VRAGEN
1. Waarom zijn er plannen voor een nieuwe spoorlijn?
Met de aanleg van een spoorlijn van Groningen naar Heerenveen houdt het Noorden kans op een snelle verbinding naar de Randstad. De lijn kan later relatief eenvoudig worden doorgetrokken naar Lelystad en sluit dan aan op een snelle treinverbinding naar Amsterdam en mogelijk Duitsland. Direct na de aanleg zorgt de lijn voor een flinke verbetering van het openbaar vervoer in Noord-Nederland. Door de verbeterde verbinding zullen in de toekomst meer reizigers van het OV gebruik gaan maken.
2. Waar gaat die spoorlijn lopen?
De lijn gaat van Groningen via stations in Leek en Drachten naar Heerenveen. In eerdere fases zijn er verschillende varianten bekeken. Maar over het tracé van de spoorlijn is nu nog niets besloten. Zodra er een tracé bekend is, kunt u die vinden onder de menuknop De Spoorlijn.
3. Wie zijn de opdrachtgevers?
De provincies Fryslân en Groningen zijn opdrachtgevers voor het haalbaarheidsonderzoek voor de spoorlijn. Zij doen dat in nauwe samenwerking met de zeven gemeenten tussen Heerenveen en Groningen: Groningen, Zuidhorn, Leek, Marum, Smallingerland, Opsterland en Heerenveen.
4. Hoe ver staan de plannen nu?
In de afgelopen tijd hebben de bestuurders van de betrokken provincies en gemeenten over de plannen gesproken. Zij hebben nog geen besluit genomen of de planontwikkeling verder gaat. Ze willen eerst dat er nog een aantal zaken uitgezocht worden. Zo willen ze meer weten over de kosten van exploitatie, beheer en onderhoud. Ook willen ze een nader onderzoek naar de bijkomende kosten voor het spoordeel tussen Hoogkerk en Groningen. Die kosten hangen ook samen met de plannen voor extra treinen op de spoorlijn Leeuwarden-Groningen. Naar verwachting besluiten de bestuurders in december hoe het verder gaat met de plannen voor de spoorlijn Groningen-Heerenveen.
5. Wat zijn de vervolgstappen?
De betrokken bestuurders komen opnieuw bijeen in februari 2012. Dan zullen zij mede op basis van de aanvullende informatie een principebesluit nemen over de start van de aanbesteding. Die aanbesteding is onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek. Naar verwachting komt de spoorlijn in het voorjaar van 2012 aan de orde in de staten en raden van betrokken provincies en gemeenten. Rond die tijd is er ook meer duidelijkheid te verwachten over de spoorlijn.
6. Wanneer en hoe worden de bewoners geïnformeerd over de plannen?
Dat hangt af van de komende besluitvorming. Op dit moment houden we u via deze website op de hoogte.
7. Wat kost de spoorlijn en hoe wordt dat gefinancieerd?
Op 16 november 2007 besloot de toenmalige minister Eurlings een streep door de Zuiderzeelijn te zetten. Als alternatief krijgt het Noorden een deel van het geld dat was gereserveerd voor de Zuiderzeelijn voor de verbetering van de infrastructuur in het Noorden (Regio Specifiek Pakket). Het ontwikkelen van de spoorverbinding Groningen - Heerenveen is één van de projecten die de provincies Fryslân en Groningen willen realiseren met deze middelen. Voor Groningen - Heerenveen is een totaalbudget van €577 miljoen gereserveerd (prijspeil 2007).
8. Gaat dat straks niet veel meer kosten?
Uitgangspunt van de provincies Groningen en Fryslân is dat zij zo snel mogelijk zekerheid willen over de haalbaarheid van de spoorlijn binnen het beschikbare budget en met garanties van marktpartijen. Een aanbesteding moet straks uitwijzen of de lijn daadwerkelijk voor het beschikbare bedrag kan worden aangelegd.
9. Hoe kan ik op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?
Op deze website (
http://www.spoorlijnheerenveengroningen.nl/vragen) kunt u het laatste nieuws vinden.
10. Bij wie kan ik terecht met mijn vragen?
Onder de menuknop Contact, boven in beeld (
http://www.spoorlijnheerenveengroningen.nl/contact), leest u bij wie u terecht kunt met vragen.