SkyscraperCity Forum banner

[Wrocław] Biurowiec Oniro

57833 Views 359 Replies 65 Participants Last post by  mrwro
Budowa się zaczęła, więc...

z GW

Nowy biurowiec w centrum Wrocławia

Maciej Miskiewicz 10-05-2006 , ostatnia aktualizacja 10-05-2006 19:56

Przy ul. Ofiar Oświęcimskich za kilkanaście milionów złotych powstanie nowy budynek z biurami, sklepami i apartamentami. Wybuduje go ZPO Otis, właściciel stojących obok DH Kameleon i wielopoziomowego parkingu Szewska Centrum.

Budynek będzie miał sześć pięter i ponad 6200 mkw. powierzchni użytkowej. Dwanaście 50-metrowych apartamentów zajmie ostatnie piętro, niżej będą biura. W podziemiu, na parterze, I i II piętrze właściciele planują sklepy i punkty usługowe, ale możliwe, że i tu będą biura.

Mirosława Lisiak, prezes Otisu: - Nie mamy sztywnych założeń. Zobaczymy, jakie będzie zapotrzebowanie. W tej chwili jest duże zainteresowanie powierzchnią biurową.

Do budynku będzie się wchodzić od strony ul. Szewskiej i Łaciarskiej. Na parterze został również zaplanowany pasaż, który połączy ul. Ofiar Oświęcimskich z Oławską. Właściciele aut będą mogli zostawić samochody na sąsiednim parkingu przy ul. Szewskiej, na którym są 343 miejsca.

Elewacja będzie mocno przeszklona, w planach są również kamienne detale. Autorem projektu jest Paweł Szkoda z Pracowni Usług Architektonicznych SARP Wrocław.

Budowa już się rozpoczęła. Budynek miał być gotowy do końca 2006 r., ale już wiadomo, że prace opóźnią się o cztery miesiące z powodu sporu ZPO Otis z właścicielem kamienicy przy ul. Oławskiej 9, który po sąsiedzku prowadzi swoją budowę.

See less See more
221 - 240 of 360 Posts
Troszke szkoda, że nie zaokrąglili Barbadosowi przynajmniej tego narożnika od strony dzieła Poelziga. Byłby mniejszy dysonans architektoniczny:) W końcu i BZWBK i parking mają obłe narożniki. Ale może skoro NBP nie ma, to może tak miało być - po przekątnej - tu okrągło a tam nie :)
^^ warto jeszcze dodac, ze w latach 60 albo 70 biurowiec zostal nadbudowany i raczej mu to nie przysporzylo urody:( A co do "pierwszego modernistycznego biurowca na swiecie" to przypomina mi to inne bzdurne "naj" jakich w Polsce jest mnostwo a nie maja zadnego pokrycia w rzeczywistosci. Najpierw zdefiniujmy czym jest modernizm:D
Ale oczywiscie propagandowo-marketingowo brzmi super!
Ja właśnie tak zdefiniowałem modernizm, że wyszedł mi, że pierwszy jest ten biurowiec :D

A wziąłem to stąd, że w 1911 powstały zakłady Fagus, które też uznawane są gdzieniegdzie za początek klasycznego modernizmu. Gdzie indziej coś innego, ale jakoś tak wyszło...

W każdym razie: żeby mieć coś naj, trzeba to wylansować - a budynek jest ładny, modernistyczny, znanego architekta i wczesny. :)
See less See more
J
W każdym razie: żeby mieć coś naj, trzeba to wylansować
:D dokladnie tak, wiekszosc swiatowych "naj-" (oczywiscie tych niemierzalnych, choc i tu sa mozliwosci manipulacji przy metodzie pomiaru) to w 90% PR, a w 10% rzeczywista wartosc :)
Fotka Koloko z: wroclaw.dolny.slask.pl z dnia dzisiejszego:

See less See more
Barbados z trochę innej perspektywy :) (06.01.2007)

