SkyscraperCity Forum banner

[Wietnam i Kambodża] wiosną...

17014 Views 100 Replies 18 Participants Last post by  [email protected]
Miałem przyjemność przebywać od 15 do 22 kwietnia w Wietnamie i Kambodży (Hanoi - Ha Long - Siem Reap Angkor - Tonle Sap - Hoi An). Podróż na miejsce trwała prawie 24h. Gdańsk - Frankfurt - Saigon (Cho Chi Minh City) - Hanoi. Przeloty, odprawy, oczekiwanie na lotniskach. Do tego zmiana czasu. W każdym razie podróż rozpocząłem o godz. 6 na lotnisku w Gdańsku, a samolot w Hanoi wylądował 5:15 czasu polskiego. Na początek kilka zdjęć z pierwszego dnia. Kolejne w miarę wolnego czasu (z czym krucho teraz).

1. W Hanoi pełno "pit-stopów" dla skuterów. Czynne praktycznie 24h/7.

2. Życie praktycznie toczy się na ulicy. Jedzą, piją, rozmawiają. Całą dobę.

3. Ryba zapiekana w liściach bananowca - pyszne.

4. Wszędzie słyszy się, że Polki są najładniejsze. Ale tylu pięknych dziewczyn co w Wietnamie to nigdzie nie spotkałem. Po za tym ciężko określić w jakim są wieku. Panie na zdjęciu są pełnoletnie, a podobnie wyglądają kobiety 40+.

5. Tradycyjny strój wietnamski Ao Dai i oczywiście ładna pani.

6. Jedno z lokalnych piw. Tanie i dobre.

7. A to już lokalny rarytas - zupa Pho. Najlepsze są w małych lokalnych "barach" lub prosto z ulicy. Sam (z kumplami) gotowałem w nocy przez 2h i nawiązywałem przyjaźnie polsko-wietnamskie.

8. VietMac - nie starczyło mi czasu, żeby spróbować.

9. Hanoi nocą

10. Elektryk tutaj to ma ciągłą pracę.

Reszta zdjęć później (nie wiem kiedy). Jeśli kogoś interesuje coś konkretnego, to pisać. Mam zdjęcia samolotów, lotnisk, aut, kobiet, architektury, przyrody - w sumie wszystko (no, erotycznych nie mam).
See less See more
10
1 - 20 of 101 Posts
(ee to zamykaj watek) :D

Super sie zapowiada, dobrze, ze otworzyles temat.
Rzeczywiście ładne te Wietnamki i stroje lokalne takie bardzo kobiece. :]
Kolejny secik. Wrzucam teraz więcej zdjęć, bo nie wiem kiedy kolejne wrzucę. W dalszym ciągu Hanoi.

11. Skutery są wszędzie. Jest i dużo, jeżdżą dziwnie. Później wrzucę filmik.

12. Mauzoleum Cho Chi Minha

13. Pagoda na jednej nóżce

14. Mauzoleum nocą

15. Wieża Flagi

16. Pomnika Towarzysza Lenina

17. Policjant

18. Muzeum Literatury

19. Konfucjusz w Muzeum Literatury

20. Złoty Żółw w Muzeum Literatury

21. Również Muzeum Literatury

22. Pomnik - pewnie jacyś przodownicy pracy

23. Czerwony Most

24. Opera w Hanoi wzorowana na paryskiej Palais Garnier oraz hotel Hilton

25. Takie coś można było kupić na ulicy. Nie wiem czy to jakiś drób czy nietoperz :)

26. Znowu Muzeum Literatury. Napis ze świeżych kwiatów

27. Słynna ulica targowa (i nie tylko) Ma May

Na razie skromne opisy, ale w miarę wolnego czasu uzupełnię je.
See less See more
17
Jak na razie mało zdjęć, żeby oceniać miasto, ale zapowiada się ciekawie. :)
Jeżeli miałeś okazję trochę pobyć w Sajgonie i Hanoi, to które z tych miast sprawiło na Tobie lepsze wrażenie? Jak ceny w porównaniu z Pl? Z konkretów interesują mnie zdjęcia kobiet (skoro tak zachwalasz ich urodę ;)) i architektura ma się rozumieć :)
Super wątek ;) Jeśli możesz, to wrzucaj zdjęcia w nieco większej rozdzielczości ;)
Super wątek ;) Jeśli możesz, to wrzucaj zdjęcia w nieco większej rozdzielczości ;)
Mój błąd. Kolejna porcja będzie już normalna.

