SkyscraperCity Forum banner

Wiosenny Kalisz :)

15533 Views 22 Replies 14 Participants Last post by  Runski
Witam
Korzystając z ładnej pogody, oraz z przerwy z zajęć wybrałem się na krótki spacer po Kaliszu. Zaczynamy od „Złotego Rogu”, a właściwie od Alei Wolności, reprezentacyjnej ulicy miasta:
Hotel Europa

Nowopowstały skwer naprzeciwko Hotelu

Budynek Banku PKO

Budynek filharmonii

Budynek Sądu w zieleni ;p

Pałac ślubów

Budynek filharmonii z boku

Klasztor O.Franciszkanów

Widok na Prosne

Pałac Slubow po raz kolejny

Budynek sądu, któremu przydał by sie remont.

Biurowiec Energetyki

Jakaś kamienica ;)

Burowiec:

Kamienica

Zieleniak na Alei Wolności

Były budynek Banku Gospodarstwa Krajowego :)

Budynek Teatru im. Wojciecha Bogusławskiego

Powoli zmierzamy do parku, jednego z najstarszych w Polsce, kilka lat temu obchodził swoje 200 lecie

Widok z parku na teatr

Troche fotek z samego parku

Kawalek budynku CKiS ;)

Widok z parku na Kosciół Garnizonowy oraz Starostwo Powiatowe

Znowu park :p

Sanktuarium Św. Józefa

Cerkiew Żydowska

Starostwo Powiatowe

Baszta Dorotka :D:D

Plac Jana Pawła II

Kościół Garnizonowy

Jedna z ładniejszych, jak dla mnie ulic na Starym Rynku, jednak zdjęcie tego nie oddaje :p, Ulica Mariańska

Doszliśmy własnie do Starego Rynku, Ratusz:

Kamienice na Starym Rynku:

Widok na Katedre:

Główna ulica na Starym rynku ;)

Ulica Śródmiejska

Budynek jakiegos banku ;)

Widok ze Złotego Rogu na ulice Śródmiejską

Aleja Wolności z drugiej strony rzeki:

Most Kamienny:

Elektrownia wodna na Prośnie:

Klasztor O.Franciszkanów:

Dziekuje za wytrwałość i pozdrawiam gorąco :)
See less See more
87
1 - 20 of 23 Posts
Ale ładniutkie :) Piękna pogoda od kilku dni :D Ja musze sie wybrać w koncu na nocną sesje:D:D
nie będę ukrywał, że fotki są bardzo sexi :cheers2:
ale moim zdaniem można było dorzucić fotki do wątku kaliszanina177 ;)
Dj Rexxx:
Również mam w planach wyskok na nocne fortki, jest tylko jeden problem, brak statywu :(
MAR_tm:
Dzieki:) Pewnie ze moglbym dorzucić do wątku kaliszanina 177, ale wiesz chcialem miec taki swój "kochany" topic tylko i wyłącznie mój ;)
Nekroskop88:
Zgadza sie, mój błąd!
See less See more
Strasznie fajna fotorelacja. Dokładnie takia, jakie lubie. Genialne miasto. Podziwiam je za to, jak świetnie je odbudowali.
Ja też planuje nocną sesję w Kaliszu- tak gdzieś od roku, i nie mogę się przemóc ;) Statyw mam, więc jak by co to można zawsze wspólnie z niego korzystać, bo do tego rodzaju fotografii jest niezbędny.

