankrijk, … De nieuwe Kusttram is 31,58 meter lang en biedt plaats aan 187 passagiers. Het is een lagevloertram die makkelijk toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, minder mobielen en reizigers met een kinderwagen.
bron: delijn.prezly.com
 

·
Registered
Joined
·
844 Posts
Ben eens benieuwd naar die Urbos, en hoe deze tram in de zanderige condities aan onze kust gaat presteren. Want gezien Bombardier binnenkort (waarschijnlijk) overgenomen gaat worden door Alstom, zal de Flexity-range niet lang meer tot de mogelijkheden gaan behoren voor bestellingen. Dan blijft enkel Alstom Citadis, Caf Urbos en Siemens Avenio (niet echt succesvol tot hier toe) nog over. Of misschien een Oost-Europees trambedrijf (Skoda?) :)
 

·
Registered
Joined
·
749 Posts
Onderschat Stadler niet. Daarnaast levert Hitachi Italy ook trams (contract voor Turijn).
In (voornamelijk) Oost-Europa is naast Skoda het Poolse Pesa een serieuze speler. Ze hebben wel aan de rand van de afgrond gestaan en zitten (tijdelijk?) in een dip.
In Porto komen Chinese trams dus die deur staat nu echt wel open.
 

·
Registered
Joined
·
5,234 Posts
Hitachi Italy is niets anders of meer dan de opvolger van Ernesto / Ansaldo Breda. Hun Sirio trams zijn niet bepaald succesvol en hun export is tot nu toe to Athene, Turkije en China (licentie) beperkt gebleven. In mijn ogen: geen referenties.

Voor het overige zou ik inderdaad Pesa zeker niet onderschatten. 10 jaar geleden had bijna niemand van CAF gehoord en ondertussen gaan ze ook bij ons trams afleveren, en hebben ze het quasi monopolie van Alstom in Frankrijk kunnen doorbreken. Fabrikanten gaan, maar tegelijk ontstaan er ook nieuwe. En dat is de laatste 100 jaar nooit anders geweest.

focus1965
 

·
Registered
Joined
·
5,835 Posts
31 meter lang en plaats voor 187 passagiers: nieuwe kusttram per schip uit Spanje in België aangekomen
De eerste nieuwe kusttram van De Lijn is met een schip in ons land aangekomen. Het voertuig werd gebouwd bij tramconstructeur CAF in de Spaanse stad Zaragoza. De Lijn bestelde voor de kust 48 trams van dit type.​
De eerste levering stond normaal gezien dit voorjaar op de planning, maar die liep wat vertraging op door de coronacrisis. De nieuwe tram zal deze zomer nog geen reizigers vervoeren. Het toestel wordt nog uitgebreid gecontroleerd en getest. De chauffeurs en technici krijgen ook nog een opleiding. De nieuwe trams zullen wellicht pas aan het einde van dit jaar of begin 2021 gebruikt worden.​ 

·
Registered
Joined
·
2,069 Posts
In de Oost-Europese landen zijn er ook tramconstructeurs, die interessant kunnen zijn voor De Lijn. Zelfs een Russische constructeur zou nu metersporige trams bouwen, iets wat Alstom niet doet.
 

·
Registered
Joined
·
844 Posts
Romy (15) overleeft als bij wonder aanrijding door kusttram, ouders willen klacht indienen tegen De Lijn voor nalatigheid: “Signalisatie werkte niet naar behoren”

“Ze heeft een bijzonder goede engelbewaarder.” De ouders van Romy Dejaeghere (15) uit Knokke zijn nog danig onder de indruk van wat hun dochter woensdag overkwam. Het meisje werd vlak bij haar deur aangereden door de kusttram, maar overleefde het incident wonderwel. De signalisatie op de plaats van het ongeval werkte niet door onderhoudswerken, maar volgens De Lijn werden wél de nodige waarschuwingsborden geplaatst. De ouders van Romy dienen klacht in bij de politie.

Romy Dejaeghere had woensdag een dagje op het strand doorgebracht met haar vriendje en reed even voor 19 uur met haar fiets naar huis. Het meisje draaide vanuit de Eeuwfeestlaan de Reigaarsvlietstraat in en wilde even verderop de tramsporen dwarsen aan een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers. Het liep er gruwelijk mis. Op het moment dat Romy de sporen wilde kruisen, kwam de kusttram van Heist naar Knokke voorbij. Het meisje werd aangereden door het gevaarte en kwam zwaar ten val. Van haar fiets, die meters werd meegesleurd door de tram, bleef niet veel meer over.

