SkyscraperCity Forum banner

[Wrocław] Apartamenty Stawowa

30883 Views 61 Replies 39 Participants Last post by  DeKos
Coś się zaczęło dziać na działce i2 Development na Stawowej od strony Kościuszki. Parking się stamtąd zwija i pracuje maszyna rozwalająca nawierzchnię. Chyba nie ma osobnego wątku o tej inwestycji, a moim zdaniem jest ważna, bo ładnie wypełni wyrwę w zabudowie:). Podobno mają to być mieszkania z usługami w parterze. Nie mogę niestety znaleźć żadnych wizualizacji.

PS. Pierwszy post na forum po 9 latach czytania:].
  • Like
Reactions: 4
1 - 20 of 62 Posts
To w takim razie, tutaj ten post bardziej pasuje.

Rozpoczęła się inwestycja na Stawowej.

1)

2)

3)
See less See more
3
  • Like
Reactions: 2
a co z oknami wybitymi w sąsiedniej kamienicy ? Nowy budynek będzie doklejony ?
a co z oknami wybitymi w sąsiedniej kamienicy ? Nowy budynek będzie doklejony ?
Nie. Działka inwestora kończy się naście metrów przed ścianą z oknami.
Nie. Działka inwestora kończy się naście metrów przed ścianą z oknami.
Czyli w nowym budynku zamiast ślepej ściany też będą okna. Wiem to, znając inne wrocławskie "plomby".
nie byłbym taki pewien.
raczej sadzę ,ze inwestorowi będzie się opłacało dojechać do ostrej granicy działki i zostawić ślepą ścianę .
Pomiędzy granicą działki I2, a tą ścianą z wybitymi oknami jest jeszcze przecież brama przejazdowa i jakaś parterowa buda , którą zresztą widać na powyższych zdjęciach... razem na pewno dobre 15 m.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
12.05

Projektuje Kuryłowicz

See less See more
3
  • Like
Reactions: 2
i2 rozpoczęło największą od lat 90tych akcję plombowania miasta. Mają rozmach.
  • Like
Reactions: 5
Ciekawi mnie los tej oficyny za działką I2 - zakładam, że nie wchodzi ona w skład tej inwestycji. Wygląda na opuszczoną, a byłyby tam całkiem przyjemne lofty.
:)
Ciekawi mnie los tej oficyny za działką I2 - zakładam, że nie wchodzi ona w skład tej inwestycji. Wygląda na opuszczoną, a byłyby tam całkiem przyjemne lofty.
:)
budynek ma właściciela, projekt i pozwolenie na budowę.
nie ma tylko pieniędzy :)
i2 rozpoczęło największą od lat 90tych akcję plombowania miasta. Mają rozmach.
Mają rozmach jak dawny Howell.
  • Like
budynek ma właściciela, projekt i pozwolenie na budowę.
nie ma tylko pieniędzy :)
Właściciel od dawna chce zrobić deal (jakby posprzedawać udziały w budynku): http://olx.pl/oferta/140-m2-wroclaw-centrum-kosciuszki-stawowa-CID3-ID4cW5t.html

W grudniu 2012 r. pożar w części budynku: http://www.gazetawroclawska.pl/arty...osciuszki-jedna-osoba-ranna-zdjecia,id,t.html
See less See more
Dzisiaj wielka maszyna wbijała/wciskała larseny :)
Albo coś tam robiła - tyle co zdążyłem zobaczyć z okna samochodu
A co z wizkami? Nie ma przecieków?

Na sąsiednim dworcu były przecieki. ;)
1.06

Jadą z budową :cheers:

See less See more
  • Like
Reactions: 3
Co do tych oficyn. Już od wielu lat tak sobie myśłaem, że pasowało by tam utworzenie uliczki idącej do Kołątaja. I może szkoda, że nie pomyślano o utworzeniu nowej uliczki w tym miejscu: https://maps.google.pl/maps?ll=51.101767,17.035336&spn=0.000648,0.001321&t=h&z=20
Te "oficyny" idealnie się nadają na pierzeję. Co prawda uliczka kończyłaby się na tym bloczysku przy Kołątaja, ależ ileż ulic mamy tak poucinanych. Szkoda, bo mogałby to być kolejna uliczka w centrum miasta.
See less See more
^^
raczej trochę wąskawo jak na uliczkę... ale zaułek dla pieszych byłby z tego niezły, choć dopiero po zagospodarowaniu oficyn. Pytanie jest takie, czy warunki miejscowe przewidują wymóg istnienia bramy w nowym budynku na wysokości tegoż zaułka - jeśli tak, to jest potencjał na klimatyczny pasaż:)
See less See more
  • Like
1 - 20 of 62 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.