Wątek ciekawy, według mnie nie powinien być łączony z innymi. Dobra robota!
piekne misato piekne srodmiejskie ulicy. dzieki , moje oko sie cieszy...:D
jak na moje oko, bardzo ładnie wszystko wygląda
Pejol said:
Budynek Banku PKO
Mój ulubiony budynek w Kaliszu - strasznie mi siepodoba ten pokręcony portyk :D
Pejol said:
Budynek sądu, któremu przydał by sie remont.
Przecież mieli go remontować włącznie z wymianą palowania pod spodem? Slyszałem o tym już kilka lat temu. To jak to w końcu jest?
Przy okajzi - warto pamiętac, że to Corazzi osobiscie budował.
See less See more
2
Dzieki za dobre słowo :)
Szycha
W takim razie trzeba sie będzie kiedyś umówić na jakaś nocną wypasioną sesje :)
Hubertkm
Remont sądu przebiega bardzo powoli, jak narazie wymienili okna, oraz stropy, na reszte chyba brak funduszy :( pozostaje nam tylko czekać na nową elewacje
Pejol- wszystko jest do uzgodnienia, pozostaje tylko kwestia- kiedy? Chętni pewnie się znajdą, razem zawsze raźniej ;) Po skończonej sesji można by było zaprezentować prace na tym forum.
Mozna by wyskoczyc w nadchodzącym tygodniu, tylko nie wiem czy nie wyjade, no i nie wiem czy Tobie pasuje, moze jeszcze DJ Rexxx by sie wybrał, albo kaliszanin :)
bardzo dobre foty!! proszę o więcej:D p.s to nie budynek filcharmonii tylko dom, w którym mieszkają muzycy w niej grający;p
Dzieki target! Bedzie wiecej, jednak dopiero za 3 tygodnie bo chwilowo pozbyłem sie cyfraka :( ale w planie mam wybrac sie na wieze ratuszowa, wiec powinno byc ciekawie :)
A co do budynku filharmonii, to zes mnie zaskoczyl :)
Pejol said:
Dzieki target! Bedzie wiecej, jednak dopiero za 3 tygodnie bo chwilowo pozbyłem sie cyfraka :( ale w planie mam wybrac sie na wieze ratuszowa, wiec powinno byc ciekawie :)
A co do budynku filharmonii, to zes mnie zaskoczyl :)
To można wejść na tą wieżę? Jak byłem tam ostatnio (zima) to powiedziano mi, że nie ma takiej możliwości, tylko w grupach po 15 osób. Idiotyzm...

Co do nocnej sesji, wstrzymamy się z tym trochę, myślę, że na początku czerwca by mi pasowało. Może ktoś jeszcze byłby chętny?
See less See more
Pejol udało ci się!!!! - uświadomiłeś mi że Kalisz to nie jest jakaś podrzędna post wojewódzkia mieścina coś na kształt Ostrołęki która w oczach się zapada. Widać że miasto żyje i ma się całkiem nieźle. Kalisz na Twoich zdjęciach wygląda na znacznie większy niż w rzeczywistości (wg wikipedii 110 tys). Wygląda dużo bardziej miejsko niż np 3 razy większy Białystok. No ale budynek filharmonii wygladą jak Zespół Szkół Zawodowych w mojej miejscowości :) . Jednym słowem- Kalisz bardzo pozytywnie mnie zaskoczył!!
See less See more
Pejol udało ci się!!!! - uświadomiłeś mi że Kalisz to nie jest jakaś podrzędna post wojewódzkia mieścina coś na kształt Ostrołęki która w oczach się zapada. Widać że miasto żyje i ma się całkiem nieźle. Kalisz na Twoich zdjęciach wygląda na znacznie większy niż w rzeczywistości (wg wikipedii 110 tys). Wygląda dużo bardziej miejsko niż np 3 razy większy Białystok. No ale budynek filharmonii wygladą jak Zespół Szkół Zawodowych w mojej miejscowości . Jednym słowem- Kalisz bardzo pozytywnie mnie zaskoczył!!
Dziękuje bardzo mainz za ten komentarzem właśnie nim udowodniłeś mi ze moja praca nie poszła na marne, i cieszę się że właśnie tak to odebrałeś, gdyż taki właśnie był mój zamysł, pokazanie miasta ze wspaniałymi budynkami i ciekawą architekturą. Chciałem przekazać taki Kalisz jaki odbieram ja jako mieszkaniec, czyli taki który kryje w sobie bardzo wiele, jednak jego zalety trzeba starannie i powoli odkrywać, jako miasto posiadające dusze i wspaniały klimat, niestety którego na fotkach przekazać się nie da. Miasta które po zimowym śnie, wiosną budzi się do życia. Ja być może dlatego że tutaj mieszkam odczuwam tan wspaniały klimat i atmosferę panującą szczególnie w letnie miesiące., jednak wiem że każdy kto zatrzyma się w tym mieście choć na chwile, poczuje jego magię i specyficzny charakter. Myślę ze Kalisz jest miastem mało docenianym, jednak wiem że powoli to się zmienia, i właśnie tym wątkiem chciałem zachęcić wszystkich do jego poznania. Dając jednocześnie gwarancję miło i ciekawie spędzonego czasu :) Pozdrawiam Serdecznie
See less See more
Pozwolę sobie odświeżyć temat bo fotki są naprawdę przednie! :cheers:
1 - 20 of 23 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.