See less See more
^^ Na tym zdjęciu dobrze jest widoczny brak dalszej części ulicy Ofiar Oświęcimskich. :( Kto mógł wymyślić tak beznadziejny sposób zabudowy Świdnickiej?
^^ Na tym zdjęciu dobrze jest widoczny brak dalszej części ulicy Ofiar Oświęcimskich. :( Kto mógł wymyślić tak beznadziejny sposób zabudowy Świdnickiej?
Ewentualnie, żeby już nie burzyć tej kamienicy na wprost, możnaby uzupełnić pierzeję przy Szewskiej zamykając te ponure podwórka, a Ofiar na tym odcinku zamienić w ładny pasaż wewnątrz.
See less See more
Jakiś zakutołby komuch z lat 50.
Ale najgorsze, że obecne z.k. pozostawiły (w planie) to, co jest; zamiast przepisać rozbiórkę :eek:hno:
See less See more
wczoraj ogladajac ksiazki o architekturze Wro z Tommym rozmawialismy na ten temat > z jednej strony marnowana jets przestrzen podworek, tworzac miejsce dla imprezowiczow, ktorych nie stac na drinka w P1, wiec wala flaszke na lawce przed wejsciem. z drugiej strony utworzyl sie pusty pasaz przed Trollem i Bata. sytuacje podkresla teraz utworzenie szpaleru drzewek idealnie we wschodniej pierzei Swidnickiej.
See less See more
wczoraj ogladajac ksiazki o architekturze Wro z Tommym rozmawialismy na ten temat > z jednej strony marnowana jets przestrzen podworek, tworzac miejsce dla imprezowiczow, ktorych nie stac na drinka w P1, wiec wala flaszke na lawce przed wejsciem. z drugiej strony utworzyl sie pusty pasaz przed Trollem i Bata. sytuacje podkresla teraz utworzenie szpaleru drzewek idealnie we wschodniej pierzei Swidnickiej.
Budynek parkingu Müllerowsko-Jarząbkowskiego zbudowany został przed wejściem w życie MPZP; a MPZP zostawiło to barachło w miejscu.

1. Czemu tu nie ma pierzei?
2. Czemu jest barierka i różnica wysokości?
3. Czemu także od Junkierskiej jest 50 cm nad ziemią?
Kogoś się powinno powiesić wiadomo za co.
Natomiast, jak pisałem, owo MPZP nie przewiduje rozbiórki miłego różowego budynku, którego kotbehemot nazwał kiedyś "plażowym" (http://uchwaly.um.wroc.pl/uchwala.aspx?numer=X/202/03) tylko jakieś pasaże:
3) odtworzenia wymaga historyczny przebieg ul. Ofiar Oświęcimskich -
dawna Junkerstrasse (Junkernstrasse!!! - A.W.); na odcinku od ul. Świdnickiej do Szewskiej
w formie pieszego przejścia, zgodnie z oznaczeniem na rysunku planu:
a) obowiązuje odtworzenie ulicy historycznym śladem, w formie
przykrytego pasażu usługowego o wysokich walorach
architektonicznych, zamykanego zarówno od ul. Świdnickiej jak
i Szewskiej; obowiązuje zachowanie historycznej linii zabudowy,
b) wysokość pasażu usługowego równa wysokości pierwszej kondygnacji
istniejących budynków przy ul. Świdnickiej nr 6 - 6a,
c) pasaż dostępny wyłącznie od strony przejścia pieszego,
4) obowiązuje odtworzenie zabudowy pierzejowej wzdłuż ul. Szewskiej:
a) zabudowa w formie pasażu o wysokich walorach architektonicznych;
funkcja pasażu usługowa - drobny handel i obsługa turystów,
b) wysokość pasażu równa wysokości projektowanego pasażu, o którym
mowa w ust. 5 pkt 3),

To już wygląda niesamowicie; teraz wydaje się oczywiste, dlaczego plażowy musi runąć.
See less See more
2
^^ _ja_ go nazwalem plazowym?:) Hehe, nawet nie pamietam, ale podoba mi sie;)

A co do samego plazowego budynku, to obawiam sie ze zaszla tutaj taka sama sytuacja jak w przypadku banku Rumpa, tylko ze tym razem dla nas niekorzystna - tzn budynek zestarzal sie juz i bedzie stal bo jest stary.
Ten budynek - od strony urbanistycznej jest jaki jest - ale od strony architektury to ciekawe polaczenie socu i funkcjonalizmu z kilkoma naprawde fajnymi rozwiazaniami - i dlatego pewnie jakies lobby bedzie go bronic przy ewentualnej probie rozbiorki.. Taka moja opinia.

