SkyscraperCity Forum banner

[Wrocław] Biurowiec Oniro

57740 Views 359 Replies 65 Participants Last post by  mrwro
Budowa się zaczęła, więc...

z GW

Nowy biurowiec w centrum Wrocławia

Maciej Miskiewicz 10-05-2006 , ostatnia aktualizacja 10-05-2006 19:56

Przy ul. Ofiar Oświęcimskich za kilkanaście milionów złotych powstanie nowy budynek z biurami, sklepami i apartamentami. Wybuduje go ZPO Otis, właściciel stojących obok DH Kameleon i wielopoziomowego parkingu Szewska Centrum.

Budynek będzie miał sześć pięter i ponad 6200 mkw. powierzchni użytkowej. Dwanaście 50-metrowych apartamentów zajmie ostatnie piętro, niżej będą biura. W podziemiu, na parterze, I i II piętrze właściciele planują sklepy i punkty usługowe, ale możliwe, że i tu będą biura.

Mirosława Lisiak, prezes Otisu: - Nie mamy sztywnych założeń. Zobaczymy, jakie będzie zapotrzebowanie. W tej chwili jest duże zainteresowanie powierzchnią biurową.

Do budynku będzie się wchodzić od strony ul. Szewskiej i Łaciarskiej. Na parterze został również zaplanowany pasaż, który połączy ul. Ofiar Oświęcimskich z Oławską. Właściciele aut będą mogli zostawić samochody na sąsiednim parkingu przy ul. Szewskiej, na którym są 343 miejsca.

Elewacja będzie mocno przeszklona, w planach są również kamienne detale. Autorem projektu jest Paweł Szkoda z Pracowni Usług Architektonicznych SARP Wrocław.

Budowa już się rozpoczęła. Budynek miał być gotowy do końca 2006 r., ale już wiadomo, że prace opóźnią się o cztery miesiące z powodu sporu ZPO Otis z właścicielem kamienicy przy ul. Oławskiej 9, który po sąsiedzku prowadzi swoją budowę.

181 - 200 of 360 Posts
Tej co się czepiacie :)
Może przenieść do wątku poznańskich inwestycji, jeśli jeszcze taki istnieje :lol:
wiesz co to było chamskie..... leżącego się nie kopie!! (haha :colgate:) ;);)
wiesz co to było chamskie..... leżącego się nie kopie!! (haha :colgate:) ;);)
Poznań ma 2 razy mniejsze bezrobocie niz my tak wiec kto tu leży? ;)
Oni! ...gdyby u nas było takie niskie, nie szukalibyśmy z taką determinacją inwestorów a zasnelibyśmy na laurach, tak jak śpią od kilku lat Poznaniacy - mieszkańcy "najlepiej po Warszawie prosperującego miasta w Polsce."
^^ architekture maja lepsza (mowie o tej nowej). Sztuka ogolnie rzecz biorac tez stoi o poziom wyzej. Nie zachlystuj sie tak tym Wroclawiem, inwestycje przemyslowe to nie wszystko:)
Ale tu nie chodzi tylko o inwestycje przemysłowe...
^^ wiem, czepiam sie. Ale jak sie nie bede czepiac to Wroclawianie osiada na laurach jak Poznaniacy:D

Mnie tez nie chodzi tylko o inwestycje przemyslowe ale zestawienie przemysl - sztuka moim zdaniem doskonale obrazuje to o co mi chodzi. Tzn to ze biegun priorytetow we Wroclawiu niebezpiecznie sie przechyla i wiele pol pozostaje niezagospodarowanych.
Ale w naszym przypadku (przynajmniej tu na forum), raczej nam to nie grozi Jakubie :) A np w niektórych dziedzinach, to postęp bedzie z każdym miesiacem coraz bardziej widoczny. Także w Twojej ulubionej dziedzinie: czyli architekturze :cheers2:. Zreszta sam wiesz, że kilka projektów równie dobrych albo nawet lepszych niż nowa Renoma na razie czeka w pracowniach i wkrótce wyjądą na światło dzienne...
o o no słucham, słucham Darku :colgate: kontynuuj..... (jakoś tak przerwałeś w połowie wypowiedzi)
^^ wiem, czepiam sie. Ale jak sie nie bede czepiac to Wroclawianie osiada na laurach jak Poznaniacy:D

Mnie tez nie chodzi tylko o inwestycje przemyslowe ale zestawienie przemysl - sztuka moim zdaniem doskonale obrazuje to o co mi chodzi. Tzn to ze biegun priorytetow we Wroclawiu niebezpiecznie sie przechyla i wiele pol pozostaje niezagospodarowanych.
Pamiętasz na przykład ostatnie paszporty polityki? Wrocław atakuje na wszystkich frontach. Jesteś ostatnią osobą, której trzeba to tłumaczyć. Postęp widać we wszystkich dziedzinach, a inwestycji przemysłowych akurat nie ma tak dużo - owszem najgłośniejsze (choćby LG). ...ale centra usługowe, rozwojowe, to przecież nie przypadek. Wrocław jest modny jako miasto, a nie lokalizacja dla jakiegoś tam typu inwestycji. Z resztą ta atrakcyjność dla inwestorów z czegoś wynika. Nawet z ładnej opery, gdzie po pracy Mitoszi Halo Banana pójdzie sobie na arie. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie, chociaż niektóre dziedziny dopiero się rodzą... kwestia czasu.

JEDZIEMY!!!
^^ ale sie zlosliwi zrobiliscie. W Poznaniu buduja dokladniej;]
Bo nikt nie powiedzial ze mozna po luku ;)

ale sie ot zrobil. zaraz wrzuce do wora ;)

Nie wiem.. dawno w Poznaniu jako miescie nie bylem (choc przejazdem jestem srednio 2 razy w tyg). Na pewno maja ladniejsze reklamy :)
Mitoszi Halo Banana
to prezes jakiejs nowej firmy hajtek?
to prezes jakiejs nowej firmy hajtek?
To synonim skośnego prezesa :)
Patrząc na szkielet tego budynku, to jak dla mnie mogliby go całego przeszklić, zamiast zabudowywać :)
Zdjecia 09.12.2006

uuuu, troche tu sie ciemno zrobiło :)
181 - 200 of 360 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.