SkyscraperCity Forum banner

[Wrocław] Biurowiec Oniro

57757 Views 359 Replies 65 Participants Last post by  mrwro
Budowa się zaczęła, więc...

z GW

Nowy biurowiec w centrum Wrocławia

Maciej Miskiewicz 10-05-2006 , ostatnia aktualizacja 10-05-2006 19:56

Przy ul. Ofiar Oświęcimskich za kilkanaście milionów złotych powstanie nowy budynek z biurami, sklepami i apartamentami. Wybuduje go ZPO Otis, właściciel stojących obok DH Kameleon i wielopoziomowego parkingu Szewska Centrum.

Budynek będzie miał sześć pięter i ponad 6200 mkw. powierzchni użytkowej. Dwanaście 50-metrowych apartamentów zajmie ostatnie piętro, niżej będą biura. W podziemiu, na parterze, I i II piętrze właściciele planują sklepy i punkty usługowe, ale możliwe, że i tu będą biura.

Mirosława Lisiak, prezes Otisu: - Nie mamy sztywnych założeń. Zobaczymy, jakie będzie zapotrzebowanie. W tej chwili jest duże zainteresowanie powierzchnią biurową.

Do budynku będzie się wchodzić od strony ul. Szewskiej i Łaciarskiej. Na parterze został również zaplanowany pasaż, który połączy ul. Ofiar Oświęcimskich z Oławską. Właściciele aut będą mogli zostawić samochody na sąsiednim parkingu przy ul. Szewskiej, na którym są 343 miejsca.

Elewacja będzie mocno przeszklona, w planach są również kamienne detale. Autorem projektu jest Paweł Szkoda z Pracowni Usług Architektonicznych SARP Wrocław.

Budowa już się rozpoczęła. Budynek miał być gotowy do końca 2006 r., ale już wiadomo, że prace opóźnią się o cztery miesiące z powodu sporu ZPO Otis z właścicielem kamienicy przy ul. Oławskiej 9, który po sąsiedzku prowadzi swoją budowę.

201 - 220 of 360 Posts
Sławek , jak zwykle, trzasnął wyczerpującą FOTOrelację :) Dzięki Kolego ! 5 pięterek wyrosło aż miło popatrzeć, a szóste od Szewskiej już ma słupki :) Super ! Wg mnie 5 pięter w centrum takiego miasta, jak W-w to minimum :)
Coś jednak nie widzę słupów szóstego piętra od strony Łaciarskiej. Mam nadzieję, że też się tam pojawią - zdaje się że 6 pięter było w projekcie na całej długości budynku ?
^^ wiem co Cię kręci, a byłem spragniony - myślałem o lampach ;) :hahaha:
Coś malutkie te okna są . Kurde coś mi to przypomina :D :D :D
Jak się nie czyta wątków od początku, to się potem jest zaskoczonym:

Jak się nie czyta wątków od początku, to się potem jest zaskoczonym:

Za bardzo jacekq sie nie przyjrzałem wizualce tego obiektu wież . ;) i zapomniałem
Najzabawniejsze jest to, że tą część gdzie już ściany stoją była robiona później. Lecz jak mówią ostatni będą pierwszymi, widać tyczy to się też budownictwa.
27.12.2006

27.12.2006

^^
Ciekawie by towglądało, gdyby zafundowali na przemian, transparentne szkło na całej długości i szerokości sciany, no może delikatnie zielonkawe i te zabudowane podziały dla przeciw wagi. Okładzina z czarnego granitu i światło wnętrz, w nocy CYMES! Ale wiadomo marzenia, marzenia!:cheers:

Ktoś podpowie mi co to za "MISTRZUNIU" wyłania się z za nowej inwestycji, z tym półokrągłym narożnikiem? Zawsze jak tam jestem to mnie bierze, datuję na lata 20-30, robota wielkich TYTANÓW architektury!?

Za waszą i naszą cegłę!
^^
KOCIE PIEKIELNY właśnie na niego stawiałem!!!:) + Co to tam TERA jest w środku, bo jak by podupada!?

Za waszą i naszą cegłę!
Ktoś podpowie mi co to za "MISTRZUNIU" wyłania się z za nowej inwestycji, z tym półokrągłym narożnikiem? Zawsze jak tam jestem to mnie bierze, datuję na lata 20-30, robota wielkich TYTANÓW architektury!?
Junkernstrasse-Baugesellschaft mbH, rok projektu 1911 a budowy 1913, jak kot pisał, projektu H. Poelziga.

Któż to wie, ale to pierwszy modernistyczny biurowiec świata...a teraz jest na sprzedaż! Tutaj informacje o nim i trochę zdjęć wnętrza, zdemolowanego przez te 100 lat.

A z drugiej strony jest też dzieło innego mistrza, Alvina Weddemana, czyli Baugesellschaft Breslau dzisiaj NBP. Trzeci gmach zaś, Stefana Müllera, poprawiał ponoć sam Wojciech Jarząbek! To dopiero pojedynek gigantów :lol:
^^ warto jeszcze dodac, ze w latach 60 albo 70 biurowiec zostal nadbudowany i raczej mu to nie przysporzylo urody:( A co do "pierwszego modernistycznego biurowca na swiecie" to przypomina mi to inne bzdurne "naj" jakich w Polsce jest mnostwo a nie maja zadnego pokrycia w rzeczywistosci. Najpierw zdefiniujmy czym jest modernizm:D
Ale oczywiscie propagandowo-marketingowo brzmi super!
^^
Ależ "WY" macie tam ULICE!!!:D :D Giganci!:lol:

Za waszą i naszą cegłę!

Edit:No teraz widaś, ma się git, poprostu nie było mnie tam ostatnio! Remoncik to chyba efekt ostatnich 2-3 lat?!
^^
Ależ "WY" macie tam ULICE!!!:D :D Giganci!:lol:

Za waszą i naszą cegłę!

Edit:No teraz widaś, ma się git, poprostu nie było mnie tam ostatnio! Remoncik to chyba efekt ostatnich 2-3 lat?!
budynek stoi pusty od 2-3 lat-nalezy do BZWBK. Stan jest spoko bo beton tak szybko sie nie starzeje tzn ten beton :lol:
@Rafis no wlasnie nie dziwi cie to ze taki obiekt stoi pusty? Kiedys byl tam szyld na sprzedaz (chyba)...
@Rafis no wlasnie nie dziwi cie to ze taki obiekt stoi pusty? Kiedys byl tam szyld na sprzedaz (chyba)...
jak zarządcą jest BZWBK to nic nie powinno dziwić :)
Ten szyld wisi dalej :bash: Jak miasto nie odkupi od BZWBK tej nieruchomości to pewnie nikt się nią nie zainteresuje :nuts:
201 - 220 of 360 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.