Ja oczywiscie jestem w lobby pro-laciarskim:)
See less See more
Natomiast, jak pisałem, owo MPZP nie przewiduje rozbiórki miłego różowego budynku, którego kotbehemot nazwał kiedyś "plażowym" (http://uchwaly.um.wroc.pl/uchwala.aspx?numer=X/202/03)
MPZP wogóle nie możę przewidywać rozbiórek budynków. MPZP jest od zmiany przeznaczenia i zagospodarowania terenu. Oczywiście można zagospodarować teren w inny sposób, ale budynki, które istnieją, będą istnieć dalej dopóki ktoś je kupi i wyburzy. Jak nie to mogą sobie stać w nieskończoność, oczywiście nie bedą mogły być przeprowadzone inwestycje wymagające pozwolenia na budowe :)

A co do parkingu to mi się podoba, ciekawa architektura, ale masz racje z tymi wysokościami.
See less See more
Ten szyld wisi dalej :bash: Jak miasto nie odkupi od BZWBK tej nieruchomości to pewnie nikt się nią nie zainteresuje :nuts:
A to dlaczego?
^^ _ja_ go nazwalem plazowym?:) Hehe, nawet nie pamietam, ale podoba mi sie;)

A co do samego plazowego budynku, to obawiam sie ze zaszla tutaj taka sama sytuacja jak w przypadku banku Rumpa, tylko ze tym razem dla nas niekorzystna - tzn budynek zestarzal sie juz i bedzie stal bo jest stary.
Ten budynek - od strony urbanistycznej jest jaki jest - ale od strony architektury to ciekawe polaczenie socu i funkcjonalizmu z kilkoma naprawde fajnymi rozwiazaniami - i dlatego pewnie jakies lobby bedzie go bronic przy ewentualnej probie rozbiorki.. Taka moja opinia.

Ja oczywiscie jestem w lobby pro-laciarskim:)
No, no, gdyby on sobie stał spokojnie na przykład przy ulicy Widok...czy przy jakiejkolwiek tego typu ulicy, to byłby świetny. Jednak to najważniejszy teren w mieście (Rynek-Oławska-Swidnicka)...a tu taka łurbanistyka (w szczególności od Szewskiej no i sprawa Junkierskiej) razi.
Inna sprawa, że budowany był przez trójki murarskie, dlatego ściany nie są zbyt proste :)

MPZP wogóle nie możę przewidywać rozbiórek budynków. MPZP jest od zmiany przeznaczenia i zagospodarowania terenu. Oczywiście można zagospodarować teren w inny sposób, ale budynki, które istnieją, będą istnieć dalej dopóki ktoś je kupi i wyburzy. Jak nie to mogą sobie stać w nieskończoność, oczywiście nie bedą mogły być przeprowadzone inwestycje wymagające pozwolenia na budowe :)
Nie do końca.

Tereny, których przeznaczenie plan miejscowy zmienia, mogą być wykorzystywane w sposób dotychczasowy do czasu ich zagospodarowania zgodnie z tym planem, chyba że w planie ustalono inny sposób ich tymczasowego zagospodarowania.
See less See more

a) obowiązuje odtworzenie ulicy historycznym śladem, w formie
przykrytego pasażu usługowego o wysokich walorach
architektonicznych, zamykanego zarówno od ul. Świdnickiej jak
i Szewskiej; obowiązuje zachowanie historycznej linii zabudowy,
b) wysokość pasażu usługowego równa wysokości pierwszej kondygnacji
istniejących budynków przy ul. Świdnickiej nr 6 - 6a,
c) pasaż dostępny wyłącznie od strony przejścia pieszego,
4) obowiązuje odtworzenie zabudowy pierzejowej wzdłuż ul. Szewskiej:
a) zabudowa w formie pasażu o wysokich walorach architektonicznych;
funkcja pasażu usługowa - drobny handel i obsługa turystów,
b) wysokość pasażu równa wysokości projektowanego pasażu, o którym
mowa w ust. 5 pkt 3),
czy ja dobrze czytam, ze chca dokleic do plazowcow nowe budynki? (ciekawe jak?) i przykryc pasaz daszkiem? co to za idiotyz? :bash:
See less See more
Panowie wrzućcie proszę jakieś świeże fotki tego biurowca i rekonstrukcji kamienicy na Oławskiej. Dzięki :)
Generalnie wizualnie nie wiele sie zmienia. Chyba w srodku grzebia.
A na Olawskiej tynkuja.
Budynek parkingu Müllerowsko-Jarząbkowskiego zbudowany został przed wejściem w życie MPZP; a MPZP zostawiło to barachło w miejscu.

Gdyby nie te trójkąciki, wyglądałby o wiele lepiej.
See less See more
221 - 240 of 360 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.