Roerloos
Het vriendje van Romy was met de bromfiets en had een omweggetje gemaakt, omdat de oversteekplaats in de Reigaarsvlietstraat verboden is voor gemotoriseerde voertuigen. Toen hij weer bij z’n vriendin wilde aansluiten, zag hij haar roerloos liggen op de grond. De tiener belde meteen de ouders van Romy op. Zij wonen amper 50 meter van de plaats van het ongeval en waren dus snel ter plaatse. “Als je hoort dat je dochter is aangereden door een tram, vrees je het ergste”, vertellen Jimmy Dejaeghere en Kelly De Kempe. “We zagen Romy op de grond liggen naast het tramstel. Ons hart sloeg dubbel.”

Vrees voor corona
Het meisje werd meteen met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Ze verkeerde niet in levensgevaar, maar werd wel opgenomen op de dienst Intensieve Zorgen. “Volgens de dokters heeft ze een bijzonder goede engelbewaarder”, zeggen haar ouders.

“Het is een geluk geweest dat Romy zelf niet onder de tram is beland. Het moet wel een enorme klap geweest zijn. Onze dochter is weggekatapulteerd en herinnert zich niets meer van de aanrijding. Ze liep uiteindelijk een schouderfractuur op, net als verscheidene kneuzingen, builen en een gekneusde long. Omdat ze moeilijk kon ademhalen, vreesden de dokters even dat ze corona had. Dat bleek uiteindelijk niet het geval te zijn. Vandaag kan ze al naar een gewone kamer. Door de coronamaatregelen mag ze wel maar een halfuur bezoek ontvangen per dag en steeds maar door één persoon. Voor zo’n kind is dat bijzonder lastig, net als voor ons. We kunnen wel bellen, maar dat is niet hetzelfde. Gelukkig staat een psycholoog in het ziekenhuis Romy bij.”

Die trambestuurder had toch op z’n minst eens kunnen claxonneren als hij wist dat de signalisatie daar niet werkte?
Ouders van Romy (15)
Het ongeval had volgens de ouders van Romy kunnen vermeden worden. Op het moment van het incident werkte de signalisatie aan de overweg immers niet. “En dat is niet de eerste keer”, zuchten ze. “Twee weken geleden belde een buurvrouw al eens De Lijn op om het probleem aan te kaarten en ook eerder waren er al klachten. Romy is altijd erg voorzichtig en kent de plaats. Ze weet hoe gevaarlijk het er is. Door een bocht zie je de tram evenwel veel te laat afkomen. Je hoort hem ook amper. Die trambestuurder had toch op z’n minst eens kunnen claxonneren als hij wist dat de signalisatie daar niet werkte? We willen gewoon voorkomen dat dit in de toekomst nog met een ander kind gebeurt. We zijn dan ook van plan om klacht in te dienen tegen De Lijn voor nalatigheid. Als de signalisatie had gewerkt zoals het hoort, had het ongeval nooit kunnen gebeuren.”

Vervoersmaatschappij De Lijn bevestigt dat de signalisatie op de plek van het ongeval niet werkte. “Onze mensen waren bezig met onderhoudswerken op die lijn, zoals op regelmatige tijdstippen gebeurt”, verduidelijkt woordvoerster Ine Pieters. “We benadrukken wel dat we op de plaats van het incident waarschuwingsborden plaatsten om aan te geven dat de signalisatie het niet deed.”