Jeżeli miałeś okazję trochę pobyć w Sajgonie i Hanoi, to które z tych miast sprawiło na Tobie lepsze wrażenie? Jak ceny w porównaniu z Pl? Z konkretów interesują mnie zdjęcia kobiet (skoro tak zachwalasz ich urodę ;)) i architektura ma się rozumieć :)
W Sajgonie miałem tylko przesiadkę (2 razy w sumie), ale na pewno jest bardziej rozległy i cieplejszy. Ceny zależy gdzie. Hanoi bardzo tanie, natomiast Hoi An to już typowo turystyczne i ceny prawie europejskie. Przykładowo w Hanoi za 0,7l Absoluta w pubie zapłaciliśmy 200.000 VND, a w Hoi An 750.000. Taksówki też 4x droższe niż w Hanoi. Natomiast Kambodża to już zupełnie inna bajka. W Siem Reap na Pub Street piwo lokalne 0,50 $, a jak rachunek wyszedł nam 20$ (40 piw), to dostaliśmy jeszcze po kolejce gratisowo. Albo bar i wszystkie dania po 1.25$. Lub przejazd Tuk-tukiem z hotelu do miasta i z powrotem za 4$ (jakieś 10min jazdy w jedną stronę).

co tam robi Lenin?
Stoi :) Wietnam to wciąż państwo socjalistyczne (z nazwy oczywiście). Godzina 22.30 pod pomnikiem Lenina młodzież tańczy do kawałków 50 Centa. Większość zna angielski, a płacić można dolarami
See less See more
2 zdjęcia z Boeinga 747 Vietnam Airlines:

28.

29.

Przy okazji układ 3 / 3 / 3 jest beznadziejny dla osób siedzących przy oknie, tak jak ja. Żeby wstać to musiałem przebić się przez parę niemieckich emerytów, którzy praktycznie cały lot spali. Już wolę Airbusowe 2 / 4 / 2.
See less See more
2
Parę "strzałów" Hanoi.

30.

31.

32.

33.

34. Cmentarz.

35.

36. Wieża Żółwia
See less See more
7
Auta

37. Mało jest takich

38. Więcej jest takich

39. I takich
See less See more
3
Kobiety

40.

41.

42.

43.

44.
See less See more
5
45.

46.

47.

48.

49.
See less See more
5
50.

51.

52.

53.
See less See more
4
54.

55.

56.

57.
See less See more
4
Rzeczywiście ładne te Wietnamki i stroje lokalne takie bardzo kobiece. :]
A na żywo robią jeszcze lepsze wrażenie - azjatki z południową aparycją.

6. Cholernie mi podchodzą te azjatyckie piwa (szczególnie podawane z lodem w 37 stopniowym upale), a Hanoi Premium było tu wyjątkowo dobre.

(no, erotycznych nie mam).
Podczas podróży spotkałem Polaka, który trudnił się rysowaniem kamasutry i pokazywał to i owo ;-)

2 zdjęcia z Boeinga 747 Vietnam Airlines:

Przy okazji układ 3 / 3 / 3 jest beznadziejny dla osób siedzących przy oknie, tak jak ja. Żeby wstać to musiałem przebić się przez parę niemieckich emerytów, którzy praktycznie cały lot spali. Już wolę Airbusowe 2 / 4 / 2.
777 ;-)
I układ rewelacyjny jak na 777 - w większości europejskich linii jest już 3-4-3 i jest ciasno, 3-3-3 już się praktycznie nie spotyka. Ogólnie byłem bardzo zadowolony z serwisu w VN.

40. Tak :)
See less See more
Kaspric piwo z lodem to profanacja tego trunku ;-)

Wielu rodaków spotykaliście podczas pobytu w Azji? Ja bardzo wielu az sie zdziwiłem, tylko raz w samolocie z Kuala Lumpur do Singapuru nie natrafiłem na nikogo z Polski.
^^ stosunkowo niewiele. Nikogo w HK i Sin, raz jakąś mamę z córką w świątyniach w Kambodży, w Wietnamie tego artystę ;-) w Ha Long i poza tym jakąś parę w sklepie z kawą - na 2 tygodnie niewiele. Natomiast już w samolocie VN z wiadomych powodów (przebukowane loty) chyba co 4 osoba mówiła po polsku ;)
See less See more
Ja dokładnie 1 osobę i to 2 razy. Najpierw ok. 3 rano w Hanoi jedząc coś w barze. Potem byłem 2 dni w Ha Long i wracając na lotnisko w Hanoi również ją spotkałem (młoda dziewczyna z Gdańska).
1 - 20 of 101 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.