Knoks schepen van Mobiliteit Philippe Vlietinck (GBL) spreekt van een “zeer spijtig voorval” en drukt z’n steun uit aan de familie. “Wij waren nog niet op de hoogte van problemen aan die overweg, maar zullen uiteraard contact opnemen met De Lijn om dit aan te kaarten. Deze namiddag nog volgt overleg om te bekijken hoe dit kan verholpen worden.”
Ik word hier eigenlijk moe van. En als De Lijn wegens onderhoudswerken de signalisatie uitschakelt, had ze op zijn minst andere maatregelen moeten nemen. Maar we kennen De Lijn intussen al decennia. Als je als gebruiker iets meldt wordt het doorgegeven aan 'bevoegde diensten' om ergens diep in schuif te verdwijnen. Zoals de infoschermen in de Antwerpse premetro in 'onderhoud' waren tussen oktober 2019 en mei 2020 wat betekent dat het maar liefst NEGEN maanden duurt om zoiets op orde te krijgen. Om dan alleen te moeten vaststellen dat paar weken later ze in Opera alweer de geest gaven. Van alle meldingen die ik aan De Lijn doe, wordt eigenlijk nauwelijks iets van opgevolgd. Maar laks reageren en negeren van de klanten is wat ik intussen al bijna 20 jaar gewoon ben van De Lijn.
 

·
Registered
Joined
·
634 Posts
Ik ken de situatie niet persoonlijk daar, maar "De signalisatie op de plaats van het ongeval werkte niet door onderhoudswerken " zou eigenlijk nooit het geval mogen zijn.
Als er dan toch hoogst uitzonderlijk eens een defect is, moet er een ernstig alternatief zijn en niet gewoon een bordje plaatsen dat de boel defect is en er dan zelf van vinden dat je voldiende gewaarschuwd hebt....
Om direct enkele mogelijkheden te geven:
 • een veiligheidspersoon plaatsen die de taak van de signalisatie overneemt tot die hersteld is
 • een tijdelijke snelheidsbeperking tot de signalisatie hersteld is
 • mobiele apparatuur plaatsen die snel kan aangesloten worden en dezelfde functionaliteit heeft (lijkt mij voor sommige overheidsbedrijven een beetje teveel Science Fiction)
 

·
Registered
Joined
·
78 Posts
Ik ken de situatie niet persoonlijk daar, maar "De signalisatie op de plaats van het ongeval werkte niet door onderhoudswerken " zou eigenlijk nooit het geval mogen zijn.
Als er dan toch hoogst uitzonderlijk eens een defect is, moet er een ernstig alternatief zijn en niet gewoon een bordje plaatsen dat de boel defect is en er dan zelf van vinden dat je voldiende gewaarschuwd hebt....
Om direct enkele mogelijkheden te geven:
 • een veiligheidspersoon plaatsen die de taak van de signalisatie overneemt tot die hersteld is
 • een tijdelijke snelheidsbeperking tot de signalisatie hersteld is
 • mobiele apparatuur plaatsen die snel kan aangesloten worden en dezelfde functionaliteit heeft (lijkt mij voor sommige overheidsbedrijven een beetje teveel Science Fiction)
signalisatie is daar is puur informatief heeft geen rechsgeldige waarde, zijn geen andreaskruisen. Als ze aanspringen zeggen ze enkel pas kijk uit voor de tram.
 

·
Registered
Joined
·
634 Posts
signalisatie is daar is puur informatief heeft geen rechsgeldige waarde, zijn geen andreaskruisen. Als ze aanspringen zeggen ze enkel pas kijk uit voor de tram.
Klopt, maar ze staat er met een reden en dat is om de veiligheid te verhogen.
Als ze niet in werking is, moet je de verminderde veiligheid op een andere manier compenseren.
 

·
Registered
Joined
·
10,039 Posts
Een aantal projecten de komende 2 jaar:

 • Spoorvernieuwing inclusief inzaaien van gras in de bedding tussen Blankenberge Duinse Polders en Zeebrugge Visartsluis
  • Kostprijs: 8 miljoen euro
  • Uitvoering: 2021

 • Spoorvernieuwing Zeebrugge tussen de haltes Visartsluis en Vandammesluis
  • Kostprijs: 6,6 miljoen euro
  • Uitvoering: 2022

 • Spoorvernieuwing van het wisselcomplex aan de stelplaats van De Lijn aan de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende
  • Kostprijs: 1,3 miljoen euro
  • Uitvoering: 2021

 • Spoorvernieuwing Oostduinkerke Bad
  • Kostprijs: 3,3 miljoen euro
  • Uitvoering: 2021

 • Over de volledige lengte van het spoor wordt aan de rails gelast en geslepen om het rail-wiel-contact te verbeteren
  • Kostprijs: 340 000 euro
  • Uitvoering: 2021 en 2022
 
641 - 657 of 657 Posts
Top